čef komentáře u knih
V hodnocení dalšího dílu rodinné ságy z australského prostředí nemám oproti předešlým hodnocením co měnit. Vyprávění je přehledné, zaměřuje se na jednotlivé rozhodující epizody a protínání životních cest příslušníků rodin a jejich přátel. V tomto díle je zvěčněna zajímavá historie německé vojenské angažovanosti v oblasti Nové Papui na začátku 1. světové války. Konec je sice otevřený, ale další díl jsem již četl. Přesto nebo právě proto se mohu těšit na další díly popisující děj po 1. WW.
Zajímavý výběr detektivek, který mne však až tolik neuchvátil. Oceňuji místy dosti podrobné líčení forenzních kriminalistických metod v severní Americe. Vadí mi však dosti schematické zápletky, které v tomto výběru ještě více vyniknou a také docela dost různých pocitových vycpávek a snů. Možná, že čtenářky se dokáží více vcítit do psychologie hlavní postavy, mně se to ale moc nepovedlo. Pro čtenáře kriminalistických románů stojí výběr určitě za přečtení a pokud uplatní místy metodu rychločtení, nebudou se určitě nudit.
Z mého pohledu úplně vedle. Těžko si představuji nadšeného čtenáře tohoto díla. Snad padesátiletá lady před padesáti lety?Chaotický příběh bez napětí plný salonního řečnění o ničem. Možná kdybych četl předcházející díly, mohl jsem aspoň ocenit tento navazující příběh. Takhle jsem jenom žasl nad podivným dějem, podivnými vztahy mezi postavami a podivným otevřeným koncem. Dávám 3* jenom proto, že moje škála má pod nimi jen bláboly, nesmysly a odpad.
Další z řady detektivek, která dle mého názoru poměrně objektivně odráží problémy současného stěhování národů do Evropy a dalších vyspělejších zemí světa. Děj románu se mohl klidně odehrát kdekoliv jinde v Evropě, např. na severu z tohoto jevu těží mnoho vynikajících autorů. V GB byly zákony i tradice přistěhovatelství o trochu benevolentnější, zločinecké struktury jsou možná o trochu lépe připravené vytřískat ze zoufalství imigrantů první i poslední. Detektivní zápletka příběhu nijak nevybočuje z vysoké úrovně skotské a potažmo severské detektivky. Určitě se bude líbit všem, kteří mají rádi komplikované zápletky, morální a neortodoxní detektivy a neberou optimistické závěry, protože takové v reálném životě nikde nevidět.
Děj tohoto tragického románu se posouvá skoro výlučně pomocí dialogů, což mnohého jistě odradí již v začátcích. Dialogy jsou určitě duchaplné a mnohdy vtipné, nad některými replikami jsem se mohl zamyslet a zasmát, ale co platno - bylo jich na můj vkus mnohem víc než dokážu unést. Z historického pohledu jde také o nevýznamnou a neakční epizodu z doby panování královny Alžběty I a přestože jde o promyšlené dílo mistra spisovatelů plné zákulisních intrik, přísných morálních zásad, podlých bídáků a vzorných rytířů, šlo mi jeho čtení hodně ztuha.
Na knize je velmi znát, že jí psal autor s bohatými životními zkušenostmi. Některé věty by se opravdu měly tesat. Hluboká analýza povah, životních postojů a plánů je podána naprosto originálním způsobem, který mne místy ohromil a donutil k dojetí a zamyšlení. Rozhodně si musím přečíst i další díla tohoto Pana Spisovatele. Palec nahoru za překlad, kde jsem dokonce pro sebe objevil novotvary a neotřelé vazby, které působí výstižně a poeticky např. časožroutí hory.
