ecila13 komentáře u knih
Konvenční pohled na provinění je ten, že nám pocity viny pomáhají zůstat dobrými.
Udržují nás v rámci hranic, jež jsou považovány za přijatelné.
Může nás odradit (konvenční pohled) od toho, abychom byli zlí, když je právě toho zapotřebí.
Vyvstává problém pokud se snažíme být výlučně dobrými. Vyhýbáme se velké části našeho Já. Můžeme se tím zavděčit rodičům a společnosti, ale hřešíme proti vlastnímu Já.
Ve středním věku pociťujeme nutkání k individuaci (růstu) nejsilněji.
Buď můžeme jít dobrovolně, anebo budeme vlečeni.
Super sonda do světa hazardních hráčů.
Dozvěděla jsem se pravidla hry mojeteta-tvoje teta, gotes, něco o psychologii hry, o stanovování kurzů a totalizátoru, o provozu hráčských doupat, o podvodech (v kartách i u žokejů), o motivaci pro hraní nebo to, proč v kasinech nejsou hodiny, proč se používají žetony místo peněz a proč bookmaker po dostizích umírá s favority. A co mají společného hazardní hra, pojištění a burza.
Párkrát mě knížka rozesmála, ale prostředí hráčského světa na mě působilo vlastně strašně smutně: hromada osamělých mužů toužících po zbohatnutí a po uznání ... Pozadí socialismu mi nepřipadalo až tak určující.
... od té chvíle s penězi nemohl nakládat, jejich osud byl svěřen té moci, která z mnoha budoucností vybere jedinou ...
... srovnala myš v partii s kořenem všechny karty tak, aby koňské hlavy jejich rubů byly orientované jedním směrem, zatímco na několika nejdůležitějších kartách, řekněme na všech esech, směrem opačným ...
Kněz si zapisoval sázky na ty nejjemnější papírky, aby je v případě policejního zátahu mohl sníst.
Výběr bytů se prováděl tak, aby nejevil vysledovatelný vzorec ... Před vchodem do domu obvykle čekával další šlepr, který lokaci definitivně potvrdil a naposledy varoval před jízdou výtahem (výtahy se někdy porouchaly a všichni hráči se chtěli vyhnout tomu, aby někomu museli vysvětlovat, proč jedou po půlnoci zrovna k člověku, na jehož příjmení si nedokázali vzpomenout, ale věděli, že bydlí ve čtvrtém patře).
OÚNZ = Odevzdej Úplatek, Nebo Zemřeš.
Sportovci = hazardní hráči.
Kňukna = hráč, který často hlasitě lamentuje nad svými prohrami. Sejde-li se takových u hry více, nastává nepříjemná akustická situace, nazývaná zeď nářků.
Nesboovy detektivky mám moc ráda, ale tahle mi moc nesedla. Figur jako na kostele, překombinovaný děj, chvílemi jsem se v tom ztrácela.
3* dávám za udržení napětí. Každých pár stránek jsem měla pocit, že na mě někdo někde vybafne.
"Povídalo se, že policejní frekvence byla svého času čtvrtou nejpopulárnější radiostanicí v Oslu." :-)
70%
Příběh se začíná odvíjet současně ve dvou rovinách:
Sledujeme probíhající vyšetřování zmizení Amy očima jejího manžela Nicka.
A z pohledu Amy vidíme průběh manželství s Nickem od seznámení až do osudového dne D.
Anebo ne?
Fulghumovy knížky jsou jako pohlazení. Ráda je čtu před spaním po náročném dni.
Četla jsem ze zvědavosti, čekala brak, ale je to celkem fajn série knížek na dovolenou. Autorka umí vyjádřit zamilovanost, touhu, úzkost, závislost, narcistické zranění ...
Akorát to není červená knihovna, ale chvílemi spíše porno :-)
Knížka je skoro stejná jako Padesát odstínů šedi. Čekala jsem trochu víc. Třeba, že se dozvím něco o Christianově dětství, např. z jeho rozhovorů s psychoterapeutem.
Často vtipné, chvílemi velmi dojemné.
... Najednou jsme si všimly, že celý pomeranč rozdělil mezi nás děti. Do posledního dílku. Na něj nezbylo. A tak bratr vzal nůž, ze svého přídělu kousek odkrojil a položil ho před otce. Udělaly jsme to tak všichni ...
To bylo jedinkrát, co jsem svého tátu viděla brečet.
Docela vtipná knížka, kdyby to nebyla realita.
... Mlha (Zeman), Prófa (Klaus),
Vodník (Šlouf), Pták (Stehlík), Počasí (Nečas), Špacír (Procházka), Když chceš psa bít (Klacek), Ptáci (ODS) ...
"Kdyby se začali rejpat v minulosti, tak si tam kriminálka může otevřít celý patro." Tomáš Pitr o IPB
Líbí se mi Kmentův reportážní styl psaní.
Vzít si na jeden hotel tři nadhodnocené hypotéky a ještě ho stihnout prodat ...
Jak to bylo možné? Naivita bank? Nezkušenost? Uplacení bankéři?
I dnes se samozřejmě občas objeví bílý kůň s podvodníkem v zádech, ale takhle očividné podvody snad už ne. Nebo ano?
Pár super povídek, celkově průměrná knížka.
První půlka fajn, druhá trochu ztrácí tah.
Z některých vět mrazí, když vím, že ji zavraždil manžel.
Svěráka mám moc ráda, ale tohle mi moc nesedlo.
Těším se na film.
U autorky doma muselo být v dětství veselo.
Scénář k filmu se mi líbil víc 80%
Škoda, že autorka nezůstala u autobiografické cesty na festival spisovatelů. Hlavní zápletka je strašně laciná.
Knížka je fajn pro úplné začátečníky v psychologii, pro děti, pro středoškokáky - jako úvod do světa psychologie.
Sladká knížka. Líbí se mi autorův svěží, novinářský styl psaní.