čef Online čef komentáře u knih

Totem Totem David Morrell

Poměrně zdrženlivý katastroficko-hororový román. Na tento žánr podle mne docela slušně napsáno nicméně žádné velké nadšení se nedostavilo. Buď jsem zmlsaný, přejedený anebo zde chybí něco navíc co dělá z běžné knihy knihu výbornou. Rozhodně si myslím, že autor má za sebou větší pecky.

01.09.2013 4 z 5

V nemilosti V nemilosti Richard North Patterson

Více psychologický román než detektivka, za kterou jsem jí při výběru považoval. Přesto nejsem v žádném případě zklamán. Zejména oceňuji gradované napětí, vyvolané tím jak se pravda postupně zjevuje ze stínů polopravd a lží. Nezjevuje se ovšem sama od sebe, ale pouze a jenom cíleným úsilím pátrače a to se musí vždy líbit.

30.08.2013 5 z 5

Víkend s mrtvým Víkend s mrtvým Ivan Milan Jedlička

Nic neočekávejte a nebudete zklamáni. Povídky jsou jednoduchoučké, suchá vyprávění o lidské blbosti a vynikající komunistické policii. Přehlídka nijak nekomplikovaných lumpů, kteří se většinou opětovně vracejí do báně jako dobří holubi. Jako retro dobrý.

22.06.2013 4 z 5

Obyčejná nehoda Obyčejná nehoda Anders Bodelsen

Psychologické drama vydíraného viníka nehody. Dusná atmosféra, pro mne nestravitelná. Mám rád knihy, ve kterých se hlavní hrdina férově a vynalézavě vyrovná se situací a zde to bylo trochu jinak. Uznávám, že je tím děj blíže k realitě, ale většinou jsem rád za něco optimistického. Nečíst v depresi!

18.05.2013 4 z 5

Ženevský podvod Ženevský podvod James Twining

Těžko uvěřitelný příběh neúnavných a nezničitelných hrdinů připomíná romány Dana Browna. Kniha stojí za přečtení těm, které zajímá Řím a kšeftování s jeho historickými památkami. V rámci žánru dobrodružné literatury jde o slušný průměr.

16.04.2013 5 z 5

Vítězství odvážných Vítězství odvážných Chris Ryan (p)

PaedDr. Gruntová jazyková redaktorka z nakladatelství NV by si měla dát větší práci při redakci knih. Není to první případ, kdy je kniha plná věcných a tiskařských chyb - viz román Jediný unikl. Příklad z této knihy na str. 308 "program obohacování programu".... Je to škoda, protože kniha má na tento žánr docela slušnou úroveň. Chris Ryan píše ze své zkušenosti a je to opět znát.

26.10.2012 5 z 5

Úspěšná smrt Davida Dostála Úspěšná smrt Davida Dostála Natálie Nera

Satira na poměry na mediální scéně trochu jako od Haška. Zatímco Hašek by však z toho námětu udělal povídku, zde je příběh rozvinut a podle mne, ne vždy nejšťastněji. Absurdita jde pro mne mnohdy za přijatelné hranice neboť sebou často nepřináší očekávané pobavení, ale pouze nevěřícné zklamání. Snad nejsem na mladou autorku příliš přísný. Určitě ji lze přiznat písmáckou zručnost, originální postřehy a přirovnání, v porovnání s některými koryfeji české literatury se nemá za co stydět. Upřímně však nevím, jestli bych napříště po jejím díle sáhl.

16.10.2012 4 z 5

Jediný unikl Jediný unikl Chris Ryan (p)

Silná výpověď o životním zážitku nenechá čtenáře military literatury chladným. Zejména pokud se jedná o popis události historicky nedávnou, jakým válka v Zálivu je. Literárně jde o nekomplikované, nepřikrášlené dílo, které působí právě autentičností výpovědi. Jedinou vadou na kráse je množství překlepů, překladatelských a tiskařských chyb. Moc si s tím bohužel chlapci nevyhráli.

