Coco3 komentáře u knih
Děkuji za exkurzi do dějin Francie po pádu Bastily. Když si to člověk čte, je to vážně síla. V tomto díle jsem měla Hermínu ráda nejméně. Samozřejmě chápu její důvody a i to, že děti šlechty tenkrát prostě byly s chůvami. Přesto mě štvala, i tak je to moc dobře napsaná kniha a jestliže jsem ty předchozí díly doslova zhltla, tak tady jsem nestihla ani prostřít :-). Kornerova mě skutečně baví.
Ani třetí díl nezklamal. Opět napínavé a nelehké osudy obou sester. Musím říct, že občas mi Hermina už tou super odvahou přišla otravná. Semtam jsem i chápala Stefanii, ten tlak od perfektní sestry. Ale mám je ráda obě a jsem opravdu ráda, že dnes může žena svobodně vystupovat, ať už má manžela či nikoliv.
Fajn oddechovka se zajímavým historickým pozadím Velké francouzské revoluce. Čte se moc dobře. Vůbec jsem netušila, jaké to mohlo být. Zanechat svůj majetek, utíkat neznámo kam a ještě samotné ženy. Těším se na další osudy Herminy, Stefanie a jejich babičky.
Četla se mi moc dobře, mám moc ráda tento typ literatury. Historie a k tomu zajímavý příběh. Navíc kousek z asijské historie, mně absolutně neznámé. Nebyl to Šogun, ale i přesto super kniha, přečtená jedním dechem.
Heřmánkové údolí to nebylo... ale četla se moc hezky, hrdinkám jsem fandila. Co se mi na autorčině psaní, knihách líbí, že i když se s postavami život nemazlí, nechává jim naději a chuť žít, to je prostě moc fajn číst.
Mám z ní zvláštní pocity. Četla se dobře, ale cítím se být ochuzená, vysvětlení, více informací. A přístup té matky to mi tak rvalo srdce, toto přece normální máma nemůže své dceři udělat. Zvláštní kniha, téma, hrdinka a lítost, co se všechno může stát.
Nebyla špatná, četla se dobře, ale za mě ze všech Hartlových knih nejslabší. Nemůžu si pomoct, ale dojem z ní velmi rychle vyprchal a už jsem se u ní ani tolik nebavila.
Po výborném prvním dílu jsem měla trochu strach, abych nebyla zklamaná, že nedosáhne stejných kvalit. A že mi bude chybět Gwyn i Helen, ale autorka umí a opět přečteno jedním dechem, i když u některých kapitol mi i zatrnulo. Já chci na Nový Zéland.
Měla jsem vyšší očekávání. Z konce jsem měla pocit jakési nehotovosti, i když jeho vyústění logicky chápu. Na knihu jsem se těšila, protože mám sama několik sester a tyhle ty předsudky, škatulky a nevyslovené nebo se opakující "křivdy" k tomu tak nějak patří. Na mě to bylo ale málo, lehké klouzání pod povrchem, snesla bych jít víc na "dřeň", ale nejspíš to nebyl ani účel.
Nemohu říct, že by mě příběh dvou čínských sester z lepší rodiny vyloženě uchvátil. Na druhou stranu velký dík autorce za historické a sociální osvětlení čínských komunit v Americe a možná i jinde po světě. I popis nuceného opuštění země, čekání na imigračním oddělení, celý ten proces, jak se tam lidé dostávali, sžívání z tolik odlišnou kulturou, to mě bavilo moc. Díky za to.
Musím říct, že toto byl snad zatím nejlepší díl. Electra mě fakt bavila, ve své dokonalé nedokonalosti, výbušnosti. Hodně se mi líbil i její rodinný příběh. Přečteno jedním dechem. No těším se na poslední díl, snad bude "rozuzlení". Ideální kniha nejen na tyto letní měsíce.
