dikara dikara komentáře u knih

Kráľovná ničoho Kráľovná ničoho Holly Black

.... a žili šťastne, až kým nepomreli .... niekto skôr, a niekto ešte skorej ... takto by som to celé popísala, ako keby v tom svete nemal život žiadnu cenu, a nielen ten ľudský ...
tento posledný diel bol asi najlepší
celú dobu sa niečo dialo, nemala som pocit, že stále len niečo riešia
vražda, únos, vyhostenie a vyjednávanie ... špióni, klamári, podvodníci, čarodejníci a zakliate predmety ... celá séria bola o tomto, bolo to super, fakt vydarená séria ... aj keď, tak nejak som vlastne nepochopila, o čo presne Jude išlo, prečo sa do toho montovala, či naozaj chcela zachraňovať, Cardana, brata, sestru a celú tú víliu ríšu alebo sa jej zapáčila MOC ... keby sa vrátila "domov" mala by pokoj ...
autorka už pridala aj trochu romantickej linky, ale nič výrazné
záver a vyústenie príbehu mohla trochu dlhšie ponaťahovať a nie len šup-šup jedna hlavná bitka, rýchle vyriešenie problému a je koniec
ak máte radi rozprávkové príbehy, je to presne táto séria, vymyslený svet, ktorý "funguje" popri tom našom, bytosti parazitujú na ľuďoch, unášajú ich k sebe, aby im slúžili a mali ich pre zábavu, prípadne vymieňajú deti .... taká zákerná rozprávka

#fantasy

31.12.2024

Skazený kráľ Skazený kráľ Holly Black

uf, to bol teda šok na záver knihy ... týmto som jej odpustila, že som sa skoro 2/3 otravovala s politikou, intrigami, kto ku komu patrí ..... tá posledná tretina stála za to, fakt
takže, príbeh pokračuje po prvej knihe cca 5 mesiacov, niekto sa vrátil do sveta ľudí, niekto zostal vo Férii, máme nového kráľa
Jude v podstate intriguje, špehuje, snaží sa kráľa ochrániť, nevie, či má vôbec veriť svojej "vlastnej" rodine, lebo ani to nie vždy vypálilo dobre ... svadba je na spadnutie a práve vtedy hrozí nebezpečenstvo korune ... zradca z jej vlastných kruhov si dáva načas
s Cardanom to je to taký divný vzťah-nevzťah, jeden druhého nenávidia, no zároveň sa vzájomne priťahujú
a k tomu záveru, nečítajte si vopred žiadne komentáre, stojí to za to, ja som síce niečo vytušila z náznakov, ale ten hlavný šok, to by mi nenapadlo

PS: páči sa mi, že autorka nechala odkaz na jej knihu Nejtemnejší část lesa , so zakliatym Severinom v sklenenej truhle

Krutý princ Krutý princ Holly Black

o tom, že víly sú kruté bytosti, som už vedela, ale že až tak .... no asi to bolo hlavne tým, že celý príbeh sa odohráva v ich svete ... a ten je vymyslený fajn, skoro až rozprávkovo, len teda dosť brutálne, surovo, násilne ....
hlavná postava je trochu iný typ hrdinky, nie je romantická, milá a ani obľúbeniahodná, ale ja som ju svojím spôsobom mala rada ... bola bojovník, naučila sa, že aby prežila /a nielen prežívala/, musí sa správať ako víly, no má jednu veľkú výhodu, môže klamať ... takže bola bojovník, špión, zradca, ale toto všetko v mene spravodlivosti
romantika žiadna, podlosti na každom kroku, pardon strane, vraždy v mene kráľovstva a na koniec zrada ... a hlavne, asi od nijakej postavy nečakajte nič dobré ...

