cube6 cube6 komentáře u knih

Utkaný svět Utkaný svět Clive Barker

Barkerovi rozhodně nechybí nápady. Těch má na rozdávání. Utkaný svět je toho důkazem.
Svět utkaný v koberci - Fuga - zní zajímavě a je vymyšlený a popsaný skvěle, ovšem jeho obyvatelé - Divotvůrci - mi k srdci moc nepřirostli. Byly chvíle, kdy mi dokonce lezli na nervy.
Naštěstí hlavní postavy Cal a Suzanna jsou sympatičtí a celkem jsem si je oblíbil.
Nejvíce se tu Barkerovi povedli záporáci. To už je jiná liga. Shadwell, Metla a hlavně Imakolata s jejími sestrami a nechutnými levobočky.
Rozhodně by ale knize prospělo méně stran. Klidně by mohla mít i o 200 stránek méně a vůbec nic by se nestalo. Některé pasáže jsou tu opravdu zbytečně zdlouhavé.

07.05.2020 4 z 5

Tři vyvolení Tři vyvolení Stephen King

A kvalita stoupá. Pistolník byl skvělý úvod, ale Tři vyvolení jsou ještě o kus lepší. Akčnější. Zajímavější. Rozmanitější. A humroidnější :) .
Pistolník Roland stále pokračuje v cestě k Temné věži, ale mezitím si ještě odskočí do jiných světů pro své nové Kat-et. Společnost mu teď dělají Eddie a Susannah , které Roland vytáhl z jejich životů a z jejich realit/světů aby se k němu přidali na cestu k Temné věži, která je zase o kousek blíž.

28.10.2019

30 dní dlouhá noc 30 dní dlouhá noc Steve Niles

Cením každý komiks, který má dobrý příběh, originální kresbu a především ten, který není o žádném superhrdinovi ve slipáčích a s pláštěnkou.
30 dní dlouhá noc je výborný, temný, drsný a krvavý komiks s upíří tématikou odehrávající se na Aljašce, kde banda upírů využije polární noc ve svůj prospěch a naběhne do malého městečka vysát všechny, co neodjeli na jih a zůstali v městečku. Pro mě osobně srdcovka , stejně jako film, který je předloze poměrně věrný.

Hodnocení:10/10

12.10.2019 5 z 5

Rose Madder Rose Madder Stephen King

Celou dobu jsem se těšil, až se o obraze dozvím víc. Byl jsem zvědav, co si na nás mistr opět nachystal a nakonec to byl nejslabší článek celé knihy. Co však King zvládl excelentně, byla psychologie postav a jejich myšlenkové pochody. V tomhle je prostě maestro, ale i tak se, z mého pohledu, jedná o jednu z těch slabších knih od mistra.

Hodnocení: 6/10

08.10.2019 3 z 5

Z Buicku 8 Z Buicku 8 Stephen King

Pro mě osobně to nebylo až tak strašné, jak tu hodně lidí píše. Není to sice úplně tradiční Kingovka, ale to mi vůbec nevadilo. Ba naopak. Jen se nemůžu zbavit dojmu,že onen záhadný muž, který zanechal starý Buick Roadmaster na benzínce byl Walter / Muž v černém (kdo četl sérii Temná věž, ví o kom je řeč).
Z Buicku 8 sice nepatří mezi nejlepší kousky pana Kinga, ale mezi ty nejslabší taky ne. Za mě lehký nadprůměr, který neurazí.

Hodnocení: 7,5/10

"Jsou i jiné světy než tento"  ;)

08.10.2019

Zabíjení Zabíjení Štěpán Kopřiva

Já nemůžu jinak, ale tahle kniha je prostě skvost. Ano, je to brak, ten největší brak. ÜberBrak! Prostě parádní braková oddechovka. Je potřeba to brát s nadhledem. Kdo má rád akci, černý humor, hektolitry krve, létající končetiny a vtipné hlášky ten si přijde na své. Je to jak Lobo kříženej s Deadpoolem, Hardcore Henrym a Quentinem Tarantinem a to celé ještě na steroidech. Nečekejte žádný propracovaný děj. Je to prostě jen přímočará krvavá jízda od začátku až do konce. Hlavní hrdina - lépe řečeno anti-hrdina - si nebere vůbec servítky. Je to totalní hovado a mašina na hlášky a Štěpán Kopřiva se tímto počinem zařadil mezi mé oblíbence.

