boxas boxas komentáře u knih

Pán prstenů: Souborné vydání Pán prstenů: Souborné vydání J. R. R. Tolkien

Jedna z nejkrásnějších knih, jaká kdy byla napsána.
Nejde o to, že Tolkien tu vytvořil naprosto originální svět, ani o jednotlivé postavy a jejich osudy, nejde dokonce ani o ten Jeden prsten, co vládne všem. A už vůbec nejde o ten mediální humbuk, co kolem Pána prstenů vznikl a trvá!
Poselství této jedinečné knihy je podle mne v něčem jiném. Tolkien napsal příběh o přátelství, pomoci, obětech, hrdinství, ale především o tom, že každý, i ten sebenepatrnější, má právo na štěstí.
Jak jsem napsala už u Společenstva prstenu:
Proti zlu musíme bojovat, i když je něco takového proti naší povaze, tak v tomto případě neexistuje jiná volba. A ještě něco. Nepodceňujme se. I ten zdánlivě nejmenší může zásadně změnit svět, ve kterém žijeme.

Prométheus v plamenech Prométheus v plamenech Thomas N. Scortia

Co by, kdyby...
Co by se stalo, kdyby došlo k havárii atomové elektrárny?
To, co v roce 1975 vypadalo jako čirá fikce, dostalo v roce 1986 úplně jiný rozměr. Kniha jako už mnohokrát předběhla svoji dobu. Když "bouchnul" Černobyl, tak se mi motivy z této knihy neustále honily hlavou. Třeba snaha splnit termíny za každou cenu, nebo ty zkroucené palivové tyče, zamoření okolí, osudy nevinných lidí a mnoho dalšího. Ach jo...

Mrtvá a živá Mrtvá a živá Daphne du Maurier

Mistrovský kousek paní Daphne du Maurier!
Hlavní hrdinka je tak jiná než její předchůdkyně. Tak nenápadná, bez sebevědomí, vždyť se ani nikdy nedozvíme její jméno! A přeci má něco, co její předchůdkyně nikdy neměla...
Příběh se mi moc líbil i jako film. Myslím ten starý, co se jmenoval Rebecca. s Laurence Olivierem v hlavní roli.

Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

K této knize jsem se ve svém životě mnohokrát vracela, ale ze zcela jiného důvodu, než jsou ty obvyklé. Ne kvůli slečně Marplové, kterou mám mimochodem moc ráda, ne kvůli zajímavému, až tajuplnému nápadu s tapetami, schody apod.

Já se k této knize vracela ve své profesi češtinářky kvůli jedné, jediné větě!
Z této jediné věty jsem totiž naprosto jistě a bez pochybnosti pochopila, kdo je vrah.
Knížku jsem pak dočetla jen proto, abych si to potvrdila.

Zaujalo vás to?
Tak čtěte dál, která věta to je.
Nechcete se připravit o potěšení z odhalování vraha?
Dočtěte si tohle až jindy. :-)

POZOR SPOILER!
Takže která věta to je???
Asi ve dvou třetinách knihy se píše o tom, jak budoucí oběť Lily Kimblová jde od nádraží lesíkem a tam ji překvapí vrah a uškrtí ji. Před svojí smrtí stačí říct tuto větu:

„Nečekala jsem, že vás potkám tady.“

A v této jediné větě je řešení! Přečetla jsem si ji a bylo mi to jasné.
Pořád ještě tápete?
Je to jednoduché, když si uvědomíme, že v české větě je pořádek většinou takový, že to nejdůležitější dáváme až na samý konec.
Lily tedy mohla říct:

„Nečekala jsem, že vás tady potkám.“

To by byla zcela běžná věta vyjadřující jen překvapení. Něco jako když jdete v cizím městě po ulici a potkáte nečekaně známé.
Lily také mohla říct:

„Nečekala jsem, že tady potkám vás.“

A znamenalo by to, že očekávala setkání s někým jiným, ne s tím, koho potkala.
Jenže Lily řekla:

„Nečekala jsem, že vás potkám tady.“

A z tohoto pořadí slov logicky vyplývá, že ten, koho potkala, je totožný s tím, s kým měla schůzku. Musí to být stejný člověk. Potkala ho už tady, tedy dřív, ne až v domě, kam měla namířeno.
Přemýšlejte chvilku nad tou větou a uvidíte, že mám pravdu.
Nevím, jestli překladatelka právě toto zamýšlela. Mně tahle věta sloužila jako dobrý příklad toho, jaká je čeština krásná řeč a jak na zdánlivých drobnostech může velmi záležet.

Vetřelec - Probuzení Vetřelec - Probuzení Tim Lebbon

Knihu jsem si poslechla. Hlas Pavla Rímského je podmanivý, děj byl napínavý, bylo tam pár míst, která byla skutečně originální a zajímavá...
Bavilo mě poslouchat, trošku se bát a při tom třeba vařit. Výtky na téma, že nic moc nového nepřinesla, tak ty neberu. Asi není jednoduché vložit smysluplný děj mezi dva velice známé filmy.
Jenže bylo skutečně nezbytně nutné budit Ellen Ripleyovou? Kdyby se boj s vetřelci odehrál zcela mimo ni a ona dál spala se svým kocourem v hibernaci, co by se stalo až tak zásadního? Asi nic. A bylo by to tak určitě lepší.

