Danago Danago komentáře u knih

Dej si na ni pozor Dej si na ni pozor Samantha M. Bailey

Knížka mi zpočátku připadala že má potenciál. Bohužel potom, tak nějak sklouzla do průměru. Mě osobně ničím nenadchla. Škoda . Něco tomu chybělo.

31.01.2025 2.5 z 5

Verše potrhlé Verše potrhlé Janek Ledecký

Moc pěkná knížka pro děti i dospělé od Janka Ledeckého jsem to teda nečekala. Některé narážky asi menší děti nepochopí, ale já mám knihu zatím jenom pro sebe.
Úžasné je , že si jí můžete kdykoli poslechnout pomoci QR kódu - což je opravdu ideální a stojí to za to. Je to namluveno velmi profesionálně. Ke každé básničce je vtipný a trochu dvojsmyslný obrázek.
Doporučila bych ji spíše dospělým čtenářům a nebo starším dětem.

29.01.2025 5 z 5

Čínský zvěrokruh a další cesty ke štěstí, bohatství a prosperitě Čínský zvěrokruh a další cesty ke štěstí, bohatství a prosperitě Aaron Hwang

Kniha do níž se člověk bude dívat častokrát. Pokaždé když budete chtít něco zjistit o čínských znameních.

Markovič: Lovec přízraků Markovič: Lovec přízraků Viktorín Šulc

Kniha je drsný popis tvrdé reality práce kriminalisty před revolucí. Že je Jiří Markovič, legenda české kriminalistiky, jsem nevěděla dokud jsem neviděla seriál. V knize se čtenář dostává do světa nejtěžších zločinů, které se staly v Československu. Často jsem si při čtení kladla otázku, proč se dělo tolik sexuálně zaměřených vražd žen poměrně mladými muži nízkého IQ.
Příběhy jsou autentické, zasazené do dobového kontextu přináší hlubší porozumění tomu, co obnášela práce elitního kriminalisty té doby.
Kniha ve mnou hodně otřásla.
V době kdy se všechny zločiny odehrávaly jsem byla mladá holka, která se pohybovala jen na malém městě.
Mám pocit, že v současné době se dějí stále kruté zločiny, ale asi jiného typu.
Kdo jste viděli seriál na VOYO , některé případy se zde opakují dost podrobně, takže doporučuji si knihu vzít s delším odstupem od sledování seriálu, jinak vás to asi bude nudit, já jsem to tak měla, takže jsem knihu odložila a vrátila se k ní po roce. A tentokrát mě kniha opět zaujala.

Knihkupectví v Dublinu Knihkupectví v Dublinu Evie Woods

Knížka byla opravdovým pohlazením po srdíčku. I když to se mi v mnoha chvílích i velmi svíralo úzkostí.
V knize se střídají dvě časové linky a tři vypravěči Henry a Martha v současnosti a Opaline z minulosti ovšem , ne zase tak velmi dávné.
Tentokrát mě obě linky přímo nadchly. Nemohla jsem přestat číst a moc mě zajímalo, co se s hlavními hrdiny stane.
Všechny tři spojuje jedno kouzelné magické knihkupectví.

Příběh rozhodně není romantické čtení , má v mnoha věcech přesah a zavádí hlavní hrdiny do smutných a dojemných situací. Autorka využila historické události a reálie z doby 1921 až do současnosti. Dostáváme se nejen do Irska, ale i do Anglie a Francie. Pátráme po ztraceném rukopise a vzácných knihách. A také po ztraceném knihkupectví.
Knížka je kouzelná a magická a tyto prvku zde reálně figurují. Na to je třeba se připravit. Přesto toto nečekané spojení historie ,současnosti a magie v knize neuvěřitelně funguje.

Jitřní záře Jitřní záře Dan Wlodarczyk

Seriál jsem zatím neviděla určitě jsem si chtěla přečíst nejdříve knihu. Ani o kauze podle níž je knížka napsaná jsem před tím neslyšela. O to to pro mě byl větší čtenářský zážitek. V příběhu není černá a bílá . O žádné z postav, se nedá říct, že má pravdu. Všichni mají totiž tu svoji. Je to velmi silný emotivní příběh několika lidí. Který zúčastněným lidem velmi zasáhl do života.
Kniha je místy hodně čtivá. Ale některé popisné pasáže mě nebavily a jak už tu bylo napsáno erotické pasáže byly hodně detailní , i když chápu, že autor na nich demonstruje psychické rozpoložení hlavních postav. V textu autor používá hodně vulgarismů a podle mě tam někdy nemusely být. Co mi hodně vadilo bylo jméno ve tvaru Bohuna. Celý příběh je literárně dost , řekněme, neučesaný. Konec je otevřený ,což mi vadilo, aspoň nějaký epilog po letech nebo shrnutí budoucnosti rodiny by mě zajímalo. Takto mi to přišlo nedokončené.
Téma skvělé, pro mě originální, ale zpracování malinko slabší. Knihu určitě doporučuji .

