dikara komentáře u knih
moderné spracovanie knihy Búrlivé výšiny
tak tu mám trošku problém s porovnaním pôvodného príbehu, nakoľko si ho nepamätám podrobne, takže myslím, že autorka si zobrala len základnú myšlienku a toto nové spracovanie poňala trošku inak
príbeh je rozdelený na dve časové línie, kde vystupujú aj dve hlavné hrdinky a ich príbeh sa prelína, pričom na konci knihy sa spojí
Chelsea bola celý život presvedčená, že jej matka zomrela a len náhodou sa dostane k fotkám a listom, kde sa dozvie, že jej matka zmizla
preto sa zbalí a odchádza ju hľadať na adresu, kde matka v mladosti žila
tu nachádza jej denník, z ktorého sa dozvedá príbeh lásky svojej mamy
no a tento príbeh, to je príbeh Catherine /z Búrlivých výšin/ a tu sa dostávame k pôvodnej knihe, k príbehu zakázanej lásky a jej následkov
no myslím, že pôvodná kniha nemala taký záver, ako je podaný v novej verzii a aj preto sa príbehy odlišujú
moderné spracovanie knihy Jana Eyrová
knihu som čítala už dávnejšie
už od začiatku som vedela ako to dopadne a príbeh sa naozaj držal osnovy pôvodného príbehu, v podstate to bolo presne také isté, len v inej časovej línii
páčilo sa mi, ako autorka príbeh vhodne zasadila do tejto doby /aj keď niektoré veci by sa dali vytknúť/ a podľa mňa sa s tým celkom dobre popasovala
celkom zaujímavé čítanie, neviem, či nie aj podľa skutočného príbehu, no v každom prípade to vyzeralo uveriteľne, bolo to veľmi pekné, nič romantické, skôr tvrdá realita ich života
príbeh bol rozprávaný z pohľadu hlavnej hrdinky, len ako rozprávanie jej spomienok, žiadna priama reč, žiadne rozhovory, no aj napriek tomu sa to dobre čítalo
vadilo mi tam ale to, že autorka sa neustále vracala k predchádzajúcim spomienkam, niekedy aj bez toho, aby ukončila tú aktuálnu, proste miešala piate-cez-deviate
našťastie sa to dalo pochopiť a časom som si aj zvykla, lebo som vedela, že neskôr to asi dokončí
krásny a romantický príbeh v štýle príbehov Johna Green, dosť mi to pripomínalo jeho romány, aj keď toto sa mi páčilo o dosť viac
prvá časť knihy je naozaj o tom, čo píše recenzia, ale v druhej časti už ide o niečo iné, takže sladkú romantiku pre teenagerov až tak príliš nečakajte
v každom prípade, NEČÍTAJTE venovanie, ktoré je uvedené v úvode knihy, lebo veľmi rýchlo vytušíte ako kniha končí, aspoň mne sa to stalo ... toto venovanie malo byť na konci
.... E-mailová komunikácia medzi Emmi a Leom skončila. Prečo ? Dôvod by bol prezradením deja.
Emmi to však nevzdáva, stále sa pokúša skontaktovať s Leom. Po deviatich mesiacoch sa jej to aj podarí. A ich komunikácia pokračuje. No situácia sa zmenila – obaja majú vzťahový záväzok.
Tým sa začína druhá časť virtuálnej a virtuóznej romance.
Ten, komu sa prvá kniha páčila, bude spokojný aj s pokračovaním.
Nevravím, že knihy boli neskutočne vynikajúce, ale keď tak nad nimi /čím ďalej viac/ uvažujem, boli celkom milé a stáli za prečítanie a ja som bola spokojná.
V druhej knihe je viac zvratov a prekvapení. No a záver ... niekto bude spokojný, niekto nie, závisí od uhla pohľadu a čo očakávate
kniha je písaná formou mailovej komunikácie medzi dvoma hlavnými postavami a v príbehu vlastne vystupujú len oni dvaja
počas celej doby čítania budete zvedaví .... stretnú sa ? nestretnú ? zamilovali sa do seba ? ako to celé dopadne ? no a potom príde prekvapenie na záver ...
nie je to ale presladený zamilovaný román, toho sa obávať nemusíte
príbeh sa celkom dobre čítal, aj keď niekedy sa ich komunikácia zvrhla na klasické trkotanie o ničom, tak ako to bežne v živote býva
Po úteku z mesta na druhý koniec krajiny, kam chodí na vysokú školu, sa Emma "odstrihla" od všetkých. V kontakte zostala len so svojom najlepšou kamarátkou Sárou. Po roku a pol prežívania, Emma konečne začína "žiť". Snaží sa zapájať do mimoškolských aktivít, ale za akú cenu. Stále ju totiž prenasledujú "duchovia minulosti" a tajomstvá, o ktorých nepovedala ani Sáre a tak sa s tým sama prebíja životom.