03.10.2021 4 z 5

Králova řeč Králova řeč Peter Conradi

Naprosto souhlasím s evismaior a několika dalšími, kteří knihu hodnotili přede mnou.
Já chápu, že vydavatelství chtělo využít nesmírného úspěchu filmu, koneckonců 4x Oscar, to už je něco...ale...
...ale ušetřit si práci natolik, že použili na přebal stejný plakát, jaký byl k filmu, to je moc! Čtenář, včetně mě, pak očekává od knihy něco zcela jiného, než co si nakonec přečte.
Moje doporučení tedy zní:
podívejte se nejdřív na film nebo zajděte do divadla na divadelní adaptaci a teprve pak si doplňte informace o králi a jeho logopedovi četbou nebo poslechem této knihy! Pokud to uděláte v tomto pořadí, nebudete zklamáni!

26.09.2021 4 z 5

Běžkyně Běžkyně Peter May

Ne a ne se do této knihy začíst. Nebavilo mě to. Měla jsem pocit, že autor, kterého mám jinak docela ráda, je zcela mimo realitu dnešní Číny. Osobně si myslím, že Číňané nejsou k cizincům ani zdaleka tak otevření a vstřícní, jak se nám May snaží podsunout. Sama detektivní zápletka špatná není, jen je tam jakoby navíc.

26.09.2021

Levhart Levhart Jo Nesbø

“ Kaja měla na sobě rozepnutý a příliš velký vlněný svetr, obnošené džíny a plstěné pantofle, které byly tak staré, že by Harry mohl přísahat na to, že mají jaterní skvrny."

Tak přesně kvůli takovým větám mám knížky tohoto autora ráda. Jo Nesbø prostě a jednoduše umí psát tak, aby to mělo spád, napětí, dobrou zápletku, dramatické vyvrcholení na závěr...ale při tom všem nás jako čtenáře umí i nenápadně popíchnout, pobavit či přímo rozesmát.
Levhart zapadl mezi ostatní knihy o Harrym Holeovi jako ručka do rukavičky. Čte se to dobře, závěr je překvapivý, ale logicky promyšlený a domyšlený.
Líbilo se mi to.

A ještě jedna poznámka navíc:
"Pročetla" jsem se už k zatím poslednímu dílu série, tedy k Noži. Levhart byl poslední, co mi chyběl do sbírky. A teď jsem sama na vážkách, jestli (pro mne) bylo už Harryho dost, nebo ne. Jak to tak vidím já, tak nějakou chvilku asi vydržím, ale pak se mi po tom nespolehlivém alkoholikovi s brilantním myšlením a věčně rozmláceným obličejem začne stýskat. A doufám, že si Jo Nesbø časem na Harryho zase vzpomene!

A ještě jeden citát navíc:
Ty, Øysteine?“
„Ano?“
„Proč jsme spolu začali kamarádit?“
„Asi proto, že jsme vyrůstali vedle sebe, ne?“
„Jenom proto? Demografická náhoda? Žádné spříznění duší?“
„Já sem si teda ničeho nevšim. Pokud vim, máme společnou akorát jednu věc.“
„Jakou?“
„Že s náma nechtěl kamarádit nikdo jinej.“

22.09.2021 5 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Výborná kniha!
Patřím ke starší generaci, a tak bylo hned několik momentů, které mi bohužel připomněly dobu u nás před nějakými čtyřiceti lety. Jsem šťastná, že u nás už je to jen dávná, pro vás mladé těžko pochopitelná historie, a jsem smutná z toho, že v Severní Koreji, ale i jinde ve světě je to stále tragická současnost. Hladomor, popravy celých rodin, děti ulice... Je to moc smutné čtení, ale tolik, tolik potřebné!
Jsem vděčná autorce Nině Špitálníkové, že nám tento pohled na severní Korejce umožnila! Díky za to!

13.09.2021 5 z 5

Cizinec Cizinec Harlan Coben

Thriller jak má být. Tak tohle mě hodně bavilo!
Netečou tu sice potoky krve, ale napětí tu je. Jednotlivé díly skládačky, ze začátku zcela nepochopitelné, do sebe pěkně zapadnou a vy si řeknete: Aha! Vždyť ono to bylo vlastně úplně logické.

