Ďumbierka Ďumbierka komentáře u knih

(r)Evolúcia vedomia (r)Evolúcia vedomia Liana Safi Adarsha

V období , keď som ju čítala mi pomohla. Požičala som ju ďalej a už sa mi nevrátila, asi to tak malo byť ????.

18.09.2018 4 z 5

Se psem mě baví svět Se psem mě baví svět Igor Chaun

SE PSEM MĚ BAVÍ SVĚT
Toto bola podarená knižka. Naozaj pre milovníkov psov. Plná poviedok, príbehov a básničiek. Plná nádherných, naozaj skvostných ilustrácií, vďaka ktorým ju milujem ešte viac. Je pravda, že nie každý príbeh alebo báseň ma zaujali, no niektoré ma rozplakali a pri iných som mala hrejivý pocit na srdci. Jednoducho má kniha u mňa 5* z 5tich, lebo ja som psíčkar telom aj dušou. A kúpou tejto knihy prispejete na záchranu psíkov, ktorí zatiaľ nemali také šťastie ako niektorí iní a ako hrdinovia knihy.

29.08.2018 5 z 5

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

No ja neviem. Všetkým sa tak páči, všetci ju milujú. A ja? Mne sa nepáčila. Ba čo je horšie, nebola som schopná ju dočítat. Pre mňa to bola nuda. Možno časom na ňu dozriem, teraz však nie. Mám veľmi rada sarkastický humor, ale tu to nešlo ani s ním. Dej pre mňa nemal ani hlavu, ani pätu. Tak možno o 10 - 20 rokov, keď budem “velkáč” tak potom ju prečítam jedným dychom. A možno ju niekomu darujem. Aktuálne je tu však tak veľa iných kníh, že sa trápiť s touto nebudem.

26.08.2018

Pohádky bratří Grimmů (29 pohádek) Pohádky bratří Grimmů (29 pohádek) Jacob Ludwig Carl Grimm

Rozprávky z knihy mi čítala ešte moja maminka a neskôr som to zvládla aj ja. Toto bola jedna s prvých kníh, ktorú som mala v rukách a možno aj odtiaľ ma začali tak priťahovať horory. Predsa len rozprávky Grimmovcov sú špeciálne

25.08.2018 5 z 5

Dívka od vedle Dívka od vedle Jack Ketchum (p)

Koľko bolesti vieme zvládnuť ak sa deje nám alebo našim blízkym? A koľko bolesti vieme zvládnuť ak sa “len pozeráme”?
Knihu som si prečitala po videní filmu - Americký zločin a ten mi vohnal do očí slzy a cítila som veľkú nespravodlivosť a zlosť. Podobne to bolo aj s touto knihou, no je to vždy horšie keď viete, že sa niečo také dialo aj naozaj a je o tom kniha alebo film. Vtedy sa naozaj prizeráme aj my. Nech je to možno aj nejakým pripomenutím pre nás, že ak by sa niečo také dialo v okolí, nie je správne sa “len pozerať”. Knižka je určite na dlhšie rozdýchanie a nečíta sa jedným dychom, aspoň mne sa nečítala. Som však nejako asi zvláštna , ako aj väčšina ľudí, ktorí si túto knihu prečítali a ja som ju čítať chcela. Neľutujem , no na toto treba mať nervy a žalúdok a určite to nie je knižka pre každého a na nejaký pohodový víkendík. Stačilo mi ju čítať raz a aj tak som sa po dočítaní cítila veľmi zle.

25.08.2018 4 z 5

Obyčajná tvár Obyčajná tvár Raquel J. Palacio (p)

Knižka je určite určená hlavne mladším a detským čitateľom, ale mám taký pocit, že niekedy by si potrebovali prečítať takúto knihu aj starši a napr. aj niektorí rodičia. Kniha vo vás zostane aj po dočítaní ešte nejakú dobu a to je dobre. Naozaj ma to zasiahlo a hlavne po oboch tak rozdielnych stránkach. Po tej, akí vedia byť ľudia zlí a zákerní a aj po tej, akí vedia byť dobrí priatelia a láskaví. Všetci vieme, že je to tak aj v reálnom živote a o tom je aj táto knižka, aj keď sa to možno zo začiatku tak nezdá.

25.08.2018 5 z 5

Rok poté Rok poté William R. Forstchen

Na začiatok musím povedať, že som síce mala od knihy úplne iné očakávania, no ak pominiem občas príliš pro-americkú a politickú knižku, miestami to bolo na mňa už dosť, tak to stálo aj tak za to. Dala by som jej tak 3,5*, no to sa nedá. Taká tá “vojenská” a “vojnová” pasáž v knižkách mi ani nevadila a knižku som si užila. Rozhodne to patrí ku knihe - Vteřinu poté - a je dobré si ju prečítať . Ja si rozhodne prečítam aj 3. diel - ak bude dostupný v češtine. Myslím, že toto je celkom vhodné počteníčko pre chlapov, ktorí sa nejako zaujímavú o post-apo literatúru a nejaké vojenské prvky v knihách. No posúdiť to až tak neviem
, som skôr lajk, čo sa takej témy týka.