Z rodinných dôvodov sa ale musí vrátiť späť do mesta a tam znova stretáva Evana. A Evan má otázky, veľa otázok, na ktoré potrebuje počuť vysvetlenie, prečo ho bez slova opustila. A na toto nie je Emma pripravená a robí všetko možné, len aby ju Evan znenávidel a viac sa nestaral.
V tretej časti je dej písaný z pohľadu Emmy, ale aj Evana. Ich jednotlivé pohľady sa prelínajú a nasledujú za sebou. Nie sú to pohľady dvoch ľudí na tú istú situáciu. Táto verzia sa mi páčila, bolo to celkom dobre vymyslené.
Z môjho pohľadu je tento tretí diel asi najlepší. Aj čo sa charakteristiky postáv týka, ich konania, ale tiež smerovania príbehu. Kým v prvých dvoch častiach mi akosi chýbala tá správna chémia medzi dvoma hlavnými postavami, v tejto tretej časti sa konečne objavila a to tí dvaja ani neboli pár.
Emma sa po traumatickom zážitku dostáva z domu hrôzy, ale mám pocit, že jej ďalšie rozhodnutia a konania sú samá chyba. Po tom, ako sa znova stretáva so svojom mamou, sa rozhodne s ňou bývať /prvá chyba/, svoju dôveru zverí do rúk tej nesprávnej osobe /druhá chyba/ a Evana zo svojich problémov vynecháva, aby nenarušila jeho život /tretia chyba/. Správa sa ako „spasiteľka“ čo ma neskutočne vytáčalo a nevedela som sa stotožniť s jej konaním. Evan sa neskutočne snaží, robí všetko, aby jej uľahčil život, no ona sa mu so svojimi problémami vôbec nezveruje, čo dosť narúša ich vzťah. Popri tom sa Emma dozvedá tajomstvo o svojej rodine, čo úplne naruší jej sebadôveru a tiež to, prečo musela ísť bývať k svojej tete a ujovi.
Kým v prvej časti som ešte Emmu ako tak chápala a ľutovala, v tejto časti som na ňu bola vyslovene napálená, ako môže byť tak blbá.
Nebude to moja obľúbená hrdinka.
Zo začiatku sa skoro nič nedialo, dej sa len rozťahane vliekol, autorka tam dávala aj také opisy, čo tam vôbec nemuseli byť, ale prinútila som sa čítať.
Autorka si vybrala dobrú tému, asi aj to konanie hrdinov by takéto mohlo byť, predsa len tie traumy z minulosti, ale ... toto nie je príbeh pre mňa. Nie preto, že by to bolo nudné, nezáživné, zle napísané, že by ma to nebavilo, to nie, ale ... proste sa mi to nepáčilo
Veľmi pekný, no zároveň aj veľmi smutný príbeh s tématikou domáceho násilia.
Hlavná hrdinka žije v rodine, pod fyzickým a psychickým terorom zo strany svojej tety, kde jej manžel túto skutočnosť /pravdepodobne/ prehliada.
Je to typický young-adult príbeh so zamilovanými mladými hrdinami, ktorí sa snažia vysporiadať so svojimi problémami po svojom. Konanie hlavnej hrdinky mi niekedy prišlo až príliš utiahnuté za vlasy, ale zas, ja ako čitateľ si neviem predstaviť, ako by som konala v jej situácii a hlavne, ako pri týchto problémoch rozmýšľajú, reagujú a konajú 16 ročné „deti“, takže takéto situácie by asi aj mohli nastať.
