elcapitano elcapitano komentáře u knih

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Zajímavá kniha, oproti předchozímu dílu poněkud koncentrovanější, s jednodušší dějovou linkou. Mé analytické a racionální "já" bylo naprosto spokojeno, kniha je překvapivá, ale naprosto promyšlená a logická, asi jako šachová partie. Mé emotivní "já" zůstalo ovšem poněkud neuspokojeno, kniha mne v zásadě nedojmula, nerozplakala a ni nerozesmála.
Nicméně jsem unešen velkolepostí autorovy představivosti a šíří jeho témat - kosmologie, astronomie, kvantová fyzika i kosmická sociologie. A všechno to do sebe krásně zapadá.
Byl to opravdu zážitek.

09.11.2021 4 z 5

Zvláštní problém Františka S. Zvláštní problém Františka S. Petr Šabach

Vlastně to ani nedokážu popsat. Svatý František na houbičkách? Moc hezky napsané, jemné a přitom hospodsky zemité. Takový surrearalismus jsem od této knižky nečekal, a jak jsem ŕad, že jsem to četl:)

20.10.2021 5 z 5

Alchymisté nebo šarlatáni: John Dee a Edward Kelley Alchymisté nebo šarlatáni: John Dee a Edward Kelley Petra Chourová

Zajímavá kniha. Na dva v Čechách nejznámější alchymisty se autorka dívá očima historika. Kniha mapuje jejich život z dostupných historických pramenů. Současně se snaží dívat se na jejich alchymistické dílo "střízlivýma" očima racionálním pohledem. Z historických pramenů se snaží i o přiblížení jejich osobností, majetkových poměrů apod.
Zajímá mne vývoj myšlení a historie vědy a poznání, jehož je alchymie nedílnou součástí, takže knihu jsem si užil.
Nečekejte nějaký rozbor alchymie nebo esoterické a okultní záhady, to v knize opravdu není, samotné alchymii se autorka spíše vyhýbá.

28.09.2021 5 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Na mne to bylo nějak překombinované. A tolik vychvalovaná severská atmosféra, ta tam taky nebyla, spíš jsem měl dojem, že je to plné docela samoúčelných nechutností, které asi mají zvýšit atraktivitu příběhu. Mne spíš odpuzovaly. A v zásadě dvě dějové linky - dva případy, které se nějakou náhodou protnou? ... a motiv činů hlavního vraždícího maniaka - tak to se prostě nedá akceptovat. Leda, že bych přijal tuto knihu, jako příklad nějakého nového žánru - krimy-fantasy? Ač je kniha prokombinovaná a promyšlená, tak mne to nenadchlo.

13.08.2021 3 z 5

Michaela - Události v klášteře svatého Anděla Michaela - Události v klášteře svatého Anděla Miloš Urban

Z jine Urbanovo knihy znam pojem “goticky roman”, tohle tak zpocatku vypadalo. Ke konci je to ujete a nasilnicke porno. Ale nejak to zafungovalo a zatalo drapek.. MU umi s jazykem a atmosferou.
Brrr
.. a v knize je jistě mnoho podobenství a symbolů, z nichž jsem dekodoval jen zlomek.

30.07.2021 3 z 5

Cesta kolem světa Cesta kolem světa Francesco Carletti

(SPOILER) Jedná se spíše než o literaturu o historický pramen. Zde podaný uvolněnou formou rozpravy, což je docela ku prospěchu čtivosti. Protože tento cestopis píše obchodník, je to dílo místy dost pragmatické (tady koupit kokosy a tamhle vyměnit za pepř nebo smaragdy.. stojí to tolik a tolik a vydělá se na tom tolik a tolik). Tento postoj, se zdá, přetrvává lety a současný obchodník by s FS jistě dobře porozuměl. Nabízí se srovnání např. s dílem Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic ze stejné doby, ale s úplně jiným vyzněním, motivy, náladou.
Nejvíce mne zaujaly popisy běžného života v - pro evropana - exotických lokalitách. Např. nadšení z vášnivosti a smyslnosti Indických žen.
Co jednoho zaskočí, je pohled na otrokářství - koupili jsme nějaké zboží a ono cestou pomřelo. To opravdu zamrazí.
Kniha nabízí i popisy, mimo jiné, poměrně dobrodružných zážitků, námořní bitvu, zajetí, atd.
Závěrečná část knihy, kdy se autor soudí o svůj majetek mne nebavila, pro někoho jiného by vhled do tehdejší soudní moci mohl být naopak velmi cenný.
Těžko hodnotit literární kvalitu díla, jako historický pramen a okno do minulosti je to výtečné.

24.07.2021 3 z 5

Když to tam není, tak to tam nehledej Když to tam není, tak to tam nehledej Ivana Chřibková

Tak jasně, nejsem cílová skupina pohodového počteníčka.. nějakou náhodou jsem si to stáhl jako audioknihu na audiotece, protože mám rád Wandu Hybnerovou, která to načetla. Jakože na poslech k mytí nádobí například. Ale bohužel, ..ne, opravdu jsem to nevydržel doposlouchat, jak je to historkaření plytké.

