dalimoni dalimoni komentáře u knih

1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Završení trilogie, pro mě jedna z těch "nej" knih, i když obvykle tento žánr a typ knih nevyhledávám. Murakami skvěle pracuje s postavami, jejich niternými myšlenkami a dokáže čtenáře nenásilně "vcucnout" do 1Q84 (jiného mysteriozního fantaskního světa). I když je prvoplánově "jasné", kam 3. díl směřuje, stále udržuje čtenáře v mírném napětí. Hlavní myšlenkou knihy je "víra v lásku", která může "držet při životě" i na první pohled osamělé jedince. Pro mě to byl čtenářský bonbonek (celá kniha 1Q84).

05.02.2014 5 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Klasika, film jsem neviděl (nemám rád kombinaci film a pak kniha - to dělám opravdu výjimečně). Knihu jsem nečetl, ale poslouchal jako audioknihu (vyprávěl p. Adamíra a p. Maciuchová). Velmi zajímavě vykreslená postava hlavní hrdinky. Obdivuji jazyk, kterým autor knihu vyprávěl (v podání p. Adamíry to byl opravdu umělecký zážitek). Samotný příběh mě "až tak nezaujal", ale vynikající literární vykreslování postav i situací dělá z této knihy skvost literatury. Nevím, zda bych tuto knihu "byl schopen" vůbec začít číst, ale dostal jsem se k audioknize a nelituji času, který jsem věnoval poslouchání tohoto díla.

27.12.2013 4 z 5

Cela číslo 17 Cela číslo 17 Dominik Dán

Moje první seznámení s tímto autorem a jsem velmi spokojen. Kniha je čtivá, má zajímavý námět a čtenář se vůbec nemá čas nudit. Zároveň velmi oceňuji vtipné dialogy. Dost často jsem se při čtení této knihy s chutí zasmál nahlas. Samotný příběh sice k smíchu vůbec není, ale výborně napsané dialogy hlavních protagonistů dokážou rozesmát i při tak závažném tématu, který tato kniha "řeší". Trošku bych přirovnal k Adleru Olsenovi, vím, že je to troufalé takto srovnávat, ale Adler píše také detektivní thrillery, ve kterých bývá dost krutosti a mrtvých, ale hlavní hrdinové při své komunikaci čtenáře umí dokonale pobavit :-).

04.11.2013 5 z 5

Myšlení: rychlé a pomalé Myšlení: rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Výborné a zajímavé počtení. Co si z této knihy odnesu. Člověk má dva systémy při myšlení a rozhodování - Systém 1 (rozhoduje se intuitivně - častokrát špatně, někdy Vám to ale zachrání život. Tento systém je převažující a stojí za většinou "dobrého i zlého", co člověk vytvořil). Systém 2 - analytičtější, nutný pro běžný život, mnohdy se jim neřídíme, ale neobešli bychom se bez něho. Autor popisuje zajímavé experimenty, na kterých zkoumal chování lidí v běžných situacích a tím prokázal své hypotézy. Tyto experimenty s lidmi patří do tzv. behaviorální ekonomie, která je založena právě na testování chování lidí v různých situacích. Není to objektivní měření (každý člověk je originál), ale trošku to ozřejmí a vysvětlí to, proč se někdy chováme neracionálně a proč naopak někdy intuice pomůže zachránit život sobě i jiným.
Doporučuji přečíst také dodatky na konci knihy, které na cca 60 stránkách shrnují a podloží to, co na 450 stranách autor popisuje, velmi stručně a se zajímavými praktickými příklady.

21.09.2013 5 z 5

Game Game Anders de la Motte

Zajímavá a chytlavá kniha. Zajímavá námětem, chytlavá stylem vyprávění. Kniha je vypravována z dvou pohledů, velmi čtivě. Prokládána anglickými frázemi, což může komplikovat čtení těm, co anglicky neznají aspoň základy (trošku nechápu překlad, respektive, proč tam k těm anglickým frázím nedali překlad). To je ale jediné mínus. Jinak je kniha napínavá, příběh je v neustálém tempu, hlavní hrdinové v neustálém pohybu. Zvažoval jsem mezi 4 a 5* a 5 kniha dostává za tu chytlavou čtivost, která mě v druhé půlce knihy nedovolila přestat číst :-) a také občasnou vtipnost při popisu myšlení hlavního hrdiny :-).

