dencazrnu komentáře u knih
Osmé setkání s Lincolnem, Amelií a jejich skvělým týmem. Tentokrát nás čekal případ, který byl hodně zaměřený na IT technologie a já musím říci, že mi až běhal mráz po zádech, když si člověk představí, kam až to vše může zajít.
Jen se zamyslete, kolik věcí toho na sebe prozradíte nejen na sociálních sítích. I to, jakou elektronickou stopu po sobě zanecháváme díky využívání platební karty, používáním mobilního telefonu, počítače a jiných chytrých zařízení.
A teď si představte, že někdo tyto informace pravidelně a velmi pečlivě sleduje a vyhodnocuje. A když má dostatek podkladů, rozhodne se dotyčná osoba, že vám zničí a převrátí život vzhůru nohama…
Knihy od tohoto autora mám strašně moc ráda a i když jsou to pořádně velké bichle, čtení mi pokaždé uteče, jak když mávnete kouzelným proutkem. Obdivuji autorovu mysl, která dokáže případ promyslet až do úplného detailu a čtenář se opravdu nestačí divit, jak v samém závěru do sebe vše zapadne. Moc se těším na další díl, protože už teď vím, že to určitě bude jedna velká jízda.
Velmi krvavá jízda hned od samého začátku. Musím říci, že po Tedy Bundym byl tohle pro mě brutální šok a vystřízlivění. Ann Rule nám vše dávkovala postupně, a tak nějak „něžně“, ale Philip Carlo se do toho opřel a šlapal na plyn od první kapitoly.
Kniha je hodně brutální, autor nevynechal žádné nechutné detaily a s celým případem nás seznámil tak, aby si čtenář mohl udělat kompletní a ucelený obrázek o monstru jménem Ramirez. Na knize oceňuji i to, že jsme mohli nahlédnout i do dětství pachatele a možná i odhalit příčinu, proč tohle všechno dělal.
Nebudu úplně zabíhat do detailů, protože i teď, po několika týdnech, co jsem knihu dočetla se mi dělá zle. Příběh mě místy dojal a dohnal až k slzám, ale na druhou stranu jsem byla i tak rozzuřená! Bože, s jakou lehkostí Ramirez dokázal brát životy je až neuvěřitelné a já vám slibuji, že vás kniha určitě nenechá chladnými.
V závěru knihy možná přišla maličko zdlouhavější část, kdy se autor dopodrobna zabýval i samotným soudem, ale i tak to pořád bylo čtivé a velmi zajímavé. Určitě tuhle knihu z oranžové edice doporučuji a těším se na další pokračování téhle skvělé true crime série.
Tento díl byl opět parádní a autor se nám ukázal v plné síle. Jak jsem byla v předchozím díle zklamaná, tak tentokrát skáču radostí do stropu. Konečně je to ten náš milovaný David, který tentokrát nedělá jednu koninu za druhou. Znovu jsme se dočkaly zamotaného příběhu, ale tentokrát jsme se v tom dokázali skvěle orientovat a vše si neskutečně sedlo. Závěrečné rozuzlení mě dostalo do kolen a opravdu mě to navnadilo na další díl takovým způsobem, že ho snad začnu číst hned teď :-D Kvůli spoileru bohužel nemohu více napsat k závěrečným kapitolám, ale opravdu je se na co těšit :-) Tak vzhůru do toho!
Tak tohle bylo sakra dobré čtení! Mělo to koule od začátku do konce. Bylo to surový, napínavý, krvavý, bolavý, zamotaný, prostě to mělo všechno, co očekávám od tohoto autora. Musím se přiznat, že místy se mi u knihy dělalo až zle a osobně jsem se musela zamýšlet i nad tím, do jaké míry některá zvěrstva byla fikce. Protože věřím, že jsou věci, které se doopravdy děly a jak všichni víme, nebylo to nic hezkého. Autor dokázal skvěle zakomponovat děj do doby druhé světové války, a i když má kniha něco málo přes 600 stran, já vám slibuji, že jí zhltnete jak malinu. Jo, asi nebudete mít úplně nejlehčí spaní, ale jestli máte rádi krimi a thrillery, tohle si musíte přečíst!
