Brace | Komentáře u knih | Databáze knih

Brace Brace komentáře u knih

Morphin Red Morphin Red Petr Heteša

Po slaboučkém Fatal Virtual již loni Petr Heteša ukázal ve svých povídkách (Stavy nestavy, bytosti nebytosti), že psát rozhodně umí. Knihou Morphin Red to ukázkově potvrdil. Přesto u mě nedosáhl na absolutní metu. Proč? Úchylnosti (zejména detenčák) dosáhly už takové úrovně nechutnosti a četnosti, že mi vadila jejich uvěřitelnost. Uvěřím jednu zvrhlou bachařku, ale kompletně celý personál, který si libuje v prasárnách fetish porna? Pokud by se fáze detenčního zařízení vyřešila více dramaticky (až mrazivě) a ne jenom sexem, sexem a zase sexem, ohodnotil bych pěti hvězdami.
Jinak zpracování celé knihy, včetně vnitřních ilustrací (Kdo poznal Kalouska na druhém obrázku?) je na jedničku a na poli české sci-fi literatury nemá konkurenci. A já si z celého srdce přeji, aby nadcházející román Infico bylo Petrovo Opus Magnum, které se vyvaruje úchyláren a posbírá všech pět hvězdiček v mém soukromém hodnocení.

12.04.2016 4 z 5

15 minus 15 minus Tomáš Zářecký

Smíchejte seriál Ztraceni, reality show Vyvolení, okořeňte béčkovými horory o kanibalismu a hle, máme tu příběh knihy 15 minus. Uznávám, že v české literatuře nevídaná novinka, ovšem úplně ne tolik zábavná, jak bych si osobně přál. Možná o 100 stran méně textu by knize pomohlo, takhle jsem občas trpěl nudou. Obzvlášť téma vesnice divochů mi moc nesedělo, knižně (filmově) je už příliš provařené. Přesto knihu jako celek hodnotím pozitivně a určitě zkusím i další romány Tomáše Zářeckého, i když jejich hodnocení oproti 15 minus mírně pokulhává. Třeba mi naopak sednou více, uvidíme.
P.S.: Pro podobně smýšlející - Rozhodně vyzkoušejte tématicky podobnou knihu Urban Games, myslím, že její četbou se pobavíte o chloupek více.

24.03.2016 3 z 5

Prokleté město Prokleté město Lisa McMann

Souhlas s předchozím komentářem. Do knihy jsem se pustil, aniž jsem tušil, že je spíše orientována na mládež. Prostě jsem se těšil na hororové počtení. Výsledkem je pocit, že se mnou někdo (autorka) těžce vyběhl. Vůbec nechápu nadšené komentáře okolo. První několik stran v pořádku: zmizení studentky a následně přítele hlavní hrdinky. Pak přijde rána na solar: dalších 80% příběhu čtete o tom, jak hlavní postava rovná předměty ve svém okolí, čutá míčem na plácku za barákem a vlhne z mexického přistěhovalce ze sousedství. A konec je úplně nej: dřevěná školní lavice přikáže hrdince, aby se sama pohřbila zaživa. To jako vážně? :-)

04.02.2016 1 z 5

Elysium Elysium Julie Nováková

Vlastně bych mohl do puntíku zkopírovat svůj komentář k prvnímu dílu. V první polovině druhé knihy jsem měl chuť knihu několikrát odložit, nakonec jsem se "dokopal" k jejímu přečtení. Příběh je originální (to klobouk dolů k mladé autorce), profesionálně napsaný, ale ta sterilita textu je ubíjející. Mám obavy, že do závěrečného dílu se to nezmění, jelikož je již napsaný a vyjde každým dnem. Zajímá mě, zda autorka přijde s nějakým šokujícím vyvrcholením a já budu spokojen a nebo získám pocit, že jsem s celou trilogií ztrácel čas. Takhle opět za 3 hvězdy.

