EmanuelBremi EmanuelBremi komentáře u knih

V Krvavém pásu V Krvavém pásu Jakub Mařík

Tak tenhle díl mě bavil. Drobný skok v čase, nové prostředí, postavy, situace. Příběh se hezky zamotává a stává se komplexnějším. Za mě naprostá paráda. Salamis a klíčové postavy mi konečně přirůstají k srdci a jsem opravdu zvědavý, jak to vše dopadne. 5/5 a jdu hned na další díl.

02.11.2024 5 z 5

Bezhvězdná noc Bezhvězdná noc Robert Anthony Salvatore

Bezhvězdná noc je další klasický díl Legend o Drizztovi. Navazuje krásně na předchozí knihy, posunuje příběh o svůj malý kousek a ukazuje minimálně dvě postavy v trochu jiném světle (nebudu dávat spoiler). Přesto mě tato kniha bavila méně než předchozí. Celý důvod Drizztovi cesty je nelogický, a ano, sám autor to vysvětluje, ale postava s Drizztovými zkušenostmi by měla být schopna lépe plánovat.
Konec je opět epický, možná až příliš. Pokud pro hlavní postavy není téměř nic nemožné, mám problém se o ně bát a celý svět ztrácí na uvěřitelnosti. Pořád je to dobrá, zábavná kniha. Jen v realtivně vysoce nasazené laťce tento díl slabě pokulhává. 3/5

29.10.2024 3 z 5

V ledovém sevření V ledovém sevření Jakub Mařík

Krásně navazující pokračování. Odkrývají se další záhady vesmíru a Salamis je opět ve středu dění. Kvalita prvního dílu se zde drží. Nové i stávající postavy jsou dobře napsané a prostředí zajímavé. Příběh je svižný a bez opět nikde nebije do očí nějaká velká díra. Líbí se mi, že vše nejde podle plánu a Salamis nehraje vždy prim, ale pak zase musí nastoupit příslovečné štěstí a plot amor naší lodi. Snad se série nedostane do cyklu nečekaných nepříjemností a šťastných záchran. Zatím krásné 4/5.

22.10.2024 4 z 5

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Pro mě velké překvapení. Prvních pár stran jsem se bál českého pokusu o Star Trek, ale kniha se rychle mění v zajímavé drama. Vyšetřování má dobré tempo, postavy jsou uvěřitelné a příběh mi přišel bez větších logikých děr. Za mě velice příjemné čtení, které bych doporučil téměř každému. Uvidíme, zda si i další díly udrží kvalitu.

16.10.2024 4 z 5

Odkaz Odkaz Robert Anthony Salvatore

Překvapivá kniha. Návrat mnoha postat z dřívějích dílů, některé postavy se vrátili na můj vkus příbliš brzy, a tak je kniha trochu přeplněná. Příběh se rychle rozvinul a nepustil mě až do konce. Opět příjemné čtení, které si drží svůj styl a kvalitu. Mohu jen doporučit. Těším se na další díly.

09.10.2024 4 z 5

Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Tuto knihu jsem nebyl schopen nebo spíše nebyl ochoten dočíst. První Metro je skvělé, originální a mrazivé. Druhý díl kvalitativně upadá, jako by autor nechal část knihy psát nějakého fanouška. Třetí kniha Metro 2035 už působí jako nepovedená fanfikce. Neměl jsem vysoká očekávání a přesto jsem byl zklamán. Za mě tato kniha nestojí za můj čas.

28.09.2024 ztráta času

Lovec mafiánů - Příběh jednoho policajta Lovec mafiánů - Příběh jednoho policajta Karel Tichý

Výborná kniha mimo můj běžný zájem. Vyprávění je strohé, ale zaujme. V některých pasažích jsem jen nevěřícně vrtěl hlavou. Vřele doporučuji četbu či poslech všem, koho zajímají nedávné kriminální příběhy. Ideální v kombinaci s filmy Gangster Ka a Kmotr.

27.09.2024 4 z 5

Rubínový klenot Rubínový klenot Robert Anthony Salvatore

Konec trilogie, který není koncem, ale nechává si v mnohém otevřené dvěře pro další příběhy. Komu se líbily předchozí díly, bude se líbit i tento. Čistokrevná fantasy, která si na nic nehraje. Hrdinové jsou stále mocní a epičtí a zloduši zákeřní. Příjemné čtení. Pocit, jako při hraní DnD je při čtení silný a to beru jako příjemný bonus k jinak standardní fantasy.

20.09.2024 4 z 5

Krvavý oheň Krvavý oheň Juraj Červenák

Kniha se nese v duchu celé trilogie. Během celé trilogie bylo příjemné se podívat i na slovanskou mytologii, ale konec a celé vyústění příběhu mi přijde příliš rychlé a trochu nedotažené. Doufal jsem v trochu něco jiného, což však není chyba autora a stejný pocit nemusí mít každý čtenář.

10.09.2024 3 z 5

Stříbrné prameny Stříbrné prameny Robert Anthony Salvatore

Příjemná oddychová četba. Nese se v duchu předchozího dílu a pěkně na něj navazuje. Některé scény (konec knihy) mi možná přijdou až moc epické, ale je to rámci žánru. Těším se na další díl.

02.09.2024

Magický krystal Magický krystal Robert Anthony Salvatore

Po sérii Temný elf příjemná oddychová fantasy s více pohledy. Příběh příjemně utíká, postavy si člověk snadno oblíbí a nemusí rozumět světu, aby si čtení užil. Těším se na další díly.

