EmanuelBremi EmanuelBremi komentáře u knih

Hegemonův stín Hegemonův stín Orson Scott Card

Strhující. Více by ani nebylo nutno psát. Tenhle styl mi naprosto sedí a Card se aktuálně řadí mezi mé favority. Je to naprosto něco jiného než Enderova hra, ale tím autor dokazuje svou kvalitu. Politická a válečná témata jsou podána naprosto skvěle a hravě dokazují, že přechod z sci-fi pro fanouška není problém. Jediné, co knize vytknout je Achilles. Ano známe ho z minulosti a autor se ho snaží shazovat, ale prostě Achilles nemá uvěřitelné pozadí, aby byl tak nechutně úspěšný ve světě, kde je téměř každá známá postava geniální a lépe vycvičená a vzdělaná než on. Doporučuji všemi deseti a jsem si jistý, že se ke knize ještě vrátím.

18.02.2018 5 z 5

Válka o dárky Válka o dárky Orson Scott Card

Dink byl v příběhu dobrý, ale Endera už Card trochu moc přeceňuje. Tohle by klidně mohla vyřešit jiná postava, aby ukázal, že opravdu i další děti jsou geniální a ne jen kulisy.

Jinak Válku o dárky musím opět hodnotit velmi kladně. Na malém prostoru Card sehrál velké divadlo, které člověka donutí přemýšlet. Skvělá jednohubka na prázdný večer.

09.02.2018 4 z 5

Enderův stín Enderův stín Orson Scott Card

Výborné čtení. Kniha možná člověka tolik nezasáhne po emoční stránce, ale perfektně doplní spoustu slepých míst v Enderově hře a umožní si na některé postavy přehodnotit názor. Neporovnával bych ji s Enderovou hrou, protože obě knihy mají jiný styl a cíl. Fazolek sám mě zaujal natolik, abych odložil čtení Mluvčího za mrtvé a nejprve dokončil celou Stínovou sérii. Rozhodně knihu doporučuji.

08.02.2018 5 z 5

Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Příběh jako takový je výborný, ale byl podle mě dostatečně uveden v Silmarillionu. Investice do samostatné knihy se příliš nevyplatí. Pokud tedy někdo nečetl Silmarillion a stejně má chuť si tuto knihu přečíst, tak jen do toho, ale obeznámeným nedoporučuji.

26.10.2017 3 z 5

Obklíčeni temnotou Obklíčeni temnotou Robert Anthony Salvatore

Další dílek příběhu. Kvalita se drží, popravdě moc nevím, proč má série Drowův odkaz i další díl, protože tohle bylo za mě pěkné finále. Osobně mě tato kniha tolik nezaujala. Politika Drowův zde nebyla tak zajímavá. Bitva samotná také ne, protože byla příliš generická (osobně mám radši menší střetnutí popsaná do detailu), ale Pwent a Bojechtivci se mi začínají líbit. Vracení se postav mi už trochu leze krkem. Snad alespoň část postav zůstane mrtvá.
Příběh jako od domácího DnD stolu pořád baví, jen už není tak vzrušující jako na začátku. Uvidím, co přinese další kniha. Zatím solidních 3,5/5.

27.11.2024 4 z 5

Bezhvězdná noc Bezhvězdná noc Robert Anthony Salvatore

Bezhvězdná noc je další klasický díl Legend o Drizztovi. Navazuje krásně na předchozí knihy, posunuje příběh o svůj malý kousek a ukazuje minimálně dvě postavy v trochu jiném světle (nebudu dávat spoiler). Přesto mě tato kniha bavila méně než předchozí. Celý důvod Drizztovi cesty je nelogický, a ano, sám autor to vysvětluje, ale postava s Drizztovými zkušenostmi by měla být schopna lépe plánovat.
Konec je opět epický, možná až příliš. Pokud pro hlavní postavy není téměř nic nemožné, mám problém se o ně bát a celý svět ztrácí na uvěřitelnosti. Pořád je to dobrá, zábavná kniha. Jen v realtivně vysoce nasazené laťce tento díl slabě pokulhává. 3/5

29.10.2024 3 z 5

Odkaz Odkaz Robert Anthony Salvatore

Překvapivá kniha. Návrat mnoha postat z dřívějích dílů, některé postavy se vrátili na můj vkus příbliš brzy, a tak je kniha trochu přeplněná. Příběh se rychle rozvinul a nepustil mě až do konce. Opět příjemné čtení, které si drží svůj styl a kvalitu. Mohu jen doporučit. Těším se na další díly.