Príbeh aj námet sú dobre vymyslené, ale štýl písania autorky sa mi až tak nepáčil, proste mi na ňom niečo vadilo. No aj napriek tomu som knihu prečítala za dva dni, príbeh vás núti čítať ďalej, chcete vedieť, ako to celé dopadne, čo sa v podstate nedozvieme, nakoľko kniha má ďalšie dve pokračovania.
veľmi pekný, aj keď smutný, romantický príbeh ... aspoň čo sa prvej polovice knihy týka ... tragédia a život a zmýšľanie hlavnej hrdinky sa mení
stretáva sa s bratom svojho priateľa a oboch ich táto smutná udalosť k sebe neustále priťahuje, aj keď obaja sa snažia tomu vyhnúť
príbeh aj námet je vymyslený pekne, romanticky, knižka sa dobre číta ... a preto ma dosť prekvapili záverečné, dá sa povedať erotické pasáže, ktoré sa mi sem skoro vôbec nehodili, vzhľadom k povahe príbehu, proste mi to prišlo už príliš
(SPOILER) Život bez princov .....
Tak presne o tom toto pokračovanie je, rozprávkový svet, kde sa dievčatá učia žiť bez ochrany princov a vedia sa zaobísť aj bez nich.
Obom dievčatám sa podarilo dostať naspäť domov, avšak za akú cenu. Pretože Agáta si nevybrala koniec aký prináleží rozprávkam „princ a princezná sa pobozkali a žili šťastne až kým nepomreli“, všetko v rozprávkovom svete sa zmenilo. A hlavne poňatie príbehov, že princezná má skončiť šťastne len s princom. Od toho aj ten prívlastok Život bez princov.
No Agáte predsa len chýba ten ŠŤASTNÝ koniec s princom a preto sa obe dievčatá znovu dostávajú do rozprávkového sveta a chystajú sa napraviť všetky chyby, ktoré svojim konaním urobili. Je tu však jeden problém, škola už nie je rozdelená na Dobro a Zlo, ale na školu pre Dievčatá a Chlapcov. Školy však spolu nespolupracujú, ale bojujú. A rozprávkové príbehy tiež zmenili svoje znenie :
Popoluška sa vydala za svojho princa až potom, čo na ňu prepísal svoj majetok a potom ho uvrhla do hradného žalára
Zlatovláska skrotila troch medveďov a premenila ich na kožuchy
Snehulienka otrávila jabĺčkami sexistických trpaslíkov .....
Tak takto sú podávané jednotlivé príbehy a v tomto duchu sú aj princezné a dievčatá vychovávané, aby sa nenechali ovládať chlapcami
Táto druhá časť už na môj vkus bola písaná dosť zložito a hlavne rozťahane. Nebolo to vyslovene nudné, ale niekedy som mala pocit, že už aby bol koniec, na ktorý som ale bola zvedavá, takže knižku som isto chcela prečítať. Až posledná cca štvrtina knihy konečne nabrala trochu rýchlejší spád. Príbeh je ale zaujímavo riešený ...
Príbeh o dvoch kamarátkach, kde jedna mala byť dobrá a druhá zlá ... ale ja som to takto necítila, obľúbila som si obe kamarátky a aj keď tá "zlá" bola povrchná, namyslená, sebestredná .... mala som ju rada ... lebo všetky jej problémy vznikli z týchto vlastností a ona nevedela ako to prekonať /ani sa nečudujem, keďže hrdinky mali cca 13 rokov / a vždy to vypálilo zle. Skôr som nevedela pochopiť konanie princa, ktorý sa správal vyslovene divne, pomaly pri každom rozhodovaní, no ale aj tu som to pripisovala veku.
tento príbeh je krásny, naozaj krásny, avšak veľmi smutný ... je to síce príbeh lásky, ale nečakajte sladký, šťastný, zamilovaný román
je prerozprávaný z pohľadu Lenky, ktorá svoj príbeh rozpráva od predvojnových čias až po koniec vojny a Josefa, ktorý zas vykresľuje svoj príbeh od kedy prišiel do Ameriky
kniha je inšpirovaná osudom reálnych osôb, ktoré sa v knihe skutočne vyskytujú a hlavne osudom zamilovanej dvojice rozdelenej vojnou, kde si obaja mysleli, že ten druhý zahynul a nečakane sa stretli na svadbe svojich vnúčat ... autorka sa ale rozhodla zápletku upraviť, no neviem kde, takže čitateľ presne nevie, čo je skutočnosť a čo už fikcia
v niečom mi to pripomínalo film Colette, kde je námet dosť podobný, rozdelená zamilovaná dvojica
myslím, že ani posledný diel nesklamal
príbeh má spád, dobrodružstvo, napätie a na koniec aj vysvetlenie celej situácie, ktoré je podľa mňa dosť prekvapujúce
koniec nie je dobrý ... nie je ani zlý ... je proste zvláštny ... otvorený ? ... žeby si autor nechal zadné dvierka na možné pokračovanie ?
