boxas boxas komentáře u knih

Osobnosti ducha českých dějin Osobnosti ducha českých dějin Jiří Fidler

Podobně jako Panovníci českých dějin i tato kniha podává základní přehled o velkých lidech naší historie. Vše doplněno hezkými ilustracemi a spoustou zajímavostí.

06.02.2022 5 z 5

České korunovační klenoty České korunovační klenoty Milena Bravermanová

Mně se kniha líbí. Je výpravná, na dobrém papíru, a proto jsou reprodukce nejrůznějších reálií, včetně samotných klenotů, výborné.

05.02.2022 5 z 5

Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění James Hall

Skvělá kniha!
Skutečně velice podrobný, přehledný a systematický slovník! Nevím, že bych zde nějakého svatého, postavu z mytologie, motiv na obrazech apod. nenašla§ Vždy to bylo s podrobným vysvětlením co a jak.

03.02.2022 5 z 5

Lexikon měst do kapsy Lexikon měst do kapsy Petr Dvořáček

Opravdu jen velice stručný přehled o našich městech, i když chápu, že do lexikonu do kapsy se toho mnoho nevydá.

02.02.2022 4 z 5

Pokojové rostliny Pokojové rostliny David Gerald Hessayon

Přehledná, s popisem, fotografiemi a radami, co dělat, když vznikne nějaký problém.

Monumenty Monumenty kolektiv autorů

Úžasná "prohlížečka" na tyhle zimní večery. Často si v ní listuji a říkám si - tak tam bych se chtěla někdy podívat!

02.02.2022 5 z 5

Putování s vařečkou po Čechách, Moravě a Slezsku Putování s vařečkou po Čechách, Moravě a Slezsku Jaroslav Vašák

Zajímavá to tahle kniha bezesporu je, ale použitelná v kuchyni moc ne. Je nepřehledná.

02.02.2022 3 z 5

Velká barevná obrazová kuchařka Velká barevná obrazová kuchařka Jana Horecká

Podle mne asi nejlepší kuchařka za posledních 30 let.
Tedy alespoň já se bez ní posledních 30 let nejméně na Vánoce a Velikonoce a svátky obecně neobejdu!
Je přehledná, rozdělená tematicky a doplněná u každého receptu fotkou. Vřele doporučuji!

Herbář aneb Stromy a keře Herbář aneb Stromy a keře Jaroslava Bednářová

Spolu se svým "bratříčkem", stejně dobrým Herbářem aneb Od anděliky k žindavě od téže autorky Jaroslavy Bednářové patří tento herbář k mým nejoblíbenějším.
Já si opravdu vybírám, kterou knihu si koupit a kterou si jen půjčit v knihovně. U těchto dvou knih jsem ale vůbec neváhala, prostě jsem je chtěla mít obě doma. A nelituji! Tento herbář je jeden z nejhezčích a nejlépe zpracovaných, které znám! Je plný zajímavostí, praktických rad, popisů účinků jednotlivých rostlin a má opravdu skvostné ilustrace! Moc ráda si v obou svých herbářích od Jaroslavy Bednářové listuji. V dnešní hektické a jaksi pesimistické době je to pohlazení na duši.
Člověk by nevěřil, co se dá koupit v Levných knihách... :-)

01.02.2022 5 z 5

George Lucas: Život stvořitele Star Wars George Lucas: Život stvořitele Star Wars Brian Jay Jones

Super!
Velice "hutné", řekla bych. Mnoho různorodých informací, podrobné a precizní.
I když jsem fanouškem Star Wars, a tak můj názor není asi úplně objektivní, myslím, že se kniha dá s čistým svědomím doporučit i těm, kteří nikdy o síle, co nás všechny provází, neslyšeli a jednu dalekou, předalekou galaxii znají jen z krabic Lega pro děcka.

01.02.2022 5 z 5

Salome Salome Oscar Wilde

Mám Oscara Wildea ráda, ale tahle hra mi nesedla.

05.06.2021 3 z 5

Vystěhovalci II. Vystěhovalci II. Vilhelm Moberg

Krásná kniha! Kristiny mi bylo skutečně líto. Říkám si, kolik různých možností by ona a Karl Oskar dnes měli - a žádná z nich by nekončila tak smutně.

14.02.2021 5 z 5

Zlomená křídla Zlomená křídla Eduard Čejka

Velice poctivě faktograficky zpracovaná kniha.

13.02.2021 5 z 5

Lístek lásky Lístek lásky Émile Zola

Málokdo tuto knihu zná. Je to škoda. Tak moc se liší od jiných Zolových děl, jak je to jen možné.
Připadá mi až podivné, že TEN Zola, naturalista, popisující detailně sociální problémy své doby, mohl napsat tak křehký příběh o lásce.

12.02.2021 4 z 5

John na konci umře John na konci umře David Wong

Vzdávám to.
Fakt jsem se snažila! I když mi to nepřipadalo ani napínavé a už vůbec ne vtipné. Dokonce jsem vydržela i všechny ty sekyry a sklep plný sraček (pardon výkalů)! Ale už opravdu nevidím důvod, proč takovou blbost číst dál.

06.02.2021

Pavilón se smuteční vrbou Pavilón se smuteční vrbou Robert van Gulik

Robert van Gulik snad ani nepsal jiné než výborné příběhy. Jeho soudce Ti patří k nejlepším vyšetřovatelům vůbec.

01.01.2021 5 z 5

Hodiny Hodiny Agatha Christie

Toto je snad jediná kniha mé oblíbené autorky, která mi nesedla.

09.07.2020 4 z 5

Orlovo proroctví Orlovo proroctví Simon Scarrow

Podobně jako u předchozích dílů i u Orlova proroctví jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí z běžného života ve starověkém Římě, zde také o životě tehdejších námořníků. A dvojici Cato - Macro už beru jako svoje staré známé, se kterými se vždy ráda uvidím a na setkání s nimi se těším.

23.05.2020 4 z 5

Dějiny umění 3 Dějiny umění 3 José Pijoan

O umění mnoho lepších knih není.

06.05.2020 5 z 5

Pavučina snů Pavučina snů Stephen King

Dobrý originální nástup, poněkud rozvláčný a až moc zašmodrchaný střed a naprosto strhující závěr.

02.05.2020 4 z 5