31.12.2024 4 z 5

Nejchladnější dívka ve Městě chladu Nejchladnější dívka ve Městě chladu Holly Black

toto bolo super, upírsky príbeh, žiadne rozprávky, "reálne" fungovanie sveta s upírmi, žiadna sladká romantika /tá tam síce bola, ale taká iná/
postavy nie sú vyslovene kladné a záporné, lebo aj ten najlepší človek musí nejako konať, ak je v ohrození ... a tiež nie všetko, čo vyzeralo šťastne, tak aj skončilo
autorka to mala celkom dobre vymyslené a premyslené, vznik upírov, ich fungovanie, a to, že oni v podstate neboli všetci len zlí, samozrejme boli aj takí, ale tak ako sa medzi ľuďmi nájdu blbci, tak aj medzi nimi, no inak, ak by zostali "v utajení", fungovali by v pohode a nikto by nebol ohrozený ... takto vlastne žili aj v tom Meste, oni si veľmi dobre uvedomovali, že nemôžu všetkých ľudí vysať a zabiť, lebo rozmnožovať biologicky sa nedokážu, že ?
čítalo sa dobre, rýchlo, zaujímavo ... kapitoly sa striedali ako súčasnosť a rôzne pohľady buď do minulosti alebo k inej, ako tej hlavne postave ... to bolo fajn, no jedna vec mi tam chýbala, Tanu ohrozovala jej matka a to, ako sa z toho zachránila, tam vysvetlené nebolo ...
príbeh končí v podstate otvorene, dá sa spraviť pokračovanie alebo si ho ukončíte podľa seba, inokedy mi to vadí, ale tu ani nie, mne to prišlo ako celkom fajn záver ....

"Ve měste Chladu lidé umírají každou noc. Jsou příliš křehcí. Zabije je chyba, předávkovaní nebo nemoc. Věčšinou ale umírají přímo na Smrt."

31.12.2024 5 z 5

Nejtemnější část lesa Nejtemnější část lesa Holly Black

rozprávkový príbeh pre mladých dospelých ... alebo aj starších ? no, mne sa to celkom páčilo ....
v jednom obyčajnom meste žijú v relatívnej symbióze čarovné bytosti a obyčajní ľudia, každý akceptuje toho druhého, no jedného dňa sa to zmení a bytosti začnú byť nielen nepríjemné, no dokonca začnú ubližovať ... mesto začína mať strach a všetku vinu prisudzuje buď chlapcovi v sklenenej rakve alebo najdúchovi, ktorého do jednej rodiny pohodila víla
takže dvom súrodencom nezostáva nič iné, iba vypátrať, kto, alebo čo je za všetkým týmto chaosom
čítalo sa dobre, mám pocit, že je cítiť, že autorka spolupracuje s Cassandra Clare, lebo ten príbeh mal podobné črty a hrdinov
je to príbeh na jednu knihu, začarované alebo lepšie povedané čarovné mesto, nastáva problém a dvaja teenageri ho spolu s priateľmi musia vyriešiť, porazia nepriateľa a prichádza šťastný koniec, teda ako pre koho

Koniec Zemského kráľovstva Koniec Zemského kráľovstva Elise Kova

veľmi zle sa číta kniha, ktorú ste prerušili cca pred 2 mesiacmi, ale hlavne, keď nemáte radi hlavných hrdinov, fakt nie, ja som to čítala len preto, aby som to dočítala, lebo veď ... "mohlo by sa mi tam niečo zapáčiť" ... a hlavne som nechcela mať nedočítaný príbeh, no bolo mi to aj tak na nič, lebo táto časť skončila znova otvorene
ja ani neviem, čo napísať, skoro celý čas sa to neuveriteľne vlieklo, to je asi skaza celej série, vylepšilo sa to až záverom, akože fakt o dosť sa to vylepšilo, lebo ten zvrat, ktorý tam nastal, bol síce smutný, ale aspoň sa niečo dialo a možno tento sled udalostí by ma presvedčil, čítať knihu ďalej, možno ...
Vhalla je zrazu "super bojovníčka", ktorú poslúchajú všetci generáli, vojaci, princovia, teda jej názory a vojenskú taktiku, všetky jej návrhy sú priam geniálne, no, bohužiaľ, cisár-imperátor, si ju neobľúbil, jej veterná sila a schopnosti sa zlepšujú a stáva sa z nej dôležitá osoba
Aldrik je slaboch, mala som pocit, že stále len niečo sľubuje
jeho brat Baldian je taká vtierka, nevedela som si ho zosobniť tak, ako to asi autorka predpokladala
a na koniec, ďalší zamilovaný, ktorý asi nevedel pochopiť, že "tudy cesta nevede"
myslím, že preto na nich a celom tom príbehu vidím len to zlé, lebo som si ich neobľúbila, neboli mi proste sympatickí a fakt som sa snažila ....

