Blondebookdevil Online Blondebookdevil komentáře u knih

Rebelský dědic Rebelský dědic Vi Keeland

Tomuhle říkám odpočinkové čtení. Všichni víme, co se stane, že se do sebe zamilují, přeskočí jiskra a skončí spolu v posteli. No a co? Proto je to odpočinkové, protože se nad tím nemusí přemýšlet :-) A občas je to opravdu potřeba.
Btw - z toho konce jsem zůstala paf, těším se na další díl.

27.07.2019 5 z 5

Podivná holka Podivná holka Jenny Blackhurst

No tak tohle bylo něco!
Pokud jste si na zadním obale přečetli to, že zde autorka překonala vysoce nasazenou laťku z předchozího thrilleru, je tomu přesně tak. Od začátku do konce se potýkáme s nečekanými zvraty, ať už ze strany podivínské dívenky Ellie - její nehody ve škole, šikana, atd, anebo ze strany druhé, a to psycholožky Imogen, která se s manželem přestěhuje do malého města za novou prací. A celou knihu vás doprovázejí hlodavé otázky - opravdu je Ellie malá čarodějnice a má telekinetické a psychokinetické schopnosti, anebo je to opravdu souhra nešťastných náhod, ke kterým se dívka připlete a je na ni svalena vina?
Konec je opravdu překvapivý, skoro nevím, co si o něm myslet. Skvělé, 5* je málo, mám na této spisovatelce novou závislost, tak by mě potěšilo, kdyby se rychleji překládaly její další romány (2018 - The night she died, 2019 - Someone is lying)

12.06.2019 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Tenhle významný počin se četl dobře, stránky ubíhaly a děsivá hesla a představa Velkého bratra mě nenechávaly klidnou. Protože jak mohl Orwell před tolika lety vědět, že sledování, vyslýchání, mučení, vymýšlení nových pravd může být docela dobře aktuální po takové době? Moc mě nebavila pasáž, kdy Winston četl Knihu, ale konec to vylepšil a vyrazil dech. Je to nadčasové a jsem moc ráda, že jsem si to přečetla.

02.01.2019 4 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Vážně mě mrzelo, že byla tak krátká. Četla se sama, Lennie byl dobrák od kosti a George o něj tak hezky pečoval. Moc pěkné a hebké, určitě přečtu znova.

10.10.2018 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Asi se nemusím moc rozepisovat o tom, jak je tahle novelka úžasná a nadčasová. Nemusím ji ani obhajovat, protože ten, kdo se v ní chce najít, tak to už dávno udělal a miluje ji. Tak jako já. Četla jsem ji několikrát a pokaždé mě dojme něčím jiným. Jediné, co mohu ještě udělat, je přečíst si ji v různých jazycích a posbírat různá vydání...

04.02.2021

Stará tajemství Stará tajemství Patricia Gibney

(SPOILER) Výborný thriller na jedno až dvě podzimní odpoledne pod dekou. Patriciiny knihy mají zlepšující se tendenci, což je samozřejmě skvělé.
Když už si oblíbíte určité postavy, je velice lehké se k nim zase vrátit a sledovat jejich příběhy. Pro mě je to mírně závislá workolička Lottie Parkerová a Boyd. Pořád jsem si říkala, že už by se k němu sakryš měla chovat slušně, on by pro ni udělal první poslední!
Lottie se snaží se lépe starat o rodinu, ale jde to těžko, když je na tři děti a vnoučka sama a do toho má zapletený případ, který má cosi společného i s její minulostí. Rose Fitzpatricková je víc odtažitější, tajemnější a nepříjemnější na dceru; a autorka tak nechává na čtenáři aspoň něco, aby si sám domyslel. Již v předchozích dílech bylo naznačeno, že je k podivu, že je Rose Lottiina matka. Což jsem v tomhle případě rozlouskla správně. Nevadil mi propletenec případu s inspektorčinou minulostí, alespoň se vyjasnily její obavy o smrti otce. Autorka umí zapracovat na detailech a to mám na ní ráda, píše skvělé detektivky a já už se těším na další.

