boxas boxas komentáře u knih

Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

I když mě zpočátku v knize mírně frustrovaly určité politické motivy, tak potom se děj pěkně rozjel a ke konci mě autor dokázal udržovat v napětí, i přestože jsem už tušila, jak to s Leem a Dianou vlastně tehdy před 15 lety bylo.

16.02.2022 4 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Zajímavá fantasy o šesti vcelku sympatických postavách. Autorka si dala práci s vykreslením nejen jejich velice různorodých charakterů, ale i světa, ve kterém se pohybují.

12.02.2022 4 z 5

Noci šelem Noci šelem Cyril Collard

Kniha, na kterou se asi nedá zapomenout, i když jste ji četli už před dlouhým časem. Otevřená zpověď o dobách, kdy se o AIDS nic moc nevědělo.

07.02.2022 5 z 5

Kontury české literatury pro děti a mládež Kontury české literatury pro děti a mládež Otakar Chaloupka

"Hutné", mnoho informací, ale upřímně řečeno není to kniha, ke které bych se chtěla někdy vrátit.

07.02.2022 3 z 5

Příruční slovník české literatury: Od počátků do r. 1945 Příruční slovník české literatury: Od počátků do r. 1945 Otakar Chaloupka

Kvalitně zpracovaný slovník, ale upřímně řečeno na systematické čtení to není.

07.02.2022 4 z 5

Má sestra je sériový vrah Má sestra je sériový vrah Oyinkan Braithwaite

Není to až tak špatná kniha, tak trochu detektivka obrácená naruby, a také jsem se dozvěděla leccos zajímavého o životě v Lagosu. Celkově však slabší průměr, ke knize se už jistě nevrátím.

07.02.2022 3 z 5

Přežít Přežít Piers Paul Read

Některé detaily z knihy bych raději zapomněla. Chápu je, ale...

07.02.2022 5 z 5

Václav IV. Václav IV. Jiří Spěváček

Jiří Spěváček a dynastie Lucemburků - spojení, které nemá chybu! Od Krále diplomata Jana Lucemburského, přes Karla IV. až po Václava IV., u všech titulů bych musela napsat totéž - životní dílo Jiřího Spěváčka. Nebylo a není asi většího odborníka na tuto dobu.

Velké železniční tratě světa Velké železniční tratě světa Max Wade - Matthews

Taková povinná četba všech fandů vlaků a lokomotiv. Je to obsáhlý přehled kde které známé světové železniční trati. Vše doplněno spoustou fotografií, dobových i současných.
Čtivé a zajímavé.

06.02.2022 5 z 5

Průvodce cestovatele po dálnicích celého světa Průvodce cestovatele po dálnicích celého světa John Baxter

Skvělý přehled 25 nejslavnějších silnic světa, od římské Via Appia z Říma do Brindisi, přes silnici z Lhasy do Káthmándú, tzv. Zahradní cestu v nejjižnější části Afriky, až po slavnou silnici 66 z Chicaga do Los Angeles.
Spousta fotografií, obrázků a map.

Pes a péče o něj Pes a péče o něj Mike Stockman

Skvělý přehled doplněný spoustou fotografií a hlavními charakteristikami jednotlivých plemen. Najdete zde také vše, co chcete nebo potřebujete vědět o výcviku psa a péči o něj.

Ilustrovaná encyklopedie koček Ilustrovaná encyklopedie koček Angela Rixon

06.02.2022 5 z 5

Ilustrovaná encyklopedie psích plemen Ilustrovaná encyklopedie psích plemen Joan Palmer

06.02.2022 5 z 5

Oxford encyklopedie slavné osobnosti Oxford encyklopedie slavné osobnosti kolektiv autorů

Rozsáhlý přehled o osobnostech z oblasti vědy, umění, politiky, náboženství atd. Vše doplněno fotografiemi, nákresy a obrázky.
Z mého pohledu je zde málo osobností českých nebo slovenských, ale aspoň čtenář nepropadne pocitu nějakého neobjektivního velikášství. :-)

Osobnosti ducha českých dějin Osobnosti ducha českých dějin Jiří Fidler

Podobně jako Panovníci českých dějin i tato kniha podává základní přehled o velkých lidech naší historie. Vše doplněno hezkými ilustracemi a spoustou zajímavostí.