28.12.2024 4 z 5

Pád Ohnivého princa Pád Ohnivého princa Elise Kova

druhý diel je presne taký istý ako prvý, dve tretiny príbehu sa nič nedeje, proste len vojenská výprava a putujú na sever krajiny, k nepriateľovi
pribudli nové postavy /asi aj preto, lebo autorka zabíja niektoré staré/, nový nápadník /zatiaľ len taký, že "možno z neho niečo bude"/ a romantická linka medzi Vhallou a Aldrikom je už viac uveriteľná
zaujímavý dej nastáva až v závere, ktorý končí otvorene, konečne sa niečo deje a aj keď to končí nešťastne, dáva to príbehu nejakú akciu ... a vlastne je z toho utvorený názov tejto časti /celý čas som rozmýšľala, prečo to autorka takto nazvala/
prerod hlavnej hrdinky zo "zakríknutej trubky" na odvážnu bojovníčku mi prišiel tak-trochu nereálny
asi som na tých hrdinov nejaká vysadená, ale proste mi nesadli, keby mi niekto v skratke vyrozprával, čo sa tam udeje a ako sa to celé skončí, stačilo by mi to

28.12.2024 4 z 5

Prvá veterná čarodejka Prvá veterná čarodejka Elise Kova

nebavilo ma to tak, ako som čakala .. a to tento typ príbehov obľubujem
postavy mi nesadli
ale zas, už čítam pokračovanie, takže hádam to nebolo až tak zlé
lenže, doteraz sú vydané 3 diely, myslela som, že to je celé a ono to má 5 častí .... pochybujem, že sa k sérii vrátim
a dejovo ... skoro trištvrtina knihy je stále o tom istom, Vhalla sa nevie / nechce rozhodnúť, či patriť medzi členov mágov, alebo si dá vrodenú silu zobrať, ako keby čakala, že ju k tomu stále niekto bude prehovárať, taká potreba dôležitosti ... hlavne sa spolieha na korunného princa, ktorý tiež medzi nich patrí a ona na neho upne ... ja som nemala pocit, že to cítil rovnako ... autorka z neho chcela spraviť zlého chlapca, no mňa nepresvedčila, do toho jednoduchý chlapec z knižnice a ďalší skoro-nápadník, brat korunného princa ... proste zrazu bola taká úchvatná, že sa do nej asi mali všetci zamilovať
ku koncu to konečne nabralo nejakú akciu, to áno, ale vlastne som nepochopila, čo sa pri tom napadnutí stalo a kto za tým bol, Vhalla sa dostáva do podozrenia a k mágom už musí ísť, prezradia sa jej schopnosti a musí slúžiť ríši, tu to končí, otvorene-uzavreto
a čo na tom celom úplne vytáčalo, slovo "čarodejka" ... ja neviem, ale v slovenčine sa výraz "čarodejka" normálne používa ? nie je to čarodejnica ? stále mi tam chýbal mäkčeň na e a že to niekto zle prebral z češtiny, niečo ako šialok kávy

Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

celkovo ... sklamanie
čakala som niečo úplne iné a bol z toho obyčajný erotický príbeh
anotácia hovorí o Gréckych bohoch, umiestnených do tejto doby, no v podstate sa jednalo ako keby o dve mafiánske rodiny, ktoré ovládali časti mesta, 13 dôležitých ľudí sa zosobnilo do gréckych bohov, ktorí intrigovali proti sebe
no a autorka to trochu prispôsobila na grécky mýtus o Hádovi a Persephone
začalo to fakt dobre, no neskôr skĺzlo do erotického príbehu, trochu zvrhlého, exhibicionistického, ktorý bol vo väčšine príbehu
na konci nastal mierny zvrat, aby to malo aj nejaký "normálny dej" a už bol koniec
čakala som lepšie prerozprávanie pôvodného príbehu
pokračovania už asi čítať nebudem ...

