dalimoni komentáře u knih
Výborné. Ani jsem to nečekal. Trošku takový "český Kiyosaki". Autor se na něj i částečně odkazuje na některé jeho citáty atd., ale píše o svém životě, své nápady a rady, které jsou z českého prostředí. Tím se dají lépe aplikovat než rady Roberta Kiyosakiho, který podniká v USA a tam platí jiné právní normy než zde. Některé pasáže jsou psány typicky pravicově (podpora podnikání, ne progresivnímu zdanění....), ale velmi dobře argumentačně podloženy, takže s autorem po předložení argumentů nelze než nesouhlasit (ve většině názorů). Kniha se mi líbila a určitě jí doporučuji pro milovníky tohoto žánru.
Kniha prakticky bez děje (teda téměř bez děje). Koláž skutečných událostí míchaná s fantazijními provokacemi autora. Na rozdíl od Mafie jsou zde postavy, která mají skutečná jména skutečně žijících postav, což mi opravdu vadí. Jako novinář by si musel zodpovídat každé slůvko, které by napsal, ale jako autor "románu" ne. Prakticky na nikom z postav nenechal nit suchou. Jediné malé plus je, že se kniha četla rychle, ale oproti Mafii v Praze (která ještě měla aspoň trochu příběhu) to je hodně slabé a trapné.
Jak podotýkají někteří níže uvedení komentátoři, určitě jde o lacinou provokaci, která má knihu prodat a tímto pro mě autor klesá dolů. Obecně mě doteď Viewegh bavil. Nepíše sice nějaké extra literárně skvostná díla, ale mě se vždy velmi dobře četla, ale toto "pos..l".
Určitě si Nesbo udržel vysoký stanadard z předešlých knih, pro mě na úrovni Spasitele, místy napínavější, místy drastičtější, každopádně stejně dobře čtivé. Těším se na další a i ty dříve vydané, na které se postupně chystám.
Na Sedláčkovi se mi líbí to, že dokáže tím svým neopakovatelným způsobem popsat i pro neekonomy věci tak, že je pochopí i laik. Není zaměřen na tvrdou ekonomiku, kde jsou důležitá pouze čísla a růst, ale bere i tu "nespočitatelnou" část v potaz a tím je dost "neoblíben" odbornou veřejností. Nemůžu říct, že s ním ve všem souhlasím, ale své názory umí podložit argumenty a to "se počítá". Kniha je útlá, skoro mi přijde zbytečné tento text vydat knižně, spíše by se hodil jako příloha nějakého odborného časopisu, ale asi využil popularity své první knihy, která se stala bestsellerem.
Stručné, výstižné a zajímavé rady, které jsou určeny především pro malé a střední firmy, které nemají statisíce či miliony na svou propagaci. Autor na necelých 200 stranách nabízí moderní přístupy k zákazníkům, které nestojí tolik peněz a mohou naopak firmě přinést vyšší hodnotu než klasické tradiční marketingové postupy. V knize jsou popsány i současné moderní trendy např. využití sociálních sítí, a internetové komunikace, jak si zákazníka udržet, jak získat kontatky atd. Kniha je napsána čtivě a jednoduše. Proto je vhodná nejen pro studenty nebo lidi přímo z praxe ale i pro neodbornou veřejnost.
Čtivé, rychlý a přímočarý děj bez složitých komplikací. Knih s touto tématikou je hodně, tato určitě patří k nadprůměru. Uvažoval jsem mezi 4-5 hvězdami, ale je to cca 90%, proto jsem dal max. Každopádně námětově podobná kniha od Kena Folleta Kavky je ještě o kapánek lepší a propracovanější, ale i tato čtenáře potěší a nezklame.
Výborné počtení, zajímavé. Podobný styl psaní i obsahová náplň jako má třeba Daniel Ariely (Jak drahé je zdarma....) nebo Malcolm Gladwell (Bod zlomu....). Na skutečných případech autor popisuje, co se děje při určitých událostech, kdy se rozhodujeme, co uděláme (např. při pokeru, piloti při problémovém letu, při koupi auta....). Doporučuji těm, co mají rádi tyto knihy typu Ariely, Gladwell apod.
Rozsáhlé, místy téměř literatura faktu, místy klasický román s milostnou zápletkou. Hodně informací o dějinách ŽIdů, hlavně z minulého válečného století. Autor trošku dost "naddržuje" ŽIdům, ale to je předvídatelné. Každopádně se kniha čte dobře, i když to není klasický román.
Takový malý exkurz do makro i mikroekonomie, 20 kapitol, podaných stručně a jasně, takže se to čte velmi dobře. Asi to není vhodné pro nějaké hlubší studium problematiky, ale jako stručný exkurz je to velmi dobře napsáno. Vhodné pro zájemce o tuto problematiku, případně i učitele, kterým kniha může dát návod, jak jednoduše vysvětlit problematiku např. inflace, úspor, peněz, veřejného sektoru, veřejného dluhu, trhu práce...
