Danago Danago komentáře u knih

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Jacob není obyčejný teenager má Aspergerův syndrom, což je určitá forma autistické poruchy. Je uzavřený ve svém světě . I když se za pomocí své rodiny a přátel snaží být jako všichni ostatní. Jednoho dne je zavražděna jeho lektorka Jess a Jacob je prvním podezřelým. Byl by schopen vraždy? Kdo zjistí pravdu?
Opět velmi závažné téma , které autorka řeší. Velice dobře poutavě napsaný příběh , který čtenáři dá nahlédnout do myšlení lidí s tímto postižením . A také jak se s těmito lidmi žije.
Knížka je skvělá a já velmi doporučuji.

17.08.2017 5 z 5

Návrat do kavárničky v Kábulu Návrat do kavárničky v Kábulu Deborah Rodriguez

Volné pokračování Kavárničky v Kábulu. Zakladatelka kavárny Sunny se vrací do Spojených států asledujem její osudy zde.
Jasmíně teď kavárna patří a se snaží pomáhat dívkám a ženám jak to jenom jde. Nová postavadívka Zara je zaslíbenázlému staršímu muži a a kavárně nachází útočiště. Háladžán, babička, dál porušuje všechna pravidla.
Řekla bych , že pokračování je na stejné úrovni jako první díl. Knížka se se inspiruje skutečnými událostmi a dává jim románovou formu. Velice dobře se četla, ale je to zase něco hodně jiného.

17.08.2017 3 z 5

Hořké tajemství Hořké tajemství Barbara Wood

Opět nové a velice neotřelé téma, tak jak to autorka umí.
Šestnáctiletá dívka Mary, žije v bigotní katolické rodině . Když jí lékař řekne , že je těhotná, považuje to za nesmysl, protože je ještě stále panna. Začíná štvanice, zejména ze strany faráře. Nikdo jí nechce věřit. Až nestranný lékař zjistí, že Mary může mít pravdu. Jak je to možné? To je v knize skvěle vysvětleno. Barbara Woodová se neopakuje a příběh dokáže skvěle vykreslit. Mně se knížka líbila.

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Tato kniha popisuje československou realitu druhé poloviny 20. století. Je to naprosto skvěle popsaná historie vily Tugendhat, která každého zaujme od první věty a nepustí až do úplného závěru. Příběh začíná stavbou této nadčasové vily , která ukazuje bohatství jejich majitelů. Bohužel po vpádu nacistického vojska, musí rodina vilu i zemi opustit. Ale vile žije dál až do dnešní doby. Osud vily nám ukazuje i osud našeho národa.
Knížka je naprosto úžasná, velice čtivá. Můžu jenom doporučit.

Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Peter May

Druhý díl série Čínské thrillery se nese ve stejném stylu jako díl první. Je to spíše detektivní román. V knize nás autor kromě detektvní zápletky popisuje čínské zvyky , zákony i čínské chování, které je velmi odlišné od západního.
Řeší se tu politika jednoho dítěte. Je zde popsána kulturní revoluce. Hodně se toho o Číně dozvídáme, jak z historie, tak ze současnosti. Do hlavní role se zde dostávají i válečníci terakotové armády. Je to detektivka pro ženy není to v žádném případě thriller. Přesto se mi knížka moc líbila. Čína je moje oblíbená země. Jako audio je kniha velice dobře zpracovaná.

Nikdy Nikdy Táňa Keleová-Vasilková

Po dvaceti letech manželství Petr oznámí , že miluje jinou a bez varování odejde. Na Katce nechává , aby to oznámila jejich sedmnáctileté dceři Liv . Jak se jí podaří překonat bolest a zradu? Katka si počase začíná rekapitulovat život, manželství. A její život znovu nabírá na smyslu . Knížka je velice poutavě a čtivě napsaná. Je tu popsaná realita obyčejného života. Mě se příběh moc líbil. Rozhodně doporučuji.

16.08.2017

Spi sladce Spi sladce Rachel Abbott

Olivia před dvěma lety na policii ohlásila, že se její manžel nevrátil s dětmi domů, oprávněně se obávala se že už je neuvidí.
Nyní se pohřešuje Olivie s dětmi. Kam zmizela? Nikdo nic netuší. Dokonce ani její manžel, který měl vždycky všechno pod kontrolou.
A pak se najde krev… Že by Olivii dostihla minulost?
Tato autorka opravdu umí napsat naprosto strhující knihu. Při čtení se vám tají dech a nic nechápete, jedno překvapení střídá další . Knížka se nedá přestat číst, rozhodně potřebujete vědět jak to dopadlo. Rachel Abbottová nemá konkurenci , žádná její knížka mě nezklamala.