15.06.2015 3 z 5

Země bez zákona Země bez zákona Jindřich Rohlík

Hrál jsem oba díly počítačové hry Bran Skeldalu a netrpělivě vyhlížím chystané třetí pokračování. Když jsem se dozvěděl, že otec v tuzemsku kultovních her Jindřich Rohlík vydává i román ze světa Skeldalu, mé srdce zaplesalo radostí. Po jeho přečtení se ovšem nemohu ubránit rozčarování, které hraničí se šokem. Ta kniha je neuvěřitelná srágora! Je v ní špatně snad úplně všechno. Počínaje prostředím, které vám fantasy svět Skeldalu ani v nejmenším nepřiblíží, tak hrdinou Wahargemem (ještě zde vystupuje ve vedlejší roli), o němž autor taktéž neprozradí vůbec nic, takže proč byste mu měli fandit? To vše napsáno tak mizerným stylem, že autora byste otipovali na školáka deváté třídy základní školy. Nic proti přirovnáním, ale tady najdete jedno na každé straně a to je vážně moc. Ukazovacích zájmen v každé větě se autor vůbec neštítí a někdy má dokonce odvahu dát i dvě za sebou. Kapitoly 10, 14, 15 jsou naprosto o ničem, jen text jehož účelem je trochu prodloužit délku knihy. Souboje (v knize jsou asi čtyři) jsou popsány tak mizerně, autorovi rozhodně doporučuji nahlédnout do děl J. Červenáka či M. Žambocha. A na závěr: dialogy. Proboha! Postavy mluví jak dementi, papouškují po sobě věty a slova, která z nich padají si zaslouží loket do úsměvu. Dobrou pětinu románu tvoří věty, za které by si autor zasloužil postavit ke zdi: "Byl to snad ten nejošklivější strom na celém světě, a kdyby ho někdo nařezal na malé špalíčky a udělal z něj papír, i ten papír by byl tím nejošklivějším papírem na celém světě. Nebo: "Šero se zatím stačilo znovu změnit v tmu. Tím jim dalo najevo, že tam někde nahoře zapadlo slunce. Vzali to na vědomí." To byl jen výcuc, takových perel jsou v knize fakt desítky. Příběh je zakončen naprosto zcestným soubojem mezi hlavním hrdinou a starochem, který se před dvěma sty stránkami v příběhu krátce mihnul a nijak do něho nezasáhl.
Tento můj příspěvek je nejdelší, jaký jsem kdy vyplodil. Donutilo mě k tomu rozhořčení, jaké slátaniny jsou ochotni nakladatelé vydat, když jde o známé jméno pisatele. Vrcholem toho je, že na zadní straně knihy se můžete dočíst od zavedených jmen, že Jindřich Rohlík vlastně napsal knihu, která by se měla povinně číst na základních školách. Co k tomu dotyčné pány vedlo, to ví jen bůh.
Největším překvapením knihy je ovšem ukázka z připravovaného románu Brány Skeldalu. Ta vypadá jako kdyby ji psal naprosto jiný autor, protože se kupodivu jeví jako kvalitní četba. Takže Jindro, dám vám ještě šanci. Svět Skeldalu má v sobě potenciál, který by byla škoda pohřbít.

18.05.2015 1 z 5

Ledové oči Ledové oči Karin Stehle

Koupeno v levných knihách za 19 korun. Po přečtení mě přepadly úvahy, jak jinak a lépe se dá naložit s dvackou.

23.04.2015 1 z 5

In Nomine Sanguinis In Nomine Sanguinis Miroslav Žamboch

První román (vyjímaje sérii JFK) Miroslava Žambocha, který jsem se rozhodl nezakoupit, ale pouze zapůjčit v knihovně. Vedla mě k tomu klesající kvalita předchozích děl. A rozhodně jsem dobře udělal. Trošku mě děsí průměrné hodnocení kolem 80%, pod tímto číslem bych již očekával špičkovou kvalitu příběhu, což po přečtení knihy rozhodně nemohu říct. A jako fanoušek dřívější Mirkovy tvorby nemůžu jít s hodnocením bohužel výše, než na 1 hvězdu. Samozřejmě se pustím i do další autorovy knihy, ale prosím, cyklus Klanové války raději uložit k ledu a rozepsat nového Koniáše.