Třetí setkání s detektivem Crossem bylo opět velmi zajímavé. Tyto detektivky řadím spíše mezi oddechovější, kde se čtenář nemusí bát, že se bude brodit v potocích krve. I tentokrát se vše neslo v poklidnějším duchu, i když závažnost tématu mě donutila se i trošku zamyslet nad naší samotnou existencí. Každopádně tentokrát nás autor vzal hodně na exkurzi do Crossova soukromí a celkově byl případ na můj vkus trošku upozaděn. Ale ve finále mi to ani moc nevadilo, protože málo kdy máme šanci hlavní postavy poznat takto podrobně. Ani tentokrát nechyběly vtipné momenty, které jsou způsobeny aspergerem, kterým detektiv trpí. Já doufám, že se dočkáme dalšího pokračování, protože případy s detektivem Crossem mě moc baví.
V první řadě smekám klobouk před dokonalou promyšleností a provázaností celého příběhu. Námět hodináře byl opět velmi zajímavý a myslím si, že čtenáře to osloví hned na začátku. Velmi se mi líbilo, jak si nás autor celou dobu hezky vodil a nechával nám malé drobečky k tomu, abychom odhalili pachatele. A i kdybychom se snažili sebevíc, podle mě to tentokrát absolutně nebylo možné rozlousknout. Na můj vkus už těch zvratů na samém konci bylo až moc. I když to vše dávalo smysl, myslím, že těch kotrmelců mohlo být méně, protože na mě už to trošku působilo přeplácaným dojmem. Ale i tak to je velmi kvalitní čtení a na další díly se těším :-)
Tak tentokrát musím říci, že to v tomto díle skřípalo. Vůbec mi nesedl styl, jakým byla kniha napsaná. Povídky mě nikdy moc nebavily a ani tady to příliš nefungovalo. Hrozně mi vadilo to, že když už se daná povídka začala pořádně rozjíždět, tak najednou přišel turbulentní konec a hotovo.
Hrozně mi tady chyběla větší provázanost celé knihy a je mi moc líto, že autor některé povídky nerozepsal do samostatné knihy. Protože věřím, že minimálně dva případy by byly jako samostatný případ skvělý! Ale co se dá dělat, i tak se do dalších dílů určitě pustím.
Co je plusem této knihy je to, že se opět setkáváme s našimi starými známými a máme možnost se dozvědět zase o trošku více z jejich minulosti. Ale upřímně ani to celkový dojem z knihy příliš nevylepšilo. Tak snad příště to bude lepší a dočkáme se pořádné jízdy!
Robert opět ukazuje, že se řadí mezi špičkové autory kriminálních příběhů. Skvěle vymyšlená zápletka, která vám nedá spát a bude vás nutit nad tím neustále přemýšlet. Kniha je tak napínavá, že jí neodložíte, dokud ji prostě nedočtete. Erika má v mém srdci místě a já se vždy těším, jaké případy s ní budu tentokrát řešit. A za sebe musím říct, že moc ráda sleduji i její osobní linku a jsem zvědavá, jakým směrem se bude dále ubírat.
Knihy od této autorky jsou pro mě zárukou kvality. Vždy se do knihy ponořím a od samého začátku až do konce si čtení moc užívám. Díky krátkým kapitolám děj skvěle ubíhá a mám moc ráda knihy, u kterých vrah může být opravdu kdokoliv. Díky této sérii máme i možnost sledovat osobní progres Lottie a já se už nemůžu dočkat, jak tohle bude pokračovat. Upřímně doufám, že tahle série bude mít ještě další desítky dílů a všem milovníkům dobrých krimi určitě doporučuji!
V tomto dokonale popsaném příběhu se dostáváme do roku 1969, kdy se v Americe stala série vražd. Tyto vraždy neměly na první pohled nic společného, ale při dalším pátráním vycházely najevo skutečnosti, které otřásly celou Amerikou.
