domiii97
![Život a vydří zázraky Život a vydří zázraky](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536874/zivot-a-vydri-zazraky-6625a61db3f47.jpg?v=1713743389)
Představte si, že jste na zahradě, v ruce držíte tuto knihu se šálkem dobré kávy, zákuskem, krabicí kapesníků a společnost vám dělají Hercule Poirot a Sherlock Holmes. Tak bych charakterizovala Život a vydří zázraky.
Román s detektivní zápletkou, který je odpočinkový, pohodový, oplývající humorem a zároveň dojemný. Čtenář si popláče - radostí i smutkem.
Jak už název napovídá, vydry zde hrají důležitou roli. Čtenář se dozví i pár zajímavostí o těchto šelmách z čeledi lasicovitých.
Především se příběh zaobírá hlavní hrdinkou Phoebe, které je devatenáct. Ta řeší svůj právě ne zrovna vysněný život, svůj vztah k sourozencům, tátovi a ke světu jako takovému.
V knize si čtenář taky přečte o životě v Darlycombe, jeho obyvatelích, potížích i radostech a vydřím útulku.
Autorka detailně popisuje nejhlubší nitro postav a čtenář má tak možnost se do nich naplno vcítit.
Kniha se čte rychle. Názvy kapitol dávají čtenáři vědět, o čem ta daná kapitola bude pojednávat.
V tomto příběhu se opravdu dějí zázraky. Zároveň je v něm důležité poslání a to nevzdat se svých snů.
Knihu hodnotím velice kladně. Přesně takové čtivo jsem po thrillerové mánii potřebovala. Ve Phoebe jsem se našla (možná až moc) a určitě si chci přečíst autorčiny již vydané knihy.
Děkuji Nakladatelství Beta za poskytnutí recenzního výtisku
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Afterpunk Afterpunk](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533365/afterpunk-65e20dafbcaaf.jpg?v=1709313455)
Je libo zombie apokalypsa nebo vzpoura robotů? Či vás láká vizuální komiksová báseň? Tak vítejte v Afterpunku!
Čtenář nahlédne do postapokalyptického subžánru s nejrůznějšími konci (začátky?) lidstva. Velmi zdařilé komiksové zpracování je pro fanoušky zombíků, mutantů a kanibalů rájem na papíře.
Čtenáře čeká deset příběhů a nějaké to překvapení k tomu. Najde tam nejen doslov, ale i afterparty komiksáků.
Nechci rozepisovat o čem jednotlivé povídky jsou. Nechci vás, drazí čtenáři, ochudit o čtenářský zážitek. Zmíním své povídkové oblíbence a to jsou Červená, Zlatý časy, Vetřelci a Hope: Naděje umírá poslední.
Na komiksu se v rámci kresby vyřádili jak Jonáš, tak Michal. Říct, která z kreseb se mi více líbila je nemožné. Každá má něco do sebe a hlavně...oba komiksáci mají jiný rukopis, styl, pojetí.
Afterpunk začíná slovy "Bude nebude". Jestli se některý ze scénářů v budoucnu stane, kdo ví. Doufejme, že ne. Nikdo jistě nechce potkávat kanibalské rodiny jak z hororu Hory mají oči. Rozhodně bych ale byla ráda, kdyby se duo Ledecký & Suchánek opět objevilo na scéně s další komiksovou peckou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![[Moje hvězda] 1 [Moje hvězda] 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533383/moje-hvezda-1-66354469198fa.jpg?v=1714766953)
Příběh o světě showbyznysu, fanouškách milující celebrity až moc a idolech, jenž mají i svůj život skrytý před zraky kamer.
Může se zdát, že se jedná o přehnaně komický příběh, ale opak je pravdou. Ano, [Moje hvězda] má v sobě humor, ale zároveň je velmi dojemná. To čtenář zjistí hlavně na závěr.
Manga dává nahlédnout do světa hvězd, zákulisí i do toho, co vše obnáší být tím největším idolem.
Ai na obálce společně s kresbou od Menga Jokojariho naláká nejednoho čtenáře japonského komiksu.
