Hodina hromu přehled

Hodina hromu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536408/bmid_hodina-hromu-661bc3a71af8e.jpg 5 46 46

Věk přízraků série

Je osud nevyhnutelný? Píše se rok 1899, technický pokrok vrcholí a na české dívčí internátní škole v Olomouci žije mladá učitelka Dany. Ta pod svým zdánlivě racionálním přístupem k životu a láskou k vědě a technice skrývá temné, nadpřirozené tajemství – rodinnou kletbu. Aby se prokletí vyhnula, rozhodla se nikdy nezamilovat. Dokáže však za svým rozhodnutím stát, i když jí do života vstoupí tajemný muž, který je ochotný riskovat všechno, aby pomohl druhým? Příběh z historické Olomouce o lásce, síle prastarých pověr a postavení žen na konci 19. století od Lenky Poláčkové, autorky populárního historického fantasy Věk přízraků.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina hromu. Přihlašte se a napište ho.

Suzanne
16.11.2024 5 z 5

Hodina hromu je opravdu nádherná kniha, ať už obálkou a ořízkou, které jsou skvostné a upoutají pozornost čtenářů, tak i příběhem a hlavně stylem psaní. Lenka Poláčková má skutečný dar, opravdový talent, ale z knihy je také znát velká píle a erudice. Ať už Lenka Poláčková píše o životě na vesnici nebo v Olomouci na konci 19. století, o adventních přistkách, ženské otázce nebo motorismu, tak je očividné, že má všechno pečlivě nastudované a dokáže to naprosto věrohodně popsat. Stejně uvěřitelně působí i hlavní hrdinové a ostatní postavy. Jsou nenápadně neobyčejní, hrdinové, kteří o tom, že jsou hrdiny vlastně netuší.

Lenka Poláčková píše nádherným, poetickým stylem, který nechá naplno vyznít hlavně při podpisech přírody, kdy se obyčejná procházka podél řeky mění v něco kouzelného. Její styl dokonale ladí s historickým obdobím konce 19. století. Kdybych nevěděla, že je kniha od současné autorky, asi bych zaváhala, kdy byla napsána. Hodina hromu vás na pár dní (záleží na tom, jak dlouho ji budete číst) přenese do historické Olomouce a budete si moct užít dobrodružství s hlavními hrdiny. Já jsem ji přečetla za dva dny, a i když jsem s touhle knihou chtěla pobýt déle a užívat si každé vybroušené slovo, každý poetický obrat a každou drobnou krásu, kterou Lenka Poláčková dokáže zachytit a úžasně popsat, tak ji nešlo odložit a zvítězila zvědavost, co bude dále a jak to dopadne.

Hodinu hromu vřele doporučuju všem čtenářům, které chtějí historický román napsaný úžasným poetickým stylem, s trochou romantiky, ženské otázky, motorismu, silného poselství i lehkého nadpřirozena. Co se týče oné „fantasy linky“, tak ta má podobu klasických venkovských pověstí a na konci se každý čtenář může rozhodnout, zda za tou kletbou skutečně stálo cosi nadpřirozeného nebo se jednalo o pouhou vesnickou pověrčivost.

Já si jdu objednat třetí díl z této volně navazující série Olomoucké století s názvem Okamžik oběti, který vypráví o juristovi Leopoldu Pfeifferovi. A rovnou do košíku přihodím i první díl s názvem Věk přízraků, který jako jediný z celé série nese označení young adult. Potřebuju si tohle historické olomoucké dobrodružství užít celé od začátku až do konce, přestože na sebe jednotlivé díly navazují pouze volně a dají se bez problémů číst samostatně.

baru_lienka
12.11.2024 4 z 5

Lenka Poláčková to o se slovama prostě umí. Popis dobové Olomouce (já vím, jsou tam i nějaké historické odchylky) je neskutečný. Cením si i poznámky autorky, která objasňovala, co jsou fakta a co fikce, nedokážu si ani představit, kolik hodin rešerší to chtělo.

Nejvíce si ale vážím zapojení ženské otázky do příběhu a prolínání logického smýšlení Dany se starými pověrami. Já sama mám rada statisticky podložené fakta, ale zároveň se nemůžu nabažit víláků a přesně tento rozpor mezi tím, čemu má člověk věřit, byl v příběhu Dany dobře zachycen.