Během pátrání se policie dostala k Mansonovi a jeho přívržencům, kteří bydleli na ranči. Postupně tak máme možnost odkrývat hrůzné pravdy, které se odehrávaly nejen na ranči. Díky tomu, že příběh popisoval právník, dostaneme kompletní informace přímo na zlatém podnose.
Je fakt, že kniha je opravdu dopodrobna napsaná a autor nevynechal vůbec nic. Ale za mě to byl skvěle investovaný čas a nelituji ani jedné vteřiny, kterou jsem u knihy strávila. Velkým plusem je, že na začátku knihy máme kompletní přehled všech zainteresovaných osob, takže vždy, když máte pocit, že nevíte, kdo je kdo, můžete se k tomuto seznamu vrátit.
Dále také oceňuji to, že autor se nesnažil žádné věci ukazovat v lepším světle, ale popsal vše tak, jak se opravdu dělo. Díky tomu si čtenář může udělat obrázek o fungování policie v této době a garantuji vám, že se občas nebudete stačit divit. Knihu opravdu doporučuji všem a i když vás místy bude mrazit po zádech, nemělo by vám tohle veledílo uniknout.
PS: Děkuji našim autorům za český doslov, díky kterému nebudete potřebovat ani googlovat, jak to s hlavními aktéry dopadlo :-)
Tenhle díl se zase povedl. Musím říct, že ač na začátku bylo hodně postav, tak příběh nebyl nikterak komplikovaný. Naopak tentokrát vše bylo jasné, žádné zbytečné komplikace a příběh mi dával smysl od samého začátku až do konce. A vzhledem k tomu, jak tento díl byl zakončený, jsem opravdu zvědavá, jak se tohle bude dál vyvíjet. Doufám, že další díl bude stejná bomba, jako tento, protože ho řadím mezi nejlepší z celé série :-)
Poslední a definitivní tečka za celým příběhem Christiana a Anny. Bylo to krásné a velmi dlouhé čtení, ale já jsem si tohle finální zakončení moc užila.
Jsem ráda, že oproti předchozímu dílu se vztah mezi těma dvěma trošku uklidnil a nebylo to tak bouřlivé, jako tomu bylo minule.
Autorka zvolila v celku decentní zakončení celé série, ukázala nám i ta poslední tajemství z Christianova života a bylo krásné sledovat ten jeho vývoj – od uzavřeného muže až po milujícího partnera.
Opravdu nelituji, že jsem si přečetla i knihy z pohledu Christiana, protože i když to byl jeden a ten samý příběh, i tak se tam dalo najít něco nového. Takže pro všechny, kdo máte tuhle sérii rádi, moc doporučuji. Ale jak říkám, nečekejte úplně nový příběh, pořád se na to vše díváme jen očima Christiana :-)
Tuhle sérii miluju a je mi strašně moc líto, že zatím není více dílů. Tahle detektivka je hodně surová, autor se s ničím moc nemaže a slovník místy není pro žádné princezny. Ale tohle všechno dohromady udělá to, že se vám do ruky dostane tenhle skvost, který chytí a už nepustí. Grangému věřím každé slovo a kapitoly mi pod rukama mizí takovou rychlostí, že za pár dní nemá člověk co číst. Moc doufám, že se ještě někdy dočkáme dalšího pokračování, protože by byla škoda, kdyby Den popela měl být poslední díl.
Další pokračování této série mě bavilo stejně, jako předchozí díl. Líbí se mi, že je to spíš taková klidnější oddechová krimi, ale nemusíte se bát, že byste se u čtení nudili. Příběh je zaměřený hodně na samotné vyšetřování a postupy, ale místy jsou situace tak šílené, že se kvůli Crossovi až musíte pousmát. Na druhou stranu si díky čtení uvědomuji, jak lidé s Aspergerovým syndromem mají mnohdy komplikovaný život v situacích, kdy by to jen málokdo čekal.