Jednoduchá vesměs humorná vyprávění o životě v moravské vesnici po 2.světové. Kronika omezeného světa, malých událostí, vesnického buranství, opilství, blbosti, ale také tvrdé práce, fortele, přátelské vzájemnosti, zdravého rozumu a radosti ze života. Cenný je příliš nepřikrášlený popis a svérázný humor, který ovšem už dnes asi nevyzní tak jako kdysi. Z komunistických tanečků se myslím autorovi, alespoň v této knize, podařilo vybruslit se ctí a tak teď přes svůj funkcionářský život určitě sedí se svým dědkem nad sklenicí něčeho dobrého, co nikdy neubude - ať vám slouží.
Příběh začíná a končí v klidu Tibetu. Mezitím se dějí věci. V jednu chvíli jsme skoro jako v klasické detektivce v Orient expresu střiženému Sherlockem, pak jsme v katastrofickém románu a nakonec honíme duchy v napínavém horroru. Takhle napsáno to vypadá na pěknou blbost, ale kupodivu to tak při čtení nepůsobí. Stále je na co se těšit, stále je potřeba se o hrdiny bát a fandit jim. Trochu dětské naivity jako při čtení pohádek je ovšem třeba, ale to snad tolik nevadí. Hlavně, že jsme se pobavili.
Poměrně suchý styl dodal paradoxně románu šťávu. Bez zbytečných příkras je zajímavě odvyprávěn příběh jednoho pátrání po zmetcích z oblasti biotechnologií. Bohužel závěr není na úrovni předešlého, jakoby už autor měl splněn placený počet slov a chtěl z toho co nejrychleji vycouvat. Nebyl tak podle mne využit celkový potenciál příběhu a co hůř, na konci to bylo tak sladké až nepoživatelné navíc nechutně polité moralizujícím kázáním. Škoda, jinak jsem se bavil.
Dočetl jsem právě historický dobrodružný román, detektivku, cestopis nebo příběh lásky? Asi od všeho něco a dohromady strašně moc dobrého čtení. Atraktivní a tajemné prostředí Japonska začátku 19. století a silný příběh mladého hrdiny objevujícího podivnosti života a hodnoty pravdy a odvahy mne zcela pohltily. Nelze než ocenit úžasné přiblížení reálií života Evropanů v exotických zemích a odlišností kultury Japonska. Opravdu jeden z nejlepších románů, které jsem kdy přečetl.
Psychologické drama vydíraného viníka nehody. Dusná atmosféra, pro mne nestravitelná. Mám rád knihy, ve kterých se hlavní hrdina férově a vynalézavě vyrovná se situací a zde to bylo trochu jinak. Uznávám, že je tím děj blíže k realitě, ale většinou jsem rád za něco optimistického. Nečíst v depresi!
Po tomto námětu by realizační tým Kobry 11 jistě rád sáhl. Bohužel to nemyslím jak lichotku. Kniha je to jistě napínavá a hlavní detektiv sympatický. Všechno však působí překombinovaně a neskutečně, zejména postavy špičkových osob byznysu a jejich chování jsou neuvěřitelné - prostě béčko jako Kobra. Docela jsem se na tuto knihu po přečtení Svědkyně ohně těšil, ale teď jsem jenom rád, že jsem jí četl před tímto románem. Těšení na další díla dvojice mne úplně přešlo.
Další parádní kousek ze soudních síní od Johna Grishama. Tentokráte zde není vše vyhnáno do krajností, ale o to více se asi děj blíží realitě v zemi sudičů, kde armády právníků číhají na příležitost, jak si namastit kapsy. Profesní etika, zájem klienta a pravda jde mnohdy stranou. Přesto je mnoho z anglosaského právního systému velmi inspirativní a autorem nezamýšlené porovnání obou systémů a morálky soudní mašinérie je asi to nejlepší co mi kniha dala.