07.10.2019 5 z 5

Černá hora Černá hora Laird Barron

Bad motherfucker Izajáš je zpět. Tentokrát na stopě sériovému vrahovi. Méně akční, než první díl, zato temnější. Opět jsem ale čekal trochu více. Stále je to ovšem nadprůměrná mysteriózní noirovka, která nepustí, až do samého konce. Kdo byl spokojen s prvním dílem, bude spokojen i zde.

07.10.2022 4 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Mainstreamová břečka pro nenáročné. Stejně jako film.

Hodnocení : 3/10

30.09.2022 2 z 5

Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Harlan Ellison

Harlan Ellison je za oceánem kultovní a kontroverzní sci-fi autor, ale u nás je stále docela málo známý a přehlížený.
A je to škoda. Člověk, který je držitelem spousty ocenění, zanechal za sebou cca 1700 povídek a v podstatě objevil Dana Simmonse, by si zasloužil větší pozornost.
Vrchol vulkánu je slušný průřez jeho tvorbou. Jsou tu povídky, které dokážou svou experimentální/abstraktní formou spoustu čtenářů odradit, ale i přímočařejší kousky, které už jsou v pohodě stravitelné.
Pro mě osobně jsou úplným vrcholem tohoto vulkánu tyto povídky :

- ,,Kaj se, Harlekýne!'' řekl Tikytak
- Džin, protřepat, nemíchat
- Nemám ústa a musím křičet
- Na pomezí
- Lidští údržbáři

Hodnocení: 8/10

28.09.2022 4 z 5

Osvícení v temnotě Osvícení v temnotě * antologie

Velmi slabé. Nebýt povídky Stephena Kinga, která u nás nikde jinde nevyšla, tak si knihu ani nepořídím.
Samotná povídka je navíc dost slabá. Taková šuplíkovka, která v tom šuplíku klidně mohla zůstat a vlastně tam mohla zůstat většina povídek.
I ta bizarnost (klasicky) od Barkera.
Jediné povídky, které stojí za zmínku a celou sbírku zachraňují od naprostého propadáku jsou klasika od E. A. Poa (Zrádné srdce), výborná záležitost od J. A. Lindqvista (Strážcův průvodce) a totální depka od Briana Keena (Konec všeho).

Hodnocení : 5/10

09.09.2022 3 z 5

Hyperion (navíc povídka) Hyperion (navíc povídka) Dan Simmons

Jeden z nejlepších, ne-li nejlepší sci-fi román, co se mi (alespoň prozatím) dostal do rukou. Promyšlené, rozmanité, geniální. Simmonsi, smekám. Opravdu dokonalé.

08.09.2022 5 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Tak, smrtkovskou trilogii mám za sebou.
Poslední díl je o něco slabší, než předchozí dva, ale pořád to bylo velmi slušné, jen oproti prvním dvěma dílům už to nemělo takové tempo.
Celkově se jedná o povedenou trilogii a i přes to, že je to YA literatura, tak to dokáže zaujmout i dospělého čtenáře.

Hodnocení: 7/10

22.08.2022 4 z 5

Sacculina Sacculina Philip Fracassi

Další velmi dobrý kousek od Fracassiho a opět prostřednictvím nakladatelství Gnóm!.
Už svou povídkovou sbírkou - Hleď, prázdnota - si získal moji pozornost a u této kratinké novely (nebo povídky) jen potvrdil své kvality.
Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale velmi mi svým stylem připomíná Stephena Kinga v jeho nejlepších tvůrčích letech.
Sacculina se bez nějakého velkého okecávání rozjede celkem rychle a až do konce je to velmi solidní, místy správně nechutná, postupně gradující jízda (plavba) s minimem postav a odehrávající se na jednom rybářském člunu. Věřte mi, Fracassi víc nepotřebuje.