16.07.2021 1 z 5

Židovka z Toleda Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger

Naprosto úžasný román. Prolínají se zde filozosofická, historická, náboženská a romantická rovina. Líbí se mi, že je to dílo opravdu rozsáhlé, že čtenáře uvede do souvislostí a pak pomalu do děje.
Kniha mj. nastiňuje spoustu otázek, např. kdo že je to vlastně hybatelem velkých dějinných událostí? Po přečtení bych řekl, že nejsilnější je zhrzená žena, ne? Byl jsem dojatý, donucen k přemýšlení i se něco dozvěděl. Chtěl bych toho napsat o této knize mnohem víc, skutečně na mne mocně zapůsobila, ale nějak si vlastně ani netroufám.
Poslouchal jsem to jako audioknihu načtenou Alešem Procházkou, naprosto bravurní a podmanivá záležitost.

12.07.2021 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

(SPOILER) Tak napůl. Asi proto, že je to takové epické.. tedy smícháno příliš ingrediencí v jednom guláši. Kulturní revoluce - super, mimozemšťani a jejich civilizace - taky super, výklady jak funguje počítač či rozbalování subatomárních částic taky fajn, ale dohromady je to takový prazvláštní disproporční slepenec. Jestli budu v trilogii pokračovat, to opravdu nevím. Ale jsem rád, že jsem se tím prokousal i přes to, že je to tak divné. Možná proto, že to je čínské, nevím.

09.05.2021 3 z 5

Tichá smrt Tichá smrt Peter May

(SPOILER) Další kniha od PM. Poslední dobou jsem si navykl je poslouchat jako audioknihy třeba během cesty, při mytí nádobí apod. Nejsou to nijak náročné knihy, dobře se poslouchají. Tahle se mi docela líbila, ač je opět skoro jako přes kopírák: trochu výjimečný Skot přijede někam na zajímavé místo, PM nám to místo pěkně popíše a ukáže, včetně lokálního jídelního i vinného lístku a toho jaké má který muž vlasy,.. nějaká story, kterou Skot rozplete.. a voilá - dramatický spektakulární závěr v exotických kulisách, za větru apod..
Dělám si z toho už trochu legraci, ale ano, dobře se to poslouchá a já tak rád činím :)
V této knize - pozor - netypický moment: životní lovestory hluchoslepé Anny. Vidím, že i ostatní diskutující to považují za problematické místo, ano souhlasím. Je to kýč jak bič.
Začínám svou náklonnost k PM klasifikovat jako guilty pleasure:)

18.04.2021

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Jsem zde proti všeobecně nadšeným komentářům v menšině, ale upřímně mi to zas jako taková pecka nepřišlo. A asi vím proč: ta kniha je vlastně strašně logická, přehledná a předvídatelná, takový (myšlenkový) model, .. v zásadě mi tam chybí nějaké hlubší emoce, váhání, vnitřní rozervanost atd.. Hm, já vím, to bych ale měl nejspíš hledat v nějakém jiném žánru než ve scifi .. a ano, uznávám, na scifi fakt nejsem expert :)

05.04.2021 3 z 5

Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Moje druhá kniha od MH. Sice mu rozumím a chápu, ale neoslovilo mne to, .. vlastně takovéhle knihy ani nechci číst. Jakoby jeden neměl občas svých starostí nad hlavu..
Je to působivá a smutná kniha, bohužel z ní cítím kalkul a exibici. Dočetl jsem jí jen se sebezapřením.

23.03.2021 2 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

(SPOILER) Toto je moje 15. kniha od PM. To už jsem na něj tedy asi docela odborník:)
Tedy zde mé "odborné" hodnocení k diskuzi:
Zajímavý děj, ztráta paměti, genetika, falešná identita, atmosféra ostrovů, lodě, moře, .. báječný. Děj na PM vlastně dost netypický, ta zápletka se ztrátou paměti je výborná, snesl bych i trochu větší filozofování o identitě člověka bez paměti.
Na druhou stranu si dovolím vypíchnout některé motivy a situace, které se v knihách PM opakují (tím neříkám, že je na tom nutně něco špatného): např. vztah otec - dospívající / dospělá dcera,.. dramatické finále v bouři a noci na odlehlém místě, ..hlavní hrdina má vždy nějaký ad-hoc sex s nějakou báječnou ženskou, která je z něj úplně udělaná, .. až po některé vyloženě komické detaily, jako je například posedlost mužskými vlasy (dost často je některý z hrdinů charakterizován tím, jaké má vlasy..ehm, stačí kouknout na fotku Petera Maye :)), kvalitním vínem, ano i zde zaznělo, .. nu a vášnivý popis vyhledávání na internetu, ten je vyloženě srandovní.
Suma sumárum, báječně jsem se pobavil, knížku si užil i možná trochu jinak, než autor zamýšlel.
.. pro úplnost: slyšeno jako audiokniha moc pěkně načtená Jiřím Dvořákem

20.03.2021 4 z 5

La Loba La Loba Alan Russell

(SPOILER) Slyšeno jako audiokniha - Martin Preiss, moc hezky načteno.
Kniha - no, já nevím, něco mezi Jackem Londonem, E.T. Setonem a popisem únikové hry. Ano, ty popisy divočiny a návody k přežití vlastně fajn, Aljaška v příběhu taky celkem hezky hraje. Ale co ten závěr?.. je takový šroubovaný, .. Nina se změní přímo ukázkově, uf, to bych nečekal... za mne tak napůl.

