Bránolog Bránolog komentáře u knih

Greenhorns & Honza Vyčítal 2 Greenhorns & Honza Vyčítal 2 Jan Vyčítal

Pokračování 1. dílu. Dobrý je přehled členů kapely na začátku.

12.09.2013 5 z 5

Greenhorns & Honza Vyčítal Greenhorns & Honza Vyčítal Jan Vyčítal

Příručka pro fanoušky legendární countryové skupiny

12.09.2013 5 z 5

Zříceniny hradů, tvrzí a zámků - Východní Čechy Zříceniny hradů, tvrzí a zámků - Východní Čechy Tomáš Durdík

Stejně jako předchozí díly, dobrá pomůcka pro plánování výzkumných cest. Škoda, že asi poslední, pana profesora se asi nepodaří nahradit...

21.05.2013 4 z 5

Nebeská stavidla se otevřela... Nebeská stavidla se otevřela... Otomar Dvořák

Docela drsné líčení boje člověka s rozběsněnou přírodou. Navíc se týká míst (Hýskov, Beroun, Srbsko...), která dobře znám, takže si leccos z popisovaného dokážu docela dobře představit.

10.10.2012 5 z 5

Slabikář návštěvníků památek Slabikář návštěvníků památek Jaroslav Herout

Taky píšu o historických památkách a bez této knihy bych se těžko obešel.

03.04.2012 5 z 5

Zbylo nás devět Zbylo nás devět Jiří Osolsobě

Spolu s Bufkovým "Bombardérem" asi nejlepší kniha, která byla o čs. válečných letcích napsána.

03.04.2012 5 z 5

Česká Kanada Česká Kanada Luděk Jirásko

Jediný problém, který s tím mám, je, že je tam tak hrozně málo textu...

03.04.2012 4 z 5

Česká města Česká města Jiří Louda

Pomineme-li občasné oslavné ódy na dělnické revoluční hnutí, jde o docela dobře zpracovaný přehled základních údajů o našich městech.

Vimperk Vimperk Roman Hajník

Vimperk je moje druhé rodné město, bydleli tu děda s babičkou a kdykoli můžu, vždycky sem rád zajedu. Takže mne potěšilo, že o mém milovaném městě vznikla tak fundovaně zpracovaná kniha.

Encyklopedie českých klášterů Encyklopedie českých klášterů Pavel Vlček

Poctivě zpracované téma jedné z významných odnoží sakrální architektury. Nechybí ani přehled řádů a kongregací.

07.02.2012 5 z 5

Encyklopedie komiksu v Československu 1945–1989 [1] Encyklopedie komiksu v Československu 1945–1989 [1] Josef Ládek

Vzhledem k tomu, že jako dítko školou povinné jsem hltal Ságu Žluté planety, Tvrz, Vpouru mozků a dokonce (a to přiznávám jen nerad) i Kroniku Strážců, tohle jsem prostě musel mít.

07.02.2012 4 z 5

Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Dobrý voják Švejk v lidově-demokratické armádě. Před revolucí - ačkoli nesehnatelné - notorický známé a často citované dílo.

Zdivočelá země / Aukce Zdivočelá země / Aukce Jiří Stránský

Sága, v níž se člověk bohužel začne ve druhé polovině ztrácet v tom zástupu postav. Líbil se mi seriál, nelíbil film.

Z mého života Z mého života František Ringo Čech

V době, kdy jsem to četl, tedy cca 1986, to bylo osvěžení. Přesto jsem hudbě ani osobnosti autora nějak nepřišel na chuť.

Smírčí kameny Smírčí kameny Vladimír Preclík

Kniha, která probudila můj zájem o smírčí kříže. Vypráví nejen o důvodu, proč byl ten který popisovaný kámen vztyčen, ale i o autorově cestách za nimi.

Nebeský strom Nebeský strom Edith Pargeter

Pro milovníky historické literatury povinná četba, pro zájemce o gotické stavitelství taky a pro ty, kdo mají rádi dobré knihy jakbysmet.

07.02.2012

Bombardovaní Britové Bombardovaní Britové Terry Deary

Takové...dětské. Autor zřejmě kdysi četl komiks v ABC "Tvrz".

Příběh opravdového člověka Příběh opravdového člověka Boris Polevoj

Povinná četba, ale...První část, mrazivá zimní anabáze, pro dětskou duši strhující. Druhá část, pobyt v nemocnici, zoufale nudná. A ta třetí, akční, plná vzdušných soubojů, opět super. Možná (podvědomě) iniciační proces mého zájmu o letecké boje WWII.

07.02.2012 3 z 5

Plavčíci kapitána Bontekoea Plavčíci kapitána Bontekoea Johan Fabricius

Dobrodružné vyprávění o mladých (klucích) pro mladé (kluky). Má to spád a napětí.

Martínkova čítanka Martínkova čítanka Eduard Petiška

Další z knížek, která mne provázela raným dětstvím. Dosud je v šuplíku na chatě v nočním stolku.