21.04.2015 1 z 5

Mise Saturn Mise Saturn John Sandford (p)

680 stran uteklo jako voda. Kniha neskončila zrovna podle mých představ, také vykreslení dobří Američané vs špatní Číňané mi přišlo jako téma trošku provařené, ale, kruci, je to pořád Sandford jak ho známe a máme rádi. Doufám, že díky této knize se více čtenářů zaměří i na jeho "životní dílo" o Lucasovi Davenportovi - geniální thrillery, které mi přijdou přehlížené masami, přitom jsou více než nadprůměrnými díly.

17.08.2018 4 z 5

Zázrak v plechovce Zázrak v plechovce C. D. Payne

Pan Payne už čtenářům dokázal jednou zlomit srdce svými Americkými kráskami (což je dosud jediná kniha, kterou jsem od něho nedokázal dočíst) a Zázrakem v plechovce zanechal další výrazný šrám. Naivně si říkám, že jsem pochopil autorovo poselství, že není důležité to, za čím se ženeme, ale to, co při té honbě zažíváme, ale vůbec netuším jestli to bylo Paynovým záměrem nebo skutečně jen celý román mlátil prázdnou slámu. Hlavní hrdina Wilder nikdy hrdě nepohlédne do očí Nicku Twispovi, Heleně, Brendě či Colmovi a neřekne: jsem stejně dobrej jako vy! Povídka o Henrym měla prima nápad, ale kvalitní ukončení a pointa zase nikde. Takže s odřenýma ušima za dvě hvězdy.

01.04.2018 2 z 5

Čas se krátí Čas se krátí Ben H. Winters

Zatímco mě první díl zaujal, s druhým už jsem měl obrovské problémy. Hledání zmizelého manžela mě kdovíjak neoslovilo a dění apokalyptického světa na pozadí příběhu bylo poměrně zmatečné. Dokonce jsem knihu na týden odložil, přečetl mezitím jinou, a pak se k ní vrátil. Nezlepšilo se to. Sám nevím, zda se nyní těšit na vyvrcholení v posledním díle trilogie.

15.11.2016 2 z 5

Ozvěny velké písně Ozvěny velké písně David Gemmell

18 let čekání na české vydání knihy a nakonec takové zklamání. Z mého pohledu se jedná o nejslabší Gemmellovu knihu. K desetiletému výročí autorovy smrti je to trošku hořká vzpomínka, která ovšem nemůže nikterak převážit mou lásku k mistrovi heroické fantasy literatury.

09.11.2016 3 z 5

Kukaččí mláďata Kukaččí mláďata Vladimír Šlechta

Trvalo to předlouhých 5 let (od knihy Likario) a několik nezdařených pokusů / experimentů (Emma, Havran, Tajemství Morie), kdy mohu opět vyjádřit uspokojení z knihy Vladimíra Šlechty. Od plného hodnocení dělí autora pomalejší (rozuměj krapet nudnější) začátek a nepřehlednost postav. Což už je chyba moje, protože si houby pamatuji děj předchozích děl. Po deseti letech nejspíš nebudu samotný. Bude třeba si v budoucnu přečíst celé Pohraničí v kuse, aby mi jednotlivé dílky zapadly do sebe. Poté ovšem přišlo začtení a sympatie s hlavními postavami i s fanatickým bratrem Provazníkem. Nemyslím, že by se měl autor vzdát myšlenky na pokračování v psaní příběhů z Pohraničí. Je to svět, kde se dá vymyslet vícero příběhů, než byl ten, který se nám právě uzavřel. Co třeba něco z dřívější pohraniční historie? S hlavními postavami Alarichem Tourainem a Gordonem Fee? Co vy na to, Vláďo?