03.10.2020 5 z 5

Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda Agatha Christie

Skvělá detektivka, u které jsem těsně před koncem dostala nápad na vraha jako blesk z čistého nebe. A ejhle! Geniální.

31.07.2020 5 z 5

Pět neděl v balónu Pět neděl v balónu Jules Verne

A přesně kvůli tomuhle je ta výzva skvělá a účastním se jí! Nacházím knížky, které bych nikdy jen tak nepřečetla, nebo mi leží doma, a já ani netuším, jaké jsou to poklady. Pamatuju si, jak jsem na základce četla Cestu do středu země, a naprosto mě to pohltilo. A teď si představte, jak se museli cítit lidé ve Vernově době, kdy opravdu nebyla probádaná Afrika; balony, letadla a různé technické vymoženosti jste znali jen z jeho fantastických románů. To musela být prostě bomba. Dobrodružství doktora Fergussona a jeho dvou přátel mě bavilo, a u Verneových děl si musím rozšířit obzory.

25.03.2020 4 z 5

Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Každý, kdo miluje knihy, se musí v tomto souboru fórků i klasických knihomolských problémů najít. Není to kniha jako taková, ale milé komiksové obrázky pohladí po duši a rozjasní den. Jsem ráda, že mám sbírku doma a budu se k ní často vracet. A kdyby náhodou v mém okolí někdo nechápal, ukážu mu některé (skoro všechny) situace, které na mě sedí... A nejsem v tom sama!

25.03.2020 5 z 5

Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Už konečně věřím tomu, proč je napříč staletími tato komedie tolik hraná a u lidí oblíbená. Truffaldino je prostě postava nad postavami. A brzy musím najít záznam z divadelního představení s Donutilem, škoda, že už jsem tuto mistrovskou práci v Národním divadle nestihla.

25.04.2019 5 z 5

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Každá Kingova knížka je úplně jiná, ale přesto totožná, ten styl je prostě typický. Tento, na Kinga krátký počin, mě děsil ve dne v noci hlavně množstvím bzučícího hmyzu a představou noci strávené v lese. Dnes si něco takového nedokážeme představit, ale být já Trishou, netvor by mě sežral hned první noc. Povedené.

22.06.2018 4 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Myslím, že se tu můžeme shodnout na tom, že knihy Aleny Mornštajnové jsou klenotem jak v našem českém rybníčku, tak zcela jistě i v jiných evropských zemích.
Přiblížit děj této kroniky je trochu obtížný - retrospektivně se vydáváme za třemi generacemi žen, jejichž křestní jméno začíná na A. Jejich osudy byly všechno jen ne lehké a mnohdy bylo třeba čtení odložit a chvíli vstřebávat. Opět tu nechybí 2. světová válka a dostaneme se až do 90. let. Propracovanost postav a preciznost je něco, co musím jako vždy vyzdvihnout, ovšem pokud se divíte, proč jsem dala o jednu ⭐️ méně, než obvykle u knih této české spisovatelky, je to čistě jen kvůli srovnání právě s dvěma ostatními knihami - Hana a Tiché roky.
U Slepé mapy jsem občas nemohla dýchat a tajil se mi dech, obzvlášť co se týče pasáží z výslechů a donášení na StB.
Nemohu se dočkat, s čím přijde autorka v nové knize Listopád.