Třetí kniha od stejného autora, opět podobným stylem psaná, doplňována velmi zajímavými experimenty, ze kterých autor vyvozuje závěry, které vás mnohdy překvapí. Předešlé dvě knihy se mi líbily trošku více, ale i tato stojí za přečtení.
Výborně napsaná kniha o atentátu na Heydricha a nejen o tom. Velmi dobře propracovaný popis té doby, hrůzy jaké lidé zažili v této době, se dají těžko pochopit i po 70. letech a je velmi těžké se do situace jednotlivých hrdinů té doby vcítit. Každopádně skvěle napsané i jako historický dokument, i když je to románově zpracováno, dost se to podobá oficiálním historickým pramenům. Kniha je vhodná nejen pro milovníky historie druhé světové války. Čte se jedním dechem, takže komu nevadí knihy z války, určitě si přijde na své.
Tato kniha je vlastně diplomová práce publikována knižně o aktuálních problémech a rizicích, kterému se vystavují nejen děti při pohybu na internetu. Díky rozvoji internetu, jeho dostupnosti a změnou životního stylu tráví spousta lidí a hlavně mladších mnoho času na síti, při komunikaci na sociálních sítích, sdílí videa, chatuje... Díky tomu se mohou stát obětí kyberútočníků. Autorka v teoretické části, která se mi velmi líbila, popisuje rizika, které hrozí od kyberšikany, kyberstalkingu, kybergroomingu atd., teoreticky tyto možnosti zneužití popisuje a doplňuje vždy konkrténím skutečným příkladem, který se stal. Tuto knihu doporučuji, hlavně její první část. Určitě je vhodná nejen pro psychology, učitele, ale pro všechny, hlavně rodiče, protože ti občas vůbec nemají tušení, co se díky internetu může jejich ratolestem stát (a nemluvím zde jen o dětech základních škol).
Má druhá kniha od Henninga Mankella po Číňanovi, který se mě osobně líbil mnohem více. Tato kniha nebyla špatná, děj pro mě ale ubíhal pomalu, sice směřoval k jasnému cíli, ale nemělo to "drajv", jaký jsem čekal. Chvílemi jsem uvažoval, že knihu odložím a nedočtu, ale nakonec jsem dospěl k cíli. Nakonec hodnotím jako mírný nadprůměr, ale čekal jsem mnohem více.
Velmi zajímavá kniha, kde se dočtete o věcech, které nejsou běžně publikovány mainstreamovými médii. Kdo vládne? Skutečně si volíme své zástupce ve svobodných volbách? Jak pomocí peněz ovládají mocní většinu lidí. A spoustu dalších témat se řeší v této knize. Nelze říct, že se dá všemu věřit, ale to přece nelze ani tomu, co slyšíme v televizi, čteme v novinách nebo slyšíme v rádiu. Nebo ano? Kvituji velkou čtivost, autor jednoduše vysvětluje základní ekonomické otázky jako jsou peníze, inflace, jakou roli má zlato, stříbro .... V další části knihy jde autor po historii mocných rodin Rockeffelerů a Rotschildů, jak se dostali k moci postupně až do současnosti. Další problematikou je dolar jako světová měna, píše se i o EURU. Témat je mnoho a kniha určitě stojí za přečtení, i kdybychom všemu nevěřili, tak čtenáře kladené otázky aspoň donutí se nad vším zamyslet.
Stručné, jasné a zajímavé rady pro málo zkušené rodiče :-).
Přiznám se, že jsem všechny povídky nečetl. Z těch co jsem přečetl se mi zdály některé zajímavé, jiné průměrné či slabší. Celkový dojem průměrný.
Co k tomu říci, dokonalá kniha, která je hodně ponurá a smutná, ale velmi působivá. Autor skvěle popisuje stavy osamělosti, ostychu, traumata z dětství, které provázejí hlavní hrdiny po celou dobu. Oba hlavní hrdinové, i když jsou trošku podivíni, měli mé sympatie. Přál jsem si trošku jiný konec, ale pak by poselství knihy nevyznělo, tak jak mělo. Film jsem ještě neviděl, ale po přečtení knihy mě zajímá, jak přenesli tento příběh na filmové plátno.
Publikace navazuje na předešlý "Příběh dokonalé bouře". Je psána později, opět kvalitní předmluva. Rozhovorů se světovými osobnostmi nejen ekonomie je více, ale jsou kratší. Navíc kvituji, že u každého rozhovoru je sloupek s určitým tématem, který člověku osvětlí určitý problém. Pro mě srovnatelné s prvním dílem. Opět velmi kvalitní práce pana Kovandy.
Docela povedená detektivka, která se velmi dobře čte, protože má krátké kapitoly a svižný děj. Pro mě tak 90 %.
Podobenství, ve kterém si každý najde to své (Ten svůj sýr), určitě zajímavé, každopádně bajka či podobenství mluví o věcech, které po přečtení jsou všem jasné, akorát se jimi málokdo řídí :-).