Povídej, co vidíš Povídej, co vidíš Joy Fielding

Bailey se po brutálním znásilnění zhroutí celý svět. Trpí návaly panické úzkosti a hrozivými nočními můrami násilníka vidí v každém muži, kterého potká. Na pomoc ji přichází nevlastní sestra Claire, která se s ní soudí o ohromné dědictví. Pomůže jí v jejím stavu? Odhalí policie násilníka? Najde Bailey znovu svoji rovnováhu?
Knížka je typická tvorba autorky, rozhodně ji v ní poznávám. Tuto knížku musím sice zařadit mezi ty slabší . Ale to neznamená, že by se špatně četla. Má v sobě napětí a prvky z některých jejich dřívějších knih.

16.08.2017 4 z 5

Břicháč Tom Břicháč Tom Tomáš Kosačík

Knížka je velice dobře a srozumytelně napsaná. Pro čtenáře, kteří chtějí zhubnout může být velice nápomocná. Vše je zde velmi dobře a jednoduše vysvětlené . Některé názory jsou úplně nové a fungují. Recepty jsou velmi jednoduché, rychlé a chutné což mě osobně velice vyhovuje. Jako inspirace je knížka skvělá. Jednoduchost, rychlost přípravy a použití dostupných surovin je velké plus. Pořídila jsem si ji pro sebe a i pro dceru. Tato knížka se doma nikdy neztratí.

Máma pro Veroniku Máma pro Veroniku Táňa Keleová-Vasilková

Marie velmi touží po dítěti, ale po deseti smutných letech v krutém manželství stále dítě namá. Nakonec dojde k rozhodnutí se od manžela odejít. Je přesvědčená , že už ji nečeká žádné překvapení a radost, ale když se člověk smíří s osudem, osud mu připraví překvapení.
Táňa Keleová-Vasilková umí skvěle psát a tato knížka patří k tomu nejlepšímu, co napsala. Příběh je velmi poutavý, krásný, silný a dojemný. Knížka se čte jedním dechem. Doporučuji.

16.08.2017

Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Tak tato knížka mě chytla od začátku a nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnout . Jako první díl série nové autorky severských detektivek se předvedla přímo parádně. Příběh má nové , hodně zajímavé a neotřelé téma. Velice dobře napsané, napínavé od začátku až do konce, v knížce nejsou žádná hluchá místa, což já velmi oceňuji. Knížku určitě doporučuji a rozhodně si přečtu další díly této série.

Davidovy hvězdy Davidovy hvězdy Kristina Ohlsson

Ve Stockholmu je za bílého dne před zraky rodičů a dětí zastřelena učitelka mateřské školy Šalamounovy obce. Vzápětí zmizí cestou na tenisový trénink dva židovští chlapci . Stopy vyšetřování vedou nejen do Izraele. Tato knížka je podle mě naprosto nejlepší z celé série. Nejen, že je napínavá od prvního písmenka , ale také jsem se zde hodně dozvěděla o Izraeli. Tím, že jsem Izrael navštívila, pro mě knížka dostala plastičtější rozměr. Autorku mám moc ráda a tato knížka je prostě skvělá. Já můžu jen doporučit.

Kamilenky Kamilenky Blanka Hošková

Autorku mám velmi ráda, ale tato knížečka mě malinko zklamala. Je to lehká letní oddechovka. S letním tématem letní lásky, která nás může potkat v každém věku.
Hlavní hrdinka je tak nějak unavená životním stereotypem. Jak s toho ven? Dovolená! Za hranice všedních dnů. Odpočinout si a načerpat energii. Ale někdy to není tak jednoduché, jak se zdá!
Objevuje se pohledný průvodce, teplá letní noc a sklenka vína.... jak taková letní láska skončí? Knížka je napsaná jako čtení na dovolenou , ale má trošku hořkosladkou příchuť. Pro mě byla docela předvídatelná a s hlavní hrdinkou jsem se neztotožnila. Přesto si čtenářky jistě najde.

Hippokratova přísaha Hippokratova přísaha Barbara Wood

Barbara Woodová má každou knížku z jiného prostředí o jiných lidech , naprosto se neopakuje, ale zatím jsem nenašla ani jednu knížku, která by mě neoslovila. Tato knížka je z lékařského prostředí.
Příběh popisuje osudy tří přítelkyň, které se v roce 1968 setkaly v prvním ročníku na lékařské fakultě v Kalifornii. Protože v té době ženy ke studiím společnost teprve pomalu přijímala nemají to zde lehké, ale nevzdávají se.
Každá z nich má svůj vysněný životní cíl , kterého chtějí dosáhnout. Snaží se plnit Hippokratovu přísahu, pracovat a žít tak, aby dostály svému poslání . Knížka je velice poutavě napsaná , má spád a napětí, žádná hluchá místa. Je skvělá a já jen doporučuji.

