čef komentáře u knih
Kniha plná akcí, při kterých se nemusíte bát o život hlavních hrdinů. Všechno dobře dopadne a něco se přitom dozvíte o mořích a oceánech a tentokráte i něco o historii středomoří.
Zbeletrizovaný Daniken - někdy dost zdlouhavé a popisné. Silnější v dobrodružných pasážích, ale i zde se drží zajetých schémat. Filozoficky někde na úrovni věřícího antidarwinisty. Technicky dost mimo, vývoj je už dál.
Hlavní myšlenka je v pořádku, je pro mnohé objevná, inspirující a etická. Jenom to chtělo vypustit mnoho popisného a nudného, děj se někdy vleče.
Kniha není žádný literární zázrak, navíc až moc na můj vkus glorifikuje USS Navy. Na druhou stranu realistický popis zbraňových systémů a válečných postupů na ponorce je pro military zájemce určitě cenný.
Chlapácká dobrodružná kniha plná stříleček a sexem na každé druhé straně. Trochu jen hrubě nahozené poměry v Číně v minulém století po 1. světové. I na lásku nakonec přeci jen dojde!
Kniha je čtivá až moc - jednoduché větičky a jednodušší děj ufiknutý v tom nejlepším (to jsi mě tedy nakrk Jene, teď abych sháněl další díly). Superaktivní autor zřejmě seká romány jako Baťa cvičky, ale má to i dobré stránky zejména pro oddych a připomenutí některých zajímavých momentů naší historie. Nemusí být přeci každý hned Honoré.
Pro mne překvapivě dobrá groteskně-kriminální kniha plná ironie, vtipu a dobových satirických šlehů. Vyprávěno tedy stylem Stoletého staříka, co vylezl z okna a zmizel. Škoda, že takto originálních detektivek je v české literatuře tak málo.
Což o to - autor jako vždy píše poutavě jako pravý profesionál. Příběh o vynalézavě zvídavém sériovém a zároveň masovém vrahovi nemá alespoň podle mne formálních chyb. Jen ta logika mně osobně občas, v některých částech příběhu, chybí, je zde přehršel nenavázaných konců, nedořečených dějových skoků - nebo jsem možná jen nepozorný čtenář - nevím, posuďte sami. Pokud jste čtenáři tohoto druhu krimi určitě se nebudete nudit, mnozí budou třeba i nadšeni, což se však u mne bohužel nekonalo.
Tuto sérii by si neměl nechat ujít nejen čtenář historické literatury americké zvláště. I v této knize je mnoho velmi zajímavého i z pohledu všeobecně lidského. Popis života a smrti v extrémních podmínkách americké občanské války zejména v době tzv. 2. bitvy u Bull Runu zde není dle mého názoru šablonovitý a tak nám určitě dává více šancí něco pochopit, pokud to však pochopit vůbec lze.
Ale jo, přeci se to jen dalo přečíst, i když autorčin pan manžel píše určitě zajímavěji. Zde je detektivní příběh docela jedlý, dokonce dva sériovci, ale nepochopil jsem moc, proč je tam tolik geniálního všeználka Gaba s dlouhými řečmi kolem a kolem. Taky se příběh z pomalého valčíku na konci zvrhne v kvapík a některé možná zajímavé věci se hravě přeskakují. Prostě detektivní román se asi se ženským románkem nedá moc křížit.
Příběh z našich dějin s mnoha otevřenými otázkami., z nichž se autorovi nepovedlo na mnoho odpovědět. Příběh podle mne proto plytký, tuctový - vyprávěno něco podobného z dnešní doby, nikdo by to ani nevydal. Historie jako kulisa, nijak však objevná, autor zahodil hodně příležitostí, aby knihu čtenáři četli i z jiných důvodů než jen pro příjemnou čtivost a klídek.
