elcapitano elcapitano komentáře u knih

Salve Casanova. Giacomo Girolamo Salve Casanova. Giacomo Girolamo Karel Holub

Píšu drze komentář, aniž jsem zatím knihu přečetl celou, ale musím. Pro představu: kniha je obrovská, má 3,5kg, ohromnou spoustu stran a na každé (!) je nějaké úchvatné umění nebo dokument (velmi kvalitně vytištěno). Obsah je dobře popsán nahoře v anotaci, kniha je svým záběrem skutečně obsáhlá. Budu ji číst dlouho (autor jí psal / tvořil 8 let). Už jen proto, že půjde spíš o laskání a kochání se, tak to bude vztah na dlouho. A ano, již teď s jistotou vím, že si kniha svých pět hvězd zaslouží alespoň dvakrát. Je to mimořádné dílo.

11.10.2020 5 z 5

Příběh templářů 1. Příběh templářů 1. Bohumil Vurm

Dvě hvězdy dávám za grafickou úpravu a výpravnost knihy. Jinak kniha působí jako poměrně rychlokvašný produkt. V textu čtenář nepozná, co je historický fakt, co autorova domněnka či spekulace a co účelová manipulace směrem k "ještě větší záhadě".
Vlastně to mi na knize (a podobných knihách) vadí nejvíc: tváří se jako historické pojednání, ale jde v zásadě o "histo-bulvár" .. kloužeme po povrchu, vytáhneme nějakou pikantnost, něco s něčím smícháme, zatváříme se tajemně .. ono se to prodá.

24.05.2020 2 z 5

Pitná kúra Pitná kúra John Irving

Ze začátku to vypadalo na 4-5 hvězdiček hodnocení, ale postupně, jak se hrdina nořil do svých problémů a v zásadě se úplně rozkládal, mne to nějak přestalo bavit a zajímat a kniha mne zvolna přestala "táhnout".
Zpočátku mi Trumper připomínal Ignácie Reilyho ze Spolčení hlupců, ale ke konci, kdy začal spíše připomínat Chinaskiho, jsem k němu úplně ztratil vztah.
Oceňuji parádní paralelu se starou dolnonorskou baladou i nadhled nad indie-filmovou scénou.
Motiv zbytečnosti a plácání se životem od nikud nikam je také fajn stejně jako dost poměrně vtipných scén.

16.01.2020 3 z 5

Kočky jsou vrženy Kočky jsou vrženy Jakub Horák

Trochu zápasím s tím, kam tu knihu vlastně zařadit: humoristický román / fantasy / politický thriller / trochu filozofie a trochu toho lifestylu jak od Třeštíkových. .. navíc aktualita, protože s dalšími volbami to přestane být zajímavé (pevně doufám). V místech kde se jedná o humor a satiru je román velmi dobrý, opravdu jsem se zasmál. V místech thrilleru jakž takž a fantasy prvky mne moc nebavily. Ale to je zřejmě subjektivní záležitost.

06.12.2019 4 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Je to kniha o p*cání. Celkem vtipně napsaná. Asi do půlky mne to bavilo, pak už mi ta monotematičnost trochu nudila. Od půlky se také kniha trochu mění jakoby ve vztahový seriál typu "Rodinná pouta" nebo nějakou telenovelu. Naštěstí je to opravdu vtipně a čtivě psané, takže jsem to dočetl.
Oceňuji téma šikany ze strany STB.

15.01.2019 3 z 5

Teorie všeho Teorie všeho John D. Barrow

Dávám neutrální hodnocení, protože u literatury tohoto typu nevím podle jakého klíče hodnotit. Téma je zajímavé, nicméně se jedná o subjektivní pohled na fyzikální teorie, které zdaleka nejsou dořešené a jasné. Jde tedy o dohady a četba způsobuje spíše chuť s autorem diskutovat.

12.01.2019 3 z 5

Hodina závrati Hodina závrati Nina Bonhardová

V knize jsme na smrtelné posteli Petra Voka z Rožmberka, jednoho z nejvýznamějších pánů Českých zemí, posledního svého rodu, s jeho smrtí rod vymře. Kniha je formálně tedy retrospektivní ohlédnutí za jeho životem, zásluhami, tužbami atd. a to formou jeho vzpomínek nebo rozhovorů.
Vzpomínky přicházejí víceméně kaleidoskopicky. Jako červená nit se knihou táhne motiv soupeření mezi PV a císařem Habsburkem Rudolfem II.
Historie mne zajímá, autorka byla historička, pro knihu sebrala spoustu materiálu v archívech, snažila se o neotřelý pohled. Z tohoto úhlu pohledu je dílo celkem fajn.
Část knihy spočívá v třídění listin rodového archivu PV, což se v knize promítne sice jako část nabitá fakty, bohužel zde kniha úplně ztrácí napětí a spád.
A další velké "bohužel": kniha je celkem poplatná ideologii doby svého vzniku, tedy autorka se snaží naroubovat na osobu vládce PV jakési idee rovnosti a bratrství mezi lidmi. Kniha je tímto dost prosáklá a je velmi těžké tuto rovinu nějak idfiltrovat. Současně jsem tak nějak vycítil, že se autorka snaží o určitou glorifikaci PV - českého pána a vše co je katolické a Habsburské je šmahem odsuzováno. Jinými slovy se mi zdá, že jde o příliš subjektivní názor (takové cvičení: jak by asi kniha vypadala, kdyby byla napsána řekněme v r. 1700)
Na druhou stranu jsem rád, že jsem jí četl, dozvěděl jsem se spoustu faktů, i pohled do duše PV mne bavil.