čo mi ale vadilo bolo to, že autor niektoré postavy vypustil z deja a už sa k nim viac nevrátil, nebolo tam vôbec vysvetlené, čo sa s nimi stalo
celú sériu by som odporúčala ... aj vzhľadom k tomu, že to nie je typický zamilovaný teenagerský príbeh, ktorý končí "zvrhli sme zlý systém a teraz žime šťastne"
(SPOILER) rozprávkový príbeh aj pre dospelých
Z obyčajnej /nie rozprávkovej/ dediny Gavaldon každé 4 roky niekto / niečo unesie dve deti. Žiadne z nich sa nikdy nevráti, ale všetky ostatné deti v dedine ich vidia ako kresby v rozprávkových knihách. A práve v takýto únos verí aj Sophie, ktorá sa celý svoj život pripravovala na to, že raz bude princezná.
Spolu s jej kamarátkou Agathou sa jej sen vyplní. Je to však len Sophiin sen. Zmení sa ale na nočnú moru, nakoľko po únose do rozprávkovej krajiny sa Sophia nedostane na stranu dobra, ale do Školy zla. Kým ona sa snaží všemožne všetkých presvedčiť, že sa stala chyba a vymenili ju s Agathou, tá sa zas snaží dostať naspäť domov, nakoľko nechce zomrieť ako rozprávková postava. Pretože ony dve sú jediné, ktoré nepochádzajú z rozprávkového sveta a pravdepodobne by neprežili.
príbeh je veľmi milý
je to celkom dobre vymyslený námet a pointa príbehu
knižka sa celkom dobre číta, avšak nie je to typ príbehu, že knihu neviete pustiť z ruky
trošku ma ale zarazil vek hlavných hrdiniek, mali len 12 rokov a ich konanie mi niekedy prišlo až príliš vyspelé
veľmi milé, príjemné, pohodové a hlavne vtipné čítanie
čakala som nejaký presladený romantický príbeh, ale vôbec to také nebolo, príbeh bol naozaj veľmi vtipný
bol písaný formou mailov, ktoré si medzi sebou písali osoby, čo boli v nejakom vzťahu a cez tieto maily sa čitateľ dozvie, čo sa vlastne deje ... a to nielen ako skutočnú informáciu, ale aj ako pocity a myšlienky osoby, ktorý ho píše a tiež ako "drby"
nevedela som si predstaviť, že by som toto dokázala čítať, ale išlo to veľmi ľahko, všetko bolo úplne zrozumiteľné a možno vďaka tomu bol príbeh iný, nie klasická romantika
susedu hlavnej hrdinky Mel prepadnú a zostane v kóme, o jej byt a zvieratá sa má starať známy fotograf, záletník, s nie príliš lichotivou povesťou .... no keďže v tej dobe je na dovolenke s novým objektom, požiada svojho kamaráta Johna, aby sa za neho vydával ... John má ale úplne inú povahu, skamaráti sa s Mel a všetko smeruje k láske .... no ako teraz vysvetlí, že nie je ten, za koho sa vydával ?
