coquus

Dobrodružný příběh, v němž děj jenom letí a dlužno přiznat, že až do finiše neztrácí tempo. Přesto to na mně celé působilo poněkud prvoplánově, žádná z postav se nestala mým oblíbencem, jemuž bych držel palce. Od začátku bylo více méně jasné, jak to aspoň s těmi hlavními skončí. Kdo však hledá oddechové čtení, nebude zklamaný.

Tato kniha o alternativním výkladu dějin rozhodně není pro každého. Vyžaduje mysl otevřenou novým myšlenkám a novým možnostem, jakým způsobem je možné chápat fakta a souvislosti mezi nimi. Podrývá to, co měl dosud člověk za jasně prokázané a nezpochybnitelné a přichází s novým pohledem na historii. Tady rozhodně nejde o to, jestli mají pravdu klasičtí historici nebo autor této knihy. Důležitější je, že si sám čtenář může ověřit, nakolik je ochoten vyslechnout názory a argumenty z úplně jiného pohledu, než sám zastává a přemýšlet o nich. Jistě, i mně napadala spousta otázek, které bych rád autorovi položil, ale pokud nemůžu něco jednoznačně popřít, potom musím připustit možnost, že to existuje.

Pro mě první setkání s touto sérií, a i když se nejednalo přímo o první díl, vůbec to nevadilo. Minulé děje jsou zde lehce načrtnuty tak, aby i předchozími knihami nepolíbenému čtenáři poskytly dostatečný základ pro pochopení jednání jednotlivých postav. Strhující vyprávění, dobrodružství, rytířské souboje, v tom tkví síla těchto příběhů zrovna tak, jako ve vypravěčském umění autora.
„Ty vlastně nejsi šťastný. Usínáš s myšlenkami na to, co jsi ten den zanedbal v honbě za tím mít ještě víc, a probouzíš se s myšlenkami na to, co ten den budeš muset udělat, abys...“

K dalšímu pokračování této série jsem se dostal po několika letech. Opět musím pochválit výborně vymyšlený příběh plný akce, který má spád a dobře vykreslené postavy. Vyzvedl bych plastický popis odlišného fyzikálního prostředí na vesmírných lodích, který tvořil velice zajímavý rámec celého příběhu.

Chytlavé hned od začátku a taky hned od začátku jsem měl dojem, že to nemůže dobře skončit. Každopádně je příběh skvěle napsaný, čte se skoro sám a člověk jen čeká, jak to dopadne. Od Čapka už jsem pár věcí přečetl a tato kniha patří k tomu nejlepšímu od něj.

Originální myšlenka, děj plný zvratů a néméně zajímavý konec, to vše okořeněno nevšedním pohledem psychologa. Celý dobrodružný příběh navíc navozuje otázky obecného charakteru, které nutí k zamyšlení. Můžu doporučit i těm, kdož obecně sci-fi nevyhledávají.
"Pro něj jako psychologa to byl jasný přenos: Vláda, čelící ohromným potížím, které není schopna řešit, se rozhodla, že se bude zabývat něčím jiným."

Od tohoto autora jsem již dříve slyšel několik velice zajímavých přednášek, a právě ty mě přiměly k četbě této knihy. V ní je podáván výklad toho, co autor nazývá védským křesťanstvím. Následně je popisován vývoj a odchylování této filozofie od svého původního smyslu, a to v různých dobách a kulturách.
Každopádně se jedná o pohled na svět, který smysluplně vysvětluje spoustu věcí, jevů a na ně navazujících událostí jak z minulosti, tak i ze současné doby. Některá tvrzení mohou leckomu připadat dost odvážná (např. Ježíš, coby smyšlená postava), ale fakta, na nichž jsou tato tvrzení postavena, jsou velice přesvědčivá. Tuto bych knihu doporučil nejen těm, kdož jsou přístupní novým myšlenkám, ale i lidem hledajícím „celostní“ pohled na civilizaci a fungování světa.

