Evaho73 Online Evaho73 komentáře u knih

Kam včely chodí spát Kam včely chodí spát Fiona Valpy

Pútavé a vzrušujúce čítanie, kde sa krásne prelína minulosť so súčasnosťou, história s fikciou. Ide tu o veľmi chúlostivý príbeh aj napriek preberaným témam.

12.12.2023 5 z 5

Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Na môj vkus bola táto kniha až príliš desivá s množstvom brutálnych scén, z ktorých sa mi dvíhal žalúdok. Navyše aj ten môj celkový dojem zaklincoval fantasmagorický koniec... Z toho dôvodu som z čítania nemala taký pôžitok, aký mávam pri iných žánroch. Je to skôr môj osobný problém, lebo nie som stavaná na tento druh literatúry.

10.11.2023 3 z 5

Rozmarýnová zátoka Rozmarýnová zátoka Jenny Hale

Ilustrácia na obálke navodzuje pohodovú atmosféru. Kniha naozaj poskytuje nenáročný príbeh s tajomstvom, ktorý sa dobre číta, ale postavy boli na môj vkus trochu povrchné a celá zápletka vďaka tomu pôsobila neprirodzene a nepresvedčivo. Ku knihe si značím "Raz stačilo", lebo čítať znovu by už pre mňa bola iba strata času...

05.11.2023 3 z 5

Rozhodně ne on Rozhodně ne on Whitney G. (p)

Opäť jeden z tých príbehov, ktoré sa čítajú rýchlo, ale ešte rýchlejšie sa na ne zabudne. K tejto knihe sa už nevrátim, pretože som od nej čakala trochu viac. Je to čítanie na jeden večer, kedy má príbeh síce pobavil, ale nezanechal vo mne nič inšpirujúce. Po prečítaní som nad zápletkou vôbec nepremýšľala. Bola jednoducho príjemná a mám pocit, že to je to správne slovné spojenie, ktoré ju vystihuje.

28.10.2023 3 z 5

Střípky z ložnic Střípky z ložnic Simona Monyová (p)

Výzva bol ten hlavný dôvod, pre ktorý som si vybrala túto knihu. Inak pokiaľ by som ju nečítala, o nič podstatné by som ani neprišla. Nechcem tým povedať, že kniha ma vôbec nezaujala, ale nebola zase ani niečim výnimočná, aby mi utkvela v pamäti alebo ma nejakým spôsobom obohatila.
Trochu ma potešilo, že sme s manželom úplne inak prežívali príclhody našich ratolestí, ktoré nám okrem starostí vždy doniesli iba radosť a zmysel, či podstatu nášho žitia. Na druhej strane chápem, že funkčné medziľudské vzťahy nie sú atraktívne pre námety kníh.

28.03.2023 3 z 5

Mesačná sestra Mesačná sestra Lucinda Riley

Opäť tu ide o emotívny, strhujúci a dojímavý príbeh jednej zo siedmych sestier, ktorý v sebe ukrýva aj niektore črty magického realizmu. Cestovanie v čase a priestore sú prvky, ktoré dodávajú tejto sérii obrovskú čitateľskú atraktivitu.
Zaujala ma hlavne historická línia, konkrétne rozprávanie o granadskom Sacromonte - meste nasiaknutom rómskou tradíciou, ktoré sa tiež považuje za kolísku flamenca. Fascinujúce opisy o príbytkoch v jaskyniach ma donútili virtuálne cestovať a vizualizovať si tak svoju vlastnú predstavu v súlade s osudmi jednotlivých postáv.

02.03.2023 5 z 5

Manželkou podruhé Manželkou podruhé Melanie Summers

Podmanivý a pritom realistický príbeh zo života s humorným podtónom o láske, strate, vyrovnávaní sa so samotou, či ťažkou diagnózou, o hľadaní vlastného ja...
Upútali ma sympatické postavy, ktoré ma úchvatili svojimi emóciami. Čítanie nebolo pre mňa až také easy, ako sa očákava od romantickej literatúry. Miestami bol príbeh skľučujúci až srdcervúci a koniec ? Koniec bol v tomto prípade ako sám život... nepredvídateľný a neovplyvniteľný.
Táto kniha je príkladom toho, že aj čisto ženský román sa dá napísať s vkusom a reálne a nemusí to byť vždy iba rozprávka na motívy "žili šťastne až kým nezomreli".