27.01.2025 4.5 z 5

Sedm metrů čtverečních Sedm metrů čtverečních Jussi Adler-Olsen

Jsem trochu na rozpacích jak hodnotit. Sérii mám moc ráda, ale byly tu i slabší díly. Závěrečný díl řeší případ s hřebíkovačkou, který byl zmíněn v prvním díle a tak nějak se objevuje jako vedlejší příběh. Jsem moc ráda, že autor vedlejší linku v tomto díle vyřeší a úplný konec je vymyšlený moc pěkně.
Chyběl mi tu humor a sarkasmus, který jsem právě v této sérii měla moc ráda. V tomto díle jsem se snad jen párkrát trošku pousmála, ale převažuje zde hlavně strach o Carlův život, jak doslova, tak obecně.
Co se mi líbilo, že se vrací některé postavy z prvních dílů, kde největší zastoupení má Žena v kleci. Tak nějak to ukazuje na to, že vše dobré se nám vrátí.
Pro mě mohl být děj svižnější, některé části byly docela natahované, hlavně asi pobyt ve vězení, to mě moc nebavilo. I když chápu proč to tam autor takto rozepsal.
Jak už někdo psal autor se snažil pospojovat vše, co bylo otevřené už spoustu let a to i pro nás , co jsme četli všechny díly, bylo dost náročné na orientaci v ději a postavách, přece jen už od prvních dílů uběhlo hodně vody .
Nakonec jsem to tak nějak pochopila a víc nad detaily nepřemýšlela. Celou sérii si přečíst v nejbližší době nechci. Možná někdy....
Myslím, že číst tuto knihu samostatně nemá vůbec smysl.

26.01.2025 3.5 z 5

Rozčarované Rozčarované Marie Vareille

Brilantní příběh , od kterého se nelze odtrhnout, napsáno velmi čivou a zajímavou formou. Skvěle popsáno dětské přátelství, které může v mžiku přejít v obrovské nepřátelství. Dětská duše je velmi zranitelná a z některých událostí citlivého čtenáře bude mrazit v zádech. Román je velmi emotivní a je určitě především pro ženy, přesto si myslím, že může oslovit i vnímavé muže. A nemějte obavy o překvapení a zvraty v knize není nouze. Skvělá kniha, kterou můžu doporučit jako čtení pro širokou věkovou škálu od mladých dospělých až po jejich babičky. jak už někdo přede mnou napsal - geniální.

26.01.2025 5 z 5

Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Na českou detektivku je to naprosto bomba. Jen mě bohužel trvalo 100 stran než jsem se pořádně začetla. Pro mě byl rozjezd hodně pomalý. Potom to už , ale má spád a chcete číst a číst. Zápletku jsem vůbec neodhalila což je velké plus. Protože je to tak zamotané , určitě to není průhledné ani předvídatelné. K tomu i hodně lidské. Doporučuji. A dalším plus je lokalita Beskydy. Příběh je velmi uvěřitelný. Jen za ten rozjezd hvězdičku dolů.
Je pravda že případy 1. oddělení neznám , a ano je zde hodně postav, možná až zbytečně moc a některé charaktery nejsou zrovna lichotivé, ale to je zase velmi věrohodné, bohužel.
Knížka se opravdu blíží svou brutalitou severským detektivkám. Přesto něco na ní je, čte se dobře. Ale mě se Šelma líbila o něco víc.

21.01.2025 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Moc mě to mrzí, ale toto není ideální čtení pro mě. Autorka v doslovu píše, že většina se zakládá na pravdě nebo pověstech, to mě hodně překvapilo. Kniha má silnou hororovou atmosféru. Některé části , ale bohužel byly nad mé chápání. Žánr horor není můj šálek kávy. Přesto je knížka velmi čtivá, sugestivní a asi si jí budu muset zkusit za nějakou dobu přečíst znovu, třeba ji pochopím a užiji si ji více.

