čef čef komentáře u knih

Orlovo proroctví Orlovo proroctví Simon Scarrow

Orlovo proroctví pokračuje v přímočarém příběhu dvou centurionů z doby na začátku našeho letopočtu. Nevypadává tedy vůbec nijak ze schématu současných historických románů - Cornwell, Vondruška. Kniha se výborně čte, obsahuje mnoho zajímavých historických detailů a tak tento model výborně funguje i přes to, že někteří mohou poukazovat na určitou podbízivost a povrchnost. Nenechte se otrávit a čtěte - stojí to za to.

25.07.2013 5 z 5

Sharpův tygr Sharpův tygr Bernard Cornwell

Protože jsem již přečetl deset následujících dílů mohl jsem si tento první díl velké série náležitě s klidem vychutnat. Hodnotím jako vynikající popis anglického tažení po Indii generála Wellingtona. Úžasný příběh vynalézavého, tvrdě bojujícího vojáka právě začíná.

24.07.2013 5 z 5

Vražda na sklonku dovolené Vražda na sklonku dovolené Armand Lanoux

Kniha je možná o tom kam přivede člověka bezohlednost k druhým. V každém případě jde o výjimečně realistickou detektivku z doby, kdy policie neměla téměř žádné sofistikované nástroje k usvědčení pachatelů a musela se téměř výhradně spoléhat na výslechy svědků a vypátrat bydliště podezřelých byl velký problém. Velkým pomocníkem se tak musel stát tisk, tento příběh by bez novináře nebyl vůbec vyřešen. Obávám se, že pro dnešní rozmazlené čtenáře, je tento román dost strohý.

22.07.2013 5 z 5

Exploze Exploze Liza Marklund

Kniha napsaná z vlastní zkušenosti nemůže být nikdy úplný propadák. Vždy se najde něco dost zajímavého. Zde se jedná hlavně o novinářské prostředí a prosazování ženy jako vedoucího v prostředí 90.let ve Švédsku. Bohužel některé charaktery jsou barvotiskové, hlavně vedoucí šéfredaktor se podle mne vůbec nevyvedl. Příběh je však docela nosný, odhalení není až tak moc šablonovité a zaprášené. Myslím, že se kniha musí líbit hlavně té hezčí polovině lidstva, barevně ji vidím na klíně ženy v metru.

21.07.2013 4 z 5

Zjizvená tvář Zjizvená tvář Stuart MacBride

Skotská detektivka je o věčně napruděných šéf-inspektorech neúnavně trápících své podřízené dokud vše nevyřeší. Zde je navíc i slušnou mluvou a chováním se neomezující šéf inspektorka. Kniha připomíná McBainův 87. revír, ale mnohem syrovější a snad i bližší realitě. Mnohem častěji zde policie dostává na frak hlavně od tisku, nakonec však vše vyřeší, někdy tedy i hodně nekonformně za hranicí zákona. Závěrečná scéna je až komická, kdyby se přitom taky neumíralo. Zajímavé, kam se v průběhu let závěrečné finále dostalo, od původní sešlosti podezřelých, kde detektiv dlouhým proslovem odhalil vraha, až k této tragikomedii. Hodnotím jako mistrovské dílo současné detektivní literatury.

17.07.2013 5 z 5

Kriminálník Kriminálník Karin Slaughter

Zajímavá stavba detektivky, ve které se děj odehrává ve dvou provázaných časových liniích, podle mne znepřehledněla začátek románu a ubrala tím trochu na napínavosti. Přesto je to určitě nadprůměrný detektivní příběh. Kromě hlavního děje se také dozvídáme jaká byla realita prosazování černochů a žen do sborů policie v 70. létech minulého století a to tak nějak ze ženského pohledu. Nejsem příznivec různých komplikovaných dějů prošpikovaných psychologií a tak jsem nebyl až tak nadšen.

