bob0985

Po mnoha letech po přečtení této knihy ji hodnotím tak, že pro vlastní všeobecný přehled bylo dobře, že jsem ji otevřel. Z tohoto důvodu bych ji doporučil i jiným čtenářům. Způsob vyprávění a jeho rozvláčnost s popisem detailů by mě k jejímu novému přečtení nepřesvědčil. Musím říct, že mě Filosofská historie na mnoho let odradila od čtení literatury z té doby. S obavami jsem se pustil do Tolstoje (Vojna a mír) a musím přiznat, že tyto knihy jsou svižnější a mrzí mě, že jsem se k nim nedostal už dříve.

Nikdy bych nevěřil, že autor této knihy je obecně znám jako autor sci-fi příběhů, kterým neholduji. Opravdu mě tato kniha velmi bavila, stejně jako způsob vyprávění příběhu z úhlu několika osob. Nejedná se o sci-fi a obsah příběhu je stále aktuální.

Knihu jsem přečetl, avšak nemůžu řící, že by ve mě zanechala nějakou hlubší stopu, o které bych řekl ostatním, že si ji musí přečíst. Za mě by měla mít 3,5 hvězdy, ale tím nechci odrazovat od jejího čtení.

Povídky se mi líbily, ačkoli nejsem příliš fanouškem krátkých povídek. Některé byly lepší, některé průměrné (já bych nenapsal asi žádnou ani z části tak dobře, ale četl jsem prostě už lepší). Těším se, že snad od autora znovu výjdou Jatka č.5, abych si je mohl pořídit.

Kniha, která navozuje velmi syrovou atmostféru. Zajímavé, vtahující a zároveň odpuzující.

Tuto knihu jsem četl v anglickém originále. Název "Špekonomie" mi přijde dost špatný. Kniha poukazuje na to, že ekonomické výsledky nejsou vždy výsledkem ekonomických rozhodnutí. Ke knize existuje taktéž film, ve kterém jsou některé kapitoly rozebrány trochu jinak a dále rozpracovány, některé zcela vynechány. Určité kapitoly mohou být považovány za kontrovezní - k nim se právě vrací i zmiňovaný film.

Velmi rád cestuji na "vlastní pěst" takže kniha mi nepřinesla nic úplně nového a objevného do života. Řekl bych, že je spíše určena lidem, kteří by rádi vyrazili na odvážnější cestu, avšak potřebují ujištění, že se nejedná až o tolik nebezpečný podnik. Kdo by ji měl určitě číst, jsou "cestovatelé" do hotelových resortů, kteří už 5x byli ve stejném hotelu na stejné pláži. U nich však pochybuji, že po této knize sáhnou.

Vše podstatné asi řekl kokodaros. Já knize dávám 5 hvězd. Kniha ve mně zpočátku vyvolávala pochybnosti, avšak nakonec jsem velmi rád, že jsem ji neodložil - byla by to obrovská škoda. S touto knihou jsem se sám vracel do vlastních vzpomínek a vybavoval si své zážitky, a přitom prožíval ty autorovy. Hluboký vnitřní zážitek.

U Potoka je vždy důležité dočíst knihu až do konce. Jeho knihy nesou zprávu, která není na první pohled rozpoznatelná, nejsou prvoplánovité. Příběhy vypráví lidsky s porozumněním a respektem ke každé osobě, která se v jeho knihách objeví. Rabín konzervativního judaismu asi už prostě musí být takový.

Velmi dobrá kniha, na základě které vznikl i film (ten jsem neviděl). Výborně líčený příběh se zvraty a napětím.

Nerad odkládám knihy, a to ani ty, které mě tolik nezaujmou. Toto bohužel byla jedna z takových knih. Nicméně mě u této knihy zaujala provázanost s životem autorky a jiný pohled na život a svět - tedy ne vždy se kniha musí číst kvůli příběhu.

S tímto žánrem se vlastně teprve seznamuji a musím říct, že se mi kniha celkem líbila. Potěšilo mě, že s názory autora jsem nijak vnitřně nebojoval a spíše souhlasil. Velmi inteligentní.

Esoterika není úplně oblast, která by mě bavila. Knihu jsem přečetl, myšlenky zajímavé, ale nerad bych ji přeceňoval. Před začátkem uskutečňování podnikatelských snů bych každému doporučil, aby si také přečetl nějakou literaturu o ekonomii, nejen o tom, že stačí jít za svým snem.

Autorova inspirace F. Kafkou se nezapře. Kniha o bezmocnosti měla přímý vliv na způsob mého čtení. Přečetl jsem ji asi za dobu 2,5 roku, kdy jsem ji neustále odkládal a vždy se vrátil jen abych přečetl pár stran - kniha není nijak objemná. Každopádně si myslím, že za přečtení stála a patří k jakémusi přehledu japonské literatury.

Toto pro mě byla druhá detektivka (první byl Sněhulák) tohoto autora. Myslím, že víc krimi knih od tohoto autora číst nebudu. Knihu jsem dočetl a odložil do police. Žádnou zprávu, žádný vzkaz ve mně nezanechala. Fajn příběh, do kterého se začtete, výborně zvládnutá technika k udržení pozornosti čtenáře, avšak recyklovaná metoda, která se osvědčila. Každopádně velmi dobrá odpočinková kniha.

Toto byla první knížka, kterou jsem přečetl za jeden den, když mi bylo asi 12 let. Pamatuji si, že byla na mě hodně syrová, ale dodnes si pamatuji zhruba její obsah :-)

Tuto knihu nemohu nazvat zpovědí, protože je to fikce, což hodně ubírá na její působivosti. Čtenáři nezbývá, než se nechat strhnout příběhem, který je rozdělen do dvou částí. Do jaké míry se tedy jedná o důmyslně dějovou linkou propojenou koláž různých výpovědí osob, které z KLDR unikly, nedokážu posoudit. Osobně jsem čekal něco víc; právě tu zpověď, výpověď, svědectví.