Pokud hledáte mangu se zajímavým příběhem a neobvyklou zápletkou, je [Moje hvězda] zrozená pro vás.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Venom: Smrtonosný obránce Venom: Smrtonosný obránce](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528456/venom-smrtonosny-obrance-657f350b2eafd.jpg?v=1702835467)
Pozor, pozor! Na scénu přichází román ze světa Marvel. V hlavní roli Eddie Brock a Peter Parker alias Venom a Spider-Man.
První setkání s románovou podobou o superhrdinech bylo více než dobré. Příběh je srozumitelně napsaný, takže není pro čtenáře problém představit si konkrétní akce.
Kniha je rozdělena na kapitoly, u kterých je napsáno, kde se právě děj nachází.
V příběhu je spousta akčních scén, ale taky není opomenut humor a tím si Venom získá nejednoho fanouška.
Postava Venoma zde vystupuje jako nová "bytost/osoba", která si uvědomila své dřívější prohřešky a chce odčinit to, co napáchal právě právě pomocí nevinným lidem. Hodně mě překvapilo, jak jsou Eddie se svým symbiontem sympatičtí. Sleduje se i jeho minulost a to, co ovlivnilo a pomohlo zrodit Venoma. Pro ty, co čtou o této postavě poprvé je to velké plus.
Oproti tomu Spidey si moc moje sympatie nezískal. Jeho postava zde vystupuje jako taková nijaká a trochu rozpolcená. Dost mi připomíná herce Tobeyho Maguirea ze stejnojmenného filmu.
Celkově se postav v ději objeví dost a zrovna padouchové se mi pletli.
Zajímavostí je označení Spider-Mana. Aby čtenář pořád nečetl jen Spider-Man to a Spider-Man tamto...autor jej nazval jako Spideyho, což není nic pro fanoušky neobvyklého, ale taky jako Snovače pavučin nebo Stěnolezce.
Kniha je super. Mě samotnou nabudila k tomu, abych si přečetla o Venomovi, ale ne jen o něm, více a taky abych se ponořila do světa superhrdinů. Ať už je to Marvel nebo DC.
Doporučuji a doufám, že vyjde více románů z komiksového vesmíru.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední medvěd Poslední medvěd](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520215/posledni-medved-CY6-520215.jpg?v=1690827377)
Kniha z pera britské spisovatelky pojednává o dojemném příběhu, v němž se zrodí jedno neobvyklé přátelství.
Přátelství mezi holčičkou a ledním medvědem zde ale není jediným středobodem. Taky se zde řeší znovunavázání vztahu mezi rodičem a dítětem, láska neznající mezí i vyrovnání se s tragickou událostí.
Postava April je ztělesněním odvahy, touhy nevzdat se - ať už jste dítě či dospělý. A Medvěda si jistě oblíbí každý. I když nemluví, má toho na srdci hodně.
Kniha obsahuje krásné a decentní ilustrace od Leviho Pinfolda, který se podílel i na ilustracích Kouzelnického almanachu Harryho Pottera. V knize nechybí ani mapa Medvědích ostrovů.
Je to příběh s důležitým posláním. Poslední medvěd čtenáře donutí přemýšlet, brečet, smát se a hlavně... věřit si.
Děkuji nakladatelství Argo za poskytnutí recenzního výtisku
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemství sanatoria Tajemství sanatoria](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487652/tajemstvi-sanatoria-Mvc-487652.jpeg?v=1641497278)
Historický román dánské spisovatelky pojednává o nelehkém životě žen v době, kdy představa ženy provozující mužské povolání, vyvolává velký rozruch. Autorka zmiňuje téma lásky v jakékoliv formě i hledání sebe sama. Příběh má čtenáře utvrdit v tom, že jsme všichni jenom lidé. Bez ohledu na to, zda je jeden pacientem a druhý doktorem.
Kniha je zajímavá umístěním příběhu do nervového sanatoria, jenž samo o sobě je čtenářsky záhadné a vyvolávající mrazení v zádech.
Příběhem provází Hannah, Dagmar a taky Kobyla. Ta velmi ozvláštňuje děj a její životní příběh vezme za srdce každého.
Autorka v příběhu zmiňuje nelehké žití pacientek i omezování jejich osobních potřeb. Možnost se rozvíjet je pro nich naprosto vyloučena.
Kniha je čtivá, napsaná skoro až poeticky. Od příběhu se očekává jistá dávka akce. Vždyť samotná anotace k tomu vybízí. Bohužel se pořádného okořenění v podobě akce dočká čtenář až v posledních 50 stránkách.