09.10.2024 4 z 5

Lovec mafiánů - Příběh jednoho policajta Lovec mafiánů - Příběh jednoho policajta Karel Tichý

Výborná kniha mimo můj běžný zájem. Vyprávění je strohé, ale zaujme. V některých pasažích jsem jen nevěřícně vrtěl hlavou. Vřele doporučuji četbu či poslech všem, koho zajímají nedávné kriminální příběhy. Ideální v kombinaci s filmy Gangster Ka a Kmotr.

27.09.2024 4 z 5

Stříbrné prameny Stříbrné prameny Robert Anthony Salvatore

Příjemná oddychová četba. Nese se v duchu předchozího dílu a pěkně na něj navazuje. Některé scény (konec knihy) mi možná přijdou až moc epické, ale je to rámci žánru. Těším se na další díl.

02.09.2024

Batman / Fortnite: Bod nula (souborné vydání) Batman / Fortnite: Bod nula (souborné vydání) Christos N. Gage

Vůbec jsem nepochopil oč v celém ději jde. Konec je otevřený a celkově je to spíše takový pelmel nápadů bez hlavy a paty. Tohle mě nechytilo.

15.01.2022 1 z 5

Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Některé knihy zrají jako víno, jiné nikoliv. Tato mám pocit nezraje příliš dobře. Je to příjemný oddych na jedno dvě odpoledne, ale nebral bych to jako "seriózní" knihu, do které se chci ponořit.

28.06.2021 3 z 5

Šedí bastardi Šedí bastardi Jonathan French

Nepříliš složité přesto nápadité a překvapující. Postavy jsou napsané dobře, příběh má slušný spád a popisy jsou výstižné, ale ne zdlouhavé. Při čtení mě bavila každá stránka. Takhle mě naposledy překvapil Tetovaný. 5/5

Dodatek: Je hřích, že jsou venku dvě další pokračování, ale překlad do češtiny je v nedohlednu.

25.03.2021 5 z 5

Čestná stráž Čestná stráž Dan Abnett

Knížka dobrá, ale vyzněla nějak do ztracena. Na konci chybí alespoň jedna kapitola jako doslov. Na začátku další knihy jsem pak byl poměrně zmatený. Jinak je to knížka dobrá jako všechny ostatní.

25.01.2020 4 z 5

Závan klíčovou dírkou Závan klíčovou dírkou Stephen King

Opět klidnější příběh. Když tam není tolik megalomanských prvků, tak mě celkem baví.

04.10.2018 4 z 5

Zabíječ draků Zabíječ draků William King

Musím ubrat jednu hvězdu. Kniha byla stále vynikající, ale vztah Ulrika a Felix mě prostě iritoval, protože působil jen jako vata mezi dějem, kterou by šlo z knihy bez újmy vyškrtnout. Pokud jejich vztah bude mít nějaký opravdu hlubší dopad na celou série, pak dodatečně změním hodnocení.

02.07.2018 4 z 5

Alfa Alfa Larry Correia

Humor dle mého funguje dobře, ale od minulosti samotného Harbingera jsem čekal něco více. Příběh je i na úroveň Lovců monster až příliš čitelný. Jinak je to však příjemná kniha, která fanouška série nijak neurazí.

02.05.2018 3 z 5

Stínové loutky Stínové loutky Orson Scott Card

Opět skvělá kniha. Líbí se mi, že se autor drží prostředí, ale vidíme vývoj situace v zemích, které nám již představil. Kniha možná není takové překvapení jako předchozí díl, ale to jí neubírá kvalitu. Card prostě pokračuje v příběhu, jako bych četl jen jednu dlouho knihu. Opět mi vadil Achilles, který vypadá často až příliš schopný. Příjemným překvapením se stává charakter Petra Wiggina a neustále se měnící názor na Graffa. Card opět odvedl skvělou práci.

18.02.2018 5 z 5

Levá ruka boží Levá ruka boží Paul Hoffman

Jedná se spíše o odpočinkovou četbu, která neurazí. Knihu jsem četl již potřetí v průběhu asi deseti let. Zatímco jako puberťáka mě oslovil konec, tak dnes jako mladý dospělý jsem si zamiloval postavu IdrisPukke, protože skrze něj autor předkládá čtenáři moudra, která by se měla tesat do kamene. Není to ani zdaleka nejkvalitnější ani nejrozsáhlejší dílo tohoto žánru, ale dostalo se mi hluboko do srdce a má tam své neměnné místo. Rozhodně bych doporučil, alespoň jako knihu k víkendovému relaxu.

26.10.2017 5 z 5