Oproti poklidnějšímu prvnímu dílu se v této části události daly do pohybu docela svižným tempem. Každý z poutníků má svůj úkol i osud, a většina věcí a událostí se začíná vyjasňovat a navzájem do sebe zapadat, a to až do velkého finále. Opět oceňuji skvěle vymyšlené světy i popis technických vymožeností se všemi důsledky na lidskou společnost. Krásný a zajímavě vymyšlený příběh však trpí místy zbytečnou rozvláčností a rozbředlostí. Prostě občas seškrtat pár odstavců, někdy i stránek a bylo by to u mě za pět hvězd.

Druhá kniha této série je důstojným nástupcem prvního dílu. Ke známé posádce přibyly nové postavy a všichni společně rozmotávají klubko nejasností, konspirací, politického balancování na pokraji války i vzájemných vztahových problémů. V příběhu volně navazujícím na předchozí knihu jsem si opět vychutnával technické detaily popisu vesmírných stanic, vybavení bojových skafandrů a podobných „parádiček“ z budoucnosti. Co se týče příběhu, ten sice je dost propracovaný, avšak chyběl tomu nějaký větší zvrat. Všechno to má takový přímočarý a dobře odhadnutelný průběh, což je trochu škoda.

Pomalejší rozjezd knihy vystřídal velice svižný a napínavý prostředek, aby se opět přešlo k poklidnějšímu rozuzlení na konci příběhu. Tématika starých knih je v podání tohoto autora velice přitažlivě zpracovaná stejně jako záhady, kolem nichž se celý příběh točí.

Tuto knihu jsem četl více méně "z hecu", normálně bych po ní asi nesáhl. Dopisová forma příběhu proložená chaty a sms zprávami mně připadala ze začátku trošku zvláštní, avšak dá se rychle zvyknout. Některé věci si člověk sem tam musí domýšlet, ale to je jen ku prospěchu věci. Příběh je rozložen do několika desetiletí, čímž i takovéto velice oddechové čtení občas donutí k zamyšlení nad během života.

Z tohoto románu mám dost rozporuplné pocity. Na jedné straně jsou místa, kde příběh prostě jede díky pasážím celkem akčním, a na straně druhé naopak velice rozvláčné vyprávění o vnitřních pocitech ústřední dvojice, což vypadá dost nevyváženě. Nevím, jestli to byl záměr autora nebo horší překlad, ale občas na mě části textu, zejména některé rozhovory, působily dost nepřirozeným dojmem, prostě jako by se bavili dva hlupáci. Vcelku to ale hodnotím coby dobře vymyšlený příběh se silnou protiválečnou myšlenkou.

Dostal jsem přesně to, co jsem očekával: svižně psaný napínavý příběh z uzavřené společnosti několika postav, z nichž jedna z nich je vrahem. Přestože zde autorka postupně rozesela stopy či indicie vedoucí k pachateli, nechává téměř do poslední chvíle čtenáře v napětí, která z postav je pachatelem. A přesně to je pro mě tím důvodem, proč se to tak dobře čte.

I když upřednostňuji delší příběhy, těchto jednadvacet povídek bylo pro mě příjemným zpestřením. Jejich kvalitu hodnotím celkem vysoko, není zde asi žádná, která by se mně vyloženě nelíbila. I když všechny povídky spojuje jedno téma, každý z autorů jej pojal po svém a z jiného úhlu pohledu. Po dočtení téměř každé z nich jsem si musel dát chvíli pauzu, abych si v hlavě vychutnal dojem z příběhu a jeho pointy dřív, než se pustím do čtení povídky další. I to považuji za známku jisté kvality.

Jedná se o zajímavý příběh odehrávající se na počátku 19. stol.. I když se toho na první pohled vlastně moc neděje a příběh se odehrává jen na dvou místech (Větrná hůrka a Drozdov), mistrně vylíčená psychologie postav tomu výrazně dodává "šťávu". A právě tato charakteristika, vhled do uvažování a jednání hlavních hrdinů je kupodivu napsaný velice srozumitelně a svižně, takže i čtenář, který zrovna nevyhledává knihy tohoto typu, se na tom nezadrhne.

Zajímavý a zároveň děsivý popis ideální společnosti, v níž však individualita člověka samotného nemá místo. I když styl psaní rozhodně není oddechový, zakončení příběhu bylo pro mě příjemně překvapující.