Závěr je sice překvapivý, ale bystrý čtenář si jisté souvislosti dá dohromady už v průběhu čtení.
Celkově je kniha čtivá, má něco do sebe, ale gradace mohla přijít dřív. I tak knihu doporučuji k přečtení. Téma není jednoduché, ale i o takových je potřeba se zmínit.
Děkuji Nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na křídlech melancholie Na křídlech melancholie](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460916/na-kridlech-melancholie-5Rr-460916.jpg?v=1608030781)
Sbírka básní Na křídlech melancholie nechá čtenáře proplout Zahradou strachu, Kouzlem přírody či Vulkánem zlosti. Možná bude mít Magickou noc, navštíví Les nebo objeví Chrám našeho života. Najdou se zde básně smutné, teskné, ale i plné naděje a pomoci.
Každý, kdo po sbírce sáhne, si najde tu svou báseň, jenž vyjadřuje jeho momentální myšlení či takové, jaké pociťoval v určitých obdobích svého života. Díky tomu má člověk pocit, že se s autorkou zná nějaký ten pátek, protože vyjadřuje pocit trápící každého z nás.
Ve sbírce je 49 básní a je obohacena o krásné ilustrace.
Jestliže čtenář touží nalézt ve svém životě světýlko naděje a nedaří se mu, Na křídlech melancholie dodá potřebnou vůli a těm, kteří již spadli do spárů melancholie, dá pocit souznění.
Děkuji autorce za možnost si sbírku přečíst v rámci spolupráce
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ach, vy dívky mládím zmítané 2 Ach, vy dívky mládím zmítané 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528448/ach-vy-divky-mladim-zmitane-2-657f307a14750.jpg?v=1702834298)
Stejně jako v prvním díle, i tady se řeší existenciální problém, které řeší většina mladých lidí v pubertálním věku. Neopětovaná láska, strach ze zamilovaní, nesmrtelná přátelství, změna vizáže a opětovná chuť vyzkoušet si...no víte...tam to
Postavy jsou tu sympatické stejně jako v předešlém díle, ale najdou se i takové ty typické, které nejspíš poznal každý z nás ve skole. Děvčata je možné poznat a hlavně nahlédnout do jejich duší a smýšlení zase o něco více.
Mangu si užijí všechny romantické duše, ale i ti, co se čtením mangy teprve začínají. Je tu spousta vtipných hlášek, ale i takových, u kterých vám bude srdce plesat či si vzpomenete na své první lásky a trable s ní spojené.
Třetí díl má vyjít v dubnu tohoto roku a já už se těším až se dozvím, jak bude příběh dál pokračovat.
Děkuji @crew_komiks za poskytnutí recenzního výtisku a možnost spolupráce
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Takoví jsme byli 1 Takoví jsme byli 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515048/takovi-jsme-byli-1-vrS-515048.png?v=1682496466)
Děkuji @humbook @humbook_blogeri za recenzní výtisk a možnost #spoluprace.
Manga mě opět překvapila. Dostala jsem plnou dávku emocí tvořenou nejen slovy, ale i kresbou. Ze začátku jsem měla problém se v manze orientovat. Hodně okýnek a spoustu mluvení, které se zároveň mísí s myšlenkovými monology postav.
Zaujalo mě, kolik postav se do děje vešlo a hlavní je, že děj jimi není přehlcený. Postava Nanami mi sedla od první chvíle a v průběhu čtení jsem si kolikrát uvědomila, jak moc jsem si s ní podobná. Jano je vykreslený jako hajzlík, ale už do první chvíle je jisté, že má nějaké důvody ke svému chování.