16.07.2013 4 z 5

Stín zmizelého Berta Stín zmizelého Berta Arno Kraus

Marně přemýšlím, kdy jsem naposled četl něco tak blbého a odporného. Děj úděsný, ideologie zločinná, literárně nula - prostě kde nic, tu nic. Mám podezření, že Arno Kraus chtěl touto glorifikací vrahů z hranic sabotovat komunizmus. Doufám, že už se nikdy nikdo nepokusí tuto blbost číst. Dostal jsem ji od přítele spolu s mnoha i velmi dobrými tituly, ale tohle dnes skončí ve sběru, aby se alespoň materiál změnil na něco užitečného.

12.07.2013

Masakr Masakr Bernard Cornwell

Ani zde jsem nebyl zklamán, ba právě naopak. Autor je velmi dobrý v popisech historických bitev a i zde je opět vynikající. Děj této řady překračuje dle mého názoru vysokou úroveň Sharpovi řady, zejména v psychologickém zdůvodnění a motivaci jednání hlavních postav.

12.07.2013 5 z 5

Sharpův hněv Sharpův hněv Bernard Cornwell

V prvé řadě - kniha je opět výborná jako celá série o Sharpovi. Samozřejmě po x-tém díle řady je možné vysledovat určité schéma a předvídat děj. Stále je zde však mnoho toho, proč Sharpa pozorovat při jeho průchodu evropskými bojišti začátku 19. století. Zájemci o historii v tomto díle jistě ocení popis bitvy u Barrosy a složité situace v roce 1811, kdy Španělsko stálo na pokraji úplné porážky v boji proti Napoleonovým vojskům generála Victora.

09.07.2013 5 z 5

Králův dluh Králův dluh Vlastimil Vondruška

Zatím mne autor v žádném svém díle nezklamal, ba naopak mne často mile překvapil. Také zde je na jednoduchém příběhu přiblížen život ve 13. století, kdy zločinci byli ještě nepříliš fikaní a stačilo se poptat tu a tuhle a řešení bylo na světě. V dnešním světě všudypřítomných kamer a jiného digitálního sledování je vše jinak, co se však jistě nezměnilo je politický tlak na vyšetřovatele, aby dodali ten správný výsledek. Zde nám autor vytvořil ideál detektiva, který je natolik morálně silný a diplomaticky obratný, že se s tím dokáže vždy zdařile vypořádat a přitom nás vůbec nenudit. Zvláště pro nás z Karlovarského kraje byl určitě navíc zajímavý popis souvislostí přičlenění Chebska do Českého království.

07.07.2013 5 z 5

Pravidla oběti Pravidla oběti John Sandford (p)

Další díl série o Davenportovi je opět na výborné úrovni. Nekonformní metody detektiva směrem k médiím, podezřelým, práskačům, svědkům a vrahovi jsou dosti originální, Příběh má patřičnou dávku napětí a na tento žánr velmi živě probarvené scény. Jen na tom šíleném sériovém vrahovi se asi nedá nic moc nového vymyslet.

05.07.2013 5 z 5

Orel v písku Orel v písku Simon Scarrow

Dobré čtení z historie říše římské a v tomto díle z provincie Judea také něco o počátcích křesťanství. Hrdinové opět osvědčují svojí bojovnost a vynalézavost v době povstání v roce 66 n. l. Kniha obsahuje mnoho zajímavých podrobností z této doby, chci věřit, že většinou i historicky podložených. Rozhodně si další díly rád přečtu.

03.07.2013 5 z 5

Lovec Lovec Jeffery Deaver

Přátelé thrilleru, mezi které se počítám, zde mají opět vánoce. Jak známo, autor dokáže napsat i pěkně neuvěřitelná a překombinovaná díla - viz např. Hořící drát, ale toto je naprosto jiný případ. Napětí je stále na vysoké úrovni a místy ještě vystupňováno k maximu. Tajemství nelze snadno odhalit, autor nám představuje záplavu falešných stop, takže nakonec jsem byl konečným řešením docela mile překvapen. Po delší době opět kniha, kterou jsem četl na jeden zátah i při jídle.