Medovník s pepřem Medovník s pepřem Alena Adrianet Heinrichová

dala som to do polovice, viac som proste nezvládla
ak natrafím na takýto príbeh /ktorý ma nebaví/, snažím sa aspoň preskakovať strany, nech sa nestratím v deji a dozviem sa koniec, lenže tu to nešlo, autorka počas deja stále pridávala nové postavy a tak som vlastne vôbec netušila, čo sú to tam za noví ľudia
o tom, že je hlavná hrdinka zamilovaná vedeli všetci, len ten "správny" nie, každý to nejakým podivným spôsobom pochopil, všetci ju utvrdzovali, že aj on je určite do nej zamilovaný, lebo "tak ako sa na teba pozerá, tak sa nepozerá na nikoho", drísty, drísty, drísty, mala som toho dosť
z príbehu som vôbec necítila romantiku, skôr len takú miernu posadnutosť
absolútne nesympatické postavy, hlavne on, ktorý tam skoro vôbec nevystupoval, len sa sem tam objavil
celkovo nezáživné a vlastne ani neviem, či som chcela, aby sa dali dokopy a skončilo to happy-endom

PS : a taká krásna obálka ..... a vlastne aj anotácia celkom nalákala

28.12.2024 1 z 5

Rudý vlk Rudý vlk Rachel Vincent

začalo to celkom dobre, mala som pocit, akoby to bola predloha k filmu Červená Čiapočka /Red Riding Hood/ s Amandou Seyfried, no nebolo to tak temné, tak ponuré a potom aj dej išiel inak, hlavne až príliš detsky, rozprávkovo ... no a skončilo to sklamane, teda pre mňa
autorka skoro urobila z hlavnej hrdinky monštrum, pred ktorým bolo treba dedinu chrániť, aspoň ja som to tak vnímala
na začiatku mi bola Adéla sympatická, bola milá, rozumná, pochopila, čo je vo veci
no neskôr, ako keby sa z nej stal niekto iný, začala sa chovať inak, jej rozhodnutia som nechápala
dohodnutý manžel, ktorý mal mať pochopenie pre jej osud, mi prišiel až príliš chápavý, choval sa vtieravo, bol celý vytešený z toho, koho si má zobrať, aj keď ju videl prvý krát, mala som pocit, že za tým niečo musí byť
celkovo mi tie postavy počas čítania prestávali byť sympatické
no a štýl písania, autorke ako keby uchádzali časové sledy, raz bolo niečo na druhý deň, potom to zrazu bolo po týždni a následne sa to udialo včera, vlastne ani neviem, v akom časovom rozpätí sa celý príbeh odohrával
takže, také mierne sklamanie, škoda ....

Nado všetko Nado všetko Remi Rychtaříková

O čom bola táto kniha ?
O ničom, fakt o ničom.
Žiadna poriadna zápletka, žiadne milostné problémy, žiadna romantika, žiadny príbeh. V celej knihe sa písalo o tom, kto má aké super auto, super kabelku, super oblečenie, kde sme boli na dovolenke, ako bolo v New Yorku, v Paríži, v Benátkach, v akom super hoteli sme bývali. Peniaze lietali po tisíckach.
Fakt neviem, na čo bolo dobré toto napísať a ešte aj vydať.

28.12.2024

Manželská pretvárka Manželská pretvárka Abigail Wilson

takt toto bolo viac špionážno-kriminálne ako romantické
ale bolo to veľmi dobré, vôbec som netušila, ako sa to celé vyvinie a hlavne, kto je tá záporná postava, kto je vrah, kto je zradca a kto chce zničiť rodinu
romantika naozaj "prišla" až v úplnom závere