Manga je skvělá v tom, že nabídne emoce a svět bez příkras. Takoví jsme byli není výjimkou a už se těším na druhý díl, který brzy vyjde.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pod císařským orlem Pod císařským orlem](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484537/pod-cisarskym-orlem-SWJ-484537.png?v=1637234996)
(SPOILER) Byla a pořád jsem z knihy naprosto nadšená. Děj byl svižný a tolik událostí, co se v příběhu prolnulo, jsem neočekávala. Zaujala mne část s čarodějnickými procesy v Šumperku a osud staré báby Ely. Zamilovala jsem si Vladana a i mi slza ukápla na konci knihy, jak to všechno s Vladanem vlastně dopadlo. U Raúla jsem si ze začátku byla jistá, že to bude můj oblíbenec. Přeci jen, když je dítě odvrhnuto, jak matkou, tak otcem, je to k politování a jeho život u jezuitů nebyl zrovna růžový, ale pak se z Raúla stala dravá šelma, která se neštítí ničeho, jen aby se stal mocným mužem. Bylo mi líto, že víc prostoru nedostal augustinián Vincent, přitom má důležitou roli v celém příběhu. Velmi příjemná postava, která hladila na duši. Opět musím pochválit na konci knihy dodatek, kde je napsáno, jaké postavy byly skutečné a které vymyšlené. Musím dodat, že u některých pasáží se mi tajil dech a bylo tam pár i aha momentů.
Kniha se mi dobře četla i proto, že kapitoly byly rozděleny do podkapitol a já si lehce zapamatovala, kde jsem skončila.
Z nakladatelství Moba miluju historické romány a tento opět nezklamal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Probudit se jako delfín Probudit se jako delfín](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484504/probudit-se-jako-delfin-jvM-484504.jpg?v=1637172250)
Po přečtení anotace jsem očekávala typický románový příběh ženy, které se toho za jeden čas stalo až moc a která je na pokraji zhroucení. Dostala jsem to, co jsem očekávala, ale musím uznat, že se mi kniha četla dobře a kapitoly jsem luskala jednu za druhou. Příběh vás rozhodně nadchne a napjatě budete očekávat, jak se Karolíně podaří převzít nad svým vlastním životem nadvládu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Truhla času Truhla času](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435958/truhla-casu-NF2-435958.jpg?v=1612871817)
Když si vzpomenu na děj této knihy, naskočí mi husí kůže. Dojemný, realistický příběh. Líbily se mi obě dějové linky. Zamilovala jsem si Havrantýnku, Thórdís - chůvu princezny, i Jaka, jenž mluvil v mravoučných úslovích. Problém jsem měla s králem Dimonem a dokonce i s Lilian. Nevěděla jsem, co si o nich myslet. Ovšem pak jsem k Lilian pocítila náklonnost, ale nechci nic prozrazovat.
Truhla času má nádherný, kouzelný a dojemný příběh. Je to sice kniha pro děti, ale mně, jako dospělé, dala tolik.
Kolikrát se ještě přistihnu, jak přemýšlím nad dějem. Nad naší budoucností. Nad tím, jestli by bylo fajn mít takové truhly a ušetřit svůj čas.
U Truhly času si uvědomíte, jak je život krátký a tak cenný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sestřička Sestřička](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448803/sestricka-jOq-448803.jpg?v=1595936604)
Energie příběhu vás nenechá vydechnout. S koncem kapitoly budete chtít číst dál. Příběh je napsaný a přeložený srozumitelně a čte se svižně. Vyhovovala mi i velikost písma.
Tento typ hororu jsem ještě nečetla a byla jsem překvapena, jak moc mě to bavilo. Při čtení jsem si vybavila film Annabel, na který jsem okamžitě dostala chuť jej shlédnout. Možná jsem strašpytel, ale bála jsem se i v průběhu dne. Líbilo se mi, že knížka není napsána tak, aby to byl čistě jen horor, ale jsou tam i pasáže u kterých si odpočinete a zároveň i popřemýšlíte, kdo/co by za tím vším mohl být.
Jsem ze Sestřičky nadšená a doufám, že autorka napíše ještě nějakou knihu s podobným tématem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Navzdory překážkám Navzdory překážkám](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537832/navzdory-prekazkam-663747cab49c3.jpg?v=1714898866)
Kniha je plná intrik a bojů o lásku a čest, mužů s titulů hrabě či vévoda. Především jsou ale hlavními hrdinkami ženy citlivé, kterým nechybí odhodlání a touha žít svůj život svobodně po boku životní lásky.
Každý z příběhů má sice předvídatelný konec, ale mně osobně to nevadilo.
Líbilo se mi, že ve Skrývané bylo možné nahlédnout z jiného úhlu do části prvního příběhu. Propojení bylo neobvyklé, ale velice příjemné.