King mě opět dostal, přestože jsem již dávno přečetl všechny varianty cestování časem a sci-fi už mi nic moc neříká. Opět silný příběh, vyšperkovaný mnoha a mnoha detaily atentátu na JFK a života konce padesátých let minulého století v USA. Autorova schopnost vyvolat silné emoce, ztotožnění se s hlavním hrdinou a vtáhnout tak do děje až zapomenete na čas, je prostě úžasná a to mně baví. Cítím, že by tato kniha zasloužila ode mne mnohem více hezkých slov, ale předcházející výstižné komentáře mi již zcela vypustily rybník.
V žánru současné detektivky určitě to lepší. O sériových vrazích se už však nepíše tak snadno jako před lety. Toto téma se alespoň mně zdá poměrně vyčerpané, obzvláště trapně působí takové ty s geniálními vrahy zanechávajícími různá znamení a podobné šarády. Naštěstí zde jde o poměrně uvěřitelný motiv i provedení. Joona Linna je také sympatická postava s mnoha osobními problémy, závěrečná rodinná zápletka tak nepůsobí kupodivu jako nefunkční přílepek. A proto vzhůru na Paganiniho smlouvu a další díla těchto autorů!
Dovedu si představit, že tato kniha byla rafinovaným mučícím nástrojem vysoké školy marxismu - leninismu, vokovické sorbony. Určitě to byla povinná četba a sloužila k lámání zbytku charakteru studentů. V zásadě zajímavý historický námět - povstání v Německu v roce 1849, je zde zpracován takovým způsobem, že hloubavé čtení musí způsobovat bolení hlavy a jiná určitě závažnější psychická traumata. Ne, že by zde nebylo zvládnuto spisovatelské řemeslo, ale je zde tolik nepodstatných a nezajímavých detailů, že věci opačné, tedy zajímavé a podstatné jsou zcela zasuty a pátrání po nich vyčerpá i ty největší masochisty. Zvládl jsem to jen s krajním úsilím metodou rychločtení a určitě bych nechtěl psát detailní esej o tomto románu se zaměřením na činnost Marxe a Engelse.
Času věnované této knížce nelituji, je zde zajímavé prostředí, skvělý popis starosvětské morálky a originální postup vyšetřování. Detektivní příběh taky není tak docela bez napětí, i když jde spíše o to jak pachatele usvědčit, prostředí nedává nijak široký okruh podezřelých.
Každý, kdo přečetl celý tento omnibus, již nikdy nezapomene na "detektiva" Jacka Taylora tohoto irského Dextera zahuštěného Chinaskim. Jeho "metody" jsou odporné, tempo sebezničení alkoholem, koksem a jinými chemikáliemi závratné a schopnost všechno podělat znechucující. Kniha je přímo přecpaná dech-beroucími citáty slavných o marnosti života a veškerého snažení a drtivými ironickými šlehy zpochybňujícími veškeré jistoty a obecně přijímané pravdy. Chvílemi je z tohoto přívalu ujetého poznání a deprese blivno, než si ovšem uvědomíte, že je zde pouze jiným, hlubším způsobem odhalována pokrytecká podstata současné existence. Všechny tři příběhy tak zcela popírají veškeré zákonitosti detektivního žánru a posouvají knihu kamsi do meziprostoru směrem k sociálnímu románu. Asi to není kniha pro každého, přesto ji každému vřele doporučuji.
Nadprůměrná špionka vynikajícím způsobem odvyprávěná, napínavá až do konce. Doporučená četba zejména pro ochránce lidských práv a korektního ustupování muslimům - i malé kapky dokáží po čase divy. Ostatním přizpůsobivým to jistě alespoň na chvíli zvedne náladu.
Kniha povídek na téma pomsty je vcelku dobrá sbírka prací dobrých amerických spisovatelů kriminálního žánru. Na malém prostoru se ovšem nedá vykreslit vše tak jako v románu. Z tohoto výběru si asi zapamatuji nejvíc povídky Dokonce i slepec, Nepozoruhodné srdce nebo Tichá spravedlnost, ale i ostatní stojí za přečtení. Bohužel jsem narazil i na chyby v překladu - např. když zabíjel kysličník uhličitý unikající z kotle.