danielka1977 komentáře u knih
Překvapuje mě, jak mě vždycky překvapí, byť to už dávno vím, jak je Čapek skvělý autor. A tady znovu! Dané téma a jeho zpracování, vystavění textu dramatu, napětí, rychlý spád, využití jazyka, vypjaté situace - to vše čtenáře/diváka donutí nejen příběh prožít se všemi možnými pocity, ale nechá v něm zahloubaný problém, o kterém přemýšlí, o kterém sní... Karel Čapek je prostě geniální!
Jak aktuální témata! Čapek by se divil, kam se česká společnost za tu dobu posunula, jak dnes fungují média, jak se bojuje proti pomluvám a klepům... O mravnosti, soudržnosti a vlastenectví Čechů nemluvě! Stejně opravdivé jako Proč nejsem komunistou.
Vonneguta čtu hrozně ráda a touto knížkou mě zase přesvědčil, že je skvělý spisovatel. Knížku jsem zhltla a podle mě je lepší než Jatka č. 5. A jistě jedna z jeho nejlepších knih. Jsem teď z ní nekriticky nadšená, proto *****.
Dlouho jsem se na tuto knížku těšila, ale bohužel mě nijak zvlášť nenadchla.
Kniha je bohužel poplatná době, ve které je napsána, což ovšem nesnižuje význam a velikost osobnosti Emila Zátopka, kvůli kterému jsem po ní sáhla. Když přeskakujete prosovětské a prosocialistické pasáže, čte se velmi dobře. Pro mě je můj svazek o to cennější, že ho Zátopek držel v rukou, když ho v roce 1954 podepisoval :)
Napínavá a čtivá detektivka na jedno odpoledne, v níž brilantní Perry Mason opět hravě vyřeší zapeklitý případ. Měla bych jen jedinou, zato zásadní výtku, a to k překladatelce či redakci tohoto vydání - nespočet neomluvitelných pravopisných chyb, ve vyjmenovaných slovech, tvarech zájmen a sloves, shodě přísudku s podmětem či interpunkci a členění textu, působilo při čtení takové utrpení, že jsem měla chuť knihu zahodit. Ale protože za to Gardner nemůže a protože jsem opravdu chtěla vědět, jak to dopadne, jsem to přetrpěla a dočetla. Mé hodnocení patří tedy jen a jen Gardnerovi. Toto vydání je ale bohužel příšerné.
tohle byla první knížka, kterou jsem si jako dítě koupila z ušetřeného kapesného - týdny skládala korunku ke korunce - a pak přečetla jedním dechem. je to jedna z nejúžasnějších knih, které jsem kdy četla, které jsem kdy prožila...
mnohem lepší než první, Noční hlídka. i když první příběh byl trošku slabší, další dva měly dobře vystavěné děje, plné překvapení a zvratů, napínavé, bez zbytečných řečí... až mi nakonec bylo možná trochu líto, že to skončilo až tak dobře :-D
I když nejsem zrovna fanda fantasy, na naléhání kamarádky jsem si knihu půjčila a přečetla. A kupodivu mě hned první příběh chytl, byl plný napětí a děje, přitažlivého, i když věčného tématu boje dobra se zlem. Druhý příběh už ale začínal mít pomalejší spád, ačkoli se to v druhé půlce příběhu trochu rozhýbalo, takže jsem si řekla, že tu knihu přece jen dočtu... Ovšem třetí příběh už byl fakt nudný - nekonečné kapitoly vykecávání, kouzlo pointy příběhu bylo zavaleno vatou slov. Škoda. Musím si rozmyslet, jestli se dám do čtení Denní hlídky.
jedna z nejlepších Hrabalových knih - mně je nejbližší, pro mě je nejniternější :)
výborná kniha, překvapivá, psána /překládána/ velmi zábavným jazykem, plná vtípků, čte se sama :-) přechody mezi "realitou" a "snem" a jejich konečné splynutí udržují čtenáře v napětí až do konce. doporučuji k přečtení