čef čef komentáře u knih

V první linii: Z Leningradu až do Berlína V první linii: Z Leningradu až do Berlína Nikolaj Nikolajevič Nikulin

Hodně nezvyklý pohled na 2. světovou válku navíc od ruského účastníka a vědce. Ukazuje válku takovou, jak se jevila obyčejným vojákům, kteří víceméně fatalisticky sledovali, jak okolo umírá spousta jejich přátel i nepřátel. Velmi kritický k táboru socialismu a míru zejména k SSSR. Čtivé jsou především různé historky, ostatní úvahy již méně, ale pořád je vše vrcholně překvapivé a opravdu lidské.

15.09.2021 5 z 5

Julinčina pekárna Julinčina pekárna Táňa Keleová-Vasilková

Zručně napsaný prostinký příběh o splněném snu, naplněný kromě hlavní linky množstvím vaření, sprchování, emailování a hlavně dlouhotrvajícími rozhovory mezi námi děvčaty. Byl jsem před knihou varován, že i pro mnohé ženy jsou knihy této spisovatelky až příliš unylé, srdcervoucí a tak nějak o ničem. Nevěřil jsem, očekával jsem alespoň trochu vtipu a duchaplnosti, ale nyní jsem se přesvědčil a dalším těmto knížečkám se raději vyhnu.

08.07.2021 3 z 5

Láska a smrt Láska a smrt Siegfried Obermeier

Život tohoto básníka byl bohatý na dobrodružství a ženy, nicméně nějakého velkého štěstí se nedočkal. Spáchal také leccos nesprávného a byl i mučen. Tato kniha také pěkně ukazuje život v 15. století ve Francii během stoleté války a složitých poměrů ve společnosti. Balady jsou zajímavé a ještě dnes se musí líbit, mně nejvíce nadchl pamflet o zlých jazycích.

05.07.2021 5 z 5

Incident v Čechách Incident v Čechách Thomas Årnfelt

Tak už i Čechy mají svůj tajemný hrad. Není v Karpatech, ale jmenuje se Bělá a historku o něm nenapsal Bram Stoker, ale Švéd Thomas Arnfelt. Napětí je tu však také hodně, mrtvol jakbysmet. Autor se asi nechal inspirovat Rudolfem II. a jeho hokus-pokusy. Ještě, že hrdina umí všechno více než dobře, jinak nevím, nevím, jak by to všechno dopadlo. Vím však jistě, že to nuda není!

23.06.2021 4 z 5

Rytířka z Voračova Rytířka z Voračova Anna Březinová (p)

Zpočátku jsem ještě knihu bral jako takovou upocenou fantasy odehrávající se v paralelním světě, trochu snad podobnému tomu našemu z 15. století. Posléze vyšlo najevo, že autor schovaný za ženský pseudonym vyflusl něco, co se spíše podobá škváru, napsaného z čirého zoufalství blížícího se konečného termínu nakladatelství MOBA. Navíc bylo čím dále tím více jasné, že autor rozumí psychologii žen jako pověstná koza petrželi, což je zřejmé i ze zdejších komentářů. To se prostě nedá doporučit ani jako četba před spaním po těžkém drinku.

21.06.2021 2 z 5

Na straně českého krále (dvojkniha 9. a 10. díl) Na straně českého krále (dvojkniha 9. a 10. díl) Jan Bauer

Kniha má nejméně dvě linie – osvobození věčně ožralého krále Václava IV z vídeňského zajetí a nelehká práce Jakuba z Protivce na Pražském hradě plné vražd a různých piklů. Místy se děj odklání od historických pramenů, místy je také z věčných omílání jmen apod. dosti nudný. Celkově je to pro mne průměrný román, ale díky i za něj.

