certik003 certik003 komentáře u knih

Dokonalá Dokonalá Cecelia Ahern

Začátek jetrochu pomalejší, pak se děj konečně začal rozjíždět. V určité části knížky jsem si říkala, že to trochu kopíruje Hladové hry, že ji každý využívá a postrkuje tak, aby dosáhl vlastních cílů. Celestine je ale hezky převezla. Stejně jako v první knížce, i tady je spousta věcí k zamyšlení. Konec mi ale připadá takový moc učesaný, uvítala bych ho pro některé postavy drsnější.

26.02.2021

Kniholap Kniholap Helen Docherty

Hezký a milý příběh pro menší děti, i když se díky veršům trochu hůř předčítá nahlas.

25.02.2021

Talisman Talisman Cynthia Harrod-Eagles

Knížka je opět čtivá, ale začínám se ztrácet v postavách.Netuším, kdo je čí dítě, vnuk, jak jsou spolu sezdaní. Nejspíš bych měla čístdíly hned po sobě, ale na to je bohužel sága moc rozsáhlá. Jinak jde opět oúžasné vykreslení doby, kdy nevíte, jakým rozhodnutím se vám podaří udržetrodinu v bezpečí, když ale zároveň hrozí, že o tu rodinu přijdete, protožeje pro ně vaše rozhodnutí neakceptovatelné. Taky se mi líbil popis válečnéhoživota a zároveň oceňuji, že tam nebyly nějaké přehnaně dlouhé popisy bitev.

25.02.2021 4 z 5

Nová životní kapitola Amy B. Nová životní kapitola Amy B. Kelly Harms

Příjemné oddechové čtení, i když musím přiznat, že na měbyla knížka asi moc americká. Ale pro nenáročné pobavení se hodí.

25.02.2021

Divoký princ Divoký princ Cynthia Harrod-Eagles

Na další osudy Morlandů jsem se těšila a nejsem zklamaná. Tentokrát autorka děj posunula i do Skotska, takže jsme mohli sledovat i události, které se děly tam. Občas mám problém se v postavách orientovat, musím se podívat do rodokmenu, abych si osvěžila, koho je to dítě nebo vnuk. Přece jenom těch potomků je víc, než jsme dnes zvyklí a časté sňatky velmi blízkých příbuzných tomu taky nepomáhají. V knížce je hezky popsané, jak lidé lpějí na tradicích a své víře a pokud se o ní někdo odkloní, tak většinou, protože je to pro něho výhodné, málokdy kvůli jeho přesvědčení. Co mě trochu mrzí, je že autorka jenom zmínila, že vládl Eduard, i vládu Marie vzala dost hopem. Vůbec by mi nevadilo, kdyby byla knížka rozsáhlejší, protože tohle historické období je hodně zajímavé.

13.10.2020 5 z 5

Pochopíš, až budeš velká Pochopíš, až budeš velká Virginie Grimaldi

Taková milá příběh o Julii, která poznává sama sebe a učí se najít cestu k ostatním. Ze začátku mi úplně neseděl styl humoru a psaní autorky, ale postupně jsem si zvykla a začal se mi líbit. Rozuzlení s Bábuškou bylo nečekané, ale na mě to byl moc růžový konec.

02.10.2020 4 z 5

Úterní ženy mezi bylinami a řepou Úterní ženy mezi bylinami a řepou Monika Peetz

Zaujala mě obálka a název, ale samotný děj mě až tak moc nebavil. Určitě je super mít takové kamarádky, pro mě byl ale děj hodně nereálný, část, která měla být napínavá pro mě napětí postrádala a asi to mělo být i vtipné, ale mám nejspíš jiný smysl pro humor.

02.10.2020 3 z 5

Dvorní dáma Dvorní dáma Cynthia Harrod-Eagles

Začátek knížky mě trochu zklamal, chyběla mi tam tak výrazná postava, jako byla Eleanor, její potomci se mi zdáli takoví spíš nanicovatí. Ale jakmile se děj přesunul na dvůr Jindřicha VIII., což je moje hodně oblíbená doba, a objevila se tam Nanette, byla knížka opět úžasná. Tentokrá se mi asi víc líbilo líčení dvorských intrik než život na Morlandu, ale i tak se těším na pokračování.

02.10.2020 5 z 5

Zahrada zapomnění Zahrada zapomnění Radka Zadinová

Pokračování je vlastně ve stejném duchu jako první díl. Obě knížky doporučuju spíš mladším čtenářkám.