14.01.2025 4.5 z 5

Dům na konci ulice Dům na konci ulice Karla Kubíková

Tak tato knížka je velké překvapení. Rozhodně mě vzala za srdce a taky jsem ji neodhadla , i když čtenáře něco napadne , ale přesto je překvapený. Moc se mi líbilo téma, které autorka využila.

14.01.2025 5 z 5

Čarodějky Čarodějky Karin Krajčo Babinská

Nádherné čtení. Příběh mi vzal dech. Autorka nám představuje rodinou historii žen, z níž každá v každé generaci měla nějaký zvláštní dar, jak s ním však naloží to záleží na ní. Napínavý , vrstevnatý příběh . Pro mě rozhodně překombinovaný nebyl. Jsem nadšená.

11.01.2025 5 z 5

Vražda na Ostrove Camino Vražda na Ostrove Camino John Grisham

Je to jiné než jsme zvyklí. Kdo očekává klasickou knihu autora tady ji opravdu nedostane.
Když se obáváte , co to bude za hrůzu, když má tak nízké hodnocení nakonec to bude fajn.
Mě právě po těch komentářích příjemně překvapila , i když je spíš nenadchne , neurazí.

09.01.2025 3.5 z 5

Lotosový kruh paní Tchan Lotosový kruh paní Tchan Lisa See

Čína v 15. století. Osmiletému děvčátku Tchan Jün-Sien, umírá maminka, proto ji budou dále vychovávat prarodiče a babička ji začíná učit léčitelství. V 15 letech je provdána a svůj život si musí vydobít.
V knize se dozvíme spoustu informací o tradicích a moudrech staré Číny a zejména postavení žen v té době v Číně. A hodně se tu zmiňuje zejména podvazování nohou dívek, aby byly co nejmenší (iluze zlatých lililí) a co to vlastně znamená pro ženu, jak to ovlivní její postavení ve společnosti i v očích mužů, mužské potěšení, ale ženám to může jim způsobit i smrt.
Hodně mě zaujaly neštovice, především jejich určitá prevence v té době, která nemá daleko k tomu , co jsme dělávali i my, ovšem byla to velmi obávaná nemoc na kterou se umíralo.
Nádherná a velmi moudrá kniha, která se opírá o skutečné události a dokonce i skutečnou osobu v podobě hlavní hrdinky. Chvílemi smutná, dojemná i mourá kniha, i když opravdu tradice staré Číny jsou pro nás velmi zvláštní, přestože je určitě zběžně známe.

05.01.2025 5 z 5

Beruška a Světluška Beruška a Světluška Taťána Krausová

Moc krásná knížka pro děti snad již od 4 let, ale bude určitě bavit i sedmileté. Asi spíše holčičky. Krásné přátelství Berušky a Světlušky , jejich jednoduché, ale přesto zajímavé příhody bavily i mě. Hezký je i test pozornosti na konci knížky a v neposlední řadě krásné ilustrace a zabarvení stánek. Je to vymazlená knížka, kterou jistě budete číst dětem opakovaně.
Doporučuji je to taková obdoba Včelky Máji. Pokud bude mít pokračování, určitě si jej nenechám ujít.

03.01.2025 5 z 5

Objektivní nález: Moje nejtěžší mise Objektivní nález: Moje nejtěžší mise Tomáš Šebek

Jak tak čtu komentáře, jsou velmi rozdílné.
Já se řadím do skupiny, těch, kterým se kniha líbila. Velice mě překvapila , ale už u prvních stránek jsem věděla, že nebude pro každého.
Autor tu zapsal svůj životní píběh. A ten se mnou opravdu zamával. Četla jsem jeho předchozí knihy , ale toto je něco úplně jiného. V této knize se nám autor odhaluje až na dřeň. Knihu jsem si musela dávkovat a o spoustě věcí přemýšlet. Docela mě vyvedla v některých směrech z iluzí o našem zdravotnictví, radši bych si ty iluze ponechala.
Ovšem části o dětstí a rodině Tomáše Šebka mě šokovaly, i když s některými aspekty jsem se dokázala i ztotožnit , ale každý máme asi na stejnou situaci jiné reakce, navíc žena ať si namlouváme cokoli je vždycky trochu v jiném postavení. Hodně jsem si uvědomila, že si přenášíme vzorce chování z dětství do rodičovství a místo abysme byly rádi, že to naše děti našim vnoučatům nedělají , tak je ještě poučujeme. Ale asi jsme je nevychovali zase tak špatně, když nakonec usoudíme, že jejich způsob výchovy je jiný a snad lepší.
Souhlasím s těmi kritikamy posledních žlutých odstavců, také jsem je velice brzo přeskakovala a nechápala je.
Protože jsem s autorem několikrát zběžně mluvila a byla na jeho přednáškách , po přečtení této knihy jsem se utvrdila v tom, že zdání klame.
Kniha mě hodně zasáhla. Uznat své chyby a snažit se z nich poučit, pokusit se vysvětlit , omluvit se, to nedokáže každý. A věřte , že v rodině je to většinou mnohem těžší než kdekoli jinde.