Mně se ta kniha líbila. Toto téma z francouzské válečné historie jsem neznala, proto jsem se také do knihy pustila. Četla se dobře, ale nemůžu říct, že by mě úplně uchvátila. Něco jsem se o této kapitole historie dozvěděla, ale pro mě kniha klouzala po povrchu, přesto mohu knihu doporučit.
Četla se mi moc dobře. Poodhalila něco málo z dějin poválečného Španělska, o kterých jsem neměla ani potuchy. A to mi asi i trochu "vadilo" v tom čtení, několik historických témat této země nastíněno, ale pořád se klouzalo jakoby po povrchu. Nevím, jak to přesně vyjádřit. Nečekala jsem rozsáhlý historický román, čekala jsem fajn čtení s příběhem v historickém dění, což jsem dostala. Asi to na mě působí, že jsem vám něco nastínila o Španělsku a jestli chcete vědět víc, přečtěte si další knihy, což je vlastně asi taky v pořádku. Takže vlastně dobrý :-)
Moc zajímavá kniha. Měla jsem ji půjčenou z knihovny, ale chci si ji pořídit do knihovny. Vynikající exkurz do světa a osudů žen, které se narodily do kolébek kralovských nebo nejvyšší šlechty. Člověk zjistí, že to ženy neměly jednoduché v žádné společenské vrstvě. Úžasný výlet po dějinách zemí blízkých i vzdálenějších skrze příběhy žen, které měly blízko k moci. Vřele doporučuji!
Četla se mi lépe než Tisíce planoucích sluncí, taky nebyla tak drsná, i když příběh samotný nebyla žádná love story. Bylo zajímavé sledovat všechny ty životy a musím říct, že autor se s nimi nemazlí, je v tom pro mě taková životní syrovost, jestli je to to správné slovo. Možná asi tak, jak by to život sám mohl mnohokrát napsat, možná. Bavila mě, ten styl psaní nebo spíš vyprávění je pro mě prostě jiný. Jsem ráda, že jsem se odhodlala přečíst autorovu další knihu a těším se na další.
Těžké hodnocení. Po všech těch fajn knihách mě asi správně nechytla. Četla se dobře, líbí se mi výborná znalost lidských charakterů, ale nebylo žádné wow. Nenechala nic nad čím přemýšlet, což je v pořádku, některé knihy jsou prostě jen fajn, oddechové. No a zasmála jsem spíš hořce až u posledního příběhu, kdy pak lehla i babka, tak já nevím. A nebavilo mě moc to nářečí. Napsala, jak život na vsi často bývá, nepobavilo, asi fakt patřím do toho města :-)
Nejprve mi jich bylo hodně líto, a pak musím říct, že po přečtení příběhu Jáchyma už mě Veroniky příběh bavil mnohem méně. Oddechová čtení, občas jsem se i zasmála, občas to byla i nuda. Ale Hartla si i tak zase někdy přečtu.
Četla jsem už dříve a musím říct, že to nebylo špatné čtení. Pro mě oddechová četba, zajímavě spjaté, protnuté osudy všech hrdinek, jen mi z těch příběhů bylo velmi často smutno. Dobrá četba na dovolenou :-)
Knihu, všechny díly, jsem dočetla pouze silou vůle. Nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila. Dlouhé pasáže o přírodě, přesto v posledním dílů to do sebe začalo více zapadat. Filozofický přesah, zamyšlení nad smyslem života, jak ho vlastně vést... část toho konce zůstala ve mně. Je to specifická četba, možná si ji přečtu za pár let znovu a najdu v ní ještě něco jiného.
Krásná kniha s respektujícím přístupem k dětem a jejich potížím ve školce i ve spojitosti s ní. Člověk si spoustu věcí uvědomí, jak se taky kdysi bál.... zvlášť oceňuji kapitolu Leo ubližuje. Syn je menšího vzrůstu a myslím že i díky ní, už se odvážil důrazně ozvat, když mu někdo něco násilím bere. Vřele doporučuji všem s otevřeným srdcem vůči sobě i svým dětem.