Bránolog Bránolog komentáře u knih

Loupežné vikinské výpravy Loupežné vikinské výpravy Terry Deary

Ale jo! Fandil jsem těm dvěma malejm hajzlíkům, ať se jim to povede.

Paracelsus Paracelsus Wacław Gołembowicz

Poutavá životopisná kniha o věhlasném lékaři, pracujícím na úsvitu renesnačních časů.

Klukovská hra Klukovská hra Johan Fabricius

Knížka o zpovykancích, kteří - snad ani nevědí jak - sklouznou na cestu zločinu.

Římské aféry II Římské aféry II Massimo Felisatti

Dvojice vydařených detektivních povídek, připomínajících trochu stylem i náladou anglo-americkou drsnou školu.

České hrady České hrady Vladimír Peša

Podle mého moc dobře zpracovaný průvodce po známých ale i méně známých hradech a zříceninách severní poloviny republiky, doplněných kvalitními ilustracemi. Jedinou vadu to má, že nejsou další díly.

07.02.2012 5 z 5

V uniformě RAF V uniformě RAF Petr Radosta

Vzpomínky, které na sklonku života vyprávěli autorovi čeští letci, sloužící za války v RAF. Ale nemá to šťávu, na rozdíl od jiných knih s podobnou tématikou mě to moc nebavilo.

07.02.2012 3 z 5

Kopa veselých havraních pohádek a pět tuctů říkadel k tomu Kopa veselých havraních pohádek a pět tuctů říkadel k tomu Jan Vladislav

Moje nejmilejší kniha pohádek. Jsou psané veselou, současnou řečí a docela jsem se u nich nasmál. Dovoluji si připojit úryvek jedné básničky: "Na pasece v lese, běda přeběda, liška počůrala kmotra medvěda."

07.02.2012 5 z 5

Vodníček Vodníček Otfried Preussler

Milá knížka, kterou mi před spaním čítávala babička. Neřekl bych, že stejný autor dokáže napsat takový horor, jako Čarodějova učně.

Hon na čarodějnice Hon na čarodějnice Bedřich Šindelář

Kdo se chce dozvědět o této temné stránce lidské historie a nebojí se trochu drsnějších scén, neměl by zůstat jen u Kaplického.

Válka na konci světa Válka na konci světa Mario Vargas Llosa

Pro mne poutavé kniha o povstání, o němž jsem nevěděl do té doby nic. Pasáže, které mne hodně bavily se střídaly s těmi nesnesitelně nudnými, ale ke konci to dostalo spád.

06.02.2012 4 z 5

Záhadný ostrov Záhadný ostrov J. M. Troska (p)

Taková dobrodružná klasika, pokud si vzpomínám, tak ani nebyla moc fantastická, což u Trosky překvapí.

Dunkerský zázrak Dunkerský zázrak Walter Lord

Kniha je postavena nejen na faktech, ale i na střípcích osudů jednotlivců. Což ji činí živější, než třeba Hubáčkovu Invazi.

Nejstarší Američané Nejstarší Američané Václav Šolc

Historie Ameriky očima původních obyvatel. Zvyky, legendy, zrady bílého muže a slavné bitvy.

06.02.2012 5 z 5

A jinak se pluje po moři A jinak se pluje po moři Ludvík Štěpán

Další z knížek, kterou jsem četl na vojně a musím říct, že měla atmosféru a dost mě chytla, i když ke konci už se tam trochu komoušilo.

06.02.2012 4 z 5

Divnopis 2 - Proč se to tak jmenuje? Divnopis 2 - Proč se to tak jmenuje? Marek Janáč

Tak podobné Jedničce, že jsem to ani nedočetl.

06.02.2012 2 z 5

Divnopis - Proč se to tak jmenuje? Divnopis - Proč se to tak jmenuje? Marek Janáč

Zajímavá látka zcela nezajímavě uchopená. Autoři objíždějí místa s roztodivnými názvy a ptají se místních, jak jméno vzniklo a baví se nad jejich teoriemi. Rozuzlení? V 90 % se od jazykovědců dozvíme, že je to zkomolenina od nějakého jména osobního.

Klíč k pražským hřbitovům Klíč k pražským hřbitovům Petr Kovařík

Netradiční průvodce po místech posledních spočinutí, bohužel místy poněkud degradovaný nepřesnostmi (zejména v životopisných datech).

Vlna Vlna Christopher Hyde

Připomíná to Scortiu a Robinsona, už je to dost dávno, co jsem to četl, takže jsem měl za to, že oni jsou autory. Ale vybavuji si to gradované napětí před katastrofou...

Půvabné vyhlídky na Čechy Půvabné vyhlídky na Čechy Jiří Špaček

Autoři pojali tohoto průvodce dost netradičně, ale odpověď na boom knih o rozhlednách se dost povedla. A Simona je kamarádka...

Christina Christina Stephen King

ne, že by to nebylo dobře napsané, ale z přečtených Kingů mne to oslovilo asi nejméně. Asi že nejsem autofanda.