Nejvíce mě šokoval Láska je mým věnem. Jakého příkoří si musela prožít Sofie?! Tady mi při čtení bylo ouzko.
S použitým jazykem a stylem vyprávění jsem měla pocit, že jsem se ocitla v tehdejší době, což velmi oceňuji.
I když se mi Hraběcí gentlemani líbili, tak tato kniha na mě působila tak, že je mnohem lépe napsaná. Když se zde něco mělo opakovat, tak autorka to do příběhu zakomponovala tak, že to nebylo rušivé.
Kniha má krásnou obálku od @trissmoradream, která podobně kouzelnou vytvořila i u první knihy.
Autorčiny knihy jsou milým čtením a mě vždy zahřejí u srdce. Jsem schopna je přečíst za den, proto doufám, že autorka napíše hooodně dlouhý román, abych si mohla krásný příběh užít co nejdéle. Doporučuji všem romantickým duším a pokud máte rádi Pýchu a předsudek či knižní sérii Darcyovi od Elizabeth Aston, bude se vám Romantika na třetí líbit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Švindl Švindl](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544911/svindl.png?v=1728410799)
Pokaždé, když se mi dostane do rukou autorčina kniha si říkám, že nemůže být stejně tak dobrá, ne-li lepší než ta předchozí. Už si ale musím jedno přiznat. Winter Renshaw je pro mě srdeční záležitost. U jejích knih si dokážu odpočinout a hlavně jsou mým přístavem naděje.
Švindl je romantický příběh plný lásky, pár nedorozumění, humoru, ale i bolestných témat a uvědomění si.
Kapitoly jsou krátké a rozdělené na části minulost a současnost z jednotlivých pohledů Briar a Doriana.
Děj je sice předvídatelný, ale mě osobně to vůbec nevadilo. Naopak je skvělé, že konečně u něčeho vím, jak dopadne.
Nechybí ani pár pikantních scén. Neočekávejte pikantnosti typu Caroliny Reaper, ale spíše feferonky. Za mě ideální
Briar s Dorianem mi sedli od začátku. Dvojice skvěle se doplňující nejen vtipem. Při čtení jsem ale měla problém se jménem Briar. Evokovalo to ve mě Briana a několikrát jsem chudák holku takhle přejmenovala. Co říct k hlavnímu muži Švindlu? Jedině to, že si mě získal a je to prostě láska na první přečtení. Zároveň jsou tady i postavy, které jsem nenáviděla, což jsou třeba Nicole a Burke.
Nenáročná čtivá kniha, u které jsem se nejen zasmála, ale našlo se i pár wau momentů. Třetí přečtenou knihu od americké autorky jsem si užila na maximum a těším se na její další knihy.
Děkuji Nakladatelství Beta za recenzní výtisk.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pijou mi krev aneb Upírkou na vlastní nebezpečí Pijou mi krev aneb Upírkou na vlastní nebezpečí](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56498/pijou-mi-krev-aneb-upirkou-na-vlastni-nebezpeci-56498.jpg?v=1291810456)
Jako velkou fanynku nemrtvých mě nemohla tato kniha z knihovny minout. Neočekávala jsem vysokou literaturu, ale především jsem doufala v oddechové čtení. To bylo splněno a ještě jsem se navrátila do svých teenagerských let.
Na začátku každé kapitoly je zmíněn nějaký mýtus o upírech. Hlavní hrdinka Mina jej buď vyvrací nebo ne. Podle toho, jaká je skutečnost. Některé Mininy odpovědi byly úsměvné. Např. mýtus, že upíra zabije kůl vražený do srdce. Odpověď: No jasně. Tohle zabije každého. Jak prosté
Romantická linka zde je, ale překvapilo mě, že nebyla tak jednoznačná, jak jsem si ze začátku myslela.
I když se jedná spíše o odpočinkovou YA četbu, řeší se zde důležité životní otázky a jejich rozhodnutí/pohled na ně.
Líbila se mi scéna v krevním baru. Jsou zde detailní popisy a pozor! Krev se zde objevuje opravdu hojně.
Na obálce není znázorněna Mina, jak by se dalo předpokládat, ale podle popisu v knize bych to tipla na její nejlepší kamarádku Serenu.
Postava Miny byla fajn, ale nebyla pro mě dostatečně výrazná jako Serena. U té mě zaujal její gotik styl.
