Cortegos
![Smuténka Smuténka](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24701/smutenka-Rto-24701.png?v=1660056947)
Překrásné básně dlouhé akorát pro mě. Zvlášť jsem si užíval čistou radost z pozorování přírody. Sbírka je rozmanitá a zároveň jednotná. Čtenář se skrze ní ponoří do kouzel jazyka.
![Vyděděnci Vyděděnci](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125031/vydedenci-LuD-125031.jpg?v=1463162958)
Naprostá fascinace. Úžasné prostředí, úžasné postavy, úžasné příběhy. Osobně tento díl zatím považuji za vůbec nejlepší v celém HUU (Hraničářův učeň universum :))
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Halt v nebezpečí Halt v nebezpečí](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56239/hranicaruv-ucen-halt-56239.jpg?v=1384728701)
Jak jsem předchozí díl považoval za slabší, tak tenhle se řadí k těm nejlepším. Mám pocit, že se dílo Flanagana posouvá dál. Až v tomto díle šlo skutečně do tuhého. Samotné vyvrcholení nebylo ani zdaleka tak strhující jako to, co předcházelo a k čemu odkazuje název dílu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Obléhání Macindawu Obléhání Macindawu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29768/hranicaruv-ucen-oble-29768.jpg?v=1384728896)
Krásné završení. Přijde mi skvělá rozmanitost prostředí, postav a motivací záporných postav v celé sérii. Co bych vytkl je postava Xandera – přišlo mi, že se jeho charakteristika od minulého dílu značně proměnila k horšímu, což působí dosti uměle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čaroděj na severu Čaroděj na severu](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25343/hranicaruv-ucen-caro-25343.jpg?v=1384728589)
Možná můj nejoblíbenější díl. Will je na svých nohou, navíc přibyl pes a v přestrojení řeší nadpřirozené jevy – to je můj šálek čaje. S přibývajícími díly si všímám stereotypnosti ve všem možném (komunikace, popis postav) a taky bych řekl, že z epizody na Seacliffu by šlo vytěžit více. To ovšem nijak nesnižuje to, že Hraničářův učeň je prostě pojem. Skvělý je, že se postavy střídají Halta a Ewanlyn vystřídala Alyss.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ledová země Ledová země](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12951/ledova-zeme-5XU-12951.jpg?v=1449780698)
Co znám, tak asi nejdepresivnější díl série. Ačkoliv se zdá, že se děj vleče, v každé kapitole se stane něco zásadního.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hořící most Hořící most](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12950/hranicaruv-ucen-horici-most-gD5-12950.jpg?v=1425684718)
Prostě paráda. Vrátil jsem se k sérii skrze audioknihu a musím říci, že se kniha lépe poslouchá, než čte. Parádní postavy Skandijců, skvělý hořkosladký konec.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/2844/tajemstvi-velkeho-vonta-Ozd-2844.jpg?v=1481287925)
Řekl bych lepší než dvojka, ale na jedničku to stále nemá, i když se k ní v lecčems přibližuje. Jedno tajemství velmi zvolna rozplétané nabyde jako vždy úžasného finále. Řekl bych, že mnozí mohou mít s dočtením problém, ale stojí to za to.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kuře melancholik Kuře melancholik](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1531/kure-melancholik-lNh-1531.jpg?v=1452079248)
Ohromné a strašné, jak jednoduše autor skrze svět zpracovává postavy. Prožitek při i bezprostředně po četbě byl velice silný. Na několika desítek stran autor ukázal své kvality a strašné věci. Vřele doporučuji přečíst (s vědomím, že se nejedná o odpočinkovou četbu). Jediná věc, kterou bych vytkl, je černobílé vidění postav.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2465/ostre-sledovane-vlaky-2465.jpg?v=1232136736)
Hodně hodně drsný. Knížka působí tím nejstrašnějším dojmem. Doufám, že nikdo už nebude muset prožít podobné hrůzy. Drastičnost zvláštně kontrastuje s „mužsko-ženskými“ peripetiemi.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zrod moderního světa 1780–1914: Globální spojitosti a srovnání Zrod moderního světa 1780–1914: Globální spojitosti a srovnání](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409370/zrod-moderniho-sveta-1780-1914-glob-UCR-409370.jpg?v=1556563106)
Zajímavá unikátní četba. Zdařilý pokus o globální dějiny se vždy počítá. Je však dosti náročná a vyžaduje celkem rozsáhlý přehled v celosvětových dějinách 19. století. Doporučoval bych ji tedy nejvíce studentům historie ve vyšších ročnících nebo opravdovým milovníkům a znalcům 19. století. Pokud ji budete číst jako úvod do historie tohoto století, pohoříte po několika desítkách stránek. Kniha je rozsáhlá, ale jestli na ní má člověk čas, stojí za to.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Povídky z druhé kapsy Povídky z druhé kapsy](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161/povidky-z-druhe-kapsy.jpg?v=1228747760)