12.09.2021 5 z 5

Tucet špinavců Tucet špinavců Erwin M. Nathanson

VÝBORNÝ FILM A VÝBORNÁ KNIHA! OBOJE MÁ SVOJE PLUS I MÍNUS. FILM MÁ LEPŠÍ, PROPRACOVANĚJŠÍ ZÁVĚR, KNIHA JE PODROBNĚJŠÍ A VÍC ODHALUJE CHARAKTERY A MOTIVACI JEDNOTLIVÝCH POSTAV.
BOHUŽEL MĚ ZKLAMAL ZÁVĚR KNIHY. JE JAKOBY USEKNUTÝ, ODBYTÝ. JAKOBY AUTOROVI DOŠLY NÁPADY NEBO UŽ HO TO JEN PŘESTALO BAVIT. ŠKODA.

10.09.2021 4 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Je to pěkný příběh, člověk se toho hodně dozví z historie Skotska i Kanady, vystižení atmosféry tehdy v první polovině 19. století i dnes je strhující a podmanivé...jen mi bohužel připadá, že za tím vším současná detektivní linie jaksi pokulhává. Jakoby tam byla navíc.
Za historický román bych bez váhání dala plný počet bodů, za slabší detektivní zápletku a její řešení jsem však musela něco ubrat.

07.09.2021 4 z 5

Kritik Kritik Peter May

Peter May je bezesporu velice čtivý autor, tedy pro mne určitě. Bohužel tato jeho kniha mi připadá jedním slovem odfláknutá.
SPOILER!!!
Na jedné straně až moc informací o víně a i když jsem se aspoň o vínu něco dozvěděla, tak jiné, pro detektivku podstatné informace, zcela chyběly. Třeba kdo byli všichni ti mrtví naložení v sudech nebo proč se policie tak málo ve věci angažovala atd.
A mimochodem, kdo si bere s sebou na pár dní do vinařské oblasti skotský kilt? To aby ho pak jako mohl vytáhnout na pohřeb?
Na jedno dvě deštivá odpoledne dobrý, ale jinak nic moc.

29.08.2021 3 z 5

Černé světlo Černé světlo Peter May

Je to solidně vystavěný detektivní příběh, ale jinak se přikláním k tomu, co už zde v diskusi zaznělo. Autor podle mne příliš sleduje celou sérii o Enzovi, a tak je sice mnohé řečeno, ale málo dořešeno.

08.08.2021 4 z 5

Templáři Templáři Ernst Sommer

Tolik zášti, chamtivosti, mučení, ale i pevné víry a obětavosti... Smutná kniha.
Stojí za přečtení!

21.07.2021 5 z 5

Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Taková milá vzpomínka na dětství.
Ta pátá hvězdička je spíš z nostalgie...

18.07.2021 5 z 5

Vrahova hygiena Vrahova hygiena Amélie Nothomb

Knihu jsem poslouchala a nebýt pana M. Moravce, tak jsem se asi nedokopala k tomu, abych ji dotáhla až do konce. Žádná sympatická postava, motivace obou hlavních aktérů nevěrohodné a tlustý spisovatel naprosto odpudivý.

18.07.2021 1 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

No páni! Tak to byla jízda! Jo Nesbø vůbec svého Harryho nešetří...
Koneckonců ale Harry nešetří ani sám sebe.
Jak to vidím já, tak Sněhulák a Nůž jsou pro mne nejlepšími díly celé série. (...a ještě možná Červenka...)
! POZOR SPOILER !
Líbila se mi ta kostka na konci. Jo Nesbø nechal sobě i HH všechny dveře když ne otevřené, tak aspoň pootevřené. Tak to palec vzhůru, gladiátoři, třeba ještě není konec konců...
A ještě jedna poznámka navíc:
"Pročetla" jsem se tedy až k zatím poslednímu dílu série. A teď jsem sama na vážkách, jestli (pro mne) bylo už Harryho dost, nebo ne. Jak to tak vidím já, tak nějakou chvilku asi vydržím, ale pak se mi po tom nespolehlivém alkoholikovi s brilantním myšlením a věčně rozmláceným obličejem začne stýskat.
A doufám, že si Jo Nesbø časem na Harryho zase vzpomene a že až si od svého detektiva patřičně oddechne, tak se nám Harry v plné parádě a pokud možno střízlivý vrátí zpět!
Já se na něj moc těším! Je to se mnou jako se všemi těmi jeho ženskými. Nemůžou ho vystát, jde jim někdy (často) na nervy, ale nemůžou na něj zapomenout, protože vědí, že to s ním bylo prostě a jednoduše super! :-)
Takže, pane Nesbø, takového detektiva opustit, to by byla věčná škoda!

11.07.2021 5 z 5

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Někdy jsem měla problém udržet pozornost. Všechny ty technické popisy mě nudily. Ale je to klasika a to se počítá... V nějakých čtrnácti patnácti jsem tuhle knížku milovala, teď jsem ale mnohem starší a v tom je ta potíž.

03.07.2021 4 z 5

Tajemný hrad v Karpatech Tajemný hrad v Karpatech Jules Verne

Nejde to nesrovnávat s filmem, a tak v některých chvílích jsem se uculovala, i když to pan Verne myslel smrtelně vážně. :-)

27.06.2021 5 z 5