dalimoni dalimoni komentáře u knih

Idioti 21. století Idioti 21. století Vesna Evans - Tvrtković

Zajímavá útlá kniha, která se dá přečíst za pár hodin. Mladá autorka používá svižný a čtivý styl, takže kniha má spád a čte se jedním dechem. Příběh o manipulaci, kterou se snaží hlavní hrdina změnit své okolí, nakonec vyzní optimisticky. Posleství, které jsem si z knihy vzal je: buďme rádi za to, že kolem nás ještě existují "Idioti", kteří nežijí jen pro sebe. Autorce přeji další čtivé knihy, které budou mít skryté poselství. Věřím že přijdou a Vesna se stane autorkou, která bude úspěšná a její knihy se budou číst ve velkém.

17.02.2013 5 z 5

Past Past František Niedl

Má druhá kniha od tohoto autora a i tentokrát z období druhé světové války. Nyní se děj odehrává hlavně na moři a soubojích ponorek s válečnými loděmi v Atlantiku. Autor má velmi čtivý styl vypravování, děj je svižný, rychle ubíhá a člověk si při čtení připadá jako v kině, kdy sleduje film s daným příběhem. I když je samotný příběh smyšlený, autor prokazuje velmi dobré znalosti dané problematiky války i samotných ponorek a válečných lodí.

15.02.2013 5 z 5

Nahá pravda Nahá pravda Vladimír Pikora

Volné pokračování úspěšné knihy Všechno je jinak, aneb... Autorská manželská dvojice se i tentokrát bez obalu pouští do současných problémů naší země, Evropské unie atd. Kriticky hodnotí působení politiků v současném krizovém světě. Zabývá se tentokrát např. krizí Řecka a možných dopadů na ostatní svět, další oblastí, kterou autoři velmi kritizují je tzv. Zelená energie, působení MMF ve světové krizi, EURO jako národní měna EUROZÓNY ....
Kniha je psána odlehčenou formou, autoři používají někdy docela vtipné přirovnání současných problémů a také se hodně špičkují.
Střídají se v psaní esejí a volně na sebe navazují. Někde jsem četl kritiku, že je to taková bulvarizace ekonomiky. Osobně si myslím, že autoři přiblížili ekonomické problémy mnohem širšímu publiku právě díky té tzv. "bulvarizaci" a zjednoušení. Většina lidí ekonomice moc nerozumí a spolehájí pouze na mediální zkratkovité útržky, které se k nim linou prostřednictvím televize, internetu atd. Právě tato kniha relativně líbivou formou umí popsat ekonomické problémy, které trápí současný svět. Přitom autoři téměř nepoužívají složité ekonomické pojmosloví.

10.02.2013 5 z 5

Osobní a rodinné bohatství - Kam s penězi Osobní a rodinné bohatství - Kam s penězi Miloš Filip

Výborná kniha - jsou to 3 díly. Knihy mohou i neekonomické veřejnosti pomoci v orientaci, autor se snaží psát tak, aby to bylo pochopitelné i lidem, kteří v této oblasti nemají příliš zkušeností. Určitě doporučuji pro všechny, kteří si chtějí rozšířit obzory v oblasti osobních financí.

09.02.2013 5 z 5

Akciové trhy a investování Akciové trhy a investování Josef Jílek

Velmi dobrý exkurz do této oblasti, docela rozsáhlé, ale pro studenty nebo lidi z odborné veřejnosti skvělá pomůcka a učebnice. Kniha podle mého názoru není příliš vhodná pro laickou veřejnost, protože jde místy docela do hloubky dané oblasti, ale pro studenty je to skvěle napsaná učebnice.

09.02.2013 5 z 5

Za co se pyká Za co se pyká Olle Lönnaeus

Po typicky severských detektivních thrillerech se mi dostala do ruky tato kniha. V pozadí knihy jde o zločin současný a také dávno minulý. Příběh se line ve dvou liniích, hlavní hrdina pátrá po své matce, která zmizela před cca 30 lety a zároveň jsou v současnosti zavražděni jeho adoptivní rodiče. Autor výborně vykresluje psychologii hlavních postav, v příběhu se často vrací do minulosti, kterou prolíná se současností. Na podkresu příběhu se autor zabývá vážnými tématy švédské historie za druhé světové války a zároveň současným problémům, které přináší imigrace hlavně muslimských menšin.