Výborná kniha pro každého, kdo se zblízka zajímá o tuto problematiku. Detailně a zároveň přehledně je zde popsán vznik a působení jednotek SS. Kniha, jak je z názvu patrné, se zaměřuje zejména na jejich boje na východě po celé období 2. sv. války. Text je bohatě prokládán nejen dobovými fotografiemi, ale sem tam i zajímavostmi z průběhu bojových operací. Co mi však docela chybělo, byly mapky. Při podrobném líčení postupu (či ústupu) jednotek, nebo při popisu velkých vojenských operací by bylo dobré vidět tuto situaci alespoň rámcově na mapě. Bohužel, v knize není ani jediná. Každopádně zájemcům o vojenskou historii můžu doporučit.

První kniha, která se mně od tohoto autora dostala do rukou. Celý vcelku jednoduchý příběh jednoho dne v pracovním táboře je napsán pro mně zvláštním stylem či jazykem, který se mi však velice zamlouval. Nejde o strohý popis, spíš kamarádské vyprávění. Barvité vylíčení poměrů a hlavně některé detaily - jako třeba nošení lžíce v botě nebo podělit došlým balíkem "důležité lidi" - ve mně dokonce vyvolaly matné vzpomínky na má vojenská léta.
Atmosféru zvůle a nesvobody podle mě vystihuje citát z této knihy:"'Nemáte právo svlékat lidi na mraze! Neznáte devátý paragraf trestního zákona!...' Mají. Znají. Ty to, kamaráde, ještě neznáš..."

Bavilo mě sledovat jemné předivo vzájemných vztahů, které umí autor barvitě popsat. Co mně naopak vadilo, že Tolstoj občas popisuje složité rozhodování některé z postav, těžké dilema, před nímž stojí, čímž vystupňuje čtenářovo očekávání, jak si s tím ona postava poradí. V té chvíli je však vyprávění doslova utnuto a výsledek celé situace, pro co se postava rozhodla a co se dělo pak, je popsán nejvýše jednou či dvěma větami. Následuje další kapitola věnující se už něčemu jinému. Možná je v tom nějaký záměr, ale mně tento styl moc neseděl.
Občas se zde objevily rozvláčnější pasáže, zvlášť při popisu všeobecné politické situace. Také zdlouhavé úvahy autora o silách, které jsou v historii příčinou celospolečenských změn, mě moc nezaujaly. Naopak oceňuji samotný propletenec příběhů jednotlivých postav, stejně jako popis doby napoleonských válek a života tehdejších lidí zejména z vyšších vrstev společnosti.
„… jen Němci bývají sebevědomí na základě nějaké abstraktní ideje, vědy, to jest domnělé znalosti dokonalé pravdy. Francouz bývá sebevědomý, poněvadž považuje sám sebe po stránce duševní i tělesné za neodolatelného a hodného zbožňování muži i ženami. Angličan bývá sebevědomý proto, že je příslušníkem nejlépe uspořádaného státu a že jako takový vždy ví, co má dělat, a kromě toho ví, že vše, co jako Angličan dělá, je nepochybně správné. Ital je sebevědomý ve chvílích vzrušení, kdy zapomíná na sebe i ostatní. Rus bývá naopak sebevědomý proto, že nic nezná a ani znát nechce, protože nevěří, že by bylo možné poznat něco dokonale. Němec je sebevědomý hůř a neúprosněji než všichni ostatní, a je také protivnější než ostatní, protože se domnívá, že zná pravdu, to jest vědu, kterou si sám vymyslel, ale která je pro něho absolutní pravdou.“

Druhý příběh Lva Děmidova je důstojným pokračovatelem toho prvního. Strhující vyprávění čtenáře zavede nejen do Moskvy, ale i do prostředí pracovního tábora nebo začínajícího maďarského povstání. Na pozadí pomalých změn poměrů ve společnosti se odvíjí příběh, v němž se Lev snaží zachránit a udržet svou rodinu. Autor píše velice poutavým jazykem, konstrukce příběhu je dobře vystavěná, doporučuji.