26.05.2021 4 z 5

Těžký soupeř Těžký soupeř Chris Ryan (p)

Akční pohádka o nezdolném Joe Gardnerovi, tohoto hrdiny tvrdého jako James Bond kříženého s Terminátorem. Jedna akce stíhá druhou, hrdina nejí, nespí, nepije, jen dává a dostává velké nakládačky a střelné rány. Padouchů nepočítaně, ale na něj samozřejmě nakonec nemají. Závěr je sice otevřený pro další díly, ale nedivím se, že je nakladatelství raději už nevydává. V angličtině si ovšem můžete další dobrodružství této série nadále náležitě vychutnávat.

22.05.2021 3 z 5

Jarmarečník Jarmarečník Vlastimil Vondruška

Tuto knihu si určitě nenecháte ujít, zvláště pokud jste již četli předchozí díly. Ságy rodů jsou vždy zajímavé, zde jde o střední třídu v Čechách 18. století, se všemi jejich zápasy s panstvem, sexuálními trapasy a potížemi s péčí o rodinu. No prostě k sežrání.

12.05.2021 5 z 5

Sekta Sekta Mariette Lindstein

Velmi dobrý thriller, i když nějaká ta stránka by se, alespoň pro mne, dala jistě vypustit. Vylíčení života v sektě, v prostředí zmanipulovaných moulů však bylo vylíčeno naprosto věrohodně. Barnum, kterého autorka cituje, měl pravdu: každou sekundu se rodí další důvěřivý hlupák. Já jsem k nim samozřejmě vůbec nikdy nepatřil, že.

08.05.2021 4 z 5

Manželské zrcadlo Manželské zrcadlo Vlastimil Vondruška

Znovu a opět pěkná středověká detektivka s Adamem z Dobronína, Rozárkou a jejím manžílkem. Těžko se dá napsat něco jiného než u ostatních těchto detektivek tohoto autora. Snad je zde trochu inovace s bigamií, nevzpomínám si, že by to jinde použil, ale je toho již tolik – vše si ani zapamatovat nelze. Budu však jistě pátrat dále.

03.05.2021 5 z 5

Kletba svitků Kletba svitků Barbara Wood

Dva mysteriózně propletené příběhy na mne bohužel moc nefungovaly. V jednom je podivná historie lásek pomatence a ve druhém jakýsi obdobný příběh z doby úsvitu křesťanstva. Kladem je možná židovský pohled na dějiny a víru s poukazem na chyby v Novém zákoně a převzatých pohanských rituálech. Někomu to může stačit, mne rozčilovalo nepochopitelné jednání hlavního hrdiny.

02.05.2021 3 z 5

Všechno je jinak Všechno je jinak Ruth Rendell

Poklidná klasická detektivka z prostředí obchodování s dětmi resp. s náhradním mateřstvím, které profituje z touhy žen po svých dětech. Vložen nevšední příběh lásky detektivů, kde jednání mužské části je hodně podivné. Styl je poměrně zastaralý, tempo na dnešní poměry pomalé, obsah celkově dost šedivý.

01.05.2021 4 z 5

Zlomení lidé Zlomení lidé Leah Konen

Aby mohla autorka napsat tento horror, musela jistě přisoudit všem postavám trochu mdlý rozum, často ještě navíc ovlivněný dobrým truňkem. Jejich jednání je potom těžko pochopitelné, ale o to více napínavé, co ještě všechno dokáží zmatlat. Věřte mi, bylo toho na jednu knihu více než dost, takže i když budete kroutit hlavou nad mnoha zákruty příběhu, určitě od něj neutečete.

28.04.2021 4 z 5

Temná Lukrécie - kriminální román z antického Říma Temná Lukrécie - kriminální román z antického Říma Siegfried Obermeier

Hezká antická detektivka, kde ani tak nejde o vrahy a zavražděného, ale o historické reminiscence. Tak se dozvíme hodně o nerovnosti mezi lidmi této doby zejména žen, pederastech, lékařském umění, soudnictví a gladiátorech. Určitě doporučuji přečíst zachráncům lidských práv dnešních dnů.