celkom zaujímavý námet o "upírskej" apokalypse, kde je upír prezentovaný ako naozajstné zlo a nie ako romantický zamilovaný kladný hrdina
svet ovládli /alebo aspoň miesto, kde sa príbeh odohráva/ bytosti, ktoré majú všetky znaky upírstva a skutoční ľudia sú považovaní len za lovnú zver a potravu
tak v takomto meste žije aj Gene, jeden z posledných skutočných ľudí, a snaží sa prežiť tak, ako ho to naučil jeho otec, aby na neho upíri neprišli, že nie je jedne z nich
bohužiaľ, vylosovaním sa dostáva do reality show, ktorej podstatou je lov na ľudí a on má byť lovcom
veľmi milá a dokonca aj vtipná knižka, vzhľadom na obdobie a miesto kde sa odohráva
dvaja mladí "usvedčení zločinci" majú za úlohu zohnať v zničenom a obliehanom Leningrade 12 vajec, aby si zachránili život
jeden z nich si aj v tak absurdnej situácii dokáže zachovávať chladnú hlavu a celú situáciu prežíva s humorom a vtipnými komentármi, z každej situácie sa dokáže "vykecať"
druhý z chlapcov, rozprávač príbehu, zažíva vlastne svoje prvé "dobrodružstvo"
v príbehu je dosť verne popísaná situácia v obliehanom vojnovom Leningrade, blízkych dedinách a osudy rôznych ľudí, s ktorými chlapci prídu do kontaktu
úplný záver príbehu je veľmi milo ukončený
dystopický sci - fi príbeh, zaujímavo poňatý, pre mňa niečo nové, neokukané, no išla som do toho s obavami, aj keď recenzie sú celkom fajn ... a ... páčilo sa mi to
po vyčerpaní všetkých zdrojov na Zemi už ľudia začali osídľovať vesmír, žijú hlavne na vesmírnych lodiach, nakoľko na bežnom vzduchu iných planét to nie je až také jednoduché, spoločnosť je rozdelená na "šľachtu" a "poddaných", takto by sa to dalo vysvetliť zjednodušene, a keďže Imperátor a jeho prívrženci nechcú vedomosti, nechcú vzdelanie a všetko s tým súvisiace, samozrejme, že sa objavia aj odporcovia ... takým je aj Sidoniin otec a preto potom príbeh pokračuje tým smerom, ako je to uvedené v anotácii
bohatí si vytvárajú humanoidov na všetko a jedným z nich je aj Nemesis, humanoid ochranca, lenže Imperátorovi sa to znepáči, má obavy, čo by takýto "vojak" mohol narobiť v mene svojho majiteľa a dá všetkých zničiť, Nemesis sa podarí zachrániť a tak jej príbeh môže pokračovať
čítalo sa to dobre, no ide hlavne o intrigy na dvore, vzburu rebelov, vraždenie v mene niečoho "lepšieho" a hlavne o zradu, zradu, zradu, proste skoro ako temný stredovek .... hlavne ku koncu nastáva dosť prekvapujúcich momentov, objavia sa zradcovia, krv nie je voda, chuť po moci, tiež dokáže zmeniť osobnosť ... a ja dúfam, že to, čo som čítala, bude pravda, lebo pocitovo tomu asi neverím
romantická linka je mierna, aj keď je dosť výraznou pointou príbehu, nakoľko ide aj o to, že Nemesis nemá city, v podstate "miluje" len svoju pani, ku ktorej ju chemicky pripútali, no život na dvore, intrigy, stretávanie sa s inými ľuďmi a celková zmena jej "existencie" spôsobia aj zmenu v jej "naprogramovanom" fungovaní
už pri čítaní prvej časti som vedela, že toto nebude obyčajný príbeh, proste typické ona a on, zamilujú sa, niečo ako "povstanie" a následne ovládnutie trónu a život ide šťastne ďalej, nie, tak takto tento príbeh nepokračuje obaja si svoje šťastie /ktoré možno aj vidia inak/ musia vybojovať a ich konanie nemá vždy šťastné vyústenie
autorka to zamotáva jedna radosť, Diabolik Nemesis - tak tá je jasná, u nej presne viete, na čom ste .... no Tyrus - pri tých zvratoch, ktoré autorka stále nastoľuje, neviem, čo od neho čakať, čo vlastne len hrá a čo je pravda, aký vlastne je a o čo mu ide ... jasné, o kráľovstvo, to viete, ale za akú cenu .... no v tomto to autorka rozohrala parádne
mne sa to páčilo, aj napriek tomu, kam príbeh smeruje a že to asi neskončí "a žili šťastne" ... alebo, možno aj hej ? som z chovania tých postáv fakt dopletená ... teraz už len čakať na tretí diel, ktorý asi nebude preložený ....
celkom zvláštny príbeh, ale veľmi čitateľný a zaujímavo vyústený
mne sa to páčilo, spojenie nášho sveta, v ktorom sa prejavia dávne "legendy" z podsvetia a celé je zabalené do krimi zložky
príbeh je písaný z rôznych pohľadov, vôbec sa mi to nemýlilo, nerušilo to v čítaní
zo začiatku mi hlavná postava bola skoro nesympatická, jej chovanie a celá jej póza, ale postupne, ako som sa dozvedala informácie z minulosti dvoch sestier, začala som ju chápať, všetky jej problémy
ostatné postavy, boli skôr okrajové, aj keď celkovo celkom dosť zasahovali do deja
v závere to autorka nemusela až tak vyhrotiť, ale dobre, chcela to tak
a či sa Sára našla ?