čef čef komentáře u knih

Podzemní říše Podzemní říše James Rollins (p)

V souvislosti s touto knihou mne napadá srovnání s dnes již tzv. kultovním filmem Cesta do pravěku. Stejné téma poznávání jiné ekologické situace, napínavý, fantazijní děj, a vesměs, až na jednoho zloducha, kladní hrdinové. Rozdíly jsou zde ovšem také - doba a technika pokročila - např. chlapci v pravěku takové hračky jako Jason neměli, ale největší rozdíl je zde v mimosmyslovém vnímání, které Zeman ve svém filmu nepotřeboval. Bohudík v tomto románu to vzhledem k ostatním okolnostem nepůsobí nijak rušivě a kdo akceptuje rozvinutý život 3 km pod zemí, přijme už i toto. Dobré čtení pro ty, kteří se nebojí snít o tom, co by snad mohlo být.

30.12.2013 4 z 5

Únos Únos Jonathan Kellerman

Velmi slušná detektivka, která čtenáře této literatury nemůže v žádném případě zklamat. Oceňuji vtipné a chytré dialogy, které jsou jistě nad průměrem žánru.

11.11.2013 5 z 5

Císařova hrobka Císařova hrobka Steve Berry

Takových dobrodružných knih je podle mne stále více. Na pozadí velmi těžko uvěřitelného příběhu se občas i něco dozvíme, ale v zásadě se očekává částečné vypnutí mozku a relax bez kritiky. Autor si splnil roční plán, čtenář dostal dočasné vytržení z reality a všichni by měli být spokojeni. Tak to beru já a jsem potom vděčen i za svižné tempo a zopár zajímavých informací o Číně.

08.10.2013 4 z 5

Navigátor Navigátor Clive Cussler

Standardní dobrodružný román, který nikoho nijak zvlášť nepřekvapí, snad maličko poučí o době amerického prezidenta Jefferssona a výbojích Féničanů. Tradiční postupy tohoto žánru jsou naplno využity, čtenář se v zásadě nenudí a o to asi jde autorům především. Pro přátele hororů oddychovka.

19.08.2013 5 z 5

Triumf slunce Triumf slunce Wilbur Smith

Knihy od Wilbura Smithe z africké minulosti mám opravdu rád. Ani tato kniha mne nezklamala. Napínavý děj, který kulminuje obsazením Chartúmu islámskými povstalci a v závěru nás seznamuje s tím jak to s hrdiny a Súdánem dopadlo až ve vzdálené budoucnosti od této události. Zajímavě jsou také popsány arabské reálie a kořeny nedorozumění mezi křesťany a muslimy.

05.08.2013 5 z 5

Orlovo proroctví Orlovo proroctví Simon Scarrow

Orlovo proroctví pokračuje v přímočarém příběhu dvou centurionů z doby na začátku našeho letopočtu. Nevypadává tedy vůbec nijak ze schématu současných historických románů - Cornwell, Vondruška. Kniha se výborně čte, obsahuje mnoho zajímavých historických detailů a tak tento model výborně funguje i přes to, že někteří mohou poukazovat na určitou podbízivost a povrchnost. Nenechte se otrávit a čtěte - stojí to za to.

25.07.2013 5 z 5

Kriminálník Kriminálník Karin Slaughter

Zajímavá stavba detektivky, ve které se děj odehrává ve dvou provázaných časových liniích, podle mne znepřehledněla začátek románu a ubrala tím trochu na napínavosti. Přesto je to určitě nadprůměrný detektivní příběh. Kromě hlavního děje se také dozvídáme jaká byla realita prosazování černochů a žen do sborů policie v 70. létech minulého století a to tak nějak ze ženského pohledu. Nejsem příznivec různých komplikovaných dějů prošpikovaných psychologií a tak jsem nebyl až tak nadšen.

16.07.2013 4 z 5

Masakr Masakr Bernard Cornwell

Ani zde jsem nebyl zklamán, ba právě naopak. Autor je velmi dobrý v popisech historických bitev a i zde je opět vynikající. Děj této řady překračuje dle mého názoru vysokou úroveň Sharpovi řady, zejména v psychologickém zdůvodnění a motivaci jednání hlavních postav.

12.07.2013 5 z 5

Krev na kapradí Krev na kapradí Vlastimil Vondruška

Jednoduché kriminální povídky z doby, kdy právo bylo velmi snadno vymahatelné (pokud byl ovšem zákon v převaze a dobře ozbrojen) a všeliké krutosti byly tak nějak lidsky spravedlivější než současná ochrana lidských práv lumpů a hajzlů. Bohužel tato doba již dávno minula a tak nám nezbývá než se alespoň trochu potěšit čtením těchto roztomilých příběhů.

01.07.2013 5 z 5

Poslední oběť Poslední oběť Stephen J. Cannell

Originální příběh masového vraha a současně velmi zdatného hackera v pravěku IT, kdy ještě počítačům vévodilo Pentium a MB v RAM. Ačkoliv vybavení PC a hackerské kousky působí dnes někdy až směšně jednoduše a naivně, v ostatním se autor určitě vyznamenal. Těžko se totiž lze v této sféře thrilleru vyhnout zavedeným schématům, ale on to přesto bravurně dokázal. Stvořil dílo plné nefalšovaných emocí a napínavého děje, na které se snadno nezapomíná.