26.07.2022 5 z 5

Ničená láskou Ničená láskou Nicci French

Ničená láskou (čítala som v českom preklade) je zaujímavý psychologický thriller, ktorého ústrednou témou je posadnutosť a vášeň.
Je to atypický príbeh lásky, založenej na intenzívnej a pohlcujúcej vášni, zrodenej bezprostredne pri prvom stretnutí. Samozrejme vášeň sa postupne mení na psychologickú drámu, kedy minulosť jedného z partnerov sa stane posadnutosťou pre toho druhého a kde sa romantická, či erotická láska mení na šialenstvo a násilie.
Oceňujem, že v knihe nie sú podrobne opísované erotické scény, ale iba v náznakoch a vôbec jej to neuberá na atraktivite.

21.04.2022 4 z 5

Milenec z temnot Milenec z temnot J. R. Ward (p)

Upírov vnímame ako nebezpečné
tajomné bytosti, a  tým sú asi atraktívne i pre autorov kníh. Priznám sa, že mňa upíri nefacinujú, ale chcela som si prečítať nejakú upírsku story a zistiť, či jej prídem na chuť.
Možno som si zvolila nie práve najvhodnejšiu knihu s touto tematikou alebo chémia medzi mnou a upírmi dostatočne neučinkovala, ale skrátka ďalšie časti už čítať nebudem.
Nesadla mi charakteristika postáv, ktoré boli ťažkopádne a naivne. Paranormálne scény boli málo popísané a tým sa tajomná príchuť v príbehu vytratila v krátkom časovom  rozmedzí, v ktorom sa zápletka odohrávala.

22.10.2021 2 z 5

Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Veľmi dobre zreprodukovaný životný príbeh, čo je po literárnej stránke veľké pozitívum.
Horšie sa mi hodnotí jeho obsah, ktorý vnímam ako veľkolepú  tragikomédiu...
Po prečítaní autobiografie mám v hlave iba jednú otázku: Ako je možné, že Ozzy stále žije ? Napadá ma iba jedno vysvetlenie, asi má v tomto živote ešte nejaké poslanie...
Osobne nedokážem obdivovať človeka, ktorý si neváži to najcennejšie, čo má, a to vlastný život. Nedokážem obdivovať človeka, ktorý ubližuje najbližším. Nedokážem obdivovať človeka, ktorý premárni svoj život i napriek talentu, ktorý dostal do vienka...

13.06.2021 4 z 5

Martin Eden Martin Eden Jack London

Martin Eden je pre mňa literárny skvost.
Prvá kniha, po prečítaní ktorej nemám chuť začať čítať ďalšiu, ale nie preto žeby ma nezaujala, práve naopak....pri jej čítaní som pociťovala úžasný čitateľský zážitok !!!
Autobiografický román, kde hlavná postava pragmatický a cieľavedomý Martin Eden musel bojovať o svoju existenciu. Zastavál názor, že život človeka má zmysel len vtedy, ak musí bojovať o určitý cieľ. Tomuto cieľu obetoval všetko a paradoxne vtedy, keď dosiahol to po čom vždy túžil, nevedel si to vychutnať a stratil lásku, záujem, motiváciu, vôľu žiť...
Kniha plná nadčasových posolstiev, ktoré budú už navždy podávané iba týmto, pre mňa úžasným staromodným jazykom.