15.07.2020

Stezka v troskách Stezka v troskách Gemma Liviero

Přestože děj vypráví jenom tři postavy, měla jsem ze začátku problém se orientovat kdo je kdo, i kvůli množství jejich příbuzných. Nepomáhalo i časté skákání v ději. Postupně ale začal být děj zajímavý a napínavý a nemohla jsem se dočkat, až se dovím, jak to dopadne. Konec se mi zdál oproti předchozímu pomalu plynoucímu ději dost rychlý a taky překombinovaný.

05.06.2020

Dcery čarodějného vrchu Dcery čarodějného vrchu Mary Sharratt

Čekala jsem spíš knížku, která bude jenom o čarodějnických procesech, ale ty byly až v poslední části. Přesto nejsem zklamaná. Líbilo se mi vykreslení každodenního života postav, jejich shánění obživy, popis toho, jak se setkávaly s pověrčivostí a předsudky.

05.06.2020

Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Od knížky jsem měla velká očekávání. Knížek z koncentračních táborů je teď spoustu, ale o životě v gulazích až tak ne. Ale po dočtení mám rozporuplné pocity. Děj byl určitě zajímavý, ale vytkla bych mu to stejné, co Tatérovi - toho štěstí na lepší podmínky bylo prostě nějak moc a nejspíš mi nesedí i styl psaní autorky.

31.03.2020 3 z 5

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo Vendula Borůvková

Je moc hezké přibližovat dětem dějiny prostřednictvím příběhu. Jenomže se mi místy zdálo, že děti bude knížka nudit, místy, že jim stejně neporozumí. Jako dávno dospělá jsem si knížku užila, nevím ale, jestli bych ji doporučila dětem. Možná až těm víc starším.

31.03.2020

Pohádky z Větrné Lhoty Pohádky z Větrné Lhoty Daniela Fischerová

Milá knížka, kterou jsem četla neteři před spaním a oběma se nám líbila.

13.11.2019

Dítě s hvězdičkou Dítě s hvězdičkou Loïc Dauvillier

Komiks určený pro děti, ale přestože je v knížce málo textu, jde o silný a dojímavý příběh, přiměřený dětskému věku. Rozhodně knížku můžu doporučit rodičům menších, ale i větších dětí.

13.11.2019 5 z 5

Obsidio Obsidio Amie Kaufman

Na začátku se mi všechny ty postavy na různých lodích a planetách docela pletly, protože jsem přece jenom měla větší časový rozestup mezi díly, ale postupně jsem se dostala do děje I třetí díl mě bavil, i přes to, že kvůli soudnímu procesu, už tušíme, jak to dopadne, ale i tak si udržoval přiměřené napětí. A jako i v předchozích dílech, moc mě bavil SPIRO.

13.11.2019 5 z 5

Inkoust, kov a sklo Inkoust, kov a sklo Gwendolyn Clare

Začátek knížky bylo pro mě hodně nepřehledný a těžko jsem se do děje začítala, což u knížky pro děti považuji za chybu. Jde o zajímavý svět, se zajímavou zápletkou, ale knížce prostě něco chybí. Vlastně ani nevím, jestli chci vůbec číst další díl.

16.09.2019 3 z 5

Když se mrtvá probudí Když se mrtvá probudí Jiří Bílek

Pravidelně čtu důchodcům a když jsem vybírala "mírumilovné" povídky z dřívějších dob, tak většinou vůbec nedokázali říct, o čem jsem jim četla. Až když jsem jim začala číst tyhle "krváky", tak byli spokojení a děj docela vnímali. Já už jsem byla knížkou nadšená méně, sama bych si ji určitě nevybrala, ale protože čtení má úspěch, zřejmě vyberu od autora další knížku povídek.

12.07.2019

Holanďanka Holanďanka Ellen Keith

Na styl psaní jsem si musela docela zvykat. Ale přesto bylo velmi zajímavé sledovat myšlenky a změnu chování Marijke, která aby přežila koncentrační tábor, souhlasí s prostitucí. Karla, kterému se sice příčí to, co se v táboře děje, ale protože se nechce znelíbit, tak se na tom podílí. A ve třetí dějové lince osudy Luciana, kterého unesou a brutálně týrají v Argentině. Přiznávám, že přestože se na konci knížky objevilo propojení Luciana s příběhem prvních dvou postav, spíš mi to tam přišlo tak nějak navíc. Tohle téma si autorka měla nechat na samostatnou knížku.

12.07.2019 3 z 5

Proč nekveteš? Proč nekveteš? Katarína Macurová

Vtipný příběh, který ještě podtrhují ilustrace mrkve nad a pod zemí. Přiznávám, že jsem fandila zajícům. :)

28.05.2019