09.02.2013 4 z 5

Než pomine tvůj hněv Než pomine tvůj hněv Åsa Larsson

Opět známé postavy, sympatická prokurátorka Rebecka, která se usídlila na severu Švédska. Tentokrát se případ týká dosti vzdálené minulosti, kdy se na povrch dostávají staré pravdy z období druhé světové války, které stojí za současnými zločiny. Určitě to není klasická detektivka, která se čistě zabývá vyšetřováním určitého případu. Autorka se dost věnuje samotné přírodě severské Kiruny a jejího okolí, v jejích knihách se neustále vyskytují zvířecí mazlíčci, prostě dokáže kromě samotného příběhu skvěle popsat atmosféru severního Švédska a to se mi na jejich knihách velmi líbí.

04.02.2013 4 z 5

Jak cool značky zůstávají hot Jak cool značky zůstávají hot Joeri Van der Bergh

Jak působit na tzv. generaci Y (mladí lidé) pomocí marketingových metod - o tom je tato kniha. Docela zajímavé, hlavně praktické příklady různých marketingových strategii světoznámých firem (Coca Cola, Diesel....).

04.02.2013 4 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Pro mě o něco lepší než Hypnotizér a o něco slabší než Paganiniho smlouva, začátek vleklejší, druhá polovina svižnější, napínavější. Joona Lina je velmi dobře vykreslený hlavní hrdina. Autoři na konci knihy trošku zašťárají do hluboké minulosti a nechávají otevřený konec, takže možná mají náměty na dvě další knihy. Velké plus jsou kratičké kapitolky, které paradoxně zrychlují čtení, protože aspoň u mě to působí tak, že si řeknu, ještě jednu, ještě jednu a přečtu třeba dalších 40 stran :-). Váhal jsem mezi 4 a 5 hvězdami, dávám 5, za napětí cca posledních 150 stran samotného příběhu.

31.01.2013 5 z 5

Akta budoucnosti. Historie příštích 50 let Akta budoucnosti. Historie příštích 50 let Richard Watson

Zajímavé, futurologické předpovědi, které navazují na komentování současnosti a minulosti. Autor se zabývá tématy jako je např. jaké bude cestování, práce, zábava, zdravotní systém, technika, bankovní služby, media, jak se budeme stravovat.....Některé předpovědi jsou uvěřitelné, některé méně, každopádně by bylo dobré si tuto knihu přečíst třeba za 20 nebo 30 let a porovnat s tím co bude. Píše velmi čtivě, takže se člověk nenudí.

28.01.2013 5 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Přidávám se k pozitivním komentářům, tato kniha je výborně napsaná, téma ožehavé a myslím, že i po 50 letech od té krušné doby rasové segregace má kniha stále co říct. Autorka to napsala jako svou prvotinu a částečně čerpala ze svých zkušeností z dětství a hlavně z Jacksonu ve státu Mississipi. V 60. letech by toto dílo prakticky nemohlo být vydáno. V současnosti je v čele USA prezident Obama , takže je vidět mírný posun v této ožehavé společenské otázce :-)

24.01.2013 5 z 5

1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Tajemná, snová, záhadná kniha, která rozbíhá čtenářovu fantazii na plné obrátky. Pro mě to je první kniha od Murakamiho a jsem velmi spokojen. Děj se line chvílemi jasným směrem, ale pak najednou přesmyčka a čtenář začíná tápat (aspoň já místy ano :-D) a hodně přemýšlet. Obvykle nejsem příznivcem tohoto typu knih, ale dostala se mi do rukou jako tip od knihovnice, tak jsem se do ní pustil a vůbec nelituji. Teď jen čekat na závěrečný díl, a doufat, že nebude vydán v češtině až na konci roku :-).