Panovníci českých zemí Panovníci českých zemí Petr Čornej

Základní chronologický přehled o našich panovnících a prezidentech od bájného Sáma až po V. Havla. Kniha je doplněna zajímavostmi o jejich životě a také hezkými ilustracemi.
Věděli jste např. že když se narodil Ludvík Jagellonský, ano to je ten mládenec s dlouhými zrzavými vlasy na obalu vlevo nahoře, tak když se narodil, bylo to takové maličké nedonošené miminko, že mu museli vytvořit "inkubátor" a sice tak, že miminko obkládali vnitřnostmi z čerstvě zabitých vepřů a krav, aby ho udrželi při životě? Nebo že ho nechal jeho otec, král Vladislav II. Jagellonský korunovat českým králem už ve dvou letech? Představte si toho chlapečka s těžkou svatováclavskou korunou na hlavičce jak to celé proplakal... A mimochodem naše královská koruna - když po prohrané bitvě na Bílé hoře utíkal z Prahy Zimní král Fridrich Falcký, zapomněli v tom spěchu vůz se svatováclavskou korunou na Staroměstském náměstí. Tam ho našli vítězní žoldáci a světe div se, naši královskou korunu v pořádku vrátili na Pražský hrad. Koně ne, ty asi někdo ukradl... :-)
Ano, tyhle a spoustu jiných zajímavostí vím právě z knihy Panovníci českých zemí.
Doporučuji všem, kdo se chtějí o naší historii dozvědět něco víc!
A mimochodem celá tato edice Odkaz vydavatelství Fragment je velice zdařilá!

Světové dějiny Světové dějiny Jaroslav Charvát

Tuto knihu mám v knihovně pořád, tedy přesněji pořád už od střední školy.
Mnohé se za tu dobu změnilo, náš současný náhled na některé úseky dějin, zvlášť na události 20. století, se zásadně liší od výkladu v této knize, ale přes určité výhrady se domnívám, že běžný čtenář zde nalezne velmi dobré základní poučení o historii lidstva od pravěku až po novověk.
Především pro období pravěku, starověku a středověku nemá tato kniha dodnes žádnou vážnější konkurenci.
A ještě poznámka k anotaci. Je poněkud zavádějící. Jako učebnice nebyla pro svoje rozměry tato kniha vhodná ani v době svého vzniku a nyní se už na školách dávno nepoužívá.

06.02.2022 5 z 5

Jak se bude vaše dítě jmenovat? Jak se bude vaše dítě jmenovat? Miloslava Knappová

Doplněné a aktualizované vydání knihy, kterou považuji za nejlepší tohoto typu u nás.
A pozor! Důležitá věc! Když si vymyslíte nějaké jméno pro svoje miminko a najdete ho v této knize, musejí !!! vám ho na matrice zapsat! Je to totiž kniha využívaná úřednicemi a úředníky v matriční praxi a na tuto knížku se vždy můžete odvolat.

Jak se bude jmenovat? Jak se bude jmenovat? Miloslava Knappová

Skvělá kniha!
Pokud se zrovna nejmenujete Viet a váš brácha Nam (To jsem si opravdu nevymyslela!), tak v této knize téměř se 100% jistotou najdete nejen svoje jméno, ale i výklad, jak asi vzniklo, různé obdoby tohoto jména v nejrůznějších jazycích, zajímavosti o vašem jménu, regionální varianty atd. atd.

Naše příjmení Naše příjmení Dobrava Moldanová

Svědomitě, poctivě a se znalostí věci, precizně - tak by se stručně dala charakterizovat tato kniha.
Má také vynikající předmluvu, která podrobně vysvětluje vznik českých příjmení.
Troufnu si říct, že drtivá většina z vás, kteří teď právě tyto řádky čtete, by v této knize svoje příjmení a jeho výklad našla!
Říkám to s plným vědomím faktu, že nositelů mého příjmení (mužů) je v celé České republice ani ne 20, vlastně jen jedna rodina, a představte si, že i tak jsem v této knize naše příjmení našla!!! Tak to mi skutečně spadla čelist! :-)
Za mne jednoznačně nejlepší kniha o českých příjmeních a ani omylem jsem od ní já nečekala víc!