Bookworm_z_Brna Bookworm_z_Brna komentáře u knih

☰ menu

Moje velké řecké léto Moje velké řecké léto Sue Roberts

Podle anotace a názvu jsem si vytvořila domněnku, že to bude lehké romantické čtení o lásce v Řecku … moc tomu nepomohlo ani to, že jsem viděla přirovnání k Julii Caplinové a jejím Romantickým útěkům. Na druhou stranu, pokud se oprostíte od očekávání, tak dostanete milou romantiku, kde se vše netočí jen kolem nového vztahu ala převozník, ale dostanete se k (svým) hodnotám, prioritám a co je doopravdy pro vás (jako pro Mandy) důležité. Víc než novému vztahu je v knize věnován prostor Mandy samotné, co doopravdy chce a vypořádávání se s onou nevěrou.

+ kniha není plná vztahového klišé
+ více prostoru pro vypořádávání se s nevěrou
+ jednoduchý jazyk
- kvůli zavádějícímu očekávání jsem pořád čekala, kdy to “konečně začne
- slabá vztahová linka
- v Řecku se odehrává jen menší část

02.07.2024 3 z 5


Život na míru Život na míru Nikki Erlick

Představte si svět, ve kterém se vám všechno může zhroutit jen na základě provázku v krabiččce, který vám řekne jak dlouho budete žít. … a přesně tenhle svět tu dostanete. Celá kniha je složená z různých úhlů pohledu, 8 různých lidí, kteří se s provázky oznamující délku života vypořádávají po svém. Jsou tu všechny situace, do kterých se člověk může dostat. Čte se to dobře, jen jsem potřebovala víc prostoru na přemýšlení … různé scény totiž otevírají hodně témat, které jdou více do hloubky … ať už jde o blízkou smrt, naplněnost života, co určuje jeho kvalitu a i jestli mají mít všichni lidé opravdu stejná práva a vždy možnost volby.

02.07.2024 4 z 5


Pod rouškou šikany Pod rouškou šikany Blažena Hlasová

Pokud pracujete ve zdravotnictví, tak je to kniha, co by vás neměla minout. Já do tohle oboru nepatřím a možná proto jsem z knihy docela zklamaná, … měla jsem od ní větší očekávání. Celá kniha je sestavená z jednotlivých příběhů, které jsou defakto podle stejné šablony - jmenuji se XY, jsem z XY a zdravotnictví jsem si vybrala, protože chci pomáhat, baví mě to a vidím v tom smysl … a v práci mi kolegyně dělají ze života peklo. Je to smutný, je to děs a upřímně mi těch lidí je líto. Je dobře, že se o šikaně mluví … věřím, že pokud někdo něco podobného v práci řeší, je kniha skvělým ujištěním že to rozhodně není v pořádku, a že by to měl řešit. Bohužel formou jakou je to zpracované mi ty příběhy jako čtenáři splývají v jeden, i když je čtu s časovým rozestupem.

+ prolomuje tabu a mluví o tom, co se doopravdy děje
+ myšlenka, že pokud vás v práci šikanují, neděje se to jen vám ale rozhodně to není v pořádku
- pokud nepracujete ve zdravotnictví, tak ji asi moc neoceníte
- forma zpracování zpovědí
- xy příběhů, které splývají v jeden

02.07.2024 2 z 5