Tentokrát se musím přiznat, že jsem se s tímto dílem lehce trápila. Začátek vypadal slibně, ale následné exkurze do minulosti a popisování různých dodatků, úmluv, listin práv a svobod mě hrozně nudilo. I samotnému příběhu chyběla svižnost, kterou se doposud mohla tato série pyšnit. Lincoln Rhyme byl z počátku na můj vkus až příliš upozaděn a celé knize chybělo tempo. Naštěstí závěr knihy můj celkový dojem vylepšil a finální rozuzlení bylo skvělé tak, jak jsme zvyklí. I přes počáteční klopýtnutí hodnotím tuto knihu kladně a těším se na další díly :-)
Moje první kniha od tohoto autora a musím říci, že jsem byla mile překvapena. Děj byl zasazen do doby covidu, takže pro mě to bylo takové připomenutí toho, v čem jsme museli žít a existovat několik měsíců. Každopádně Holly je vskutku zajímavá postava a chvíli mi trvalo, než jsem si k ní našla cestu. Celkově ale kniha byla dobrá, a i když jsme pachatele znali od samého začátku i tak mě dokázala něčím překvapit a šokovat. Některé pasáže bych klidně vynechala, podle mě to ději akorát uškodilo a místy se kniha vlekla. Naštěstí těchto částí nebylo mnoho, a i když jsem knihu četla delší dobu i tak jsem se u toho moc bavila. A určitě do budoucna po nějaké knize od Kinga zase sáhnu :-)
Ps: Vychutnávání sorbetu už nikdy nebude jako dřív :-)
Volejme třikrát hurá, autorka se konečně vrátila k tomu, co rozjela v prvním díle – začala psát opět děj. Kniha měla spád, hlavní postavy mě neskutečně bavily a po dlouhé době jsem si čtení zase užila na maximum. Nemusíte se však bát, protože milovníci erotických scén si opět přijdou na své. Autorka nám opět ukazuje, že to je pořádná ďáblice, která za to umí vzít. Jsou chvíle, kdy se při čtení budete červenat až na zadku, ale tentokrát to naštěstí nebude v převaze. Jsem ráda, že jsem se do knihy pustila a moc doufám, že další díly se ponesou v podobném duchu :-)
Další zběsilá jízda, která mě neskutečně bavila od samého začátku až do konce. Zatím z těchto pěti dílů se mi tento líbil nejvíce. Kniha měla skvělý námět, prostředí kouzel a iluzí mě strašně moc baví a líbilo se mi nahlédnout pod pokličku různých triků. Autor opět ukázal, že má brilantní mozek, který dokáže promyslet vše do naprostého detailu tak, aby čtenáři zůstala otevřená pusa do kořán. Lincoln s Amélií a jejich týmem tvoří skvělou partu a na každou knihu se pokaždé těším víc a víc. Doufám, že v tomto tempu bude pokračovat i zbytek série. Opravdu doporučuji všem milovníkům detektivek, tohle fakt musíte číst!
Po dlouhé době se mi dostala do ruky detektivka, která mě dokázala překvapit a zaujmout hned na první dobrou. A nebylo to tolik ani kvůli příběhu, jako spíš kvůli hlavní postavě. Detektiv Cross mě hrozně bavil. Jeho postava je šílená, člověk se některým situacím musí až smát, ale na druhou stranu ten jeho brilantní mozek! Fakt mě to bavilo. Byla to spíš taková lehčí oddechová krimi, kde netečou potoky krve, ale na druhou stranu to mělo koule a drželo mě to v napětí do samého konce. Už se těším, až se pustím do dalšího pokračování! :-)
Ač možná ostatní nebudou souhlasit, za mě to byl jeden z lepších dílů této série. Musím říci, že mě to od samého začátku chytilo a já jsem otáčela stranu za stranou a hrozně jsem toužila vědět, jak tohle celé dopadne. Musím ocenit i to, že se autor snaží držet při zemi a nedělat z Davida úplně nesmrtelného hrdinu, i když občas se to vymkne z rukou :D Každopádně za mě to bylo napínavé, zápletka zajímavá a já jsem zvědavá, co si na nás autor připravil příště. U tohoto dílu jsem se i trošku zamyslela nad tím, jak tenká hranice je mezi příčetností a šíleností. A opravdu jak málo stačí k tomu, aby člověk začal pochybovat nad svým zdravým rozumem.