dacha
![Popel všechny zarovná Popel všechny zarovná](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268892/popel-vsechny-zarovna-3fo-268892.jpg?v=1445179476)
Po přečtení této knihy jsem musela hodně dlouho sedět a přemýšlet o pomíjivosti lidského života.Člověk si uvědomí jak důležitá v životě je pro něj rodina a zázemí,které poskytuje.Jaké pozlátko se na nás z médií usmívá a mocní si myslí,že nám mohou kázat jak myslet.Je na inteligenci každého čemu je ochoten uvěřit,ale hlavní je mít vlastní úsudek a nenechat se tou mašinérií převálcovat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Když zpívají cvrčci Když zpívají cvrčci](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386746/kdyz-zpivaji-cvrcci-8zV-386746.jpg?v=1534003244)
Knihu jsem četla ušima,něco tak krásného,něžného a hlubokého jsem dlouho nečetla.Moc pěkný přednes,kniha o životech kolem nás,které v dnešní době mnoho lidí nevidí.Radovat se ze života a jeho podstaty,nechat se oslovovat všedními věcmi kolem nás a přitom cítit,že život je krásný když jsme krásní my v jeho hloubce,která není vidět.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Odpusť, že jsem se vrátil Odpusť, že jsem se vrátil](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378214/odpust-ze-jsem-se-vratil-yr5-378214.png?v=1527582867)
Krásný příběh,který nutí k zamyšlení.Co všechno museli naši předci překonat,aby vznikla naše krásná země.Kolik překážek museli zdolat,kolik příkoří museli překousnout,abychom se i my mohli octnout na tomto světě.A přece chtěli žít své životy úplně obyčejně jako je chceme žít i my.A přesto hledáme často štěstí tam kde se nenachází.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308902/postel-hospoda-kostel-CrA-308902.jpg?v=1476311048)
Tak jsem si knihu přečetla den před štědrým dnem a řeknu vám,že mě to báječně naladilo.Tolik krásných myšlenek jsem dlouho nečetla a občas jako by mi pan Czendlik mluvil z duše.Dále to asi nemá cenu nějak komentovat,bylo by třeba si to přečíst.Všechny mé dojmy nelze shrnout do pár vět,ale jednoduše a krátce:Pane Czendlik s pokorou děkuji a pokud je mezi námi více takových lidí,tak si myslím,že to s naším světem není tak zlé!!!!!!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174557/osvetimska-knihovnice-ADM-174557.jpg?v=1426170443)
Až mne mrazí kolik asi takových kápů kolem nás chodí.Jak funguje propaganda v záporném slova smyslu a otázka, nejsme ovládáni jak lidé v budoucí krásné třetí říši?Stojí za zamyšlení!Ale kniha je velmi krásná,čtivá a pravdivá.Svatá pravda,že to, co ti nedají lidé, dají ti knihy,jen umět přijímat v dnešním konzumním,přežraném světě!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191857/analfabetka-ktera-umela-pocitat-nl2-191857.jpg?v=1408731681)
Ukázka jak by byl svět hezčím místem,pokud bychom se nebrali až tak moc vážně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Už nejsem vaše dcera Už nejsem vaše dcera](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/1255/uz-nejsem-vase-dcera-MEM-1255.jpg?v=1568115918)
Osm let za zničení celého dětství a později celého života je ukrutně málo.A co matka ta zůstala bez potrestání?Nemohla jsem kvůli té knize ani spát,hnus,hnus,hnus,je vůbec možné,že takové lidi potkáváme?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Než řeknu sbohem Než řeknu sbohem](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187758/nez-reknu-sbohem-rbD-187758.jpg?v=1390605574)
Ze začátku se mi kniha velmi líbila,ale postupem času jsem zájem ztrácela.Velmi rozporuplné,místy až snobské,ale nutilo mě to přemýšlet o věcech,které se týkají každého z nás bez vyjímky.A možná bych ještě přidala velmi americké,přiznám se,že mentalitě těchto lidí moc nerozumím,je to dáno výchovou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Díky vnoučatům, jsem koupila tuto knihu krásně vyobrazenou a s pohyblivými obrázky pod stromeček.Už ji máme přečtenou,krásný vánoční zážitek.Vracet se k téhle knize je jako vánoce,které každý rok rádi prožíváme.Tolik moudrosti neuvidíte v žádné dnešní,moderní pohádce.
![Sašenka Sašenka](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26054/sasenka-Qy6-26054.jpg?v=1551889437)
To byla jízda!Návod ke spokojenosti našich životů,vykoupených našimi předky.Jen musíme doufat,že se dějiny neopakují.Tolik zrůdnosti v bývalé SSSR a nikdo se nemohl té hydře postavit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zapomenuté dítě Zapomenuté dítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175343/zapomenute-dite-xPF-175343.jpg?v=1418416765)
Zajímavé čtení,v čem to vězí,že možnost empatie je tak málo zakořeněna v lidských vlastnostech?
Ten,kdo umí pozorovat lidi kolem sebe,dost často vidí to bezbřehé sobectví,které často převyšuje i dobré a ušlechtilé vlastnosti v člověku.Fiona a Chad jsou přesný vzorec chování mnoha lidí kolem nás,omlouvá je minulost válečných útrap,které prožili?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemný Etrusk Tajemný Etrusk](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/3819/tajemny-etrusk-W9J-3819.jpg?v=1559242592)
Po letošní návštěvě míst kde se nacházejí stopy po této starodávné kultuře etrusků jsem si knihu s velkým zápalem přečetla.Byl to krásný zážitek navštívit tato starověká místa a potom se pustit do četby Tajemného etruska,myslím,že jsem knihu lépe vnímala a spousta věcí byla pochopitelnějších.Itálie je prostě krásná země i díky této knize.Příběh je krásně odvyprávěn a má vše co má dobrá kniha mít.
![Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14061/melke-sibirske-hroby-qXA-14061.jpg?v=1601467400)
Tento příběh ukazuje na velikého ducha a osobní statečnost,nejen hlavního hrdiny,ale všech,kteří mu na jeho strastiplné cestě ukázali v čem je velikost člověka.Hluboce si vážím lidí,kteří umí projevit osobní statečnost i když se sami ocitnou v nejhorším nebezpečí.Kéž by se takových lidí ocitlo kolem nás víc,o co lépe by se nám na této zemi žilo!!!!!
![Král duchů Král duchů](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19405/kral-duchu-Ox8-19405.jpg?v=1612204724)
Při čtení jsem ze začátku tápala,postupně se mi postava Tiffaugese tak zaryla do paměti,že mi až chvílemi naskakovala husí kůže.Postava je vykresená do detailu a na konci mi ho bylo líto.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Láska za ostnatým drátem Láska za ostnatým drátem](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126749/laska-za-ostnatym-dratem-126749.jpg?v=1340543816)
Důkaz,že neexistuje kolektivní vina.Nezáleží k jakému národu,společenství nebo náboženství patříme,ale jakým charakterem disponujeme!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Osmý čili nedokončený životopis Osmý čili nedokončený životopis](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14536/osmy-cili-nedokonceny-zivotopis-14536.jpg?v=1239200601)
Krásná, čtivá kniha,která nás zavede až do padesátých let minulého století.Je obdivuhodné co člověk dokáže vydržet aniž by se nechal zlomit režimem,který zničil mnoho životů.Člověk,který s čistým štítem dokázal čelit takovému útlaku si zaslouží úctu a obdiv.Škoda,že dnes se s takovými lidmi setkáváme velmi zřídka.Máte mou úctu pane Filip!