Eistee Eistee komentáře u knih

Černá křídla Cthulhu Černá křídla Cthulhu * antologie

Lovecrafta jsem nikdy nečetla, proto mě docela překvapilo, že většinu povídek jsem přelouskala relativně snadno. Povídky bych mohla rozdělit do několika skupin. ,,Pickmanova modelka", ,,Vyrývání", ,,Panoptikum duchů", ,,Obyvatelé strašidlesa", ,,Denkerova kniha" a ,,Pravda o Pickmanovi" alespoň trochu vyžadují nějakou znalost Lovecrafta, jelikož je v nich hodně odkazů k jeho dílům. ,,Pouštní sny ", ,,Uchvácení", ,,Susie" a ,,Vytí v temnotách" mají tíživou atmosféru a je tu výraznější tématika osudovosti. Pak jsou tu originální a místy i vtipné povídky, ve kterých figurují chapadlovitá monstra, a sice ,,Tunely", ,,Jak dostat chapadláka", ,,Kupole", ,,Záhadná záležitost " a parádní slasher ,,Nižší démoni ". Nejvtipnější povídkou je určitě ,,Korespondence Camerona Thaddea Nashe", se stále zrychlujícím se tempem. ,,Rotterdam" a ,,Záměna" jsou takové civilně napsané psychologické sondy do života, zatímco delší ,,Přízrak nad Providence" si hezky pohrává s časoprostorem.
Na pomyslném druhém místě by u mě byla povídka ,,Násilí, dítě důvěry ", u které se mi líbí hlavně forma - vyprávění událostí v první osobě z pohledu tří pěkně úchylných postav. Nejvíc se mi líbil ,,Hotel Broadsword", u kterého jsem (jako u jediného) měla nepříjemné mrazení v zádech. Děj povídky je pěkně rozpracovaný do detailů, dobře vykreslená je také atmosféra a psychologie hlavní postavy.

10.12.2021 4 z 5

Slovní sebeobrana a asertivita pro ženy Slovní sebeobrana a asertivita pro ženy Nicole Staudinger

Praktické, poučné, s reálnými příběhy, které mě upřímně pobavily.

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Česká variace na Bertieho a Jeevese. Vtipné, skvěle napsané, autor umí pracovat se slovy. Filmové zpracování je možná ještě vtipnější.

06.11.2021 5 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Tenhle druh humoru mi sedí. Skvělé. Hypochondrický záchvat popisovaný na začátku mě dostal.

06.11.2021 5 z 5

Zrcátko Zrcátko Karl Olsberg (p)

Pěkné, sofistikované sci-fi z nedaleké budoucnosti. Hlavní postava není úplný sympaťák, ale přesto mu tal nějak fandíte. Děj je propracovaný a má spád.

Žena s mateřským znaménkem Žena s mateřským znaménkem Håkan Nesser

Příjemné a vtipné počtení. Příběh nenudí, ale ani příliš neulpí v paměti.

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Vtipné drama, při kterém si člověk vybaví úžasné zpracování s Vlastou Burianem.

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Žena, vina, trest. Typický Erben.

Díky, Jeevesi Díky, Jeevesi Pelham Grenville Wodehouse

Jednoduché čtení, které nevyžaduje přílišnou koncentraci. Televizní zpracování, ve kterém excelují Hugh Laurie a Stephen Fry je úžasné

Šťastný Jim Šťastný Jim Kingsley Amis

Zvláštní druh suchého humoru, který ne každému sedne. Já se bavila.

06.11.2021 5 z 5

Osudy a jejich pán a jiné povídky Osudy a jejich pán a jiné povídky Arnošt Goldflam

Zvláštní knížka, ze které jsem si příliš neodnesla.

06.11.2021 2 z 5

Bodo Bodo Berndt Schroeder

Hezká a milá knížka.

Neutečeš Neutečeš Dominika Hájková

Příjemná kniha kratšího rozsahu. Děj je jednoduchý a předvídatelný. Je vidět, že se autorka teprve rozepisuje, ale má talent a fandím jí! Jen tak dál.

06.11.2021 4 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Psycho podobné filmu Noci s nepřítelem. Dobře napsané, čtivé a hodně uvěřitelné. Hlavní hrdinka nepůsobí jako nána, takže jí budete fandit. Doporučuji.

06.11.2021 5 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Edgar Allan Poe

Hororová klasika, depresivní, tajemná a zvrácená. Vedle nejznámějších povídek Jáma a kyvadlo, Zrádné srdce, Zánik domu Usherů a Černý kocour, mi nejvíce utkvěla v paměti povídka Skokan. Něco tak odporného a šíleného (v pozitivním slova smyslu) jsem ještě nečetla. Pád do Maelströmu mě naprosto uchvátil a na tajemnou ,,podlouhlou bednu" doufám nikdy nenarazím. Doporučuji.

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Ve své době naprosto originální zápletka, která se stala součástí jakéhosi povinného na střední škole. Doriana jsem četla také jako povinnou četbu k maturitě a rozhodně nelituji. Troufám si říct, že je to jediný opravdu hororový román, který jsem kdy měla v ruce. Horory ,,na papíře" fungují, dle mého názoru, výjimečně, a pokud ano, spíše jako povídky (E. A. Poe - můj oblíbený). Doporučuji, ale při čtení přeskočte extrémně nudnou část s popisem jakési sbírky váz, která překáží hned na několika stránkách.

Muž s dýmkou a houslemi Muž s dýmkou a houslemi Arthur Conan Doyle

Klasika s nádhernou ilustrací. Kniha potěší dospělé i starší děti, co příběh, to originál.

05.11.2021 5 z 5

Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Cécile Aubry (p)

Hezký, uvěřitelný příběh o neobyčejném vztahu fenky a malého chlapce z prostředí Pyrenejí.

05.11.2021 4 z 5

Prázdniny pro zaláskované Prázdniny pro zaláskované Lenka Lanczová

Četla jsem v pubertálních letech, ale i přesto mi přišly hlavní postavy ,,napřesdržku". Klišoidní příběh s trapným rozuzlením. Taková oddechovka, při které si můžete mnout ruce, že se hrdince ani náznakem nepodobáte.

05.11.2021 2 z 5

Hřbitovní tanec Hřbitovní tanec Lincoln Child

Příběh zajímavý a originální, místy až komicky přetažený za vlasy a naprosto neuvěřitelný. Za mě bizár, který baví (ačkoliv nevím, jestli to byl úmysl). Doporučuji.