10.10.2012 5 z 5

Zdánlivý klid Zdánlivý klid Peter Watt

Romány Petera Watta plynou přes dobrodružný obsah klidně. Příběh je vyprávěn přehledně a srozumitelně. Hrdina je klaďas a ničema je ničemný. Také ostatní postavy jsou většinou černobílé, takže žádné velké překvapení se nekoná. Ozvláštněním jinak banálního děje jsou detaily z australské historie. Kniha pro chvíle pohody.

12.09.2012 5 z 5

Z pověření admirála Z pověření admirála Erwin Resch

Velmi příjemné čtení z doby Napoleonských válek. Námořní boje britské flotily proti Francouzům a Španělům. Někdy až trochu příliš glorifikující nepřemožitelného hlavního hrdinu.

10.08.2012 5 z 5

Frajeři Frajeři Ben Mezrich

Atraktivní prostředí, zajímavý a poučný příběh.

07.08.2012 5 z 5

Vražedná hra Vražedná hra Colleen McCullough

Záplava vzájemně propojených vražd a hledání společného jmenovatele. Navíc špionáž. Snad až trochu moc démonický a prefíkaný vrah. Jinak psychologicky živé a nenudící.

18.07.2012 5 z 5

Skladatel bouří Skladatel bouří Andrés Pascual

Příběh je originální. Styl trochu připomíná dětské dobrodružné romány.

16.07.2012 4 z 5

Smrt pod hladinou Smrt pod hladinou Donn Cortez

Zajímavá zkušenost se čtením románu, který je snad základem pro známý seriál. Postavy v románu dostávají i vizuální podobu a naopak pro sledování seriálu větší odůvodnění jejich konání. Příběh samotný plyne nenásilně a nepřekvapivě k odhalení pachatele a jeho dobrodružnějšímu dopadení.

05.07.2012 5 z 5

Medúza Medúza Clive Cussler

Jako každá kniha ze série NUMA obsahuje příběh řadu nebezpečných dobrodružství na hladině i pod hladinou moří a oceánů. Určitě neprozradím pro znalce díla Cusslerova gangu nic převratného, když uvedu, že vše pro hlavní hrdiny jako vždy, dobře dopadne a lidstvo je zachráněno. Čtenář navíc nemusí litovat ani ztraceného času, čtení je na úrovni a plné zajímavých detailů.

03.06.2012 5 z 5

Ledová krev Ledová krev Elly Blake

Pro mladé čtenáře fantasy asi dobré čtení. Pro mne však příliš pohádkové. Jinak nemohu hodnotit, atraktivnosti fantasy příliš nerozumím a všechno jsem z knihy určitě ani nepřečetl.

15.09.2017 3 z 5

Hlubokej průser Hlubokej průser Eoin Colfer

Bizarní příběh jednoho týdne vyniká ostrým humorem, po kterém skončí mnoho postav zbitých nebo mrtvých. Mnoho chlapácké zábavy a vtipných hlášek. Znamenám si - Eoin Colfer - můj nový favorit absurdního humoru.

07.09.2017 5 z 5

Děsivý obraz Děsivý obraz Joshua Gilder

Rád čtu romány z lékařského prostředí a ani zde jsem nebyl zklamán. Příběh má několik originálních nápadů, zajímavé prostředí, svižný a napínavý děj, překvapivý (možná až moc) závěr a to mi více než stačí.

31.05.2017 5 z 5

Cesta k vykoupení - některé věci se nedají odpustit Cesta k vykoupení - některé věci se nedají odpustit Lisa Ballantyne

Děj tohoto románu mne upoutal - zápletka je vcelku originální, dobrat se pravdy bylo dostatečně spletité a napětí stoupalo až do emotivního konce. Jak vidno, McDermidová nezůstane pro mne ve Skotsku jedinou zajímavou spisovatelkou.

04.05.2017 5 z 5

Nemám co ztratit Nemám co ztratit Royce Scott Buckingham

Svěží dílko, nepříliš myšlenkově přetížené, plné soubojů a napětí si přímo křičí o přečtení zejména čerstvě dospělými. Na rozdíl od podobných si nehraje na nic jiného a tím je mi docela sympatické, rodokapsy jsou již dnes také pozitivní legendou.

13.01.2017 4 z 5