24.09.2016 4 z 5

Mistři thrilleru Mistři thrilleru Lee Child

Po přečtení povídek se v doslovu knihy Steve Berry ptá: Nebyla to skvělá jízda? A já odpovídám: Ne, Steve, nebyla. Místy to bylo i dost utrpení. 25 povídek, z nichž slovem skvělá mohu označit jedině tu s názvem Klub mrtvých. A to je sakra málo. Paradoxně nejhorší žvást vyplodil Lee Child, který celou knihu povídek zaštítil svým jménem. Ještě že jsem knihu zakoupil v levných knihách za pár babek, protože za plnou cenu bych měl důvod k pláči.

14.08.2016 2 z 5

Legenda o Rovenu Legenda o Rovenu Jindřich Rohlík

Po příběhově tragickém románu Země bez zákona, kterému navíc zlomil vaz i autorův slohový styl, jsem měl trošku obavy z připravované ságy Brány Skeldalu. Výsledek je nakonec, abych tak upřímně řekl, uspokojující. Jindra se v psaní neskonale zlepšil, i když samozřejmě naleznete v knize nějaké ty podivnosti, ale již nepůsobí jako pěst na oko, jako tomu bylo v předchozím románu. Celou knihou se nese lehký humor, který vám místy připomene Prattchetovu Zeměplochu, což kvituji s nadšením. Ovšem co už tak bezva není, je absence silného příběhu, který by měl být u ságy (zvláště takhle populární) povinnost. Kapitoly, kdy se vůbec nic neděje, střídají kapitoly, kde se sice něco málo děje, ale čtenáře se to nikterak nedotýká. Kupříkladu celé první dějství jsem těžce bojoval s nudou a občasnými touhami knihu odložit nedočtenou. Naštěstí se tento nešvar skutečně týkal jen oné první části. Taktéž, když už si vymyslíte vlastní svět, měli byste ho čtenáři trošku více přiblížit, to mi tu chybělo. Také víme, že Brány Skeldalu jsou velice populární počítačová trilogie s prvky RPG, kde to jiskří boji, magií a zrůdami. V celé knize byla jediná potvora, ale hlavně minimum soubojů a magie. Doufám, že to následující díly napraví. Naopak překvapením byla poslední kapitola knihy, která naopak vysoce zvedá čtenářův zájem o pokračování příběhu. Takže ano, nakonec i já přijímám pozvání k druhému dílu knihy (snad nebudou vycházet s ročními odstupy).

29.07.2016 3 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Jelikož jsem před četbou knihy třikrát viděl film, měl jsem trošku pokažený pocit překvapení, protože film se dost přísně držel linie knižní předlohy. Rozhodně je to působivá kniha, která dala vzniknout filmové trilogii, jež patří ke klenotům celosvětové kinematografie. Ovšem podle mého se ani Puzův příběh nevyhnul nudným kapitolám (ty s Johnnym Fontanem či Lucy Manciniovou), které příběh nikterak nerozvíjely, a proto za mě "pouze" 4 hvězdy. A nyní hurá na čtvrté shlédnutí Coppolova zfilmovaného příběhu, který se nebojím označit za o chloupek zábavnější než to knižní.

19.06.2016 4 z 5

Kůže Kůže Mo Hayder

Mo Hayder je natolik profesionální autorka, že hodnotit její tvorbu si zasluhuje nejpřísnější měřítka. A proto je to tentokrát pouze za dvě hvězdy, i když nemůžu říct, že bych při čtení knihy Kůže vyloženě trpěl. Ovšem vyřešení závěrečné zápletky s padouchem, který vraždí ženy bylo hodně amatérské, hotová kudla do zad čtenářova zájmu. Takový ten styl typu: každý problém se přece vyřeší sám. Taktéž chování obou hlavních postav policistů, kdy kryli zločin, se mi nelíbilo. Pochopím u jednoho, dva už jsou přitažení za vlasy. A to, že se během příběhu několikrát náhodně potkají na jednom místě, to už bylo hodně neuvěřitelné. Blecha kouká ve tmě na Cafferyho, ten o ní netuší a za pár stránek přesně stejná scéna v opačném pořadí.
Naštěstí víme, že Mo umí mnohem lépe psát a potvrdila to i následujícími příběhy, tak netřeba věšet hlavu (popřípadě sebe v případě, že jste zarytí příznivky této autorky).

