dalimoni komentáře u knih
Velmi svižně napsaný trhiller z pohnutých let 1939 - 1948, hlavní hrdina neustále v pohybu a útěku. Kniha nepostrádá napínavé chvíle, vtipné pasáže. Hlavní hrdina Pavel Vencl je velmi svérázná osobnost, která nepostrádá klid a humor ani v těch nejtěžších situacích a pro mě byly jeho postoje velmi sympatické. Kniha je relativně rozsáhlá, ale nudit se při ní nebudete, příběh nemá skoro žádná nudná nebo hluchá místa.
Velmi zajímavá "časopisová" publikace. Velmi si cením úvodního slova autora, kdy analyzuje příčiny a důvody světové ekonomické krize, která začala před cca 5 lety. Samotné rozhovory se světovými ekonomy jsou také velmi zajímavé, v některých věcech se proslulí ekonomové shodují, ale dost věcí by každý řešil jinak - každý má jiný pohled na současné příčiny a hlavně řešení krize. Také tam občas "padají" prognozy jak na tom budeme za pár let, takže vzhledem k tomu, že publikace byla psána v roce 2009, je to velmi zajímavé.
Milovníci historie a především té francouzské si určitě přijdou na své. Autor dokáže velmi pěkně vyprávět staré záhadné skutečné příběhy, které dodnes nejsou zcela vyjasněny a možná ani nikdy nebudou.
Opravdový čtenářský bonbonek, působivá kniha, která nemůže nechat chladným žádného čtenáře. Smutný příběh, který ukazuje sílu lásky, přátelství, "člověčenství" a hrdinství v kruté době fašistického Německa. Velmi netradiční a neotřelý styl vypravování, který mě po pár stránkách chytil a nepustil až do konce příběhu. Kniha na mě udělala velmi silný dojem a určitě všem doporučuji přečíst.
Velmi milé překvapení. Skvěle propracovaný příběh, který Vás vtáhne do děje a nepustí. Klobouk dolů před autorkou a její fantazii. Ze začátku jsem měl mírné problémy s orientací v postavách, kterých vystupuje v knize opravdu hodně, ale časem se člověk zorientuje a hltá děj plnými doušky. Opravdu velmi zajímavý detektivní trhiller se zajímavou zápletkou.
Vynikající kniha. Postapokalyptický román, který popisuje na příběhu jednoho města, jedné rodiny situaci, kdy najednou přestane fungovat elektřina a nefunguje také vše spojené s elektronikou včetně současných moderních automobilů, mobilních telefonů, rádii.... Postupně společnost dostává na středověkou úroveň, kdy lidé mají jediný zájem, najít něco k snědku. Formují se gangy, které vraždí, loupí a kanibalizují. Současný moderní člověk je rozhořčen, když vypadne proud na pár hodin, ale představte si, že najednou nejde proud, nejezdí auta, nefuguje spojení a trvá to den, dva, týden, měsíc....., pomoc nikde.... Kniha je opravdu skvěle zpracována a čte se jedním dechem a ukazuje, jak je současná společnost závislá na elektrické energii. Určitě doporučuji všem k přečtení.
I druhá kniha od tohoto autora mi přinesla mnoho zajímavých myšlenek podložených experimenty s lidmi a jejich chování v různých situacích. Pro mě o chloupek slabší než "Jak drahé je zdarma", ale i tak je to na 5 hvězdiček.
Velmi kvalitní příručka pro všechny, kteří učí nebo se chystají učit či vést nějaký kurz.
Příběh analytika z londýnské City, kde popisuje praktiky, které zde chodí. Život plný peněz, drog, alkoholu, sexu.... Autor je dost kritický k makléřům a analytikům z finanční oblasti, kritizuje šílené odměny a systém, který tam funguje. V některých částech popisuje skutečné události, které se udály z odbornho hlediska. Kniha stojí za přečtení, hlavně pro ty, kteří se o oblast finančních trhů zajímají, ale i ostatní nebudou zklamáni.
