deedulka komentáře u knih
Na knihu jsem narazila úplnou náhodou. Viděla jsem nejdříve seriál Znovu 20 (Younger) a podle názvu knihy jsem vůbec netušila, že se jedná o jeho literární předlohu. To mne trklo až po přečtení anotace. Na knihu jsem se proto hodně těšila. Bohužel přišlo trochu zklamání. Nejednalo se o tak nápadité a vtipné čtení, jako tomu bylo u seriálu. Hlavní hrdinka mi byla celkem protivná se svojí ufňukanou povahou. Ani Maggie mne moc nenadchla, protože řešila pořád jen jednu jedinou věc. Joshe jsem si představovala jako většího chlapáka, ale byl to spíš takový cíťa. Nejvíc se mi líbila dějová linka z nakladatelství s nezapomenutelnou Teri. Celkově to byl spíš slabší průměr. Jako oddechovka, od které nic moc neočekáváte, je to ale fajn.
Prvotina české autorky mne ihned zaujala svojí nádhernou obálkou. Následně mne nadchla i anotace a ani po dočtení mé nadšení neopadlo. Jaké příjemné překvapení, že něco takového vyšlo u nás. Klidně by se to dalo srovnat se zahraničními fantasy knihami, které u nás vycházejí. Určitě je zde zajímavý námět s dušemi. Trochu mi to v tomto ohledu připomnělo Zlatý kompas, ale to je tak jediná podobnost. Nejlepší část knihy byl za mne prostředek. Začátek byl fajn, trochu pomalejší rozjezd, ale pak to bylo už o něco zajímavější. Konec se mi zase trochu vlekl a i když tam byl nějaký zvrat, nevygradovalo to tolik, jak jsem očekávala. Plusem je sympatická hlavní hrdinka Raven a její parta. Určitě se těším na pokračování a případně další knihy od autorky.
Na knihu Bábovky jsem se popravdě moc netěšila a negativní komentáře na databázi mne utvrdili, abych si raději nedělala velké naděje. Od autorky se mělo navíc jednat o moji prvotinu. Zvolila jsem formu audioknihy a musím říct, že to nebylo vůbec špatné. Jestli k tomu přispěly známé české herečky, které jednotlivým příběhům dodávaly svou mluvou šmrnc a i z ponurejších témat vykřesaly odlehčené počtení (poslechnutí). Možná na tom něco bude... Jednotlivé kapitoly se vzájemně prolínaly a nedělalo mi sebemenší problém se orientovat ve jménech. Možná proto, že jsem se na to s ohledem na některé komentáře tady víc soustředila. Každá kapitola byla věnována jedné ženské postavě a řešila některé z dnešních palčivých a depresivních témat. Popravdě bych byla radši za odlehčenější čtení s vtipným nádechem, ale jednou za čas mi tahle vážnější tematika nevadí, když je na ni nálada. Takže Bábovky za mne průměr a nebudu se vyhýbat ani dalším knihám od autorky, když se mi připletou do cesty. Jo a možná upeču o víkendu tu bábovku. ;-)
Z této zvláštní knihy jsem trošku rozpačitá. Bylo to miloučké, naivní a taky občas trhlé, v dobrém slova smyslu. Místy to ale nudilo a to hlavně kvůli jazykovému stylu a zdlouhavému myšlenkovému hloubání postav. Vyjadřování hlavních hrdinů mi přišlo nereálné s ohledem na jejich věk. Oba jsou to hrozně sečtělí chytrolíni a mají složité literárně vzletné vyjadřování. Ale takhle přece normální puberťáci nemluví. Jako by se autoři nedokázali oprostit od svého reálného věku a vžít se do mladé duše. Neznám žádného mladého knihomola, který by takhle mluvil. Současně s knihou jsem si pustila i seriál. Vždy jsem si načetla část a pak následoval jeden díl. :-) Je to ideální na zimní období kolem Vánoc. Takové milé nenáročné, jen jazykem těžkopádné.
Poslechnuto jako audiokniha. Další napínavý příběh z Prašiny s našimi oblíbenými hrdiny. Už mne to sice nenadchlo tolik jako první díl, přece jen už jsme ten svět podrobně poznali v předchozím díle, ale přesto byl i druhý díl stále povedený. A i zde se zase odkryje něco z dalšího tajemství Prašiny. Budu se těšit na třetí závěrečný díl.
Prvních asi 100 stránek byl příběh slabší. Hodně cukrkandlový s pomalým rozjezdem, až jsem se začala obávat, že jsem nezvolila dobře. Pak ale začala být kniha zajímavější, tajemnější a napínavá. Občas bylo lehce zdlouhavé veškeré to popisování jemných tahů při přeměnách. Jinak je to celkem reálná sonda do duší některých lidí, pro které je krása nade vše a jsou pro ni ochotni udělat téměř cokoliv. Líbil se mi nápad s poštovními lampiony a překvapilo mne autorčino osobní přiznání v závěru knihy. Trochu mne zamrzela úprava obálky (postavy pravděpodobně Camellie) pro český trh, protože originální obálka měla mít blíže autorčinu vzezření, což lehce naťukla v poděkování. Celkově se to četlo dobře a svižně a už teď se těším na pokračování.