29.07.2013 5 z 5

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Co k tomu říci, dokonalá kniha, která je hodně ponurá a smutná, ale velmi působivá. Autor skvěle popisuje stavy osamělosti, ostychu, traumata z dětství, které provázejí hlavní hrdiny po celou dobu. Oba hlavní hrdinové, i když jsou trošku podivíni, měli mé sympatie. Přál jsem si trošku jiný konec, ale pak by poselství knihy nevyznělo, tak jak mělo. Film jsem ještě neviděl, ale po přečtení knihy mě zajímá, jak přenesli tento příběh na filmové plátno.

12.10.2012 5 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Kniha se mi líbila, je to první od Nesba, čtivé, sympatický hlavní hrdina i jeho spolupracovnice. Ale mírně mě zklamal konec. Souhlasím, že to bylo překombinované a taky určité věci nedořešené (zjevně si to nechává na příště). Určitě nadstandart, ale 100% to není.

17.12.2011 4 z 5

Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Neuvěřitelné, hrozivé, strhující, pravdivé, děsivé, smutné..... Nejhorší na této knize je to, že ten příběh je pravdivý a že lidé byli něčeho takového schopni. Tuto knihu by si měli všichni přečíst, hlavně popírači holocaustu, aby si uvědomili, co vlastně podporují.
Kniha je napsaná velmi čtivým způsobem, takže se čte velmi dobře, i když to co v ní je, je hodně silné a hrozivé.

17.07.2011 5 z 5

Až dojdou peníze - konec západního blahobytu Až dojdou peníze - konec západního blahobytu Stephen D. King

Relativně dobře pojmenovány příčiny současně dlouhotrvající krize. Autor ve své knize také neopomene "zabrousit" do historie. Zaobírá se krizí 30. let 20. století, ale také napoleonskými válkami, dokonce i stoletou válkou...(vždy komentuje tehdejší ekonomické problémy a jejich dopady na budoucnost).... Hlavní náplní knihy je ovšem současná ekonomická krize moderního západního světa. Kritizuje řešení, které hlavní politické reprezentace nacházejí (kvantitativní uvolňování, morální hazard....). V závěru knihy doporučuje "jednoduchá" řešení, která na první pohled vypadají opravdu "jednoduše", ovšem prosadit je politicky bude velmi nesnadné. Zajímavé i když jak píše David místy pochmurné čtení.

20.02.2015 5 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Přečteno (resp. doposloucháno). Je to jedna z mála knih, které jsem četl po zhlédnutí filmu. Ten jsem sice viděl hodně dávno, ale základní dějovou linku jsem si ještě pamatoval. Každopádně malebnost psaných slov nelze přenést na plátno a u takové zpovědi už vůbec ne. I když filmové zpracování není vůbec špatné, kniha opět vítězí. Pro mě možná štěstí, že jsem to poslouchal jako audioknihu, protože si troufám zbaběle tvrdit, že bych to ve čtené podobě "asi nedal".

16.07.2014 4 z 5

Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

Váhal jsem mezi 4 a 5 hvězdičkami. Zpočátku trošku nejasný úvod, autoři skákali z jedné akce na druhou a pro mě bylo dost těžké se zorientovat, ale pak to přišlo. Vše se postupně propojovalo a rozuzlovalo až do "velkého finiše". Knize nechybělo napětí, zajímavý námět, kvalitní vypravovací styl, takže celkově dávám 5 hvězdiček. Sice jsem četl lepší severské trháky, ale tento mě určitě nezklamal a patří mezi ty lepší (z té záplavy, která v posledních letech "vplula" na náš knižní trh).

24.11.2013 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Taková Nesbova rychlovka bych řekl, krátké, svižné, v rychlém tempu ubíhající příběh, místy dost překombinovaný a "nereálný", ale četlo se to dobře, takže 4 hvězdy si to určitě zaslouží. Ich forma vyprávění příběhu pomohá, více vtahuje čtenáře do myšlení hlavniho "superhrdiny" s velmi vysokým intelektem. To tam sice nikde přímo řečeno nebylo, ale dle vymyšlených kombinací bych Rogera Browna odhadoval na IQ minimálně 180 b :-)

20.05.2013 4 z 5

Smrt ve Vídni Smrt ve Vídni Daniel Silva

Velmi čtivé, napínavé, tentokrát se autor historicky vrací do období holocaustu, od kterého se odvíjí příběh "lovu" na nacistického zločince. Je to má třetí kniha od Silvy a i tentokrát mohu říct, že nelituju času, kterou jsem knize věnoval.