25.08.2018 3 z 5

Mačky nie sú ovce Mačky nie sú ovce Sarah Andersen

Milujem jej kreslenky a všetky knižky. Je to naozaj pri väčšine obrázkov, ako keby niekto nakreslil môj deň alebo “životné” udalosti. Zasmejem sa, trošku si oddýchnem a pokývem hlavou s radosťou, že v tom nie som sama ☺️. Myslím, že sa tu nájde veľa ľudí, asi hlavne dievčat a žien, ktoré sa v knižke našli aspoň na 1 obrázku.

10.08.2018 5 z 5

Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá Anne Frasier (p)

Veľmi, naozaj veľmi vydarený triler s kriminálnou zápletkou. Zaujala ma hlavne anotácia, keďže ide o niečo “iné”. Okej, niekedy, som si síce už scény vedela domyslieť a odhadnúť, ako čo bude a bolo, ale neubralo to vôbec na kvalite. Mám veľmi rada, keď sú mi sympatické postavy v knižkach a tu veru boli. Spôsob vrážd v knihe bol zaujímavý a tiež obete o ktoré išlo, všetko popreplietané až do konca knihy a to ma veľmi bavilo. Plusom sú krátke kapitoly a teda kniha sa číta sama. Dej vás jednoducho vtiahne a nepustí až do poslednej stránky a vtedy by ste ešte chceli pokračovanie. Psychologická zápletka bola super a aj to nazretie do mysle vyšetrovateľky a aj obete, bolo naozaj osviežujúce. Ja som veľmi spokojná.

07.08.2018 5 z 5

Loutkář Loutkář Daniel Cole

Čo napísať ku knihe, ktorá vám prišla do cesty náhodou a ešte bez toho, aby ste čítali prvý diel?
Je to asi dost zvláštne. No kupodivu, prehľad o prvom diely som mala veľký, všade bol taký boom k tejto knihe, že to nešlo prehliadnuť, a nevyhla som sa ani neustálim spoilerom od zákazníkov u nás v kníhkupectve, preto som knihu ani nečítala, však som vedela ako to celé bolo....takže som sa do čítania druhého dielu pustila celá zvedavá.
Musím sa priznať, že prvá polovica knihy ma dosť potrápila. Neviem, či to bolo štýlom písania alebo tým, že mi prišli dialógy postáv dost chaotické a také plané.... bez toho niečoho, čo mi v knihe jednoducho celú dobu chýbalo.
No, ale dostávame sa k tomu, prečo dostala nakoniec 3* z 5. Po prečítaní prvých 200 strán, nastal v príbehu nejaký ten zlom, už mi ani tak neliezla na nervy hlavná vyšetrovateľka, aj keď najlepšie kamošky by sme neboli.... Za to agent Rouche, ten bol taký dobráčisko a jeho som si obľúbila.
No dej nabral dobrý a rýchly spád. vyhovoval mi taký ten surový štýl písania, počet mŕtvych, ktorý stúpal tomu tiež pomohol, aj keď je divné toto písať a spôsoby ich úmrtia boli viac než zaujímavé, nesmiem zabudnúť ani na pár scén, z ktorých ma naozaj aj zamrazilo. A nakoniec ten pocit po dočítaní, kedy máte dojem a presne viete, že to klaplo tak, ako malo. Autor mal naozaj skvelú myšlienku. To ma veľmi potešilo a tak isto otvorený koniec. Aj keď by som rada vedela ako dopadli niektoré postavy, snáď to bude vysvetlené nabudúce. Prológ som si čítala znovu na konci, keďže až potom mi to dalo ako tak nejaký obraz... Myslím, že teraz už budem musieť počkať aj na tretiu časť. Takže pre zhrnutie: dobrý krimi triler a taká “oddychovka” na leto alebo aj jesenné večery.

07.08.2018 2 z 5

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Tak som knihu prečítala ak v češtine. Mala som slabú chvíľku v nemocnici a tak mi to dobre padlo. Oddýchla som si a tak ako aj pred desiatimi rokmi, som sa zamilovala do Forksu a tej atmosféry tam. Ja si nemôžem pomôcť, no pre mňa má táto kniha až nostalgickú hodnotu. Mám ju veľmi rada. A ešte keď je vonku ponuro a fúka vietor alebo prší, typický Forks. Už sa mi varí voda na čaj a ja som mimo čas a priestor.

