Calinda Calinda komentáře u knih

Něžná píseň Něžná píseň Leïla Slimani

Nedočteno, vzdáno asi v polovině a už i to byl výkon. Kniha je psána podivným stylem, bez napětí, bez emocí, je to jen popis děje, aniž by nás autorka chtěla nějak vtáhnout do příběhu a vykreslit blíže postavy v knize. NUDA a zřejmě pokus "napsat to jinak, umělecky". Je to asi první kniha, u které mám chuť dát to nejhorší hodnocení, ale protože jsem hodná a bylo by mi to líto, dám jednu hvězdičku (i vzhledem k tomu, že dle hodnocení tady jsou i čtenáři, které kniha zaujala, třeba jen já tomu nějak nerozumím...)

25.09.2018 1 z 5

Sbohem, baby Sbohem, baby Dennis Lehane

Bohužel nedočteno, co vypadalo dle anotace jako zajímavé téma, je pro mě psáno velice nezáživnou formou, bez napětí, nezajímavé hlavní postavy, nedokázala jsem se prostě začíst a myšlenky mi utíkaly jinam.

25.09.2018

Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Nevím, co více o knize napsat, neboť vše již snad bylo ve zdejších hodnoceních popsáno a s pozitivními reakcemi na knihu se zcela ztotožňuji. Takže jen ve zkratce: viktoriánská doba, tlustá kniha, realistické a přímé popisy, styl pana Fabera (na začátek jsem si musela trochu zvykat) = VYNIKAJÍCÍ román. Tři dny jsem doslova hltala jejich osudy. Pro milovníky knih z viktoriánské éry je toto snad povinná četba.
Jen si neodpustím poznámku: při čtení zdejších hodnocení zcela chápu a respektuji, že někomu se kniha nelíbila, nezačetl se, nebavila ho…apod. a tomu odpovídal i počet udělených hvězd, opravdu nic proti, každému se líbí něco jiného. Ale opravdu nechápu hodnocení typu: odpad! Vysvětluji si to jedině tím, že takovéto hodnocení pro knihu je možno chápat více způsoby, já to chápu tak, že takto ohodnotit si zaslouží jen knihy, které vůbec neměly vzniknout, jsou naprosto zbytečné, hloupé, nikoho neoslovily a nikomu nic nepřináší a jejich místo je v kontejneru či na podpal, a to si tahle bichle fakt nezaslouží.

18.09.2018 5 z 5

Nestvůra z Essexu Nestvůra z Essexu Sarah Perry

Na knihu jsem narazila náhodou a pane jo, to byla nádhera! Kniha mě naprosto pohltila, ještě nějaký čas ve mně bude doznívat a pak se zřejmě zařadí mezi mé TOP. Styl psaní mi trochu připomínal Pagnola a mou srdcovku od něj (Živá voda), samozřejmě, příběh je úplně o něčem jiném, v úplně jiném prostředí, ale stejně jsem si při čtení tohoto románu na Živou vodu občas vzpomněla. Postavy se mi dostaly pod kůži, hlavně „skřet“, ale i Cora, která mi ze začátku nebyla moc sympatická. Nádherně vykreslené prostředí venkova. Někteří knize vytýkají, že se tam nic neděje, naopak, já bych řekla, že se tam toho děje hrozně moc, ale nijak okatě, jen tak, mezi řádky... ale pozornému čtenáři nic neunikne a pak se nemůže mluvit o nudě. Napětí rozhodně nechybí a dokonce nechybí ani erotika, která je ovšem jen lehce a jemně nastíněna, tak, jak se na viktoriánskou Anglii sluší a patří. Pět hvězd, bez debat!

10.09.2018 5 z 5

Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Ze začátku mě bavila, bohužel postupem času a závěrem se z toho stal slabší průměr.

03.09.2018 3 z 5

Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

No, na knihu jsem se velmi těšila, líbila se mi obálka, anotace, nalákala mě autorka, kterou jsem si oblíbila. "Tak to je, tak to bude" a "Volavka" byly výborné knihy. Když jsem konečně dostala do ruky tuhle, natěšena jsem začala číst - a bohužel, v půlce odložila, stejně jako Obětinu. Pro mě to byla nuda, příběh se hrozně vlekl, ani zápletka mě nezaujala, nedokázala vtáhnout do děje. Je mi to líto, Lacey jsem si oblíbila, ale prostě to nešlo. I tak dám autorce ještě šanci, protože vím, že psát opravdu umí, jen se mi prostě některými knihami netrefila do noty.