28.08.2024 4 z 5

Útočiště Útočiště Robert Anthony Salvatore

Sérii Temný elf jsem četl jako první z mnoha příběhů o Drizzitovi. Vše dává smysl a je dostatečně dobře popsáno i bez znalostí světa Forgotten Realms nebo DnD. Není to úplně klasický fantasy příběh a obsahuje trochu více "filosofování" o dobru a smyslu života, ale skvěle to doplňuje hlavní postavu i příběh. Všechny tři knihy si drží úroveň a dokáží zaujmout novým prostředím i vedlejšími postavami.
Nutné je také ocenit skvělé komentáře autora na konci knihy, které krásně doplňují pochopení příběhu.

20.08.2024 5 z 5

Fantom Fantom Martin Fajkus

Máme své vlastní lovce. To je pocta. Knihu jsem si užil. Kvalita je kolísavá, ale jde spíše o očekávání. Tohle není USA. V Česku se to holt válí jinak a je to poznat i na příbězích. Přesto je to kvalitní odpočinková četba, která pobaví.
Kniha vyšla skvěle v době, kdy v ČR vyšel překlad pro hru Příšera týdne, která přímo vybízí, aby si člověk zahrál na lovce monster.

08.09.2023

Ochránce Ochránce Larry Correia

Přečteno za jeden den a vlastně to bylo nezajímavě zajímavé. Knížka je dobrá, pěkně svižná a téma té sítě monster je skvělé. Ale. Mám pocit, že to všechno bylo takové povrchové, šup sem, šup tam. Akce střídá akci, o následcích se mluví, ale moc se reálně neřeší. Chápu, že Julie byla ve stresu, ale profesionálku si představuji trochu jinak. Dalo se z toho vytřískat daleko více. + Za drobné mrknutí na strýčka Chada a jeho meč.

10.05.2023

Spasitel Spasitel Andy Weir

Výborná kniha. Většinu času jsem měl pocit, že je to takový vesmírný Robinson Crusoe.
Nedokážu posoudit reálnou vědu v knize uvedenou, ale všechno mi znělo uvěřitelně. Prostředí, atmosféra i příběh fungují výborně.

30.10.2022 5 z 5

Šógun Šógun James Clavell

Jedinečná kniha. Těžká a dlouhá, ale hluboká, poučná a poutavá. Doporučil bych ji všem příznivcům Japonska a místní kultury. Není to akční čtení, ale myšlenky a dialogy dokáží plně zaujmout. Filosofie není do čtenáře cpána na sílu a střet křesťanských a samurajských hodnot není nijak přikrášlen ani z jedné strany.

11.08.2022 5 z 5

Moderní didaktika Moderní didaktika Robert Čapek

Kniha se skvělým potenciálem. Běžnou hodinu to asi nespasí, ale projektové dny, vypisování různých šablon, bakalářské a diplomové práce to obohatí značně.
Prolistovat by to měl každý pedagog.

17.03.2022 4 z 5

Batman / Fortnite: Bod nula (souborné vydání) Batman / Fortnite: Bod nula (souborné vydání) Christos N. Gage

Vůbec jsem nepochopil oč v celém ději jde. Konec je otevřený a celkově je to spíše takový pelmel nápadů bez hlavy a paty. Tohle mě nechytilo.

15.01.2022 1 z 5

Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Je hrozně těžké knihu hodnotit. Kvalitou je to skvělá kniha, ale to doceníte až tak během druhého či dalšího čtení. Jako úvod do nové série je to peklo. Já Zahrady přečetl již potřetí a pořád tam nacházím nové věci. Osobně doporučuji přečíst 4 první knihy a poté se vrátit znovu na start. Dostanete totiž naprosto nový zážitek.

Číst Zahrady poprvé:
Čtení Zahrad je náročné, zmatené, místy nudné a celkově mozku nepříjemné. Jako první kniha série je na první čtení příšerná, nevhodně napsaná a odstrašující. Tady bych dal maximálně 2 hvězdy.
NEVZDÁVEJTE SE a čtete další knihy!

Na druhé a další čtení je lepší a lepší. Stále ji považuji za nevhodně napsanou, ale nelze ji upřít genialita. Pozorný a Malazu znalý čtenář v ní objeví moře informací, které poprvé nebyl schopen zařadit. Tady bych již dal 4 možná i 5 hvězd. Kniha vyvolává silné emoce a řadu teorií, které prostě budete chtít s někým sdílet.

Navíc Zahrady jsou jen prvním krokem k dalším knihám, které jsou dle mého ještě řádově lepší než kniha první. Vydržte tedy to první těžší čtení, dělejte si poznámky, hledejte na internetu, ale hlavně to nevzdejte! Odměnou vám bude jedna z nejlepších knižních sériích všech dob.

13.12.2021 3 z 5

Lovci Lovci František Kotleta (p)

Proč ne.
Není to veledílo, ale je to zábavné, má to spád a přetéká to snahou o drsňáctví. Pokud máte rádi Kotletu tak potěší. Pokud chcete někomu doporučit první knihu od něj, ale nechcete, aby vás označili za zvrhlíka, tak tahle kniha je vhodná. Sex tu je, ale řekl bych, že v přiměřené míře a kvalita odpovídá typickému Kotletovi.

Já knihu v audio podobě prolétl za 4 dny a zklamaný nejsem. 4/5 v rámci žánru.

06.08.2021 4 z 5