23.07.2018

Tetovač z Auschwitzu Tetovač z Auschwitzu Heather Morris

Je to silný príbeh. Páči sa mi, že je to tak hmatateľne reálne. Pre mňa možno len škoda, že prišiel v dobe presýtenej príbehmi z druhej svetovej vojny. No chcela som ho prečítať a neľutujem. Už po prvých riadkoch a pár kapitolách som cítila tú lásku, ktorá tam naozaj je, je krásne, že im to spolu vydržalo aj po všetkých hrôzach a je až neuveriteľné, akí boli ľudia v tých časoch silní. Kniha sa číta sama, na to, že ide o vojnový príbeh, naozaj krásne odsýpa. A zrazu ste na konci.... som zvedavá aj na filmové spracovanie. Láska a vojna, to j epodľa mňa večná téma, ja si rada čítam o takých príbehoch a nie som určite jediná.

17.07.2018 4 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Veľmi prekvapivá knižka. Milo prekvapivá. Strhujúci príbeh, fandíte hrdinom či hrdinke do konca stránky. Nájdete tam všetko, od honu na čarodejnice až po archívne spisy nacistov a ŠTB-ákov. Veľmi zaujímavé čítanie a pekne podané formou románu. Páčili sa mi aj tie spisy, ktoré sme si mohli čítať spolu s hrdinkou, osviežilo to príbeh. Kto číta rád príbehy z doby nie tak starej, kedy sme tu mali 2.svetovú vojnu aj vpád komunizmu do našej krajiny (Česka aj Slovenska), tak by vás mohla knižka zaujať. Ide o príbeh celej rodiny, takže by sa to dalo nazvať aj takým rodinným príbehom (ságou, ktorá má len jednu časť).Je to opäť skvelý príbeh od českej autorky, pri ktorom som strácala slová.

11.07.2018 5 z 5

Za zatvorenými dverami Za zatvorenými dverami B. A. Paris (p)

Knihu som vo veľkom začala čítať až dnes a tak ma dostala, že som už dnes musela zistiť, ako to všetko dopadne. Skvelý triler. Veľa napätia aj hier s mysľou. Pri čítaní knižky ma až mrazilo, hlavne pri pomyslení na takého “ bežného” psychopata , ktorým môže byť napríklad náš sused, všetko je premyslené do bodky a neprídete na nič, aspoň väčšina ľudí nie......
Veľmi dobré a určite si kúpim aj ďalšiu knižku od tejto autorky.

03.07.2018 5 z 5

Katharinin kód Katharinin kód Jørn Lier Horst

Taká oddychová detektívka a ľahšie krimi. Príjemné čítanie a pre mňa o to viac, že Šarha od tohto autora ma nebavila. Kto čaká nejakú krvavú krimi v veľa mŕtvimí tak nie. Ide predsa len o odložené prípady a viac sa to tu podľa mňa zameriava na psychológiu zločincov a n ato, že vždy sa niekde nájde niečo, nejaká chyba, nový dôkaz, niekto niečo zamlčí a potom povie.
Čítanie nie zlé, mne tam len chýbalo NIEČO, pre mňa to bolo niekedy okaté, prvoplánové a nie tak prekvapivé, ale zase väčšinou je taká aj realita.

01.07.2018 3 z 5

Harry Potter a Ohnivá čaša Harry Potter a Ohnivá čaša J. K. Rowling (p)

Jednoducho Harry Potter. Je to srdcovka.

27.06.2018 5 z 5

Psia duša Psia duša W. Bruce Cameron

Pre všetkých psíčkarov, milovníkov zvierat a pre tých, ktorí dúfajú a veria.

21.06.2018 5 z 5

Šarha Šarha Jørn Lier Horst

Autora mám celkom rada. Každopádne, toto nebol veru môj šialok kávy/ čaju. Nebudem prezrádzať čo, kde ako. No začiatok knihy bol skvelý, napínavý a potom to pre mňa nejako stratilo čaro. Tak nejak som tušila o čom to celé bude a intuícia ma nesklamala.... takže u mňa bola Šarha sklamaním.
Myslím, že sa ale nájdu ľudia, ktorí si ju obľúbia. Je tam isté napätie, drogy, mafia, utečenci, ich ťažký život .... spletité vyšetrovanie, v ktorom hľadajú nejaké tie dôkazy, svedkov a motív.

21.06.2018 1 z 5

Ema sa má Ema sa má Iveta Merglová

V knižke toho nenačítate... cez slová nie, ale dá sa čítať aj z obrázkov a pohľad na dni v týždni a na to, ako ich prežíva Ema, to je skvelosť. Oddychová knižka na pár minút, no ja neľutujem.

21.06.2018 4 z 5

Kto rastie v sade Kto rastie v sade Kateryna Michalicyna

Ilustrácie sú nádherné. Keď ňou začnete listovať, je to skvost. A príbeh. Určite nie je pozadu, veľmi milé a krásne.

20.05.2018 4 z 5