17.02.2021 4 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

(SPOILER) Tak tohle byla jasná pětihvězdičková četba, troufám si říct, už od začátku. Čtivost, napětí a tajemství je něco, co této knize opravdu nechybí.
Bylo zajímavé číst "knihu v knize", a to když Lowen četla Verityinu autobiografii. Potěšilo mě i téma o dvou spisovatelkách, vždycky je fajn nahlédnout do prostředí psaní. Čímž se dostáváme k tomu jedinému, co mně na knížce vadilo - a to že Lowen nepsala! Byla zažraná do zápisků, Jeremyho a do toho, jak se schovat před psychopatkou Verity. Asi jako jediné z mála mě neobtěžovaly vulgarity, které používala Verity ve svých zápiscích. Brala jsem to jako součást vyšinuté mysli. Nebo geniálního spisovatelského talentu?...
Z některých momentů opravdu mrazilo, to se musí nechat. A po tom, co jsem byla zklamaná na mě přílišnou slaďárnou To nejlepší v nás, tohle si nemůžu vynachválit. Colleen by měla psát víc thrillerů, jde jí to skvěle!

25.09.2020 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

(komentář může obsahovat spoilery)
Po dlouhé době se setkávám s Harrym Holem. A že je to setkání plné zvratů a nečekaných momentů. Jo nás nešetří a hned se zbavuje oblíbených postav. Ale že by i Harryho? Ne, toho prostě ne (aspoň prozatím.) Je fakt, že jsem se bála nudných pasáží, protože přece jen má kniha 576 stran a už se mi párkrát u Nesboho stalo, že jsem nevnímala, o čem mluví. Ale tohle bylo totálně skvělé; klasika vychlastaný Harry, bez toho by to nebylo ono; tipování si toho, kdo z blízkých postav je vrahem; odkazy na písničky a anglické fráze. Do toho pasáže z Afghánistánu, odporný Svein Finne, Harryho vroucí vztah s Olegem... Pro mě z toho čiší ta propracovanost a smysl pro detail, chápu, že se o to autor snaží jistě v každé knize, ale tady mě to nějak nejvíce chytlo a čtení jsem si vážně užila.
A teď, zůstane s Katrine v Oslu anebo se vydá za Kajou? "Nadechl se, schoval předmět v dlaních a vrhl jím. Kostka se kutálela po pultě..."

18.02.2020 5 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Vila Tugendhat a její skleněný pokoj je pro mne již dlouho něčím tajemným a skvostným. ČV diktuje přečíst knihu o mém oblíbeném místě, a jelikož miluju Brno, bylo jasné, že skončím právě u Simona Mawera.
Ze začátku bylo pro mne těžké se začíst, ale nějak jsem to přelouskala a co nevidět už byla válka a Landauerovi museli emigrovat. Zbývalo asi ještě dvě stě stran, takže jsem tápala v tom, jak se bude příběh dál odvíjet. Autor však zvládl nenuceně napsat průřez asi 30 lety, kdy v druhé půlce knihy už nestojí ani rodina Laudauerových, ale samotná vila. A to je třeba si uvědomit. Jak nevídaná stavba to v první republice byla a jak působila. Co s lidmi dělala, co v nich probouzela. To, jak si autor hraje se slovní zásobou, líčí stavbu jako něco živého a pulzujícího, mě naprosto nadchlo.
Pokud bych měla popsat postavy, tak mi vadily pasáže s Katou, a její následné soužití s Landauerovými mi přišlo nepochopitelné. Liesel se mi nelíbila snad ze všech nejvíc, myslím, že žádná žena by nežila v klidu pod jednou střechou s milenkou svého manžela.
Co se týče srovnání s různými adaptacemi - zhlédla jsem představení Městského divadla Brna (ještě před přečtením) a musím říct, že na něj často a ráda vzpomínám. Nyní mi připadá hodně podobné knižní předloze. Avšak letošní film mě naprosto zklamal. Do popředí vyšvihli, pro mě okrajovou, lásku Hany k Liesel. Jediné, co stálo za to, byla role Karla Rodena jako Rainera von Abta, který svou ladností a elegantností odpovídal architektovi v knize.
Kamarád se mě zeptal, "a jak to skončilo?" a já řekla, že možná špatně, ale spíš dobře, protože vila přežila až dodnes a my můžeme obdivovat její krásu.
Po dočtení se nedalo jinak, než udělit pět hvězd, což pro mě znamená, že si někdy musím tento příběh zase připomenout. Anebo si jej oživit návštěvou onoho Skleněného pokoje a majestátní vily.

