david5341 komentáře u knih
Podařený konec sci-fi trilogie. Po slabším Turnusu přinesl Prach solidní zakončení, které se výborně četlo a nemělo hluché pasáže. Některé otázky zůstaly bohužel nezodpovězeny a čtenář si je tak musí domyslet sám.
Moje první kniha od Zibury. Poslouchal jsem ji jako audioknihu při cestách autem, což mi zpětně přišlo jako velmi příhodné. Jeho putování bylo milé a často vtipné. Má hezký styl a obdivuji jeho cestovatelského ducha.
Nejdepresivnější knížka, kterou jsem kdy četl. Atmosféra je velmi hutná a ponurá. Rozhodně se nejedná o dovolenkové čtení. Doporučuji.
(SPOILER) Turnus hezky rozšiřuje svět Sila, odpovídá na řadu otázek, ale přináší jich další hromadu, které snad budou zodpovězené v závěrečném dílu. Řekl bych, že druhý díl velmi dobře navazuje svou atmosférou na Silo a to především v třetí části, která popisuje život Sóla.
Nicméně jsem měl velký problém se nějakým způsobem ztotožnit s hlavním protagonistou Donaldem. Ten je na jednu stranu strašně omezený (snadno manipulovatelný, poslušný za každých okolností, plnící každý příkaz Thurmana) a na druhou zase inteligentní a schopný (dobrý architekt, pomalu detektiv, analyzátor). Přišel mi jako strašně rozporuplná postava, jehož rozhodnutí často nedávala smysl.
Zeměplochu jsem objevil až dlouho po autorově smrti, ale okouzlila mě způsobem, který jsem ještě u knih nezažil. Vzhledem k výbornému hodnocení jsem se rozhodl dát šanci i životopisu od asistenta Terryho Pratchetta, Roba Wilkinse.
Jsem stále plný dojmů, ale knihu nemůžu nedoporučit. Hrozně se mi líbilo popisováni zákulisí při psaní knih a vůbec vhled na autorův charakter. Byl to výjimečný člověk a poslední kapitoly, popisující boj s postupující Alzhaimerovou chorobou byly velmi bolestivé.
Tento životopis je dle mého výjimečný tím, jak je osobní a vřelý. Pro fanoušky Terryho povinná četba.
(SPOILER) Silo jsem začal číst až někdy kolem 7-8. epizody stejnojmenného seriálu na Apple TV. Ty neustále cliffhangery mi nedaly spát, takže jsem se rozhodl sehnat knihu a pořádně se do toho pustit.
Kniha a seriál jsou si v lecčem podobné, ale každá verze jde svou cestou a myslím, že to je dobře. Seriálové Silo buduje napětí ohledně toho, jak to vlastně vypadá venku, okolo vyšetřování vražd a odhalování spiknutí. Seriál také více zkoumá jednotlivé postavy.
Knižní Silo pravý stav všudypřítomných obrazovek odhalí již během prvních kapitol, ale i přesto dokáže zaujmout budováním napětí, stísněností Sila a sem tam až hororovými pasážemi. Pravděpodobně se mnou někteří čtenáři nebudou souhlasit, ale v lecčem je i seriálová verze lepší.
Těším se, až si přečtu další dva díly.
Skvělá kniha, která popisuje běžné věci z ekonomického pohledu a nabízí spoustu zajímavých příkladů především ze Spojených států, ale i ze světa.
Dočíst tuhle knihu, ač velmi krátkou, bylo velmi náročné. Obsah je naprosto brutální a člověk ani nechce věřit tomu, že se popisované věci děly a stále dějí. Člověku pak přijde, že problémy, které dennodenně řeší jsou naprosto triviální a jaké má štěstí, že se narodil v bezpečné střední Evropě.