08.03.2021 3 z 5

Zpětný ráz Zpětný ráz Peter May

Mám úplně stejné pocity, jako diskutujicí kajicek prede mnou, .. už je pře-enzováno. Struktura příběhu je víceméně totožná s minulými díly, občas nějaká ta nelogičnost a pozoruhodná náhoda ve vyšetřování, .. a ten samožerský snobismus! .. ee, asi stačí.
.. jo, a těch vysunutých brad bylo v textu také přespříliš, to jsem si vždycky vzpomněl na závěr Saturnina..
A ano, David Matásek to čte opravdu dobře (tedy až na ta francouzská jména, ale co už, že, hezky se poslouchá..)

22.02.2021 2 z 5

Někdo mě má rád Někdo mě má rád Dominik Landsman

Pobavilo a to celkem dost. Navíc, vzhledem k tomu, že bydlím na Hradčanech, jsem měl dojem, že čtu takové milé sousedské povídání ..:)
Dávám 4*, což je docela dost, jednu hvězdu dolů za to, že to není kniha o Brigitte Bardot, ale o Ovčáčkovi, kterého nesnáším.

17.02.2021 4 z 5

Entomologův odkaz Entomologův odkaz Peter May

Narozdíl od většiny komentujících, mně se tento díl líbil víc než ty předchozí. Líbila se mi atmosféra podzimního bretaňského ostrova i ta vazba na minulost. Ano, souhlasím, je to trochu užvaněné, na druhou stranu: já to poslouchal jako audioknihu, takže to, že to není úplně "natlakované" dějem, se mi vlastně líbí, .. dá se u toho třeba dobře vařit nebo jít na výlet:) Za mne se jedná o fajn detektivku. .. jo jasně, samolibost statného Skota Enza (autorovo alter- ego?) je trochu moc, ale alespoň se tomu člověk s klidem může smát.

15.02.2021 4 z 5

Kritik Kritik Peter May

Druhá z knih řady Akta Enzo se mi zdála lepší než první. Také už jsem si na Enza zvykl. Fajn detektivka, takového oddechovějšího typu. Opět slyšeno jako audiokniha, výborně načtená Davidem Matáskem.

08.02.2021 4 z 5

Cesta do země Svaté a do Egypta. Díl I. Cesta do země Svaté a do Egypta. Díl I. Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Četl jsem to dlouho, přeci jen tím starším jazykem to bylo trochu náročnější. Dílo zachycuje obraz světa před 400 lety. A nejen jeho materiální stránky, ale i duševní. Kromě toho, že nám přináší popisy celkem slušného dobrodružství během cesty, hlavně toho námořního (..když to srovnám s dnešním cestováním, ..auto, letadlo, mobil, kreditka, tradá..), tak dává nahlédnout do mysli autora Kryštofa Haranta. A zde bych se chtěl na moment zastavit. To dílo je absolutně obsáhlé, vůbec nechápu, jak to někdo mohl dát dohromady bez foťáku, v době před googlem a wikipedií ? Ke každému "šutráku v poušti" má KH nějakou historku, mýtus, či historii, poví nám do detailu, kolik kroků je to k bráně a ke studni, kde byl tou dobou Ježíš a co kdo o tom napsal, jakože fakt?.. Tolik odkazů na další literaturu, ať již dobovou či (již tehdy) historickou, ...ukazuje to mj. jaký musel být KH vzdělanec, kam se na něj dneska hrabem...
Dále z knihy můžeme vyčíst čistotu a samozřejmost jeho víry, která v (nejen) jeho životě tehdy měla úplně jiné místo, než má dnes. Koneckonců, jsme dobově pár let před vypuknutím 30ti leté války, která kromě dynasticko mocenských důvodů byla náboženská.
V neposlední řadě jeho popis Arabského živlu.. dnes by již nevyšel coby politicky nekorektní.

Jako kniha ke čtení je to příšerné - kvůli jazyku, zbytečným detailům, v podstatě to až na pár míst není vůbec čtivé. Jako historický artefakt či pramen je to nádherné a úžasné.

30.01.2021 4 z 5

Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Detektivka s trochu neuvěřitelnou zápletkou. Petera Maye už mám docela načteného a bohužel zatím nic netrumflo triumfální Ostrovní trilogii. Chápu, že Akta Enzo mají být spíše lehčí a oddechovější detektivky. A v zásadě proč ne. Jenže jsem zhltl dvě hned po sobě a začal jsem tak trochu Enza mít plné zuby. Vrátím se k němu po čase. A vlastně se už těším. Slyšel jsem to načtené jako audioknihu Davidem Matáskem a musím říct, že to je moc dobře udělané.

29.01.2021 4 z 5