13.11.2019 5 z 5

Nenávist Nenávist Chris Carter

V desátém díle ze série Robert Hunter se setkáváme s tím nejhorším - jeho nepřítelem Lucienem Folterem, který je jako Robertův duch. Poté, co Lucien uprchne z vězení, roztáčí se kolotoč nevídaných a brutálních činů, s nimiž si losangeleská policie ani FBI neví rady. Lucien totiž mění tváře, převleky, přízvuk... Je skoro nemožné ho dopadnout. A nejhorší na tom je, že kvůli nevyřízeným účtům s Robertem umírají nevinní lidé.
Na začátku mně trvalo si zvyknout, že od začátku víme, kdo je vrah a přibližně odhadnout linii příběhu. Avšak je mně jasné, že Chris Carter chtěl ve své desáté knize nevyřízené záležitosti Luciena s Robertem nadobro ukončit.
Musím říct, že v každé Chrisově knize mě překvapí to, jak široký má autor přehled - ať už je to psychologie, biologie, pyrotechnika, chemie. Při těchto popisných pasážích mám pocit, že je příběh ještě víc reálnější a zajímavější.
Nebyla by knížka, ze všech deseti, která by mě nudila či si v něčem nezasloužila můj obdiv. Díky, panu spisovateli s velkým S, protože podesáté a se čtenářskou pýchou dávám "pouhých" 5*.❤️

09.10.2019 5 z 5

Galerie mrtvých Galerie mrtvých Chris Carter

Naběhla jsem jak velká voda do knihkupectví, když byla knížka teprve čerstvě dovezena. První kapitolou vstoupíte na kolotoč, který se zastaví až s poslední stranou. Oblíbená dvojice Hunter a Garcia má tu čest s vrahem, který si hraje na umělce, a i když se to může zdát jako nemožné, jeho styl zabíjení je ještě o něco rafinovanější a krutější, než u vrahů v předchozích dílech. Posledních 100 stran jsem snad ani nedýchala, ale musím říct, že mě štve, že na vraha nejde přijít. Konec vás opravdu uzemní. Potřebuju další díl. Hned teď.❤️

30.10.2018 5 z 5

Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Za poslední dobu opravdu vtipná knížka, která se četla lehce a bez problémů se začtením. Divadelní zpracování znám a kdysi jsem ho viděla, ale teď ho zhlédnu určitě s chutí znova. :)
P. S.: Tak mi přišlo na mysl, jak s*al kníže Přemysl

14.06.2018 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Přiznám se, musela jsem číst a číst, dokud jsem ji celou nedočetla. Zajímalo mě, co se tak hrozného stalo, jak to celé dopadlo... A on to autor nechal na mně, což je horší než kdyby napsal jakýkoliv závěr. Pořád nad tím musím přemýšlet. Strhla mě hodně, neříkám že mizení v Tríbeči a vše, co je tam popsané, je pravda, ale mrazí mě jenom z toho, kdyby byla...

17.11.2017 4 z 5

Sestřičky ve víru osudu Sestřičky ve víru osudu Donna Douglas

I když obálka může klamat, série z nemocnice Nightingale není žádnou červenou knihovnou. Pohodový román od Donny Douglas, v pořadí 3., sleduje další příhody tří hlavních hrdinek - sestřiček - Helen, Dory a Millie. Každá z nich má další starosti, ať už je to matkou neschválený vztah; strach o bratra, který podporuje prvotní fašismus anebo obavy o přítele, který má odjet do Španělska v době začínající občanské války.
Jakkoliv autorka zvládne propojit osudy hrdinů, vždy se jí to povede a tahle série je mojí hoodně oblíbenou.))

04.02.2021 5 z 5