Skvělé. Řekl bych, že Povídky z druhé kapsy jsou lepší než z té první, ve kterých se často opakoval tentýž motiv. Příjemné je zastřešení povídek konverzujícími přáteli a i sami povídky jsou bohatější, barevnější a samostatnější. Opět se v povídkách střídá humor, ironie, cynismus, morbidnost i prosté úvahy o životě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Král Lávra Král Lávra](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2324/kral-lavra-2324.jpg?v=1238857641)
Hezky a vtipně zpracované téma. Dílo, které nepotřebuje hlubší literární znalosti. Proto je příhodným dílem k maturitní zkoušce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Líný učitel – Jak učit dobře a efektivně Líný učitel – Jak učit dobře a efektivně](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367776/liny-ucitel-jak-ucit-dobre-a-efekti-jrS-367776.jpg?v=1515962080)
Zní to parádně a skvěle. Až vystuduju a začnu učit, určitě to vyzkouším. Navíc filosofie líného učitele jde přirozeně k mé v podstatě líné povaze. Trochu ve mě budí rozpaky způsoby hodnocení, které si úplně nedokážu představit, ale možná je to jen mou nezkušeností. Čtenář si musí zvyknout na podle mě až příliš kritický Čapkův tón.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Akorát že mi zabili tátu Akorát že mi zabili tátu](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24088/akorat-ze-mi-zabili-tatu-24088.jpg?v=1251889931)
Skvělá kniha o velkém muži proložená texty K. K. a fotografiemi. Čte se velice dobře. Je vidět, že autor je velice dobře obeznámen s historickými souvislostmi i podrobnostmi života Karla Kryla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Souboj na Araluenu Souboj na Araluenu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406130/souboj-na-araluenu-x2N-406130.jpg?v=1553158306)
Parádní zakončení předchozího dílu. Uvědomuji si, že pokud nějaký díl nebude vyloženě špatný, dám vždy pět hvězd, protože HU je prostě „srdcovka“. Je zajímavé, jak se doba odráží i v literatuře pro mládež – do těchto dvou dílů se promítá stále se vracející překonaná myšlenka o omezených schopnostech žen a nesmyslné lpění na zaběhnutých postupech bránících pokroku. To posouvá Flanaganovu tvorbu dál – mám pocit, že v předchozích knihách nic podobného takhle explicitně vyjádřeno nebylo (možná kromě tématu sektářství a manipulace s lidmi).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nájezdníci Nájezdníci](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137785/najezdnici-rZF-137785.jpg?v=1463163041)
(SPOILER) Parádní pokračování, první část v Zátoce klidu trochu vázla, ale pak se to rozjelo. Lydia skvěle příběhu dodává dívčí element a spolupráce Volavky a Vlčího větru je „cool“. I závěrečná bitva byla podle mého gusta a popichování s Baratem je skvělé koření. Akorát dá se říci, že víceméně příběh končí jako v prvním dílu: vyplouvá se najít Havrana a získat zpět Andomal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Králové Clonmelu Králové Clonmelu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40947/hranicaruv-ucen-kral-40947.jpg?v=1384728857)
Díl se rozjížděl pomalu, a protože mám za sebou víceméně maraton předchozích dílů, tak si všímám komunikačních a jiných stereotypů a začaly mi mírně vadit. Za mě asi jeden ze slabších dílů, ale epický závěr to zachránil. Přesto nepřestávám hltat příběhy z tohoto úžasného světa a nemám jinou možnost, než dát pět hvězdiček.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12949/rozvaliny-gorlanu-ojg-12949.jpg?v=1449780618)
Úžasné, skvělé. Když jsem byl menší, tak mě tato kniha uchvátila a i teď, kdy jsem si myslel, že jsem podobným žánrům odrostl, jsem plně prožíval veškeré dobrodružství postav. Nejen koncept hraničáře, ale i dialogy, vztahy mezi postavami a samozřejmě vypravěčský um dělají nejen z tohoto dílu skvělý výtvor.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stínadla se bouří Stínadla se bouří](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101278/stinadla-se-bouri-f8u-101278.jpg?v=1643203062)
Skvěle najela na koleje dílu prvního. Prokletím druhých dílů je však to, že pokud nejsou lepší než díly první, bývají hodnoceny hůře – čtenář je kritičtější. Přesto však byly slabší začátek a střední část napraveny skvělým koncem, který v jistém ohledu překonal i konec prvního dílu, kde se ovšem míra napětí udržovala po celou dobu.