03.09.2018

Sladké podlehnutí Sladké podlehnutí Opal Carew

Přečteno během jednoho dne, ke konci už spíše prolistováno. Kniha mě vůbec nezaujala, nevím, zda to bylo špatným překladem, ale výrazy a popis sexu tak, jak je to v knize podáno, je ohromná nuda, po nějakém vzrušení ani stopa. Vím, že to asi nemá být pornografie, ale "pouze" erotika pro ženy, ale i tak bych lehce přitvrdila, jsou tam scény, které si o to vyloženě říkají, takhle to celé působilo, jak když se překladatel (či autor) stydí použít nějaké ostřejší výrazy. Takhle prostě nikdo při sexu nemluví (možná nějaká náctiletá slečna, která čte moc harlekýnek). Vážně je pro někoho erotické slovo "vagína"? A nejde jen o popis sexuálních scén, ale vůbec celého děje - jednoduché, krátké nicneříkající věty - i tahle autorka si říká spisovatelka? Asi začnu psát taky :-)

27.07.2018 1 z 5

Volavka Volavka Sharon J. Bolton

Kniha nezklamala, autorka píše nesmírně čtivě, líbilo se mi prostředí Cambridge, kde se děj odehrává, nechybělo napětí, jednu hvězdu srážím za opravdu trochu zvláštní a ne dobře vysvětlené rozuzlení příběhu.

23.07.2018 4 z 5

Alfa samec Alfa samec Vi Keeland

Normálně knihy tohoto typu nečtu, nemám ráda červenou knihu a většinou se nepouštím do ničeho, kde je uvedeno "román pro ženy", ale změna je život, měla jsem zkrátka chuť si přečíst něco lehkého, nenáročného a pokud možno erotického. Volba padla na tuto knihu a ještě před jejím otevřením jsem si řekla, že i kdyby se mi nelíbila, nebudu ji hodnotit moc přísně, protože prostě tenhle typ knížek není pro mě. Ale... já vážně nechápu tolik pozitivních hodnocení! To se tohle vážně tolika ženám líbí? Už ten začátek mi přišel hrozně hloupý, celý příběh jedna velká křeč, Emerie někdy na pěst. A erotika? No dobrý, neříkám, že mě občas slovník Drewa nezaujal :-), ale na to, abych knihu hodnotila lépe, to rozhodně nestačilo. Takže pá pá románům pro ženy ve spojení s erotikou a jdu hledat zase něco ve svých vodách...

21.07.2018 1 z 5

Království nevinnosti Království nevinnosti Rebecca Coleman

Moc jsem od toho nečekala a taky jsem moc nedostala, kniha mě nijak neoslovila. Ze začátku kniha ničím nepřekvapila, prostě neuspokojená čtyřicítka vzplane pro mladého pěkného kluka, který se tomu nebrání, pak přijde druhá část knihy, kde se příběh začne vyvíjet jinak, než by čtenář očekával, resp. hlavní hrdinka je jiná, než se zdála v první půlce knihy, ale rozhodně ne zajímavější, spíš ještě méně sympatičtější. Do knihy jsem se vůbec nedokázala vžít, vykreslení postav špatné, knihu jsem vlastně dočetla jsem z toho důvodu, že jsem byla zvědavá, kdy a jak se to nakonec provalí, ale i konec byl divný.

21.07.2018 1 z 5

Obětina Obětina Sharon J. Bolton

Bohužel, nedočteno, kniha mě vůbec nechytla. Zdlouhavé, nevtáhlo mě to do děje, netěšila jsem se na čtení, připomínalo mi to Rosamunde Pilcher v knižní podobě, možná se pak děj nějak rozjede, nevím, déle už čas ztrácet nechci. Od autorky jsem naprosto nadšená z knihy Tak to je, tak to bude, to byla bomba a Už mě vidíš? - taky se dalo, knihy s Lacey pro mě asi budou vhodnější. Jinak autorka píše výborně, určitě zkusím ještě nějakou jinou.

15.07.2018

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Hodnotím stejně pozitivně, jako většina. Knížka se mi moc líbila, přečetla jsem ji za dva dny, nebyla žádná hluchá místa, nebylo to překombinované (což je problém většiny současných krimi), napětí po celou dobu. Jedině snad postava novinářky Tracy mi přišla v knize zbytečná a lezla mi na nervy, ani nevím, proč tam byla.

08.07.2018 4 z 5

Už mě vidíš? Už mě vidíš? Sharon J. Bolton

Moje druhá kniha od autorky. Do první poloviny knihy jsem byla naprosto nadšená, plno napětí, které nutilo číst dál a dál, zhruba ve druhé polovině se to nějak zvrtlo a najednou mi příběh začal připadat překombinovaný a opravdu těžko uvěřitelný, to, jakým směrem se kniha začala ubírat, se mi už tak nelíbilo a rozklíčování celého příběhu zklamalo. Autorka píše skvěle a čtivě, určitě mě to neodradilo od dalších knih, ale tady to bylo hodně přehrané a Lacey mi začala být protivná. Naprosto se ztotožňuji s hodnocením Kikidok.

