čef čef komentáře u knih

Osedlat vítr Osedlat vítr Peter Watt

Další díl rozsáhlé ságy z australského prostředí ničím nevybočuje z předchozí řady jak stylem tak obsahem nebo proklatě vysokou úrovní. Rodiny McIntosh a Duffy jsou už pěkně komplikované a pro neznalé předešlého nedoporučuji začínat právě v tomto díle. Jinak je vyprávění poměrně přehledné, zaměřuje se na jednotlivé rozhodující epizody a protínání životních cest příslušníků rodin a jejich přátel. Nikdo nemá nic jisté, umírají i ti hodní a zlo má rovněž své úspěchy. Konec je otevřený a tak se znovu těším na pokračování.

14.04.2013 5 z 5

Fantóm jde městem Fantóm jde městem Ivan Milan Jedlička

Neobtěžující, stručné kriminální příběhy, vyprávěné bez složitých šarád a příkras. Novinový styl vyprávění o běžných lidech , když ovšem pominete dobové tanečky, vyznění knihy spíše pomohl. Nečekejte velkou literaturu, spíše jde o poučení z lidské blbosti a komoušské nadřazenosti.

09.04.2013 5 z 5

Past rozumu Past rozumu Dušan Papoušek

Přemýšlím co bych na této knize pochválil, ale nic mne nenapadá. Zápletka ohraná, styl vyprávění nepřehledný, bez napětí a katarze. Ideologie poplatná době, soudruhům se to určitě líbilo. Vize nijak prorocká, technicky slabé. Charaktery papírové, jako vystřižené z Rudého práva. Pan profesor měl zůstat u své vědy.

09.04.2013 2 z 5

Poslední sbohem Poslední sbohem Lee Child

Naprosto špičková detektivka z vojenského prostředí určená každému, kdo má rád racionální a nemilosrdné řešení problému na základě bystrého pozorování a logické úvahy. Napětí, sex a akce je další bonus navíc. Jackem Reacherem by chtěl být jistě každý chlap.

08.04.2013 5 z 5

Až na popel Až na popel John Connolly

Asi do poloviny špičkový thriller. Pak autor upadl do své oblíbené fantasy a pro čtenáře detektivek tak román ztratil hodně ze své přitažlivosti - prostě, když přijde duch, tak odejde rozum a je už možné úplně všechno. Naštěstí se v tom autor až tak nepatlal a protože je zručný fabulátor, román se stal zase čtivým. Bohužel napětí alespoň pro mne opadlo a závěr nemohu označit za zcela vystupňovaný a překvapivý. Pokud znovu někdy narazím na tohoto autora, tak se nejdříve přesvědčím do jakého údobí jeho tvorby dílo spadá, abych se opětovně nezačetl do něčeho, co mi až tak nesedí.

06.04.2013 4 z 5

Proti všem Proti všem Tom Clancy

Hodnotím jako jednu z nejlepších románů, které jsem od Clancyho zatím četl. Kniha je nabitá mnoha informacemi o boji proti terorismu a drogám. Vyprávění je střízlivé bez příkras, ale velmi působivé. Svět agentů je zde hnusný, frustrující, bez budoucnosti a veřejného ocenění. Nepřátel jsou mraky, cena života žádná a občasná vítězství hodně zasloužená mnoha mrtvolami těch zlých, ale i hodných.

04.04.2013 5 z 5

Série Série John Lutz

Vcelku slušně napsaná detektivka. Bohužel některé vedlejší motivy mi přišly nepochopitelné a nadbytečné. Ocenil bych spíše větší spád.

31.03.2013 4 z 5

Ďáblův elixír Ďáblův elixír Raymond Khoury

Autor si zahrává s otázkou reinkarnace někdy až na hraně uvěřitelnosti. Jednu chvíli se dokonce zdálo, že je už mimo a málem jsem proto skončil. Naštěstí jsem vydržel a dočkal jsem se návratu k realitě a překvapivého konce. Vcelku docela dobrý thriller, který zaujme.

