Věk přízraků přehled

Věk přízraků
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523660/bmid_vek-prizraku-651afcda754f5.jpg 4 174 174

Věk přízraků série

1. díl >

Je moudré naslouchat přízrakům? Píše se rok 1895 a na holých loukách za Olomoucí rostou místo vlčích máků přepychové vily. V jednom z těch krásných německých domů pracuje jako služebná i česká dívka Žofie. Život nemá lehký, ale zkomplikuje se ještě víc, když se do něj vrátí její dětská láska a s ní i tajemství, které roky střežila – slyší hlasy zesnulých. Díky své schopnosti se sice stává oblíbenkyní místní smetánky, ovšem zároveň se zaplétá se silami, které si pohrávají s jejími smysly i rozumem. Dokáže je ovládnout dříve, než bude pozdě? Příběh z historické Olomouce plný napětí, lásky a nečekaných spojenectví od Lenky Poláčkové, vítězky 5. ročníku literární soutěže Hvězda inkoustu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věk přízraků. Přihlašte se a napište ho.

Ivule9
včera 4 z 5

Tak tohle bylo doslova zážitkové čtení!
První díl fantasy série Století Olomouce s názvem Věk přízraků, odehrávající se na konci 19. století v Olomouci, konkrétně v Úřednické čtvrti.

Je moudré naslouchat přízrakům?
Česká dívka Žofie pracuje jako služebná ve vile Pfeifferových, má v sobě dar (nebo prokletí?), schopnost být médiem mezi zesnulými a živými. Zaplétá se se silami z jiného světa. Dokáže je ovládnout?

Moc mě to bavilo, i když označením je knížka Young adult. Pro mě to mělo přidanou hodnotu, co se týče historie míst, kterými často procházím, protože Olmík je prostě láska. Na druhou stranu si trochu myslím, že pokud by se to odehrávalo někde jinde, tak bych toto vykročení ze svého klasického žánru neudělala.

Napětí by se tady dalo krájet a se závěrem jsem taky spokojená. Moc ráda si v příštím roce přečtu Hodinu hromu i Okamžik oběti. Autorka k tomu navíc vydala i příručku se zaměřením na historii Olomouce.
Pokud (tak jako já) nečtete horory, thrillery a podobné, je lepší číst knížku přes den, pokud jste zvyklí, tak kdykoliv.

Autorce moc děkuji za rozšíření mých obzorů ve více směrech.

"Nejsou silnější zbraně než slova."

"Když nás život obdařil zvláštním nadáním, máme povinnost ho zušlechťovat a pečovat o něj, aby sloužilo i ostatním."

dikara
07.12.2024 4 z 5

také jednoduché, dievčenské, teenagerské čítanie ..... veľmi milé
čítalo sa to dobre, sympatické postavy, mierna romantická linka
autorka veľmi dobre "rozprávala" takou tou zastaralou češtinou, proste používala výrazy z tej doby, to bolo celkom zaujímavé a milé
a pravdepodobne si dala záležať aj na historickom opise Olomouca na prelome storočí
príbeh sa celkom dobre rozbehol, námet bol fajn, ale ten koniec mi prišiel taký neprepracovaný, ako keby mu niečo chýbalo do vysvetlenia, do celkového toho waw efektu, že "porazili sme zlo", toto bolo veľmi jednoducho vyriešené

baru_lienka
12.11.2024 5 z 5

Jupí, jupí, jupí, moje 15leté já jásá nad tím, jak skvostná kniha u nás vyšla. Nejdříve potřebuju vyzdvihnout naprostou DOKONALOST vizuální stránky knihy, dívala bych se na ni od rána do večera: pozlacená obálka, barevná ořízka, ilustrace, oddělovače jednotlivých kapitol, font písma… tolik hodin práce, která se vyplatila.

Od autorky jsem už přečetla Moji cestu do fantazie, což bylo parádní čtení, ale s Věkem přízraků se nedá srovnávat. Historické prostředí Olomouce jsem s ihned zamilovala, autorka používá starší výrazy, tím pádem umí skvěle naladit dobovou atmosféru, ale zároveň je kniha dostatečně moderně a svěže napsaná, takže čtenáři plyne příběh pod rukama.

Vše bylo dobře načasované, zrovna když jsem si říkala, že snad nebude celá kniha jen o seancích, se na scéně objevili naši okřídlení ne-přátelé, trochu se změnilo prostředí a příběh měl mou plnou pozornost. Líbilo se mi i to, že kniha naťukla téma kapitalismus vs. komunismus a obsahovala mimo jiné i dobové texty z novin.

Je škoda, že autorka víc nevykreslila vztah, jaký mezi sebou měli Matrna a Leopold. Zdálo se mi, že se Matrna se do domácnosti Pfeifferových připletl spíš náhodou a nějakou setrvačností tam zůstal, než že by mezi těma dvěma bylo nějaké přátelství. Oceňuju proto konec knihy, kdy se Žofie snažila svést cesty Leopolda a Ambrože dohromady.

Ocenění knihy (1)

2023 - HumbookAwards (Nejoblíbenější česká obálka roku)

Kniha Věk přízraků v seznamech