06.07.2018 3 z 5

Tak to je, tak to bude Tak to je, tak to bude Sharon J. Bolton

Moje první kniha od této autorky a byla výborná! Měla jsem chuť na pořádný thriller, ale dlouho jsem nemohla na žádný pořádný narazit, ty, do kterých jsem se nakonec pustila, jsem většinou po různě dlouhé době nedočtené odložila, a to z důvodu, že byly překombinované, béčkové, postavy nesympatické. To rozhodně není případ této knížky. Nechybí napětí, naprosto skvěle vykreslené prostředí, typicky anglické počasí, sympatické a inteligentní postavy. Knihu jsem zvládla za dva dny, můj tip na pachatele vyšel. Určitě se pustím i do dalších knih této autorky. Pro úplnost uvedu jedinou výtku, kterou ke knize mám (ale není tak podstatná): dětské postavy, které v příběhu vystupují, dle mého svým slovním projevem ve většině dialogů nepůsobí jako děti ve věku 9-11 let, jejich vyjadřování, skladba a volba slov působí jako mluva dospělých - ale to už se v knize fakt šťourám a na hodnocení to nic nemění. Pět hvězd.

02.07.2018 5 z 5

Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Knihu jsem četla už před lety, ale určitě ještě někdy přečtu znovu. Miluji tuhle knížku. Kromě zajímavého příběhu, kde hlavní postavou je sympaťák (alespoň pro mě) Benedict Lambert, obsahuje kniha i krásné a pravdivé myšlenky a hromadu zajímavých informací z oblasti genetiky, takže koho to zajímá, nudit se nebude.

28.06.2018 5 z 5

Výherkyně Výherkyně David Baldacci

Tak já nevím. Ze začátku jsem byla z knihy nadšená, nechybělo napětí, hlavní hrdinka na mě nepůsobila jako "blbka", první část knihy opravdu dobrá, čtivá a kdybych nečetla dál, dala bych pět hvězd. Od druhé části jsem začala měnit názor, děj se začal hrozně táhnout, velké množství těžko uvěřitelných náhod a hlavně to začalo zavánět tak trochu červenou knihovnou, což nesnáším. Připadalo mi, že od druhé části čtu úplně jinou knížku. Dávám tři hvězdy, průměr. Škoda.

28.06.2018 3 z 5

Mapy. Atlas světa, jaký svět ještě neviděl Mapy. Atlas světa, jaký svět ještě neviděl Aleksandra Machowiak Mizielińska

Překrásná knížka!!! Škoda, že už mi není devět. V žánru naučné literatury by to byla jedna z mých TOPek.

20.06.2018 5 z 5

Jak zacházet s nemrtvými Jak zacházet s nemrtvými John Ajvide Lindqvist

Tak, jako jsem byla nadšená z knihy stejného autora Ať vejde ten pravý, jsem zrovna tak unešená z této knížky. Rozhodně se nejedná o klasický zombi horor, kde zombíci napadají vše, co jim přijde do cesty (takové příběhy ani filmy nemusím), příběh je pojat úplně jiným způsobem, a musím říct, že pro mě mnohem děsivějším. Působí to až reálně. Zombíci, tak jak je většinou známe z filmů, kteří vylézají z hrobu, vydávají neartikulované zvuky a vrhají se po živých, aby jim vysáli mozkomíšní mok, jsou nic proti tomu, když si přinesete domů šestiletého, již několik měsíců mrtvého, ale nyní „obživlého“ Eliáše, jehož příběh a postavy s ním spojené mě dostaly asi nejvíc. Popisům chování a pocitů živých, když se jim začnou „vracet“ jejich blízcí, není co vytknout, je to napsáno naprosto uvěřitelně, včetně přístupu politiků a médií. Čtení knihy jsem asi opravdu hodně prožívala, neboť po jejím přečtení mě začala bolet hlava jako nikdy :-)
Pro mě je John Ajvide Lindqvist PAN spisovatel a moc mě mrzí, že jeho knih není víc.

19.06.2018 5 z 5

Ať vejde ten pravý Ať vejde ten pravý John Ajvide Lindqvist

Knihu jsem četla už před pár lety, proto se nebudu pouštět do většího hodnocení, takže jen ve zkratce, co ve mě z knihy zůstalo: kniha je naprosto výborná, zaslouží si naprosto plný počet hvězd, rozhodně se nejedná o povrchní, béčkový příběh. Ještě dlouho po jejím přečtení mi bylo nepříjemné chodit brzy ráno za tmy na vlak, kde cestu lemují vysoké stromy :-)

12.06.2018 5 z 5

Štěnice Štěnice Ben H. Winters

Kniha se mi líbila, dobře se to četlo, sice jsem se nijak nebála, ale napětí nechybělo a na čtení jsem se vždycky těšila. Hlavní hrdinka už od počátku knihy trochu hysterka, a to i ve chvílích, kdy ještě zdaleka neměla důvod, sympatická mi tedy vůbec nebyla, ale to neberu jako mínus. Hodnocení musím snížit kvůli příliš rychlému konci, kde dost věcí zůstalo neobjasněno a taky za tu "omáčku" kolem, která ve mě vzbuzovala dojem, že některé události budou s příběhem nakonec nějak souviset a ony nesouvisely ani náhodou a psalo se o nich dle mého naprosto zbytečně.

12.06.2018 3 z 5