Bylo osvěžující vidět, jak si spolu Dany a Ambrož staví vztah pomalu, postupně, na základě opravdových citů. Nikam nespěchají a poznávají jeden druhého, jejich dopisy byly opravdu srdcem psané. Mám pocit, že něco takového jsem v knize už dlouho nečetla.

tatjana1737
21.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Po dočtení Věku přízraků jsem se bála sáhnout hned po pokračování, abych nebyla zklamaná. Co když se mi příběh nebude líbit? Vyrovnám se s tím, že zde bude jiná ústřední postava a dvojice? Bude se opakovat wow efekt prvního dílu nebo je laťka nasazená vysoko? Četbu jsem si proto proložila jinými knížkami, až přišel den, kdy čas dozrál a já pocítila silnou touhu a chuť vrátit se do Olomouce na konci 19. století. S tenčícími se stránkami do konce jsem co nejvíce snažila oddálit moment dočtení, abych s knihou byla co nejdéle, ale stejně jsem se pouštěla do četby dalších kapitol. Protože Hodina hromu je stejně dobrá, ne-li lepší než Věk přízraků (a chystaný třetí díl je prý úplně nejlepší), a moje předchozí obavy byly zcela liché.

Nerada v komentářích shrnuji děj knihy, a tak se zaměřím jen na svoje dojmy. Příběh mě bavil a město a postavy v něm žijící před mýma očima ožilo, k čemuž přispěly i reálie a plastické opisy. Opět musím vyzdvihnout autorčin jazyk – i když napsala dílo prozaické, poetické popisy byly samy o sobě básní vyvolávající ve mně nejen duševní obrazy, ale i hluboké pocity. Naprosto nádherný byl ušlechtilý, nadpozemský moment Ambrože s vlasy prosvětlenými zapadajícím sluncem a asociace s Prométheem, které vzápětí – spolu i s hrdinčinými sympatiemi – zmizely, když slunce zapadlo a do místnosti se stíny náhle vstoupil soumrak.

Nevím, zda to bylo tím, že jsem knihu četla rozjitřená, ale když „Dany“ utekla z tancovačky, bylo mi z toho do pláče. Zejména pak poslední třetina knihy mě silně zasáhla a vliv na to měly i texty vyměňovaných dopisů. Dopisů psaných lidmi, kteří – ač neměli mnoho prostoru se skutečně poznat – přijali osudovost svojí lásky a oddanost jeden druhému. Při soudním přelíčení jsem se uvnitř zalykala nespravedlností, nemohla se vyrovnat s ignorancí mužské justice a pocítila velmi silnou pokoru vůči ženskému hnutí. Sociální otázky 19. století mám těsně spjaté s osobou VŠ přednášející docentky Jany Englové, takže když do soudní síně vstoupila hraběnka Pötting-Persingová, viděla jsem v ní i rysy noblesní a lidské paní docentky. (Na tu jsem si při čtení vzpomněla nejednou a jsem si jistá, že Olomoucké století by se jí jako čtenářce líbilo.) Nechyběla ani chmurná úvaha nad tím, že některé věci se s dobou nemění.

Nevím, koho autorka přiřkne jako osudovou ženu juristovi Leopoldovi (který mi ve Věku přízraků byl zprvu spíše nepříjemný), ale moc bych si přála přečíst romantický příběh s dobrým koncem věrné přítelkyně Berty Kaňové.

Neaspiruji hrát si na booktubera, ale nadšení z těchto knížek musím sdílet dál. S obdivem se kořím Lence Poláčkové a její práci se slovy. Myslela jsem si, že psát umím, ale chtěla bych psát jako ona. Mohl to být obyčejný příběh dvou lidí, ale Lenka Poláčková jej zaplnila tolika precizními detaily, že z něj udělala komplexní svědectví o konci 19. století. Ať šlo o technický pokrok, ženské hnutí a jeho odraz ve vzdělávání žen a dívek (znala jsem manžele Náprstkovy a Minervu, ale o Pöttingeu jsem neměla tušení), postavení žen, pohled na manželské soužití nebo i dělnické hnutí (akcentované více v prvním díle). I s ohledem na použitý jazyk toto vše z knihy dělá klenot pro kumštýře a fajnšmejkry. Šest hvězdiček z pěti.

„Teď líbám Tě do dlaní, pro zázračnou jejich schopnost dávat věcem tvar. Líbám Tě na čelo, pod nímž Tvůj hrdinný duch dřímá. Líbám Tě na víčka, bys znal jen klidný spánek, prostý všech výčitek a nočních můr. Líbám Tě na tváře, které jak dětská líčka růžoví, když slunce sen a Tebe ze svých výšin usmívá. Líbám Tě na ústa, tak kouzelná a dosud nepoznaná. A líbám Tě na prsa, kde čestné Tvé srdce údery odečítá chvíle, než se my dva znovu šťastně shledáme.“

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024

Kniha Hodina hromu v seznamech