Byla jsem zvědavá na prvotinu mladičké české autorky. Nebylo to zase tak špatné. Bylo to celkem čtivé, svižné a napínavé. Zhruba 200 stran není mnoho. Dalo by se to prodloužit a vysvětlit některé věci více do hloubky, ale kdo ví, jestli by to neubralo na dramatičnosti. Mladičká autorka vytvořila docela krutý svět s agresivními vraždícími nakaženými. Až si říkám, jestli to na její věk není až moc. Každopádně, pokud celkem čtivý příběh napsala v tomhle věku, mohla by jako starší psát opravdu skvělé sci-fi. Ráda bych si to pak přečetla.
Začátek byl hodně slabý. Navíc už asi nějak nemám pochopení pro ty dětinské pubertální vylomeniny, alkoholismus a drogy. Pasáže s Natálií mi proto taaak lezly na nervy. Jinak mi přišlo škoda přeskočit cca 7 let děje a oproti předchozímu dílu se ocitnout o 7 let později. Tak nějak jsem očekávala, že navážeme tam, kde jsme skončili. Nu ale zvykla jsem si. Druhá část knihy už se mi líbila víc, až na opakující se Eminy výmluvy a odsouvání rozhodnutí. Konec knihy jsem si užívala a jen litovala, že v takovém stylu nebyla napsaná celá.
Další skvělý historický román z pera Iny Lorentz. Od začátku do konce poutavě napsané. Hlavní postava Johana, která se musí souhrou náhod vydávat za chlapce Jana, statečně putuje s bratrem Karlem za svými vzdálenými příbuznými. Nebude nouze o nebezpečné bitvy nejen s Tatary, hrdinství, intriky i lásku. Do toho se člověk dozví i něco málo z historie a diplomacie.
Poslechnuto jako audiokniha a musím říct, že mne myšlenka pražské čtvrti, ve které nefunguje elektřina ani ostatní přístroje, nadchla. Děj se odehrává v současnosti, ale díky absenci mobilů, počítačů a jiných elektrických vymožeností, má kniha takové dobrodružnější kouzlo. Něco jako tábory, když jsem byla malá a plnili jsme různé bojovky. Bez mobilu, GPS, googlu...Byla jsem ráda, že skupinku netvoří jen kluci, ale že je zde i holčičí postava. Navíc jsou postavy rozumné, bystré a sympatické. Nejsou dětinské a pubertální, takže s nimi napínavý příběh dokáže prožívat i starší čtenář, jenž ze školních lavic již před časem vyrostl. Kniha se líbí dětem i dospělým, což ne každý autor dokáže napsat. Za mne moc příjemné překvapení v českém autorském rybníčku. Určitě se pustím do dalšího dílu a budu znovu ráda putovat ztichlými temnými uličkami pražské Prašiny a rozkrývat jeho tajemství.
Jako blog, kdy si jednou týdně přečtete krátký příspěvek, by to jakž takž mohlo obstát. Ale jako kniha opravdu ne. Spíš to bude mít nějaký přínos pro holky autorky, které to mohou mít jako deníček a spíš si zavzpomínají na některé věci okolo, které nám čtenářům zůstaly skryty. Čekala bych více zajímavých informací z oblasti natáčení, divadla, muzikálů... přece jen se v tom holky pohybují. Ale jestli tam byla jedna, dvě zmínky... číst si, že má jedna ráda svůj červený deníček, který je tak hezky barevný, na to mám ještě moc mozkových buněk. Milejší mi bylo vyprávění Mariky, a to nejen kvůli jejímu dítěti. Berenika na mne byla moc infantilní. Jinak si dokážu představit, že v reálu je s holkami sranda a člověk se nenudí, jen tady jsem se krapet nudila. Jo a na slovo Sedmilhářky jsem už alergická, jak ho zmiňovaly v každém příspěvku 10x. :-D Co musím pochválit, jsou hodně povedené ilustrace, ty jsou super.
Měla jsem k dispozici audioknihu načtenou Martinem Preissem a musím smeknout před jeho přednesem. Svým hlasem dodal záporákovi něco navíc a dokázal mne vtáhnout do děje. Prostředí Aljašky mne nadchlo a celé to nehostinné prostředí do boje o život zapadalo. Děj byl i díky prostředí mrazivý, napínavý a nepředvídatelný. Narozdíl od některých se mi přidaný konec líbil. I když děj jakoby končí i před ním. Ale díky němu to dostane ještě příjemnou nadhodnotu.