Citát :
"Nebyli nic, než živoucí maso na planetě stejně bezvýznamné, jako oni sami. Všichni se tolik snažili žít a cítit, zoufale se snažili pochopit, proč se všechno tohle děje, zkoušeli to pořád dokola, jenže prostě jen po miliardách žili a umírali, a nikdy, ani jednou, si nepřipadali doopravdy naživu, nebyli ani o trochu blíž odpovědím na největší otázky - odpovědím, na kterých záleží. Orgán zvaný imaginace umožňoval lidem představit si Boha, jenže přesto se nějak stalo, že lidé nepochopili, o co tady kráčí, a výsledkem je planeta plná idiotů. "

Hodnocení: 8/10

11.08.2022 4 z 5

Alfa a omega Alfa a omega Joe Hill (p)

Má tahle komiksová série vlastně nějakou chybu?
Ano, je totiž moc krátká.
Vynikající zakončení téhle skvostné série.
Jsem zvědav na chystaný komiksový crossover : Zámek a klíč vs. Sandman od N. Gaimana.
Doufám, že to vyjde i u nás.

30.10.2021 5 z 5

Hlavohrátky Hlavohrátky Joe Hill (p)

Joe Hill mě nepřestává fascinovat svými nápady. Druhý díl této série je opět naprosto úžasný a opět nám dá více otázek než odpověďí, ale přesně takhle udrží čtenáře v napětí a dychtícího po dalším díle. Jablko prostě nepadlo daleko od stromu. Přál bych si vlastnit Klíč lebeční, abych si mohl z hlavy vytáhnout své oblíbené filmy, knihy nebo třeba i hudbu a užít si je znovu poprvé.

24.06.2020 5 z 5

Závan klíčovou dírkou Závan klíčovou dírkou Stephen King

Rolanda a jeho Kat-et při cestě do Cally zdrží Smrtidech a tak se schovají do bezpečí a čekají, než se přežene. Mezitím Roland vypráví jednu historku z jeho mládí a k tomu ještě jednu pohádku pro odrostlejší. Oba příběhy mají své kouzlo a oba příběhy díky své délce snad ani nemají hluché místo. Pro fandy této série to sice není nepostradatelný díl, bez kterého by se neobešli, ale věřím, že kdo si tuhle sérii zamiloval uvítá každou další knihu, která je přenese zpět do tohoto světa, byť jen na chvilku.

Hodnocení: 9,5/10

29.10.2019 5 z 5

Pane B., zmizte Pane B., zmizte Clive Barker

Konečně se rozhodnu, že si přečtu něco od legendárního Clive Barkera a šáhnu zrovna po tom (pravděpodobně) nejhorším, co napsal. Námět není vůbec špatný, ale to zpracování...
Měl jsem tu knihu opravdu spálit hned, jak žádal ten slizkej a popálenej parchant Pan B.
No nic....jdu si spravit chuť nějakou Kingovkou. A my, pane Barkere, se nevidíme naposled. Ještě vám dám šanci.

Hodnocení : 4/10
(od spisovatele vašeho věhlasu očekávám víc)

02.10.2019 2 z 5

Krev je můj chleba Krev je můj chleba Laird Barron

Takový klasický příběh o jednom badass chlápkovi, který není zrovna žádný svatoušek, ale svým drsným způsobem dokáže být i klaďas. Takových tu už bylo. Jelikož mám ale slabost pro anti-hrdiny, tak jsem se bavil, i když jsem čekal trošičku víc. Jsem zvědav na druhý díl. Barron rozhodně umí.

P. S. : Gnóm! rules!!!

23.07.2022 4 z 5

Časohrátky Časohrátky Joe Hill (p)

Předposlední díl téhle úžasné série vás zavede do minulosti a vysvětlí zde spoustu věcí, které byly v předchozích dílech jen "nakousnuty". Důležitý díl , který čtenáře připraví na velké finále. A teď hurá na závěrečný díl.

12.02.2021 5 z 5

Koruna stínů Koruna stínů Joe Hill (p)

Koruna stínů je zatím nejakčnější díl. Objeví se nám tu další nové postavy i nové klíče. Vždycky, když už si myslím, že Joe Hill nemá už moc s čím překvapit, tak mě tenhle chlápek hodně rychle vyvede z omylu.

13.09.2020 5 z 5