Autor se svým avantgardním románem chtěl asi co nejvíce přiblížit prostředí Internetu a to se mu podle mne hodně povedlo. Tak jako na netu je zde spousta balastu a dobrat se něčeho je pak velmi pracné. Ne, že by nebylo svým způsobem obdivuhodné, jak tyhle všechny styly a názory slátal dohromady a sepsání muselo dát hodně práce, ale takhle nabourat veškerá zažitá schémata je avantgardní až moc. Příběh tak vyžaduje hodně úsilí, aby byl vůbec detekovatelný a asi nebude mnoho těch, které to budou ochotní přetrpět. Já jsem to přetrpěl díky několika jiskřičkám jako - "Štěstí má ten, kdo ve své štěstí věří" - ale nadšený z toho nejsem.
V prvním Psychu jde o jasnou psychózu, ve druhém už spíše o šílenství z práce a ve třetím, nejvíce současném, jde slovy autora o skutečné démony, kteří se snaží ovládnout svět a tedy o Chamtivost a Lakotu. Jinak je to stále výborně čtivé, hezky po časové lince vyprávěné, bez různých časových a dějových skoků a přesto napínavé až do překvapivého konce tak, jak to má ve správném thrilleru být..
Trochu starosvětský horror, což nepovažuji za škodu. Čtenář jakoby cítil napětí a atmosféru románů Doyla, Poea nebo Stokera. Příběh, volně navazující na předchozí Psycho, je však čistě americký, s lidičkami pachtícími se za dolarem a možná proto propadajících různým psychickým poruchám. Výborná práce!
Kniha se asi nebude líbit pomateným ekofanatikům a těm, kteří nedokáží ocenit vtipné dialogy. Mně se tato konverzační detektivka moc líbila, považuji ji za jeden z nejlepších příběhů autora - zejména popis manipulační techniky výslechů Mila Sturgise jsem si opravdu s potěšením vychutnal.
Ňuňu povídečka z doby rudé v Polsku pro dospívající dívky není zase až tak špatná. Autorka si dokonce dovolila několik šťouchů do tehdy panujícího režimu. Naivita jako z prvorepublikových českých filmů také nevadí, vše překrývá slaďoučký humor a jako výplňovka před návštěvou knihovny se mi knížečka dostatečně osvědčila.
Detektivka je to také, ale pro mne spíše román o skotském nacionalismu v dobrém i hodně špatném významu tohoto slova. Zajímavé i z dnešního pohledu, kdy se rozhoduje o Skotsku v Evropě nebo v GB. Samotná kriminální zápletka je dost složitá, k řešení se dospěje spíše nahodile se štěstím záblesky inteligence než trpělivým sběrem a vyhodnocením důkazů. Překážky kladené do cesty hlavnímu detektivovi jsou také o dost větší než v převážné většině románů tohoto druhu literatury. Poměrně složité ale inspirativní čtení.
Prosazování spravedlnosti není a nikdy nebylo snadné. V Anglii, ostatně jako v celé Evropě, 17. století plné různých "pravých" věrozvěstů, nevzdělanců a fanatických blbců to platí mnohokráte více. Tento temný příběh ze starého Yorku to ukazuje nanejvýš názorně a tak můžeme být vlastně rádi za to, co máme tady u nás. Poměrně zajímavý vhled do anglické reality středověku.
Po 25 letech od prvního vydání působí hlavní zápletka až směšně, v té době však byla UFOlogie jen těsně za vrcholem a oteplovači právě vstoupili na scénu, takže to musel být trhák. Přesto jsem knihu docela rád přečetl, je tu totiž další pro mne zajímavější plán - vynalézavost agenta dostat se ze zdánlivě bezvýchodné situace, plný akčních scén a zvratů a to se dá dost dobře číst.
Velmi zdařilá exkurze do posledních let panování císaře Claudia a to přímo do Říma. Hrdinové série jsou nuceni vyznat se v dvorských intrikách, takže se pravých bitev v tomto díle nezúčastníme. Nicméně děj je patřičně napínavý, kniha, jako vše od Scarowa, čtivá, takže není na co čekat, snad jen na další díly.