Není to nijak závratný příběh, ale chtěla jsem vypnout, přečíst si nenáročnou knihu a bylo to fajn. Příjemné osvěžení.
Doporučuji všem, co mají chuť si přečíst vtipnou upířinu. Já si možná další díl s názvem Pořád mi pijou krev přečtu.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Zavřu oči v modlitbě Zavřu oči v modlitbě](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531086/zavru-oci-v-modlitbe-65b9193179bbb.jpg?v=1706629425)
První díl série Klíč měl za mě pár výtek, které mi ale nezkazily zážitek ze čtení natolik, že bych už druhému dílu nedala šanci.
I když je příběh spíše klidnější, neodehrává se tolik zvratů, tak je zajímavé sledovat, jak jednotlivé dílky skládačky do sebe zapadají.
Kniha obsahuje krátké kapitoly, díky kterým je příběh čtivý a rychle plyne.
Ohledně postav. Minule jsem na Julii byla dost přísná a trochu jsem ji i křivdila. Je důležité si uvědomit, že hlavní hrdinka si něčím prošla a její chování není takové, jak by se dalo očekávat. To ve mně vzbudilo dobrý dojem, protože to ukázalo Julii v její lidštější povaze. Zároveň to trochu skřípalo v dialozích mezi ní a ostatními postavami, které místy působily uměle.
Sid opět nezklamal. Jeho záchvaty smíchu utvořily v příběhu uvolněnou a příjemnou atmosféru.
V ději je dost detailních popisů, ať už zkoušek Macbetha, ohledně Juliina života nebo jejího plavání v bazénu. Kniha je napsána stylem, co doopravdy vidíme. Například u výslechu se nepopisuje pouze ten, ale i to, že Julii sklouzly oči k parapetu, na kterém sedí holub. Líbilo se mi to. Dodávalo to ději na reálnosti.
Jako ve správné detektivce byly momenty strachu, napětí, ale i vzrušení. Poslední zmíněné v milostném slova smyslu.
Závěr nemohl skončit napínavěji. Doufám, že další díl bude co nevidět.
Zavřu oči v modlitbě jsem si užila a líbila se mi mnohem víc jak první díl. Osobně mě potěšilo umístění děje do divadelního prostředí. Za přečtení rozhodně stojí.
Děkuji Nakladatelství Host za poslání výtisku.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Neklidná růže Neklidná růže](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542509/neklidna-ruze.jpg?v=1723289577)
Čím dál víc chci číst knihy o skutečném životě, o jeho útrapách i půvabech. Neklidná růže je přesně tou knihou, u které si uvědomíte, jak je život krásný i se svými trny.
Kniha je to humorná, smutná, ale hlavně o životě. Pojednává o krásách přátelství a taky o tom, jak vášnivě krutá může být láska.
Autorčin styl je lehký, svižný, místy poetický. To se mi na knize nejvíce líbilo.
V příběhu najdete i pár básní. Osobně se mi líbila báseň ze strany 188.
K Evelíně jsem si nevypěstovala až tak dobrý vztah. K ní samé velmi dobře sedí název Neklidná růže, i když se místy chová jako potřeštěné poupě. Souznit s ní budou ti, co to mají se vztahy, láskou a $ksem stejně. Já jsem zapšklá stařena mající svá divoká středoškolská léta za sebou. Její životní styl mi už nic neříká a neohromil mě. Zároveň mi přišlo, že Evelína některé události trochu dramatizuje. Na druhou stranu oplývá neskutečným životním nadhledem a takovým realistickým optimismem.
Bohužel jsem po sté stránce měla pocit, že čtu jedno a to samé. Jenom se měnila jména milenců. Co jsem špatně nesla, tak to byly zdrobněliny, které zde užívaly především muži. Slovo "blázínek" už budu nenávidět.
Líbila se mi část, kde se setkala Evelína s Radmilou. Zároveň bylo skvělé pozorovat přátelské povídání mezi Evelínou a Irenou. Ty dvě k sobě pasovaly náramně. Ale největší peckou, u které jsem se hodně nasmála, byl Karel a jeho dobývání hetero samečků.