Modrý kámen Modrý kámen Barbara Wood

Modrý kámen
Krásně napsané příběhy , které spojuje modrý drahokam, nám velice čtivě ukazují klíčové historické okamžiky.
Modrý kámen v podobě meteoritu přistane na rodící se Zemi zvedne jej pračlověk a tím začíná první úžasný příběh. Magický kámen putuje dalšími historickými etapami počínajíce dobou bronzovou, antikou , středověkem, renesancí, osvícenstvím, osidlováním amerického Západu až po současnost. Lidem, kterým zkříží cestu dodává odvahu a víru, učí je moudrosti, aby jim umožnil stát se skutečnými pány svého osudu. Napřed jsem se knížky bála, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla je opravdu skvěle napsaná, je čtivá, svižná zajímavá. Nenechte se odradit prvním příběhem , může se zdát trochu pomalý bez dialogů, ale to má svůj důvod. Opravdu vydržte, knížka vás upoutá, stojí za přečtení, je skvělá.

15.08.2017

Teď neplač Teď neplač Joy Fielding

Joy Fieldingová je moje velice oblíbená autorka. A knížka Teď neplač patří k tomu lepšímu , co napsala. Bonnie je šťastně vdaná má tříletou dcerku a manžela. Rodinná pohoda skončí ,když zavolá manželova bývalá žena , že Bonnie a její dcerce hrozí nebezpečí. Na schůzce s ní, ji však najde mrtvou. Bonnie se zhroutí svět. Policie ji podezřívá z vraždy, bojí se o svůj život . Navíc se do jejího domu nastěhují dvě nevlastní dospívající děti. Jak to všechno ustojí? Kdo jí usiluje o život ? Kdo je vrah? Rozuzlení je naprosto nečekané , překvapivé a velice šokující. Tuto knížku velice ráda doporučuji. Je skvěle napsaná má spád a napětí.

15.08.2017

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Kateřina Tučková , když něco napíše, tak to vždycky stojí za to . Nepíše jak přes kopírák , nepíše jednu knížku za druhou , ale její knížky jsou unikátní. Příběh popisuje odsun brněnských Němců po skončení války.
Gerta Schnirch je poloviční Němka a má jen několika­měsíční dcerku, přesto je tvrdě „odsunuta" společně s ostatními směrem na Vídeň. Zažívá velice vyčerpávající pochod a skončí v Pohořelicích. Zde se Gerta zachrání při nucených pracích na vinohradech. Zažívá velmi tragické období nástupu komunismu.
Kniha je opět propracovaná do všech podrobností. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací o této době. Knížka je napsána úžasně čtivě, jak to jen autorka umí. Naprosto všem doporučuji.

15.08.2017 5 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Příběh je moc pěkně vymyšlený. Pohádka o moderní Popelce. Ale pro mě by tam mohlo být rozhodně víc děje. Knížka je zahlcena e maily na jenu stránku pár vět, není divu že je 600 stran přečteno za velice krátkou dobu. K sexuálním scénám se nebudu nijak vyjadřovat, nejsem jejich zastáncem. Ale že se láska takto rozohní za týden, že se zkušený Christian změní za tak krátkou dobu, to mě nepřipadá uvěřitelné, ale to asi není hlavní záměr knížky. To že knížka není vůbec uzavřená nutí čtenářky hned otevřít druhý díl. Takže lituji ty, které musely čekat na jeho vydání. Já jsem knížky měla obě takže jsem plynule navázala. Ano přečetla jsem to. Ale už toto ne. Ani film. Pro mě opravdu ne.

15.08.2017 2 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Knížku jsem četla asi před rokem, ale stále ve mě zanechala moc krásný pocit. Je to velice dojemný příběh dvou mladých velmi nemocných hrdinů. Hazel s Gusem se seznámí v podpůrné skupině , kde se schází lidé s rakovinou. Velice se sblíží a tráví spolu hodně času. Oba dobře vědí, jak málo času jim zbývá. Naprosto mě nadchla cesta do Holandska a taky mě tato kniha přiměla si přečíst Deník Anny Frankové a navštívit její rodný dům. Prostě mě tato kniha hodně ovlivnila v mnoha směrech.
Nejsem cílová skupina , ale přesto mě knížka hodně oslovila. Já doporučuji.

Selekce Selekce Kiera Cass

I když nejsem cílová skupina, tak se mi tato fantasy opravdu moc líbila. Byl to pro mě krásný pohádkový příběh. Selekce umožní 30 dívkám žít v paláci a soutěžit o srdce prince Maxona. Hlavní hrdinka Amerika ale soutěžit nechce, protože má doma jinou lásku. Přesto se do soutěže dostává a potkává prince Maxona. A příběh začíná.... Knížku jsem si koupila hlavně protože se mi líbila obálka, ale příběh mě nezklamal. Je to čtení pro mladší čtenáře, ale proč si jednou neodpočinout i u takové pohádky. Je to velice čtivá knížka , která má spád i napětí, a mě se velice moc líbila.