Čekala jsem od knihy něco trochu jiného. Třeba více mnou oblíbené Sandry Pogodové a ne jen cca 3 její pořádné příhody. S tatou se sice ve vyprávění příběhů střídali, ale když přišla na řadu Sandra, tak většinou stejně vyprávěla, co stalo tatovi. Tata pak ve svých příbězích vyprávěl příběhy své a svých kamarádů. I jazykem mi byla mluva Sandry bližší. Tata hovořil trochu složitějším jazykem. Připomínalo mi to tatovy memoáry. Kdyby byla kniha psaná Sandrou o Sandře, věřím, že by to aspirovalo na 5 hvězdiček. Takhle za mne jen slabé 2. Co ale musím ocenit je, že si ze sebe oba dokáží udělat srandu a jsou ve vyprávění velkoryse upřímní.
Moje první setkání s autorkou a audioknihou. Při procházce se příjemně poslouchalo, ale jako pevná kniha by u mne asi tolik neuspěla. Začátek byl trochu rozpačitý, ale pak se to od události v parku slibně rozjelo. Bohužel to dlouho nevydrželo a pomalu to zase vyšumělo. Prostředek knihy byla zejména psychologická sonda do postavy Lisy. To mělo za následek příliš zdlouhavé a nudnější pasáže. Proto jsem se vždy těšila na kapitoly Muriel. Kniha je takto členěna a střídá se v ní vyprávění tří postav. Dvě v přítomnosti a jedna v minulosti Překvapivě známe hned od začátku únosce, což mi trochu kazilo překvapení z pátrání, ale nějaký zvrat si pro nás autorka nechá i na konec. Suma sumárum za mne průměr.
Rady v knize jsou super a fungují, jen to bylo za mne napsané hrozně zdlouhavou formou. Myslím, že zkrácení na 1/3 by knize jen prospělo, protože se informace opakovaly a některé zbytečnosti od čtení svou nudností odrazovaly. Doporučuji přečíst během těhotenství a založit důležité pasáže, protože po narození malého křiklounka nebude moc na 300 stran čtení čas. :)
Do knihy jsem šla bez přílišného očekávání. Na první pohled mne zaujala obálka a po přečtení anotace jsem si řekla, že by to mohl být zajímavý nenáročný příběh o bojovné ženě, která loví draky. Nejprve jsem nebyla moc nadšená. Celé mi to přišlo těžkopádné a motaly se mi jednotlivé pojmy (draksor, drakovládce, Iskari, Asha, Namsara, Kozua, skral...). Po složitějším rozjezdu se mi však kniha zalíbila a příběh plný zvratů jsem hltala očima. Oblíbila jsem si v něm nejen hlavní postavy, ale i ty vedlejší. Moc ráda si přečtu další pokračování.
Jednoduché, ale u dcerky tak oblíbené. Už jsme kupovali druhý kus, protože první skončilo rozkousané a roztrhané. Zabaví docela dlouho, hlavně nejmenší, kteří si sami posouvají okénka a odhalují zvířátka.
Kniha byla za mne velice čtivá. Děj byl napínavý a rychle plynul. Je to až neuvěřitelné, jak se Corinne nechala pobláznit vzhledem masajského válečníka a vše kvůli němu opustila. Podmínky, ve kterých žila a bojovala se zdravím i kulturními rozdíly, pro mne byly nepochopitelné. Nízká hodnota ženy ve společnosti, nesvoboda v rozhodování a cestování, byrokracie na úřadech, zdravotní úroveň, doprava, mentalita negramotů...autorka měla hodně velké štěstí, že to všechno přežila. Museli při ní stát všichni svatí. Až mne z toho mrazí, jak to mohlo dopadnout a kdo všechno by to odnesl. Ráda si přečtu i další díl, abych se dozvěděla, jak si žijí postavy z příběhu své životy s postupem času.
Ze začátku jsem byla trochu skeptická. Sirény se mi pletly a jejich vyprávění mi přišlo nezajímavé a povrchní. Vztah s Oceánem byl pro mne nepochopitelný. Jak může mít někdo rád někoho, kdo ho nutí vraždit. Okolo 100 stránky se však začalo dít něco sympatického a bylo to lepší a lepší. Text jsem začala hltat a celý překvapující děj mne svým nábojem strhnul. Po dočtení jsem plná dojmů a vše se smísilo dohromady - radost i smutek. Autorka to krásně napsala.
Je to od ní moje první přečtená kniha a určitě ne poslední, s ohledem na velice kladné ohlasy na sérii Selekce.
Nádherně ilustrované leporelo plné nápaditých posuvných prvků a roztomilých zvířátek ze zoo. Pevné desky pro nejmenší, kteří ještě nemají cit při zacházení s knihami je výhodou.