cherubinka komentáře u knih
Tak bohužel, ale tohle bylo slabé. Asi nejslabší z toho, co tu zatím vyšlo. O třetinu méně "touhy" a dalo by se to i číst, ale takhle z toho byl člověk spíš už znechucený než nadšený. O výrazech, které jsou použity v překladu, ani nemluvím. Kurva? Čurák? Skoro na každé stránce? Nejsem si jistá, jestli cílovka takto mluví, ale asi ano a tím pádem jsem na tento typ literatury už asi definitivně stará. Ale každý jsem nějaký a věřím, že si kniha své fanoušky v řadách romcomu najde.
Četlo se to hezky a rychle, bylo to i místy vtipné :)
Opět skvělá Gill Sims a její specifický druh britského humoru. Kdo nezná předchozí knihy, alespoň první Proč pijící mámu, tak asi narazí a knížka ho tolik bavit nebude. Já jsem si ji přečetla s chutí.
Bohužel, průvodce už není moc aktuální. Černá Hora už netvoří federaci se Srbskem, ale je samostatným státem s velmi rychle se rozvíjejícím cestovním ruchem. I letecká spojení jsou už na tom lépe než je uváděno :)
(SPOILER) Nevím, jestli byl nejlepší nápad číst tuto knihu po dvojici Námi to končí a Námi to začíná. Obě dvě pojednávají o domácím násilí. Zatímco u těch dvou jde o fyzické týrání, které JE vidět, tato kniha je o tom hůř viditelném týrání. A to psychickém. Danielina matka, z bůhví jakých důvodů, aplikovala obě firmy, na každou ze sester jeden. Ale Štěpán? Co ho vedlo k jeho jednání? Vlastní dětství? Dokázat si, že není to horší dvojče a něco taky umí? Že ho někdo poslouchá, vnímá, vzhlizi k němu?
Znám manipulátory, znám jejich praktiky, vím, že někteří lidé vás dokážou tak zblbnout, že pochybujete sami o sobě. Daniela bohužel propásla možnost, dokud jí to myslelo, vyhledat pomoc. A bohužel tuším, že spousta obětí manipulace (či gaslightingu) ani neví, že by si měla dát pomoc. A že to jde.
Snad některým kniha otevře oči a všimne si, jeslti není třeba doma něco špatně, jinde v rodině, u kolegy v práci, kamarádky...
Napsáno je to zvláštně, ale je tam jasně ukázáno, jak je lidská mysl slabá a ovlivnitelná, když někdo jiný ví, jak na to.
(SPOILER) Knížku jsem si náhodně půjčila v brněnské knihovně. Byla vystavena a zaujala mě názvem a obálkou. Od Pardubic pocházím, v Pardubicích jsem strávila na školách 18 let.
Ale začíst jsem se nemohla. Popis se paní autorce upřít nedá, ale karieristka Terka, která toužila po Pardubicích a nakonec dosáhla čeho chtěla, se ještě zhoršila. Pořád neměla dost. Takže na mě nechala dojem rozmazleneho spratka, kterému se nikdo nezavdeci.
A obsah? Popis je pěkná věc, ale v určitém místě se kniha zasekla na Růžičkovém bále, Jiřinkovém bále a parfosních honech. Bosna to zachránila, ale ten konec...
I smrt dcery s Terkou nijak výrazně nehnula a jen litovala svého života, paradoxně toho, co od malička chtěla.
(SPOILER) Když už jsem si dala práci přečíst 3 předchozí... Má to i konec. Slušný a vlastně nepřekvapivý. Na můj vkus je tam moc bilancování, přemýšlení, rozebírání... No. Dočteno, kruh se uzavřel a všichni zmoudřeli.
Slabší. Přitažené už trochu za vlasy. Nutila jsem se to dočíst abych věděla, jak to skončí.
Pohodové, krátké a nenáročné povídání o dvou chudobkách, které se zajímají, proč vyrostly v zimě a ne na jaře či v létě.
Ač nemám politiku ráda, všechny ty pány si ještě pamatuji. Nějaký zájem v té době o dění u nás možná ještě byl. Výborná satira.
Knihu jsem si půjčila kvůli Výzvě. Nečekala jsem od ní nic, možná jsem byla zvědavá na knihu z Islandu :-) Snadno se příběh četl, škoda, že tajemství patnáctileté hlavní hrdinky není zcela objasněno. Děti dospělé mění ikdyž možná nevědomky :-)
Líbilo se, možná se podívám i po první knize autorky.
Upřímně nevím, proč tato kniha vůbec vyšla. Jo, každej má právo něco sepsat a nějaký blázen to vydá. Nejsem nijaký hluboký čtenář, nebýt Výzvy (a určité zvědavosti jak to dopadne) tak by to byla jedna z mála knih, které bych nedočetla.
Slabší, ekonomika není mé hobby a tady toho bylo příliš. A příliš postav.
Nicméně jako vždy překvapivý konec.