16.05.2020 5 z 5

Věčně zpívají lesy Věčně zpívají lesy Trygve Gulbranssen

Krásny príbeh s veľkými výpovednými hodnotami!!!
Najskôr si ma dostali bájne opisy krásnej nespútanej, ale drsnej severskej prírody.
Ďalej som pri čítaní niekedy mala pocit, že čítam niektoré podobenstvá z biblie.
Áno, dostala ma aj opísaná viera a pokora k Pánu Bohu.
Nakoniec sa mi neskutočne páčili úvahy hlavného hrdinu o živote, skutkoch, akejsi spätnej rekapitulácii života, čo bolo vykonané dobre a čo sa priečilo Bohu, srdcu, svedomiu... Najkrajšie bol opísaný jeho vnútorný boj, keď nadobudol pocit a presvedčenie, že musí skloniť hlavu pred svojím zásadami, pýchou a pokoriť sa, ponaučiť sa zo svojich chýb, naučiť sa odplácať lásku k bližným, naučiť sa milovať nepriateľov, pomáhať tam, kde sa pomôcť oplatí, usmerniť iných a pomôcť im vykročiť na správnu cestu....
Skrátka v tejto knihe je toho veľmi veľa, čo si môžem odniesť, alebo k čomu sa budem chcieť vrátiť.

09.02.2020 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Áno, krásne spracovaná novela, ktorej predlohou sa stala starodávna nemecká povesť.
Mám pocit, že autor toto dielo spracoval ako podobenstvo tej doby, kde na pozadí nešťastnej lásky poukázal hlavne na spoločnosť, ktorá znevažovala svoje postavenie, bola "hluchá" k problémom slabších a nižšie postavených vrstiev obyvateľov a zároveň sa vysmieval z majetnejších vrstiev a vysokopostavených hodnostárov, ktorí si pre svoju nadradenosť a chamtivosť "nevideli na koniec nosa".
Dielo sa svojou ideou stalo nadčasovým a je aktuálne vlastne dodnes.

25.05.2018 5 z 5

Piliere zeme Piliere zeme Ken Follett

Úžasný historický román, pri čítaní ktorého som osem dní prežívala dokonalý čitateľský zážitok.
Kenovi Follettovi sa podarilo napísať rosiahle knižné dielo s ústrednou témou okolo stavby monumentálnej gotickej katedrály, ktorý veľmi autentický prepojil so skutočnými historickými udalosťami.
Zaujal ma výpravný charakter tohto románu, ktorý je napísaný moderným jazykom a bez zbytočných filozoficko - historických úvah, čo celému dielu dodalo akúsi ľahkosť a dnešný čitateľ sa tak oveľa efektívnejšie môže dozvedieť o udalostiach odohrávajúcich sa v Anglicku počas vrcholného stredoveku.

Dejové línie sú veľmi dômyselne vystavané a obsahujú veľa stupňujúcich sa zápletok striedavého charakteru, čo čitateľa po celý čas udržiava v napätí. Rovnako celému dielu dodávajú hodnotu aj dobré vyprofilované postavy, ktoré majú vykreslené okrem dobrých aj tienisté stránky svojho charakteru.
S úžasom som sledovala celý proces výstavby gótickej katedrály, od udalostí tomu predchádzajúcich, cez zabezpečovanie prostriedkov na jej výstavbu, prípravu plánov, základov a samotný zdĺhavý proces jej výstavby. Obdivovala som nadšenie a  sústredený záujem dvoch generácií majstrov staviteľov vyvolaný vnútorným stotožnením sa s myšlienkou na stavbu a celkový vzhľad katedrály, čomu podriadili všetko svoje úsilie. Popritom sa odohrávajú nemenej zaujímavé osudy hlavných a vedľajších postáv, cez ktoré autor drsne a celkom realistický priblížil sredovaký život aj niektoré významné udalostí.

Nakoniec musím ešte vyzdvinúť, ako sa autorovi dokonale podarilo zachytiť celkovú atmosféru vrcholného stredoveku, ktorý sa vyznačoval hlavne rozmachom staviteľstva a veľkým mocenským vplyvom cirkvi zasahujúcim do spoločenského aj osobného života všetkých vrstiev obyvateľstva.