02.07.2013 5 z 5

Krev na kapradí Krev na kapradí Vlastimil Vondruška

Jednoduché kriminální povídky z doby, kdy právo bylo velmi snadno vymahatelné (pokud byl ovšem zákon v převaze a dobře ozbrojen) a všeliké krutosti byly tak nějak lidsky spravedlivější než současná ochrana lidských práv lumpů a hajzlů. Bohužel tato doba již dávno minula a tak nám nezbývá než se alespoň trochu potěšit čtením těchto roztomilých příběhů.

01.07.2013 5 z 5

Poslední oběť Poslední oběť Stephen J. Cannell

Originální příběh masového vraha a současně velmi zdatného hackera v pravěku IT, kdy ještě počítačům vévodilo Pentium a MB v RAM. Ačkoliv vybavení PC a hackerské kousky působí dnes někdy až směšně jednoduše a naivně, v ostatním se autor určitě vyznamenal. Těžko se totiž lze v této sféře thrilleru vyhnout zavedeným schématům, ale on to přesto bravurně dokázal. Stvořil dílo plné nefalšovaných emocí a napínavého děje, na které se snadno nezapomíná.

28.06.2013 5 z 5

Templářské dědictví Templářské dědictví Steve Berry

Poměřeno Da Vinciho kódem je toto dílo podle mne skoro na stejné úrovni. Cenná jsou historická fakta, z kterých příběh vychází, pro mne dosud neobjevená. Nicméně žádné zvláštní nadšení necítím, nad tím jak autor udělal z Francie rozvojovou zemi bez policie reagující na různé přestřelky a mrtvoly jenom kroutím hlavou i když chápu, že u tohoto typu literatury se oči přimhouřit asi musí.

26.06.2013 4 z 5

Víkend s mrtvým Víkend s mrtvým Ivan Milan Jedlička

Nic neočekávejte a nebudete zklamáni. Povídky jsou jednoduchoučké, suchá vyprávění o lidské blbosti a vynikající komunistické policii. Přehlídka nijak nekomplikovaných lumpů, kteří se většinou opětovně vracejí do báně jako dobří holubi. Jako retro dobrý.

22.06.2013 4 z 5

Chladnokrevná msta Chladnokrevná msta Lincoln Child

Čistě dobrodružná kniha s neporazitelným hrdinou a s velezlými padouchy bez jakýchkoliv ambicí ohromit čtenáře třeba nějakou myšlenkou, neznámou informací nebo hlubším rozborem problému. Úsilí hrdiny také není nějak extra vynalézavé, většinou využívá někoho jiného nebo podivné náhody. Vždy příhodná náhoda mu také většinou pomůže dostat se ze smrtelného nebezpečí, kterými se román jen hemží. Nad knihou však nelámu hůl, je to v žánru dobrý průměr a určitě pomůže mnoha lidem k přežití nudy na pláži nebo k léčbě nespavosti.

21.06.2013 4 z 5

Bratrstvo Bratrstvo John Grisham

Vynikající, neotřelý a rafinovaný politický thriller. Mistr Grisham u mne znovu překročil svůj stín a to jsem toho od něj přečetl hodně. Autor si se čtenářem pohrává jak kočka s myší. Kdo je vlastně hrdina, komu držet palce? Nakonec jsou jakoby téměř všechna přání vyslyšena, ale radost nepřichází. Zůstává jen blbá nálada?

19.06.2013 5 z 5

Rouhání Rouhání Douglas Preston

Dobrodružná kniha o fanatismu, víře a hledání pravdy. Na knihu z tohoto segmentu až nadstandardně řeší příběh základní existenciální otázku lidstva a celého vesmíru. Dokonce předkládá cosi jako budoucí vizi a nové zjevení pravdy. V prvním plánu je to však především kniha se silným příběhem, stupňovaným napětím a zajímavou zápletkou, která stojí za přečtení.

18.06.2013 5 z 5