Těším se, že si zde přečtu názor na knihu ještě od někoho dalšího.

15.12.2018 3 z 5

Katalánec Katalánec Noah Gordon

Ano, je to hezky napsané, takové idylické. S poctivostí nejdál dojdeš, láska k práci a rodné hroudě, ..atd.
Jenže na mne to bylo takové až nějaké moc snadné. V zásadě taková pohádka o tom, jak šel Honza - Josep do světa a neztratil se a pak něco něco a žili štastně až do smrti.
Na druhou stranu se to opravdu hezky a snadno četlo a z knihy šla taková pohodíčka po srsti.. ideální k odpolední kávě na léto.

01.09.2018 3 z 5

Sál smrti Sál smrti Peter May

Zatím nejlepší z čínské série od PM. Nedávám pět hvězd, protože ostrovní trilogie je ještě lepší. Ale tato kniha by si skoro zasloužila, detektivka mrazivá, osobní linky zajímavé, thriller s překvapivým koncem, .. napětí. .. všechno jak má být, kdybych mohl dám 4 a půl hvězdy. Odpravdu dobrá detektivka.

24.08.2018 4 z 5

Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Peter May

Řekl bych, že toto bylo o fous lepší než první díl ze série. O trochu víc jsme se ponořili do Číny, hlavním hrdinům jsme opět o něco blíž. Dějová linka opravdu zajímavá a víceméně do poslední chvíle překvapivá.
Vztahová linka mi přišla plakátově laciná.

06.08.2018 4 z 5

Pán ohně Pán ohně Peter May

Opravdu dobre, vhled do Cinskeho kulturniho prostredi, ctiva detektivka. Trochu predvidatelny konec, ale jinak moc fajn.
Jdu na dalsi dil

23.07.2018 4 z 5

Ponorky číhají Ponorky číhají Paul Herbert Freyer

Literatura faktu okořeňená literárně zpracovanými příběhy vybraných akcí. Velmi čtivě zpracováno a současně detailně po věcné stránce. Velmi zajímavý přesah do vnitřní řevnivosti uvnitř wehrmachtu.
Kniha vyšla v roce 1971, v době bolševické normalizace, takže se zde projevuje cenzura a dobový slovník. Např všechny státy s výjimkou SSSR jsou popsány jako imperialistické a rozpínavé mocnosti kujíci pikle proti jediné a správné ideologii vševládného komunismu - včetně spojeneckých zemí Anglie a USA. No, musel z toho asi překladatel tehdy nějak vybruslit, aby kniha mohla vůbec vyjít...

26.05.2018 4 z 5

Námořní pevnost Námořní pevnost Michel Mohrt

Podle anotace jsem od knihy očekával úplně něco jiného.. takže reálně to je vzpomínání na dospívání v zásadě nesympatického hrdiny, který se přes svou pasivitu a neschopnost jakkoliv aktivně zasahovat do dění nechá provláčet vcelku dobrodružnou akcí i romatickým dobrodružstvím (obojí v zásadě nechápe a nijak neovlivňuje a nerozumí mu). Na druhou stranu má hrdina obdivuhodnou fantazii a je výřečný, takže kniha je psaná nesmírně poeticky. Čtenář si může užít barvitých a květnatých popisů a všemožných odboček s použitím nečekaných obratů a slov, která vůbec nezná. Stejně tak autor předvádí svůj intelektuální rozhled (snad je to ironie, ale v tomto připomíná Eca) citacemi mnoha autorů, knih a všemožných zapomenutých faktů.
Výborný překlad, snad jen s drobnými výhradami k námořní terminologii.

27.04.2018 3 z 5

Patnáctiletý kapitán (převyprávění) Patnáctiletý kapitán (převyprávění) Ondřej Neff

Četl jsem kdysi dávno originál, tak jsem si ho připoměl. Řekl bych, že tato verze má až příliš jednoduchý jazyk. Chápu, že je to záměr, je to kniha pro děti, ale měl jsem dojem, že čtu čítanku pro první stupeň.
Je to "cestovatelská" kniha, podává svědectví o světě před cca 150 lety. Z toho pohledu je opravdu zajímavá. Toto vydání je krásné - ilustrace i celkové zpracování knihy.
Zajímavý a doslov.