17.01.2013 5 z 5

Vyluxusované mozky Vyluxusované mozky Martin Lindstrom

Výborná kniha, která na první pohled vypadá dle anotace, že je určená odborné veřejnosti (ekonomům, marketingovým specialistům), ale opak je pravdou. Odborníci totiž tyto věci a triky marketerů znají, ale většina lidí žije v "nevědomosti". Co nás ovlivňuje při nákupu? Firmy působí už na kojence dokonce i na plod v lůnu. Velký vliv hrají sociální sítě, někde někam dáte, že se Vám kniha, film nebo třeba určitá značka líbí, tak "lovci dat" dokáží tyto informace okamžitě zpracovat, vytěžit a pak Vám jakoby náhodou chodí cílené nabídky toho, co sháníte, co kupujete, co se Vám líbí....Soukromí je prakticky nemožné udržet, to bychom nesměli používat internet, mobilní telefon, platební karty, ani žádné věrnostní karty, kterých už v i v ČR je tisíce, prakticky každý obchod má slevové karty, jejichž používáním o sobě dáváme vědět moc a moc informací, které zkušené firmy umí analyzovat a díky nim vydělat tisíce. Opravdu velmi zajímavá kniha, doporučuji všem. Kniha navazuje na autorovu knihu Nákup-ologie, která je taky o této problematice a taky je velmi čtivě napsaná.

06.01.2013 5 z 5

Smrt ve Vídni Smrt ve Vídni Daniel Silva

Velmi čtivé, napínavé, tentokrát se autor historicky vrací do období holocaustu, od kterého se odvíjí příběh "lovu" na nacistického zločince. Je to má třetí kniha od Silvy a i tentokrát mohu říct, že nelituju času, kterou jsem knize věnoval.

01.01.2013 5 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Do třetice a opět výborné. Tentokrát pomalejší rozjezd, ale druhá polovina strhující. Opět známé postavy z předešlých dílů, které jsou velmi dobře vykresleny a tentokrát je velmi dobře zpracován i profil pachatele, jeho uvažování, pohnutky, motivy, takže opět hodnotím 5 hvězdami a těším se na další díl série. Velmi oceňuji i vtipnost dialogů a nadhled hlavního hrdiny + aspoň pro mě výborný překlad (i když originální znění neznám, protože dánsky neumím :-))

28.12.2012 5 z 5

Nákupologie Nákupologie Martin Lindstrom

Pro mě velmi zajímavé, až se člověk diví, co vše se dá zjistit o chování zákazníků a že je to vlastně velká věda.

Základy financí Základy financí Jan Černohorský

Velmi kvalitně zpracovaná učebnice, která se zaobírá financemi od Centrálního bankovnictví, klasického bankovnictví, pojišťovnictví, veřejných financí....Určitě velmi dobré pro studenty nebo ty, kteří si chtějí rozšířit obzory. Kniha nejde příliš do hloubky, ale jako základ je zcela dostačující a velmi dobře připravena.

15 minus 15 minus Tomáš Zářecký

Opět mohu poděkovat Databázi, protože díky tomuto webu jsem objevil tuto knihu, která mě, jak píší někteří další komentátoři, velmi chytla. Dobrodružná, napínavá kniha, které nechyběly brutální a drastické akce, ale jinak velmi zajímavě a poutavě napsáno. S charaktery postav je velmi dobře pracováno, nechybělo překvapení na závěr, prostě kniha má vše, co tento typ žánru má mít. Navíc pro mě neznámý, mladý český autor, takže velmi chválím a skláním kloubouk, protože i v Česku máme autory, kteří píší velmi zajímavé knihy, jen asi nemají tak marketingovou podporu, aby se o těchto knihách dozvěděla široká veřejnost.

Milenky a hříšníci Milenky a hříšníci Lenka Lanczová

Čtivé, vtipné dialogy, klasické situace, které prožívají tisíce lidí (myslím tím ty rodinné trampoty s dětmi a příbuznými), k tomu příběh nevěry a plno sexu k tomu. Má první kniha od této autorky, i když vím, že píše hlavně pro ženy, tak se mi kniha líbila i když jsem opačného pohlaví :-). Taková pohodovka na dva večery.

15.12.2012 5 z 5

Ve stínu mafie Ve stínu mafie Jozef Karika

Brutální, syrové, dechberoucí. V první polovině knihy jsem místy byl dost ochromen surovou brutalitou, kterou autor umí tak barvitě vylíčit. Postupně děj graduje, v knize nejsou hluchá místa, hlavní hrdina se pak "vybarví". Kloubouk dolů před mladým autorem, který dokázal na příběhů tří hrdinů popsat jejich vývoj od základní školy až do jejich dospělosti.

13.12.2012 5 z 5