27.03.2013 5 z 5

Ikona Ikona Frederick Forsyth

Kniha plná reálných faktů a věrných popisů života v Rusku, už kvůli kterým stojí těch pár hodin života strávit nad napínavou špionkou. Tento typ knih žeru, jde o to, že k dosažení cíle je potřeba velké vynalézavosti a pak vše dobře, nikoliv však nutně a bez dalších obětí, snad vyjde. Bez přitažlivosti také není tajů a intrik plná činnost výzvědných služeb, zde velmi poutavě a bez kudrlinek střízlivě převyprávěná.

27.03.2013 5 z 5

Sharpova rota Sharpova rota Bernard Cornwell

Další pecka od vynikajícího autora. Opět vynikající, napínavé a věrné převyprávění dějin. Všechna další superlativa jsem už vyčerpal na jeho ostatních dílech. V předcházejícím komentáři Garika bych polemizoval s výrokem o útoku do průlomu. Stačí se podívat na stranu 14, kde je věta: "Sharpe už poznal, co to je útočit do průlomu, a bezděčně se zachvěl". A podobné náznaky lze vysledovat i v dalším textu. Možná, že jsou někde nějaké nedomyšlenosti (já jsem je však neobjevil), ale uvedený příklad není zrovna nejšťastnější.

19.03.2013 5 z 5

Smrt králů Smrt králů Bernard Cornwell

Stále vysoká úroveň, tak jak jsme u tohoto autora zvyklí. Série zachovává konzistenci a historickou věrnost, i když samozřejmě beletrizovanou. Pro čtenáře historické literatury lahůdka.

16.03.2013 5 z 5

Džungle Džungle Clive Cussler

Oddychovka, která neurazí, zaujme a seznámí s mnoha neznámými detaily života v exotických zemích a možnostmi současné a budoucí vědy. Z knihy je cítit autorova zkušenost se životem na moři. Určitě nikdo, a tedy ani já, nečeká od autora hluboké filozofické myšleny a tak opouštím známé hrdiny spokojen a pobaven.

14.03.2013 5 z 5

Temné kosti Temné kosti Kathy Reichs

Asi půjdu trochu proti proudu, ale tuto detektivku nepovažuji za AAA+. Možná je to také proto, že mezi sporty je ten motoristický pro mne ten nejméně přitažlivý, možná také proto, že jsem již dávno opustil televizní seriál založený na kostiznalcích , pro jeho zjevnou schématičnost a průměrnost. Chtěl jsem se ale nechat překvapit knihou, kde má autor mnohem větší prostor pro větší probarvení příběhu a charakterů, bohužel jsem se však nedočkal. Kniha je šedým průměrem vhodným na čtení před spaním, kde stránky pěkně ubývají, mozek se pro nedostatek nových zajímavých podnětů utlumuje, kniha padá z rukou a přichází osvobozující spánek. Zájem přečíst si ještě něco od této autorky dostala povážlivou ránu.

11.03.2013 3 z 5

Oheň Oheň Henri Barbusse

Autentické příběhy spojené v jednu knihu s protiválečným vyzněním. Nelze kritizovat ani řádku z této hluboce prožité knihy, naplno si však veškeré popisované hrůzy už představit nedovedeme. Můžeme dnes, už jenom naštěstí, kroutit hlavou k čemu využili fašisté a komunisté hlavního motivu tohoto románu to jest touhy lidí po míru.

07.03.2013 5 z 5

Malý velikán Malý velikán Vladimír Neff

Studie slabocha s velkým psychologickým nábojem mne zrovna moc nenadchla. Ne, že bych zpochybňoval literární kvality, ty jsou ovšem vysoké, nemám však rád knihy o nevyrovnaných zoufalcích - vidím jich okolo sebe poměrně dost. Určitě je to kvalitní retro o chování lidí ve společnosti ČSR za 1. republiky - zajímavé je porovnávat jak dramaticky a ne vždy k lepšímu se společnost změnila. Všechno teče.