20.12.2024 5 z 5

Tajomné dedičstvo Tajomné dedičstvo Abigail Wilson

celý príbeh sa nesie v duchu pátrania po vrahovi doktora Cluetta, pričom jeho smrť vyzerá ako náhodné úmrtie a len vďaka situáciám, ktoré si Amélia dáva dohromady sa príde na to, že to musela byť vražda
páčilo sa mi to, taká historická detektívka
druhý príbeh od autorky a nesklamala, dokonca jedna z postáv bola aj v jej predchádzajúcom príbehu
je zaujímavé, ako ľudia v tej dobe verili rôznym šarlatánom a divným lekárskym postupom
príbeh skončil úplne inak, ako sa zo začiatku zdalo

20.12.2024 5 z 5

Líščí zámok Líščí zámok Lina Franková

všetky autorkine príbehy boli fajn, niektorý viac, niektorý menej zaujímavý, no všetky sa čítali veľmi dobre a boli dobre vykreslené a vymyslené .... a všetky boli temné, no tento bol už pre mňa skoro až hororový, z celého príbehu až "sálalo" to zlo, ktoré obklopovalo rodinu a sídlo bratov
dedičný hriech, ten sa niesol celým príbehom a postavy sa chcú zachrániť a oslobodiť spod prekliatia, jeden z bratov spolupracuje, ten druhý sa zmieril s osudom a tak "ubližuje" všetkým okolo
podstata problému je smrť jedného z dvojičiek, nešťastná náhoda, samovražda, pomätenie zmyslov .... a toto má odhaliť čarodejnica, kde nastal ten problém, kto v rade rodostromu bol ten prvý, ktorý to spôsobil
ja som bola vývojom udalostí prekvapená, ako to autorka vymyslela, hlavne som nad takouto možnosťou ani nepremýšľala, takže super, ja som bola spokojná

Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

také jednoduché, dievčenské, teenagerské čítanie ..... veľmi milé
čítalo sa to dobre, sympatické postavy, mierna romantická linka
autorka veľmi dobre "rozprávala" takou tou zastaralou češtinou, proste používala výrazy z tej doby, to bolo celkom zaujímavé a milé
a pravdepodobne si dala záležať aj na historickom opise Olomouca na prelome storočí
príbeh sa celkom dobre rozbehol, námet bol fajn, ale ten koniec mi prišiel taký neprepracovaný, ako keby mu niečo chýbalo do vysvetlenia, do celkového toho waw efektu, že "porazili sme zlo", toto bolo veľmi jednoducho vyriešené

07.12.2024 4 z 5

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

tak toto bolo pre mňa prekvapenie, kniha, a vlastne celé séria, má skoro stále 5/5 hodnotenia, názory sú samá chvála .... a ja ani ťuk, mňa to vôbec nebavilo, stále som dávala príbehu šancu, takže som tento prvý diel prečítala, ale ostatné už nedám
naozaj som sa snažila, pochopiť to celé, nájsť v tom nejaké pozitívum, bola som taká sklamaná, že ma to nechytilo a to bežne čítam tieto teenagerské príbehy, dokonca V zajeti zimy od autorky bola perfektná kniha pre mňa
príbehu skoro úplne chýbajú dialógy, vlastne ma bavilo len to, kde sa vyskytovali, skoro celý dej je ako keby prerozprávaný hlavnou hrdinkou, čo sa deje teraz, čo sa dialo vtedy, kto je ten a táto a tak ďalej
hneď od začiatku vpadnete do rozbehnutého príbehu, ako keby mu chýbal začiatok
nevysvetlené súvislosti, nevysvetlené príšery, čarodejníci, ich činnosť ... toto som tak-nejak pochopila asi v polovici knihy, kedy ma to vlastne už fakt prestávalo baviť
a príbeh vlastne nikam nesmeruje, nič sa nevyrieši, počas celého deja sa len zabíjajú tie príšery, ktoré sú v škole, ale prečo sú tam ? ... a aby autorka trochu navnadila na ďalšiu časť, hlavná hrdinka dostane tajomný odkaz o jednom zo spolužiakov a ja ani nemám záujem vedieť, čo je vo veci