01.01.2013 5 z 5

Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Čtivé, rychlý a přímočarý děj bez složitých komplikací. Knih s touto tématikou je hodně, tato určitě patří k nadprůměru. Uvažoval jsem mezi 4-5 hvězdami, ale je to cca 90%, proto jsem dal max. Každopádně námětově podobná kniha od Kena Folleta Kavky je ještě o kapánek lepší a propracovanější, ale i tato čtenáře potěší a nezklame.

25.11.2012 5 z 5

Exodus. (Kniha I-V) Exodus. (Kniha I-V) Leon Uris

Rozsáhlé, místy téměř literatura faktu, místy klasický román s milostnou zápletkou. Hodně informací o dějinách ŽIdů, hlavně z minulého válečného století. Autor trošku dost "naddržuje" ŽIdům, ale to je předvídatelné. Každopádně se kniha čte dobře, i když to není klasický román.

20.11.2012 5 z 5

Útěk do pekel Útěk do pekel František Niedl

Velmi svižně napsaný trhiller z pohnutých let 1939 - 1948, hlavní hrdina neustále v pohybu a útěku. Kniha nepostrádá napínavé chvíle, vtipné pasáže. Hlavní hrdina Pavel Vencl je velmi svérázná osobnost, která nepostrádá klid a humor ani v těch nejtěžších situacích a pro mě byly jeho postoje velmi sympatické. Kniha je relativně rozsáhlá, ale nudit se při ní nebudete, příběh nemá skoro žádná nudná nebo hluchá místa.

29.09.2012 5 z 5

Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Vynikající kniha. Postapokalyptický román, který popisuje na příběhu jednoho města, jedné rodiny situaci, kdy najednou přestane fungovat elektřina a nefunguje také vše spojené s elektronikou včetně současných moderních automobilů, mobilních telefonů, rádii.... Postupně společnost dostává na středověkou úroveň, kdy lidé mají jediný zájem, najít něco k snědku. Formují se gangy, které vraždí, loupí a kanibalizují. Současný moderní člověk je rozhořčen, když vypadne proud na pár hodin, ale představte si, že najednou nejde proud, nejezdí auta, nefuguje spojení a trvá to den, dva, týden, měsíc....., pomoc nikde.... Kniha je opravdu skvěle zpracována a čte se jedním dechem a ukazuje, jak je současná společnost závislá na elektrické energii. Určitě doporučuji všem k přečtení.

08.09.2012 5 z 5

Moje studená válka Moje studená válka René Benda

Strhující a napínavé vypravování osudu mladého kluka na konci 80. let, kterému nic nechybí (napětí, drama, láska....). Velmi oceňuji skvělé popisy doby 80. let tehdy končícího komunismu v ČSSR, kterou jsem sám zažil a moc dobře si na ní vzpomínám. Prolínání s příběhem z New Yorku z roku 2001 je na konci knihy skvěle propojeno a kniha zůstává krásně ucelená. Kniha mě velmi zaujala a četla se jedním dechem.

23.05.2012 5 z 5

Slepota Slepota José Saramago

Vynikající dílo autora a nositele Nobelovy ceny za literaturu. Po 5 stranách jsem si zvykl na zvláštní styl psaní bez uvozovek přímé řeči, interpunknce, autor si vystačil pouze s čárkami a tečkami. V díle není ani jedno vlastní jméno, v době slepoty vlastní jména ztrácejí význam. Skvělý námět a ukázka toho, jak by to "mohlo" vypadat v případě toho, kdyby lidé ztratili zrak. Zůstal by jen boj o přežití o potravu, klasický svět by zmizel. Výborný je i doslov překladatelky, který ozřejmuje i věci, které Vám jasněji dojdou po přečtení téhle knihy, určitě doporučuji, velmi kvalitní a zajímavé dílo.

26.12.2011 5 z 5

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Klasika, výborné čtení, hlavně pro mládež.

22.12.2011 5 z 5