26.02.2018 5 z 5

S láskou tě nenávidím S láskou tě nenávidím Jo Watson

Kniha "S láskou ťa nenávidím" je ideálna pre tých, ktorí hľadajú oddychové čítanie s humorom a romantikou. Pokiaľ máte radi príbehy o tom, ako sa protiklady priťahujú, táto kniha vás zaručene poteší. Príbeh sleduje Seru, mladú ženu, ktorá sa snaží skĺbiť náročné zamestnanie so starostlivosťou o rodinu. Všetko sa ale zvrtne, keď sa na pracovisku stretne s Benom, novým šéfom, ktorého spočiatku nenávidí.
Kniha je plná humoru a vtipných situácií, ktoré dokážu rozosmiať. Autorka sa tu pohráva s myšlienkou "od nenávisti k láske" a robí to s ľahkosťou a šarmom. Sera a Ben sú skvele vykreslené postavy, s ktorými sa ľahko stotožníte.
Dej knihy je svižný a plný zvratov , takže som sa pri čítaní nenudila. Autorka nenásilne otvára aj vážnejšie témy, ako sú rodinné problémy a ťarcha zodpovednosti, ale robí to tak, že kniha nepôsobí ťažkopádne.

14.05.2024 4 z 5

Nutné lži Nutné lži Diane Chamberlain

Dobre napísaný román, ktorý zanecháva hlboký dojem a povzbudzuje nás k empatickému rozmýšľaniu o ľudských osudoch a spoločenských problémoch.
Autorka excelentne vykresľuje postavy a ich vnútorné konflikty, čím nás tiež núti zamyslieť sa nad dôležitými témami ako sú predsudky, diskriminácia a morálne dilemy.

25.04.2024 5 z 5

Všechno modré z nebe Všechno modré z nebe Mélissa da Costa

Skutočná sila tejto knihy spočíva podľa mňa v jej schopnosti osloviť také zložité témy ako je bezhraničny smútok matky alebo strach z neznáma spôsobeného vážnou chorobou s veľkou jemnosťou a citom. Otvára nám dvere k inej perspektíve na veci, ktoré nás bežne desia.
Láska v tejto knihe je nádherne jemná a trpezlivá, aj v tých najťažších chvíľach...
Tiež si cením opisy Pyrenejí, detaily života v kempingoch a ťažkostí spojených s týmto alternatívnym spôsobom života, no zároveň aj neobmedzenú slobodu, ktorú ponúka.
Je to kniha vhodná pre milovníkov hôr a večných romantikov, ktorí túžia po oslobodení. Pripravte si vreckovky, pretože na konci určite budete plakať, ale stojí to za to.

24.03.2024 5 z 5

Temné ozvěny Temné ozvěny Loreth Anne White

Kniha Temné ozveny je zručne napísaným a zaujímavým thrillerom, ktorý si ma získal svojou mrazivou atmosférou. Tak ako u prvej časti tejto série, aj tu sa mi páči jazykový štýl autorky a spôsob, ako dokázala vyvážene skombinovať temné a pôsobivé prostredie s tajomnou zápletkou príbehu. Napínavý dej s množstvom zvratov a neočakávaných momentov s dobre vykreslenými postavami ma dokázali udržiavať v napätí až do samotného konca.

03.03.2024 5 z 5

Bolest neutopíš Bolest neutopíš Renata Šindelářová

Autorka tu zaujímavo nastavila zrkadlo, v ktorého jednotlivých odrazoch sa môže vidieť nejeden z nás.
Autentické čítanie o živote, ktorý nám okrem výhier prináša aj prehry, ale tie nás paradoxne dokážu "nakopnúť " oveľa viac. Smutný, no poučný príbeh zo života.

23.04.2023 5 z 5

Dívky ze Šanghaje Dívky ze Šanghaje Lisa See

Kniha ponúka veľmi zvláštný, ale zároveň strhujúci zápas dvoch sestier o svoje životy, ktoré hľadajú azyl v Amerike - vysnívanej krajine imigrantov, lebo občianska vojna a krutá vláda ich donútili opustiť svoju zdevastovanú krajinu. Žijú, bojujú, padajú hore-dole, udržiavajú si sebaúctu a šťastie... snažia sa existovať, ale hlavne pôsobiť až veľmi skutočne.

19.03.2023 5 z 5