28.02.2013 4 z 5

Třikrát Nero Wolfe Třikrát Nero Wolfe Rex Stout

Z drsné školy v tomto výběru moc nenajdete, spíše jde o klasické detektivky, kde při hromadné závěrečné sešlosti geniální detektiv typu Sherlocka a Poirota vše vyjasní. Trochu akce se dočkáte pouze ve Zlatých pavoucích, ale tep vám to nezrychlí. Abychom si rozuměli, nekritizuji, pouze konstatuji, že jde o detektivky z první poloviny minulého století, z gentlemanského prostředí starých zlatých časů v USA. Příběhy jsou plné ironie, logiky a vtipu - prostě super, dnešní thrillery jsou však někde úplně jinde. Jako retro - bomba.

24.02.2013 5 z 5

Labyrint říše rozumu Labyrint říše rozumu Milan Bauman

Kniha docela dost poplatná době vydání. V části odborné je to pochopitelně dáno aktuálním poznáním, jinak socialisticko sovětské vlezdoprdelkování, aby to mělo naději projít. Přetíženo ne zcela zajímavou povídkou a podivnými ilustracemi. Přesto zde lze ještě i dnes najít zajímavé pasáže.

20.02.2013 3 z 5

Neškodný až po smrti / Spěte sladce Neškodný až po smrti / Spěte sladce James Hadley Chase (p)

Kniha obsahuje dva romány pocházejí z různého období autorovy tvorby. Román Safer dead je klasická tvrdá škola podřízená pátrání. Pátrač nedostává nic zadara a musí se stále obávat, že přijde o kejhák. Nakonec.... - jak jinak. Druhý román je už drobet komplikovanější a můžeme již zde sledovat náznaky thrilleru. Dvě navzájem o sobě nevědoucí skupiny usilují o totéž - ubrat trochu z životní úrovně superboháčů. Náhody a souhra okolností situaci dále znepřehlédňují a do předposlední stránky není jasno. Určitě doporučuji jako vyprošťovák ihned po detektivkách a thrillerech severských autorů .

18.02.2013 5 z 5

Zabijáci Zabijáci John Connolly

Kniha, přestože je o nájemných vrazích, není podle mne pojata především jako akční, není to v žádném případě např. Řezníkův chlapec nebo Nedrážděte spící psy od Thomase Perryho. Autorovi jde asi nejvíce o pochopení myšlení,zázemí a motivací těchto sekáčů, proto zde také najdete obyčejné lidské postavy jen ve stavu blízké smrti a také asi jen proto, aby se ještě více zvýraznil cynismus a bizardnost tohoto skoro fantasy světa. Přes téměř filosofickou zamyšlenost, je příběh dostatečně napínavý, zvráceně vtipný a čtivý a relativně časté popisné vsuvky zde nepůsobí prázdně a vymyšlenkovaně. Chápu, že fandové Charlieho Parkera budou tentokráte trochu nebo dost zklamáni - Detektiv je pouze okrajová postava a psychologie je víc než někteří unesou.

17.02.2013 5 z 5

Temné struny Temné struny Val McDermid

Nádherně vystupňovaný příběh, poctivě, přehledně a zajímavě odvyprávěný. Z hluboké minulosti navazující na roční stávku horníků v UK v roce 1984 se pomalu objevují komplikované souvislosti nových vražd v Itálii roku 2007. Autorka nesklouzla do žádných klišé - vše je originální a nové, obdobně jako v jejích ostatních románech. Příběh možná o maličko lépe ocení ti, kteří se ještě pamatují na cirkus okolo stávkujících horníků, který se roztočil v médiích ČSSR.

14.02.2013 5 z 5