07.12.2024 2 z 5

Tajemství černé dámy Tajemství černé dámy Kateřina Loučková

už dlho sa mi nestalo, že by som po prečítaní /500 stranovej/ knihy mala chuť čítať ju odznova
vo vymyslenej krajine, niekedy v období nášho stredoveku, kde ľudia veria na bájne bytosti, sa takéto bytosti naozaj nachádzajú a tak je príbeh tak trochu fantasy, nie je to zas nejaký výrazný prvok
je tam romantika, história, česť, detektívka, pátranie po vrahovi, no a tým sa odhalia aj iné, dôležité veci pre kráľovstvo
toto všetko musí preklenúť hlavný hrdina, aby mu bolo umožnené vrátiť sa na svoj statok, získať späť majetok a česť ... a hlavne, aby nebol obvinený zo zrady ... a k tomu všetkému má ochrániť priateľovu sesternicu, ku ktorej ho to začína priťahovať viac, ako by si prial
príbeh je písaný z viacerých pohľadov a to nielen dve hlavné postavy, ale aj niektoré vedľajšie, ktoré sú tiež dôležité v deji

PS: ak ste videli ten nový film Jan Žižka, tak tento príbeh mi ho dosť pripomínal, to obdobie, únos nádejnej nevesty, zrada a tiež chovanie sa hlavného hrdinu

Prekliaty kráľ a krvavá koruna Prekliaty kráľ a krvavá koruna Carissa Broadbent

mne sa to veľmi páčilo
má to rôzne hodnotenia, ale ja som bola fakt spokojná, nečakala som žiadnu "hodnotnú" literatúru a preto som sa len zabávala, to čítanie som si fakt užila
kým prvý diel bol hlavne o tom turnaji, tento už bol udržaní si moci v krajine, pomôcť všetkým obyvateľom, či už ľuďom, upírom, alebo znepriateleným upírom, proste udržať krajinu pokope, nie všetko sa vydarilo, lebo zradcovia sú všade a tak sa Oraya dostane k tým, ktorí musia obrániť svoje dedičstvo
zároveň sa dozvedá veľa nového o svojom "otcovi", skutočnej rodine a celkovo o svojom pôvode
čo mi ale dosť chýbalo, bolo veľmi málo informácií o tom svete, autorka to mohla omnoho viac rozviesť, vysvetliť, celkovo fungovanie krajiny, vzniku upírov, alebo teda, odkiaľ sa vlastne vzali, ako presne fungovalo ich spoločenstvo, hierarchia a podobne
mala som proste len svoje dohady
boli tam aj pohľady do minulosti, ale dosť chabé, bolo toho proste málo a nedalo sa pochopiť všetko

Zmija a krídla noci Zmija a krídla noci Carissa Broadbent

knihy o upíroch som čítala už asi dosť dávno a to boli všetky romantické, no táto teda romantická nie je, aj keď je tam zamilovaná linka, ale jej podstata príde až na záver
tento príbeh je krutý, surový, drsný, temný, no hlavne krvavý, lebo veď ... upíri ... tej krvi a zabíjania je tam teda fakt dosť
každých 100 rokov sa v krajine ovládanej upírmi odohráva turnaj o prežitie a víťaz môže hlavnú bohyňu požiadať o čokoľvek, ona to splní ... takto sa k moci dostal aj Orayin otec, teda nie pokrvný, ale ten, čo ju vychoval ... upír, vychoval a vycvičil ľudské dievča a ona chce výhrou žiadať premenu na upíra /lebo spôsob, ako ho my poznáme, neprežije skoro nik/ ... poviete si, ako by človek mohol poraziť tlupu upírov, ktorým ide o výhru, ktorí sa živia /aj/ ľudskou krvou, trochu pritiahnuté za vlasy, ale veď predsa celý ten príbeh je taký, proste fantasy
lenže napísané a spracované to bolo perfektne, všetkému som uverila, len škoda, že autorka viac nerozviedla, ako ten svet presne fungoval, lebo tam boli aj ľudia, aj upíri, ako proste spolu fungovali, ako to, že ich všetkých nepozabíjali, ako to celé vzniklo a tak ďalej ....
záver knihy bol aj s waw efektom, čo sa tam udialo, čo sa prezradilo, kto koho zradil a čo je vlastne vo veci .... no a hlavne, kto to prežil, lebo veď to bola podstata turnaja
som rada, že pokračovanie mám hneď k dispozícii ...