01.06.2016 2 z 5

Urban Games Urban Games A. T. Jurasek (p)

Tématicky podobné knize Tomáše Zářeckého 15 minus, avšak autorsky lépe zvládnuté a více zábavnější. Určitě tomu prospěl menší počet stran, na nudu nebyl téměř čas, čemuž se 15 minus nedokázalo občas vyvarovat. Nějaké mušky by se i tady našly, již zmiňovaná splývavost jednotlivých postav, ale i naříklad motiv nepovinných úkolů mohl být rozvinut podrobněji. Ovšem nápad s křesly a lany byl geniální, tady dávám palec nahoru. Myslím, že tímto dílkem si autor udělal slušné jméno a mohl by se stát do budoucna vyhledávaným artiklem. Vůbec bych se nebál pustit do pokračování Urban games (na konci zmíněná druhá řada).

24.03.2016 4 z 5

Přístav u řeky Styx Přístav u řeky Styx Pavel Fritz

Spoustu trefných postřehů již napsali čtenáři pod mým příspěvkem, takže jen doplnění. Ke zmiňovaným filmům, které kniha připomíná bych možná ještě přihodil Vetřelce a Věc (zejména vizáž monster). Průběh příběhu nebyl nikterak originální, ale rozhodně čtivý a místy jsem byl napjatej jak kšandy. Ovšem vyvrcholení zápletky považuji za kudlu do zad. Takhle mizerné zakončení jsem rozhodně nečekal a mé dosavadní nadšení šlo rapidně dolů, takže nakonec nemůžu hodnotit jinak než za tři hvězdy. Nebýt toho, je z knihy Pavla Fritze výborný již tady zmiňovaný "survival horror", který mohl aspirovat na českou sci-fi roku 2015. Pro ty, kteří mají tento žánr v oblibě, již před 16ti lety přišel s podobnou knihou Leviatan Pavel Obluk, která mi přijde ještě o krapítek lepší.

24.02.2016 3 z 5

Hvězdoměnci Hvězdoměnci Julie Nováková

Mé komentáře k předchozím dílům dostatečně vystihly pocity, které mám z dílu závěrečného. Opět nucení se do četby, opět zklamání z průběhu děje. Dále netřeba rozepisovat. Jak shrnul kolega Svářeč: Ambiciózní projekt, kde bohužel zůstalo jen u těch ambicí…

08.02.2016 3 z 5

Legionář Legionář Roman Bureš

Kniha legionář je veskrze průměrná. Obsahuje sice atraktivní prostředí římské říše, ovše je už neatraktivně napsána. Zápletka je strašně jednoduchá, neoriginální a omletá jak říční kámen. Láska mezi římským legionářem a germánskou barbarkou na pozadí temné doby. Jenže ta je tu ohlodána na samou kost, slouží pouze jako vedlejší kulisa a nedozvíte se téměř nic důležitého. Sama významná bitva v Teutoburském lese je tu odbyta na několika stranách. Ostudně nevyužitý potenciál dobového pozadí. Autor občas nadhodí nějaký ten dobový terminus technicus, který svědčí, že téma římské impérium by mohlo být jeho koníčkem, ovšem popisky výzbroje, lodí, hodností vojska,apod., to vše působí strašně googlovitě. Milostný příběh se navíc uzavře cca 70 stran před koncem, tudíž zbytek knihy (římská odplata germánům) považuji už za nadbytečný a neatraktivní.

11.01.2016 2 z 5