čika komentáře u knih
Finske tajemno ma velmi bavilo a dala by som si aj viac, vdaka za vyber, budem dohladavat podla jednotlivych autorov. Super pocin, idealny format!
Zaujimave, po prvej kapitole som sa musela prekonat, ale aj vdaka utlosti a utrzkovitosti "uvah" je to celkom rychlocitatelne. Asi som nepochopila uplne, o co autorke islo, s hlavnou hrdinkou sa stotoznuje dost tazko, na mna je to az moc sebastredna nadsamica. Suma sumarum - knihe sa neda upriet originalita a uprimnost bez ambicie sokovat, ale ako celok celkom taka - paradoxne - "onanisticka" nuda. Zaujimalo by ma, co na to povedia muzi.
Poviedky sa mi veľmi páčili. Neokázalé, nevšedné vzťahovky, občas s odbočkou do mysteriózna, vychutnala som si všetky.
Slabulinke, prekombinovane, prespekulovane, nedoriesene, povrchne, velmi jednoducho napisane. Napriek tomu sa to citalo dobre, do isteho momentu som bola aj celkom napata...Koniec ma rozladil.
Kvitujem, ze kniha je pisana s nadhladom, az humorom, bez patosu a poucania. Dobre sa cita, pre YA asi ako stvorene, pre mna uz trocha predvidatelne, jednoduchy jazyk. Poucne aj pre rodicov, vo svete orientovanom na vykon sa zial niektore "stroje" zacnu kazit aj takto skoro.
Velmi pekne a sucitne popisany vztah mama-dcera, uskalia osamelosti ci prekazok, ktore si sami casto vytvarame. Atmosfera maleho mestecka zachytena majstrovsky. Vyborny preklad.
Voda je moj oblubeny zivel a tu je zastupena viac nez dostojne. Pacili sa mi vsetky poviedky, dozvedela som sa dokonca o sfilmovani prvej, tak to sa tesim.
Pacilo sa mi to dost, beriem knihu ako istym sposobom generacnu vypoved, a hoci je hl. hrdinka na facku, asi jej aj rozumiem.... Kniha je i formou tak trochu chaos, co ale zas koresponduje so zivotom a myslienkami Hany.
Asi som sa nechala nachytat na peknu obalku a na mne blizku plavecku temu. Ale ked kazducka rozohrana situacia v knihe koncila v plavarni, zajedla sa mi aj ta. Bolo to sladke, az z toho kvapkalo, klzalo to po povrchu a postavy sa mi ku koncu zlievali - vsetci boli neskutocne chapavi a ludski - tomu ver,kamo! Na krase nepridali ani obcasne prekladatelske faux pas.
Na taku utlu knizku skvelo rozohrane i vypointovane. Vztahy v rodine su vzdy dobry masaker, netreba si nic idealizovat. Formalne dokonale, nic nechyba, nic nie je navyse!
Velmi pekne spracovana audiokniha. Samotny pribeh je na moj vkus chladny a citim intelektualny kalkul. Murakami pre mna nie je to prave, no.
Audiokniha. Toto sa vlieklo a neviem, ci pricinenim p. Maya, alebo dlhymi pauzami, ktore som mala z roznych dovodov medzi usekmi knihy. Trocha som sa obavala tych vyletov do minulosti, ducharcinu v poctivej detektivke moc nemusim. Ku koncu uz som tusila rozuzlenie a rozculovalo ma, ze oni nie....no, skratka, celkom ma to neohurilo
Miniaturna pocitovka, odohravajuca sa v krasnom prostredi. Priznam sa, hrdinke som nie vzdy rozumela, bola pre mna podobne ako p. Bovaryova znoskou rozmarov... Jednohubka idealna na melancholicku cestu vlakom s ubiehajucou - zasnezenou napriklad - krajinou za oknami :-)
Sladka romanca v peknom obale, pridavam za zaujimave opisy hudobnych vnemov, to ma skutocne pobavilo
Mozno neobjavna, klasicka teen tema zo sucasnosti, mna bavila velmi, aj kresba.
Tak, ako ma Smrť vo Viedni pobavila, ma Viedenská krv rozčúlila. Je to tam pomiešané všetko a zbytočne, hrušky s jablkami, slobodomurári s nacistami, Mozart s Mozarttortou, na to našrobovaná psychoanalýza - a tých mien...Mala som čo robiť, aby som knihu dočítala.
Vypocute ako audiopoviedka. Velmi podarene, mile, krasny poeticky pribeh.
Audiokniha, konecne som "dopochopila" vela suvislosti, ktore mi vo filme, - ktory utocil viac na zmysly - usli. Audioverzia sa mi pacila, najma zvukove podfarbenie, to sa niekto vyhral :)
Vypocute ako audiokniha. Velmi pekne, dojemne, super spracovane.
Sachove figurky su pekne, tak trochu nostalgicke zakoncenie trilogie. Niektore motivy sa akoby opakuju, zdoraznuju, pribeh je ako vzdy putavy, samotna detektivna zapletka akoby pomimo. Mne sa pacilo, podotykam, pocuvala som audioknihu s J. Dvorakom , mozno to pridava hodnoteniu :-)