EvaEma EvaEma komentáře u knih

Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Ženské uvažování... často mě u čtení napadal odkaz na Čtyři dohody :-) Líbí se mi, jak je kniha napsaná, jak jde o zdánlivě obyčejné věci a přitom mám po dočtení pocit určitého neklidu, pořád nad tím musím přemýšlet. Dobrá kniha!

04.06.2017 4 z 5

Tiché šlapací království Tiché šlapací království Zdeněk Svěrák

Četli jsme s dětmi 6 a 9 let a bylo to pro nás těžší čtení. Hodně věcí jsem vysvětlovala (tím teď nemyslím paralelu ke komunismu, to by vůbec nepochopili). Kniha spíše bavila staršího syna. Já si ji chci přečíst ještě jednou v klidu, bez dětí. Tuším, že se mi bude líbit ještě o kousek víc.

22.04.2017 4 z 5

Vinohradské dětičky Vinohradské dětičky Jarmila Hašková

Milé čtení. Svědectví o době, ve které autorka vyrůstala. Škoda, že kniha vyšla v tak malém nákladu a není příliš známá.

17.04.2017 5 z 5

Slepá skvrna Slepá skvrna Torkil Damhaug

Příběh byl hezky propracovaný, do hloubky a do poslední chvilky napínavý. Všechno mělo souvislost, návaznost, logiku. Po Keplerovi jsem si tímto spravila "severskou" náladu :-)

15.03.2017 5 z 5

Pohádky do postýlky Pohádky do postýlky Marek Šolmes Srazil

Pohádky se nám líbily, byly doplněny krásnými, trefnými, jednoduchými ilustracemi.

27.02.2017 4 z 5

Stěna Stěna Pierre Moustiers

Opravdu skvěle napsáno. Vše jsem s nimi prožívala! A autorovi na tak silný příběh stačilo pouhých 100 stran. To umí málokdo... :-)

18.01.2017 5 z 5

Synové Marie Terezie Synové Marie Terezie Friedrich Weissensteiner

Dozvěděla jsem se historické souvislosti, skvěle jsou popsány reformy a život v době Marie Terezie. Jen bych v knize uvítala nějaký strom rodiny (i když by musel být minimálně na formátu A3 a malým písmem, aby se tam všichni vešli :-)).

17.11.2016 5 z 5

Císařovy děti nemají šaty Císařovy děti nemají šaty Claire Messud

Taková normální kniha, ničím zvláštní či ohromující, ale příběh pěkně plynul. Zajímavé bylo sledovat, jak se vyvíjí jednotlivé postavy, a to včetně těch, které nebyly v popředí.

21.11.2015 3 z 5

Kouzelná zvířátka na dobrou noc Kouzelná zvířátka na dobrou noc Andrew Weale

Pohádky se nám líbily, úvod byl zbytečný. Použili jsme jako čtení na dobrou noc, to nám postačilo a byli jsme spokojení. Na další "vyšší" cíle této knihy moc nejsem, takže to nehodnotím.

23.07.2015 4 z 5

Pátý list čtyřlístku Pátý list čtyřlístku Jana Knitlová

Pěkná kniha, ale vzala jsem si ji do nemocnice a asi to byla chyba. Bývala bych se potřebovala víc soustředit. Občas jsem se musela vracet, abych se vyznala v postavách. Mně tedy dělaly problém ty mužské. Vojta, Víťa... moc podobná jména, někde jmenovaná příjmením, jinde křestním jménem. Jinak se mi příběh líbil.

13.09.2014 3 z 5

Ať to zůstane v rodině! Ať to zůstane v rodině! Daniela Kapitáňová

Oddechová detektivka, trochu připomínající styl A.Christie.

04.07.2014 4 z 5

Nezvedené děti Nezvedené děti Philippe Hériat

Krásný román, čte se jedním dechem. Jen mě překvapilo, že je autorem muž, spíš je to takové dívčí/ženské čtení :-)

25.05.2014 5 z 5

Projekt 1WTC Projekt 1WTC Friedrich von Borries

Na můj vkus trochu rozkouskované a povrchní. Myšlenka dobrá, určitě by se z toho dal napsat 300 stránkový román, od kterého by se nedalo odtrhnout... ale to by byla jiná kniha. Na druhou stranu toto není zcela zbytečná kniha, člověk si uvědomí v jaké době žije a co všechno se může dít...

13.04.2014 2 z 5

Vražda z titulní strany Vražda z titulní strany Robert B. Parker

Tahle kniha je ideální pro čtenáře, co milují přímou řeč a žádnou moc omáčku kolem, co rádi zhltnou knihu za jedno odpoledne a nepotřebují u knihy moc přemýšlet. Na relax je prima, ale já čekala víc.

26.03.2014 1 z 5

Vosí továrna Vosí továrna Iain Banks

Chvilku jsem si na knížku musela zvykat, občas mě přepadla chuť ji nedočíst, místy mě rozčilovala krutostmi, které jsou popisovány. Jsem ale moc ráda, že jsem vydržela do konce, finále je strhující, překvapující, šokující... :-) Občas jsem se i nahlas zasmála, ale celkově nemůžu říct, že by mě kniha nějak pozitivně dobila, vlastně jsem z ní rozpačitá a vracet se k ní určitě nebudu.

15.02.2014 3 z 5

Jezdci Jezdci Joseph Kessel

Výborná kniha! Jde do hloubky, je v ní spousta moudra, ale napsáno tak nějak nenásilně. Putování otce a syna, jejich míjení, jak na cestě, tak i v názorech a životní filosofii a přesto měli leccos společného. Neskutečná vůle, ale i pýcha, všechno se v knize najde :-) Viděla jsem i film, ale s knihou se nedá srovnat, film byl podle mého názoru plytký. Ale zas tam byly krásné záběry afgánské krajiny...

12.12.2013 5 z 5

Svědkyně Svědkyně Jonathan Kellerman

Výborná kniha na dlouhou cestu vlakem, ale neřadím ji mezi významná literární díla, která by měla být v každém čtenářském deníku.

15.10.2013 3 z 5

Gaudeamus Gaudeamus Pavel Jansa

Taková kniha o realitě, bojím se, že když si ji přečtu za 20 let, budu u ní stejně souhlasit s hlavním hrdinou a tak trochu si s ním zanadávám na české poměry :-) Naštěstí jsou tam i jiné osoby, které tu negativitu trochu odlehčují a celý příběh je v příjemném napětí, byla jsem zvědavá, jak to všechno dopadne... :-)

12.10.2013 3 z 5

Vraždy bez rukavic Vraždy bez rukavic Jan Trefulka

První povídka (Na krásné vyhlídce) a Smrt knihovny mě bavily hodně, zbylé povídky jsem bohužel nezvládla, nesoustředila jsem se na ně. Třeba se k nim někdy ještě vrátím. Podle první povídky byla natočena stejnojmenná televizní inscenace s Janou Brejchovou v hlavní roli, to jen pro zajímavost :-)

29.09.2013 3 z 5

Augsburská romance Augsburská romance František Molík

Příběh z války, trochu srovnatelné s příběhy typu "Petr a Lucie" apod., ale s českými a německými reáliemi. Mimochodem ukazuje německé občany, kteří si i za války zachovali rozum a riskovali vlastní životy kvůli "nepříteli". Takových knížek tolik není. Vřele doporučuji k přečtení :-)

08.09.2013 4 z 5