I když jsme s hlavní hrdinkou nebyly nejlepší kamarádky, tak příběh je velmi dobře napsaný a závěr mě dojal. Celkově to bylo příjemné čtení, autorka to prostě umí a vy si ji jistě přečtěte.
Děkuji autorce za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sukuby Sukuby](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491764/sukuby-kg7-491764.png?v=1646563922)
Kniha mě lákala k přečtení už dlouho. Mystická obálka se spoustou krve - to bude ideální čtení pro mě. A vážně bylo!
Americký autor je považován za mistra extrémnějších poloh hororového žánru. V tomto díle předvedl opravdu hodně extrémů. Jsem divná, ale tohle mi sedlo do noty.
Zvrácené, s røtickým nábojem, napínavé, tajemné, surové, obsahující šokující zvraty a dokonce i vtipné. To vše najdete v Sukubách. Kniha je čtivě napsaná. V příběhu najdete výrazy staroangličtiny, které přidávají ději na tajemnosti a čtenář se nemusí obávat - překlad slov je zde taky.
Osobně se mi líbí, že kniha pojednává o okultismu i z pohledu historie. Zároveň se čtenář dozvídá o tom, jak moc se prolínají náboženské prvky/symboly nebo jak ji každá skupina jinak interpretuje. Bylo to velice zajímavé.
I když je kniha trochu morbidnější, já se snažím pohlížet pozitivně a tak zmíním, že v příběhu naleznete pár receptů. Jenom bych pozměnila ingredience. Přeci jen nechcete dělat děložní chléb z toho, co sám název napovídá.
Taky se mi líbily přepisy z narkoanalýzy mezi Erikem a Dr. Greenem. Díky Sukubám jsem se dozvěděla o tolika různých nemocech, o kterých jsem neměla ani tušení. Třeba o extrapyramidové poruchy hybnosti nebo kata$ksualitě.
Co se týče Ann, tak s její postavou jsem byla spokojená. Ale! Nevyčnívala tolik jako Eric a Duke. Jejich dějová linka mě hodně bavila. Duke je osobitý a ty jeho hlášky. ,,Viděl jsem překližkový desky, co měly větší vobliny než ty."
Trochu mě zarazil konec. Kdyby příběh nekončil epilogem, tak by byl úplně perfektní.
Upozorňuji, že kniha není pro každého. Pokud ale máte rádi tento žánr, směle do čtení. Nebudete litovat.
I přes mírný nedostatek konce hodnotím Sukuby jako nejlepší hororovou knihu pro tento rok. Tak se mi zažrat do kůže...
Děkuji Nakladatelství Carcosa za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sláva Dýňové královně: Ukradené Vánoce Tima Burtona Sláva Dýňové královně: Ukradené Vánoce Tima Burtona](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542667/slava-dynove-kralovne-tim-burton-ukradene-vanoce.jpg?v=1723534918)
Už předmluva mě dostala do kolen. Celkově je příběh krásně, poeticky napsán. Má ale své mínusy. Časté opakování stejných vět, pocitů i jmen či názvů, které jsou čtenáři od začátku dobře známé. Pokud by se stále neopakovalo to samé, kniha by byla o polovinu kratší, což by nebylo vůbec špatné. Musím ale uznat, že popisy jsou zde květnaté a to bylo ozvláštňující. Dodávalo to příběhu snový nádech. Co mi trochu vadilo bylo to, že je příběh napsán tak, aby nedával moc prostoru pro fantazii. Nejspíš to bude z důvodu toho, že je kniha určena pro čtenáře 12+.
Sally projde svátečními městy, což je skvělé. Konečně se čtenář či fanoušek filmu dozví něco více o nich.
Samotná postava Sally mě upřímně zklamala. V knize působí dětinsky, uťáple a v jedné části se chová naprosto nelogicky (nechci spoilerovat, takže nezmíním, o kterou část se jedná).
Bohužel se tu jedna kapitola objevuje 2x.
Epilog se mi moc líbil. Bez zbytečných okecávaček, všeříkající. Kdyby takhle byl napsán celý příběh, tak bych byla nejspokojenější.
Nelze příběhu upřít podzimní vibe, který je super. Samozřejmě jsem se po dočtení musela kouknout na film.
Osobně jsem od knihy očekávala trochu víc, ale věřím, že spousta z vás si ji zamiluje.
Děkuji @humbook_blogeri za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)