28.06.2013 5 z 5

Králičí plot Králičí plot Arthur William Upfield

Času věnované této knížce nelituji, je zde zajímavé prostředí, skvělý popis starosvětské morálky a originální postup vyšetřování. Detektivní příběh taky není tak docela bez napětí, i když jde spíše o to jak pachatele usvědčit, prostředí nedává nijak široký okruh podezřelých.

25.04.2013 5 z 5

Labyrint říše rozumu Labyrint říše rozumu Milan Bauman

Kniha docela dost poplatná době vydání. V části odborné je to pochopitelně dáno aktuálním poznáním, jinak socialisticko sovětské vlezdoprdelkování, aby to mělo naději projít. Přetíženo ne zcela zajímavou povídkou a podivnými ilustracemi. Přesto zde lze ještě i dnes najít zajímavé pasáže.

20.02.2013 3 z 5

Ztracená říše Ztracená říše Clive Cussler

Kniha pro čtenáře jednoduchých dobrodružných románů typu Indiana Jones. Bohužel zde bez vtipné nadsázky a s příliš předvídatelným a béčkovým koncem s absurdním dokonce dvojitým parašůtem. Nicméně kniha se čte dobře, a s přimhouřením oka se dozvíme alespoň něco zajímavého o historii Madagaskaru, Indonesie a Mexika, což snad může někoho motivovat k dalšímu pátrání, které ostatně jako nosná a jedině atraktivní idea prostupuje celou knihou.

16.11.2012 4 z 5

Mečem a krví Mečem a krví Pip Vaughan Hughes

Snad to je poprvé kdy mne vyprávění v ich formě trošku zklamalo. Jako by nebylo řečeno vše, čekal jsem mnohem širší pohled na toto období, které se kryje s nedávno přečtenou knihou o Přemyslu Otakaru I. Kniha má silné stránky v líčení VII. křížové výpravy, ale taky bohužel dosti těžkopádné pasáže o předcházejících a následných diplomatických kličkách navíc ještě z pohledu vypravěče nedostatečně zasvěceného. Možná, kdybych přečetl předchozí volně navazující díly hodnotil bych vše jinak. Takto dávám autorovi ještě šanci na konečný verdikt po přečtení jeho dalších děl.

10.11.2012 4 z 5

Poslední rukojmí Poslední rukojmí John J. Nance

Ke knize jsem přistupoval bez zvláštního očekávání, přesto jsem na konci musel přiznat, že je opravdu dobrá, v žánru určitě nadprůměrná. Zdálo se mi, že v případě knih o leteckých únosech již nejde nic vymyslet, ale tady jsem se spletl. Zjistil jsem, že lze tento typ vyprávění zkombinovat i s napínavým pátráním a překvapivou pointou. Autor však dokázal ještě více - vyvolat relativně silné emoce i u takového otrlce jakým se cítím.

02.11.2012 5 z 5

Fentonova zima Fentonova zima Ken McClure (p)

Autor je trochu monotematický, jeho romány jsou vesměs z lékařského prostředí. To jim však neubírá na napínavosti a kvalitě. Také tuto jeho knihu jsem proto přečetl za chvíli. Ocenil jsem přehledně vyprávěný příběh, výborně popsané charaktery a i pointa nebyla až tak dopředu zřejmá.

15.09.2012 5 z 5

Vzpoura Vzpoura Erwin Resch

Kniha je pro fanoušky historických románů a námořních bitev zvláště, velmi zajímavá. Obsahuje mnoho zajímavých detailů o ovládání válečné plachetnice za obtížných podmínek v boji, v bouři a v zledovatělém moři. Hrdina je sice veskrze kladný, ale jeho postava je ozvláštněna svojí nejasnou sexuální orientací, zde však pikantní podrobnosti bohužel chybí. Doufám, že i u nás vyjde brzy 3.díl - v Německu vyšel pod názvem Im Auge des Sturms.

13.09.2012 5 z 5

Válečná nemocnice Válečná nemocnice Sheri Fink

Otřesné čtení evokující chmurné myšlenky o budoucnosti lidské rasy. Autorka se pokusila o objektivní hodnocení situace v Srebrenici během bosenské války, ale asi to není možné. Její sympatie asi oprávněně s ohledem na výběr svědků získali muslimové, ale kolik lidí, tolik názorů. V epilogu se autorka dopustila několika velmi kontroverzních moralistních názorů, které byly dle mého nadbytečné. Suché vylíčení všech zvěrstev očima lékařů by bývalo bylo dostatečně výmluvné.

02.08.2012 5 z 5

Rudý Templář Rudý Templář Paul Christopher (p)

Kniha se příliš neliší od podobných příběhů pátrání po svatém grálu, arše úmluvy atd. od jiných autorů jako Dan Brown a další. Je to kniha o dobrodružství docela dobře profesionálně napsaná, ozvláštněná současnými reáliemi Ruska, takže to není úplný propadák. Poslouží dobře někde na pláži nebo v posteli, kdy je mozek už v uspávacím módu a neche již být drcen obtížnými myšlenkami.

19.06.2012 4 z 5

Kamenná pěst Kamenná pěst Peter Watt

Peter Watt pokračuje v čtivém popisu australské válečné historie. Tentokráte je zde opět na úrovni popisována část tzv. boxerského povstání v Číně v roce 1900 tj. obléhání diplomatické čtvrti Pekingu. Zájemcům o dobrodružnou historickou literaturu doporučuji.

06.06.2012 5 z 5