Blíženec | Komentáře u knih | Databáze knih

Blíženec Blíženec komentáře u knih

Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Mistrovsky popsaný život básníka a rebela F.Villona. Kniha je ve svých myšlenkách nadčasová. Autorka krásně používá metafory.

23.05.2013 5 z 5

Želary Želary Květa Legátová (p)

Kniha lyricky popisuje v osmi povídkách,které se dějově i postavami vzájemně prolínají život v prvorepublikové vesnici. Je to příběh převážně drsného,ale také citlivě prožívaného života. Krásné jsou metafory přírody.

15.05.2013 5 z 5

Hejnické pastorále Hejnické pastorále Vlastimil Vondruška

Tak sága rodu Heřmanů se uzavírá. Líbilo se mně jak pan spisovatel zajímavě proplétá osudy obyčejných lidí s historickými událostmi.

17.12.2022

Mé dětství v socialismu Mé dětství v socialismu kolektiv autorů

Generace která tu šedivou dobu zažila si připomene ... Generace která nezažila, těžko může uvěřit co vše bylo možné...

09.07.2020 4 z 5

Sidonie Nádherná a konec střední Evropy Sidonie Nádherná a konec střední Evropy Alena Wagnerová

Sidonii Nádhernou zdobí zajímavé jméno,ale především životní příběh. Její život poznamenaly ztráty,ale také výrazná setkání. Naprostá renesanční osobnost,,,
Žena,které nebylo za těžko se sehnout k práci ve svém milovaném parku,ale naopak záda neohnout před okupační mocí... Bohužel zámek musela opustit,po válce se vrátila a snažila se dát vše do pořádku. Opět byla vyhnána a 'vrátila' se až snít svůj věčný sen pod korunami stromů,,,

07.01.2015 5 z 5

Příběh O / Návrat do Roissy Příběh O / Návrat do Roissy Pauline Réage (p)

Hrdinkou je moderní žena z poloviny 20. století, fotografka, která prochází pod vlivem svého milence výlučnými erotickými metamorfózami v tajemném domě, kde se uskutečňují všechny jeho nekonvenční sexuální představy. Slouží jako otrokyně, je ponižována, stává se objektem brutální vášně, sestupuje pozvolna až k podstatě vlastní sexuality a tím se vlastně osvobozuje. Tuhle knihu bude jinak vnímat mladý a jinak zralý čtenář.Je to velice hluboká četba…

Nejkrásnější sbírka Nejkrásnější sbírka Miloslav Nevrlý

Pan spisovatel nás provedl nádhernou přírodou v celém Československu. Moc pěkně popsané, to mnohdy dobrodružné putování. Myslím si, že každý z nás má ten svůj oblíbený kousek v té naší malé, ale pestré zemi. Ať už tam kde se narodil a vyrůstal. Nebo jinde, kde na nás dýchlo kouzlo. Je hezké objevovat a vracet se. Není potřeba jezdit světa kraj, krásno máme doma.

18.11.2022

Příběhy Odysseovy Příběhy Odysseovy Rudolf Mertlík

Kniha je panem Mertlíkem převyprávěna velice čtivou formou. Na začátku je ve zkratce uveden příběh a podstata samotné Trojské války. Pak již je popisovaná deset let trvající cesta do rodné Ithaky. Odysseus se proslavil během cesty zpět po skončení trojské války. Souboje s obry, přírodními úkazy i olympskými bohy nejsou jednoduché, ale nakonec dosáhne svého cíle sám, jediný.
Dlouhá byla cesta Odysseova za svojí věrnou Pénelopé,,,
Také bych vyzdvihl krásné ilustrace,které formou linorytů vytvořil Michal Cihlář.

19.10.2016

Osmý den týdne Osmý den týdne Karel Hvížďala

Pana Hvížďalu jsem poprvé viděl a hlavně měl tu čest slyšet před pár lety na veletrhu Svět knihy Praha. Je to člověk světa znalý a hlavně světa prošlý.
Kniha Osmý den týdne je plná 'mazaných' fejetonů,myšlenek a zamyšlení. Úžasné jsou i spisovatelovi vzpomínky na babičku a její chytré připomínky a životní moudra.
Mnoho lidí s odstupem času rádo vzpomíná na svoji babičku. I já patřím mezi ně,,,
Pane Hvížďalo děkuji a těším se na další Vaše autorské čtení,,,

30.08.2016 5 z 5

Osmanský tábor Osmanský tábor Vlastimil Vondruška

Knihy pana Vondrušky jsem dříve přímo 'hltal'. Dnes sáhnu spíše pro odlehčení,vyvážení četby.
Pan Vondruška je příjemný vypravěč.