20.01.2018 4 z 5

Kalendář: Epický zápas lidstva o určení pravdivého a přesného roku Kalendář: Epický zápas lidstva o určení pravdivého a přesného roku David Ewing Duncan

Kniha je fascinujícím pohledem do historie. Na pozadí historických souvislostí můžeme sledovat vývoj nejen kalendáře, ale spíše celého vědění, myšlení, vědy, filosofie... A to napříč věky a civilizacemi - od starověkých po moderní dobu.
Mne osobně nejvíc zaujala ta část knihy, která se věnovala Evropě v době po rozpadu Římské říše do rozvinutého středověku.
Není třeba se bát nějakých velesložitých astronomických výpočtů, ty jsou sice v knize naznačené, ale těžiště knihy spočívá spíše v popsání okolních dějinných souvislostí.
A ano, je to kniha na velmi dlouhé a pomalé čtení.
Pozn.: kniha je zařazená mj. pod esoteriku a okultismus. To je zavádějící, kniha je seriozní a objektivní prací, esoterického ani okultního v ní není nic.

03.01.2018 5 z 5

Hořké zrání Adriana Molea Hořké zrání Adriana Molea Sue Townsend

Tak je fajn se s Adrianem zase potkat. Bydlet bych u nich tedy nechtěl.. místy dojemné, většinou ohromně vtipné.

02.11.2017 5 z 5

Co jsem zažil mezi piráty a bukanýry Co jsem zažil mezi piráty a bukanýry Alexandre Olivier Exquemelin

Kniha není pirátský nebo dobrodružný román, to je potřeba napsat hned v úvodu. Jedná se víceméně o faktické vyprávění typu: na místě xy přistálo xy lodí a ty měli na palubě xy pirátů. Kořist byla xy piastrů, xy zajatců a xy otroků. A tak mnohokrát dokola. Autor ovšem tyto (dnes už) víceméně nezajímavé pasáže prokládá podrobnými popisy a výklady. Všímá si pirátského života - organizace, zásobování, vztahů mezi piráty, jejich prostopášnosti, .. zvláštní zmínku si zaslouží neuvěřitelná pirátská krvežíznivost a krutost.
Autor také popisuje tamní přírodu - očima evropana, popisuje ostrovy a jejich geografii, mistní indiány (s až etnolgickým přístupem). Také si všímá hospodářské i politické situace na ostrovech ...
Nečte se to "úplně samo", nadruhou stranu se jedná o poměrně cenný zdroj informací z první ruky o době před 350 lety, o fenoménu pirátství, který je v dnešní době překryt vrstvou romanticko-dobrodružného nánosu, který byl ovšem pouhou ukrutnou a nelítostnou zlodějinou.

23.08.2017 3 z 5

Na vlnách Orinoka Na vlnách Orinoka Jules Verne

Málem jsem to několikrát odložil, nikoliv kvůli popisům krajiny atd, .. ale kvůli úplně limonádově předvídatelné zápletce. Úplná červená knihovna, jen zasazená do divočiny. Kniha je v současnosti zastaralá jak obsahem, tak i způsobem vyprávění.
Na druhou stranu bylo docela zajímavé, sledovat názory z doby napsání knihy: např. vztah k ženám nebo "podřadným" indiánským kmenům, které zachrání až pokrok a přinášený křesťanskými misionáři...

Četl jsem to především proto, že inspirací k této knize byl Alexander Humboldt a jeho objevitelské cesty latinskou amerikou na přelomu 18. a 19. století. On se opravdu plavil k pramenům Orinoka a J. Verne čerpal v tomto případě z jeho knih. Protože jsem nedávno doslova objevil naprosto úchvatnou postavu A. Humboldta, chtěl jsem mít obraz o něco komplexnější, ..jinak četba této knihy byla spíš zkouška mého čtenářského odhodlání.

09.07.2017 2 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Proti prvnímu dílu žádný výrazný zvrat ani posun. Škoda.
Nu nevadí, už jsem tušil, do čeho jdu, takže ano, crazy komedie. Nijak nepřekročila stín prvního dílu, ale opět jsem se smál na celé kolo.
Mimochodem, všimli jste si autorova životopisu na na zadní vnitřní straně přebalu? Včetně jmen učitelek ze ZŠ, velitele voj. katedry a učitele katechismu? Ech?

15.04.2017 3 z 5

Vzpomínky převážně nevážně aneb Co na mořích zažil český námořník Vzpomínky převážně nevážně aneb Co na mořích zažil český námořník Jiří Verner

Docela zábavná a čtivá knížka. Poměrně malá rozsahem, ale s docela slušnou obrazovou přilohou.
Rozhodně se nejedná o román, jak uvádí anotace.
Mám ze čtení pocit, jako bych šel s autorem na pivko a on vyprávěl jednu zábavnou historku za druhou. Protože je autor už poměrně pamětník, tak některé historky - zvl. z ruské kadetní školy v 70. letech - působí jako vprávění z jiného světa.

14.04.2017 4 z 5