Lev a růže Lev a růže Kate Quinn

První díl Kroniky Borgiů se mi moc líbil, takže jsem s nadšením sáhla po pokračování. Kniha je velmi zajímavým pokračováním a mně se líbila stejně jako první díl. Doporučuji číst popořadě, víc si děj užijete.

Vánoce u jezera Vánoce u jezera Anita Hughes

Knížka mě velmi mile překvapila. Začíná sice dost neoriginálně Rebecca se má na Štědrý den za pár hodin vdávat. Ale její snoubenec Ben však svatbu na poslední chvíli zruší. Rebecca je v šoku, ale i když se svatba nekonala rozhodne se odjet na líbánky, zamluvené v městečku Christmas Cove na břehu jezera Tahoe. Zde náhodou potká Zacha, který byl do ní zamilovaný na vysoké škole . A tady sice určité klišé pokračuje, ale kniha zde i vybočuje. Zach je filmař, ale nyní se mu moc nedaří, proto se přihlásí do soutěže s filmem , který ale nemá. A nyní za pomoci vánočního kouzla a přátel přijde na téma o kterém bude točit a tím je láska. Natáčí rozhovory o láskách a jejich dalších osudech, a ne každé seznámení a dokonalá láska skončí pohádkově a nebo nakonec přece jen ano?
Knížka má tempo , spád, příběhy z vyprávění a také z deníku jsou velmi zajímavé. S Vánocemi se to tu nijak násilně nepřehání, takže někdo možná bude zklamaný. Já to mám naopak.
Za mě velmi pohodová romantika na pozadí Vánoc.

01.01.2025 5 z 5

Světlo v bouři Světlo v bouři Corina Bomann

Druhý díl série: Andělé v bílých pláštích- Světlo v bouři se odehrává v Berlíně 1933 , kdy nemocnice Waldfriede již naplno pracuje a má dostatek pacientů, ale bohužel moci v zemi se chápou nacisti a to se samozřejmě dotkne nemocnice a hlavně některých lékařů a zdravotníků.
V minulém díle byla hlavní hrdinkou Hanna , tento díl se zaměřuje na Lilly, jejíž životní cesta není vůbec lehká, doba byla jiná a Lilly je nucena se v kritických chvílích postavit na vlastní nohy a bojovat za svůj život.
Náhodou se dostává do nemocnice, kde se postupně vzdělává jako zdravotní sestra.
A shodou okolností se dostává na oddělení na oddělení doktora Kirsche, který je specialista na tuberkulózu kostí. Bohužel jsme v období , kdy se schyluje ke druhé světové válce v Německu dochází k pronásledování židů a jejich rodin, pro mnohé je to zatím nepochopitelné, ale přesto je třeba na dobu, které přináší nebezpečí reagovat.
Autorka má jistě své záměry a jak jsem zjistila budou celkem 4 díly, takže se moc těším na další dva, které jak si můžeme domyslet budou zasazeny do těžké doby druhé světové války v Německu.

Kdo se těšil na další osud Hanny bude asi zklamaný tento díl se jí moc nevěnuje. Mě osobně to nevadilo , naopak jsem moc ráda za nový příběh a novou postavu.
Za mě skvělé čtení.

01.01.2025 5 z 5

Všude samé zázraky Všude samé zázraky Jana Benková

Za mě nic , co by mě nadchlo, bohužel. Pořád dokola jeden problém. S Vánoci ta kniha nic moc společného nemá. Určitě mě vánoční náladu nepřinesla. Nenechte se zmást obálkou.

31.12.2024 1.5 z 5