10.08.2015 4 z 5

Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Jiří Hájíček

Povídky jsou řazeny od raných,až po vyzrálou tvorbu.
Sám za sebe mohu říct,že začátečnické mi přišly první dvě povídky.
Není jednoduché na pár stranách poskládat zajímavý příběh,aby vygradoval v pointu,,,
Pan Hájíček je příjemný vypravěč a jeho příběhy nenudí,,,

12.03.2015 5 z 5

Muž proti okupaci: Portrét štábního kapitána Václava Morávka Muž proti okupaci: Portrét štábního kapitána Václava Morávka Vilém Čermák

Životní příběh muže,který svůj osud vsadil na očištění naší republiky od německých okupantů za protektorátu. Svůj boj zaplatil nejvyšší daní,,,
Kolik lidí by v sobě v dnešní době našlo tolik odvahy,,,?

25.08.2014 4 z 5

Suzanne Renaud Suzanne Renaud Lucie Tučková

Doprovodila Bohuslava Reynka na jeho rodnou Vysočinu,vzdala se vrcholků nad Grenoble... Nejprve jí nacistická totalita izolovala od Francie. Vzápětí ji i komunistická uzavřela možnost podívat se domů. Suzanne Renaud prožívající těžká období se nevzdává a plně se věnuje rodině. Bylo to pro ni těžké tak,že ztrácí i básnickou mluvu,,,
Poděkování paní Lucii Tučkové za jistě náročnou práci.

02.08.2014 4 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Souhlasím s ostatními. Druhý díl je propracovanější a pestřejší. Propojení s Hynkem Tasem z Boru byl od autora dobrý tah.

05.03.2014 5 z 5

Zrádci Zrádci Jiří Šulc

Líbilo se mi,že je příběh popisován z více pohledů-československé zpravodajství,německý Abwehr,pohraniční město a posádka finanční stráže,anglická diplomacie.
Při čtení této knihy člověku dojde co proživali lidé v pohraničí před 'Mnichovem' a v zápětí po dohodě,,,

09.12.2013 4 z 5

Balada o pilotovi Balada o pilotovi Jiří Stránský

Opět přemýšlivý román.Citlivě popsané,vzájemné navazování vstahu narušeného válečným odloučením.
V popisu je politické drama-ano,ale p.Stránský je umí popsat pro něj charakteristickým lidským člověčenstvím...
Kdo zná jeho knihy,ví co mám na mysli,,,

''Kdo ví,co všechno se ještě rozmrazí.
Až roztají i poslední zbytky toho ledového strachu...''

04.06.2013 4 z 5

Komunismus po česku Komunismus po česku Jiří Stránský

Kniha malá co do obsahu,ale o to rozsáhlejší myšlenkami. Určitě to není ‚suchá‘ politika. Je to pohled člověka jenž poznal na vlastní kůži vězeňskou podobu komunismu a má právo předat své myšlenky dál. Nezkoumá ideologii,ale lidskou duši. Pana Stránského jsem měl tu čest poznat osobně a je to člověk s velkým Č a obdivuhodným vnímáním…Vyzařuje z něj taková lidská člověčina a ta se také odráží v jeho tvorbě.

Neznámí hrdinové Neznámí hrdinové Pavel Taussig

Kniha je plná neznámých, nebo méně připomínanych hrdinů. Ať už žen, nebo mužů. Lidi co se nebáli nabídnout pomoc. Kdy by jsme se jich mohli zeptat. Jistě by odpověděli, že to by udělal každý. Opravdu každý...? Nebát se pomoct v těžké době.
Příběhy jsou čtivé.Kniha se čte jedním dechem. Děkuji autorovi.

31.08.2023 5 z 5

Doskočiště Protektorát Doskočiště Protektorát Jitka Neradová

Medailonek kluků - skokanu. Kluci protože, jim bylo málo přes 20 let. Ale tím krokem , odhodláním překročit hranice Protektorátu a jít bojovat za vlast se z nich stali muži. Odvážní, odhodlaní, stateční. Kdo z nás by se dnes vzdal pohodlí a bezpečí a šel cestou jako oni...
Zároveň jsou tady ti všichni podporovatelé. V době nedostatku všeho dokázali zajistit jídlo, ubytování, doklady. V těžké době vše zajistili.
Všichni mají můj obdiv, uznání a pokoru.
Autorce jistě dalo hodně práce dohledat plno faktů. Děkuji za rozšíření informací.

28.07.2023 4 z 5

Rokytka: Putování k pramenům Rokytka: Putování k pramenům Radomil Hradil

Krásná procházka podél říčky Rokytky. Začíná na jejím splynutí s Vltavou a pouť končí na jejím zrození u pramenů. Příjemně a poutavě popsaná cesta podél vody. Plno zajímavostí s okolí o stavbách, lidech a vodě samotné. Rokytku mám osobně moc rád. A těší mně, že se její okolí mění k lepšímu.

02.01.2023 5 z 5