Velmi kvalitně propracovaný thriller, který čtenáře napíná od začátku až do konce. Těším se na další knihy tohoto autora, které budou mít u čtenářů tohoto žánru určitě velkou oblibu. Hodně se mi líbila vedlejší role manželky hlavního hrdiny, která sice neměla v knize tak velký prostor, ale její postava byla docela klíčová.
Kniha z mediálního prostředí - televize, která mě velmi mile překvapila. Svižný jazyk, dobrý děj, některé postavy se velmi podobají skutečným. Pro mě mnohem lepší než obsahově podobný titul Mafie v Praze od Viewegha.
Ze začátku knihy jsem si myslel, že to bude slabší než Žena v kleci, kterou jsem četl asi před měsícem, ale postupně to nabralo spád, autor odkrýval tajemství příběhu a gradace na závěr neměla chybu. Hlavní hrdina Carl i jeho asistent Asad jsou mi jako postavy velmi sypmatičtí, jejich dialogy nepostrádají vtip a humor i při velmi napínavých situacích. Už se těším na další knihy, které budou brzo přeloženy do češtiny a mají vyjít v roce 2013. Žena v kleci pro mě o kapánek lepší, ale i tato kniha je pro mě na 5 hvězdiček.
Velmi zajímavá kniha. Otázky běžného života jsou vysvětlovány ekonomickými zákonitostmi. Jde o populární ekonomii, která může zaujmout odbornou i laickou veřejnost. Autor logicky argumentuje a čerpá z mnoha zdrojů. Určitě doporučuji.
Docela rozsáhlá kniha, která byla místy velmi čtivá a měla grády, místy ale slabší místa a celkový dojem je takový průměrný. Vzhledem k tomu, že v současné době je vydáváno mnoho knih ze severu Evropy, jí hodnotím spíše průměrně. Četl jsem už mnohem lepší kousky. Kdo má rád politicko-policejní thriller, tajné služby atd., tak si přijde na své, ale osobně jsem čekal trošku více.
Pro mě osobně velmi poučné a inspirující čtení, které čtenáři pokládá mnoho otevřených otázek, na které není tak jasná odpověď.
Velmi zajímavá kniha, kde se čtenář dozví skutečné příběhy, kde hlavním hrdinům jde o samotné přežití. Bohužel to vždy nekončí jako v "americkém" filmu a mnohdy hrdinové umírají. Autor píše velmi čtivě a dozvíme se o některých mediálně známých příbězích (uruguayští ragbisté, kteří ztroskotali v Andách a pro přežití jedli své mrtvé spolucestující, o misi Apolla 13 atd.). Některé příběhy jsou naopak mediálně téměř neznámé pro mainstreamového čtenáře běžných tiskovin. Ale i tak téměř neuvěřitelné a zajímavé, proto knihu doporučuji přečíst.
Management v 50 okruzích, které na 4 stránkách ozřejmí základní myšlenky managementu. Pro podrobné studium této oblasti to není vhodné, ale pro rozšíření obzoru tato kniha bohatě dostačuje.
Naprosto skvěle propracovaný detektivní thriller. Autor pomalu nechá stupňovat napětí a čtenáře nutí číst co nejrychleji, aby se dočkal konce knihy. Místy docela vtipné dialogy, knihu doporučuji.
Třetí díl knih, ve které vystupují stejné postavy počínaje Rebeckou a dalšími. Tentokrát se z Rebecky stala státní zástupkyně, která pomáhá vyřešit případ vraždy, který nakonec odhalí obchody v Africe, financování převratů atd. Určitě by čtenář měl začít postupně v této třetí knize se autorka dost odkazuje na minulé dvě knihy. Jinak velmi chválím niterní myšlenky hlavních postav, v tom je Asa velmi dokonalá.
Velmi pěkně zpracovaná kniha, která sice nejde moc do hloubky, ale v 50 oblastech psychologie se člověk dozví na 4 stranách základní informace, které mu oblast trošku rozšíří. Kniha je vhodná určitě pro laiky, kteří si v této oblasti chtějí trošku rozšířit obzory.