26.04.2021 5 z 5

Nesmazatelné záznamy Nesmazatelné záznamy Edward Snowden

Moje očekávání bylo více než naplněno. Kromě důkladného, mnohastránkového odůvodnění jeho zrady USA a popisu rozsáhlého sledování lidí po celém světě ze strany špionážních služeb, jsem se dozvěděl i leccos ze života veleznámého whistleblowera, i když předpokládám, že mnohé pro něj méně příjemné bylo samozřejmě zamlčeno. Myslím, že jsem pana odborníka v tom hlavním pochopil, vím, že o svých motivech asi neřekl vše, ale to už tak bývá. Nepřeji mu nic špatného, doufám jen, že mu jeho narušené zdraví vydrží a jeho blízcí ho nezklamou tak, jako to udělal on. Mně tedy s touto knihou nezklamal.

24.04.2021 5 z 5

Ve znamení lilie Ve znamení lilie Siegfried Obermeier

Takto dokonale vyprávěný skutečný historický příběh jsem už dlouho nečetl. Mnohonásobný pederast a vrah, maršál Francie a Černý rytíř svaté Johanky z Arku je opravdu hnusnou postavou francouzské historie. Román popisuje mnoho historických reálií včetně některých epizod stoleté války a Panny Orleánské, rovněž také nerovnost ve společnosti a to vše nikterak schematicky, ale z pohledu důkladně vzdělaného historika a znalce lidské duše. Literárně je tedy kniha vysoce hodnotná a zaslouží si podle mne pozornost všech čtenářů.

23.04.2021

Třináct satanských pokrevních dynastií Třináct satanských pokrevních dynastií Robin de Ruiter

Spiklenecká, bohužel vážně míněná, slátanina o boji proti Antikristu ztělesněného ilumináty, resp. skupinou ďábelských rodin bohatců, kteří nás chtějí předělat na roboty, asi aby se oni měli ještě lépe, nebo co. Z křesťanského pohledu jsou zde uvedeny některé historické události, které mají dokládat boj iluminátů za nový světový řád (Miloševič, Hitler, Židé, WTC, HAARP, ptačí chřipka apod.) Ještě, že máme Boha, který samozřejmě všechny tyto snahy, které já bloud mezi všemi těmi navzájem si odporujícími teoriemi, názory, duševními výlevy všude kolem nás, ani nevidím, nakonec utne a opětovně slavně nad Satanem zvítězí.

05.04.2021 2 z 5

Skandální odhalení Skandální odhalení Michael Crichton

Dnes už trochu retro, jak technika, tak vztahy na pracovišti podstatně pokročily, vždyť už také od vydání knihy i od filmu uteklo skoro 30 let. Přesto je to román, který stojí za přečtení, úžasné jak autor dokázal vystavět napínavý příběh na toto téma. Přitom nic nezjednodušil, čtenář dostane velkou dávku pravdy a o to určitě šlo.

23.03.2021 5 z 5

Hromobití Hromobití Wilbur Smith

Romanticko-dobrodružný příběh plný extrémních citů, nevěr, pohrdání, vzteku a usmíření. Příběh se odehrává za 2. búrské války na začátku 20. století a věrně zachycuje těžký boj Búrů proti světové velmoci č. 1. Sága Courtneyů pokračuje se všemi svými zákruty a je zase zaděláno na spoustu tragédií a velkolepých činů.

17.02.2021 5 z 5

Chvíle před koncem Chvíle před koncem Lauren Oliver

Určeno pro mladší ročníky, než jsem já. Opakování dne jako ve filmu „Zítra vstanu a opařím se čajem“ a mnoha podobných dalších se mi však vždy líbí, i když zde o žádnou velkou legraci nejde. Spíše se jedná o poetické poznávání sebe sama, poučení se ze svých chyb a pochopení okolního světa se svojí nekonečnou složitostí. Na konci jistě leckdo uroní slzičku, možná však i leccos ocení.

09.02.2021 4 z 5